Glansmiscantus Ferner Osten

Miscanthus-ferner-osten-japansk-lönn-margaretbee.jpg

Nu är det de japanska gräsens tid. I min trädgård är det 'Ferner Osten' som slår ut först. 'Ferner Ostens' vippor blir ca 150 cm höga och är därmed ett lättplacerat gräs. 

miscanthus-ferner-osten.jpg

Jag älskar den mörkt röda fägen...

bodtoppar.jpg

...och gillar att kombinera den med blodtoppar. 

13-3.jpg

Kärleksört 'Matrona' med sina mörka stjälkar är också fin att kombinera med.

kärleksört-matrona.jpg

Idag har det regnat rejält här och man har till slut upphävt grillförbudet i trädgårdar. Det råder dock fortsatt eldningsförbud. Trädgården suger i sig varenda droppe och gräset har redan blivit grönare.

Koltrastar och grönt

8-7.jpg

Det lite svalare sommarvädret är riktigt njutbart och regnet som kommer är mer än välkommet. 

12-3.jpg
12.jpg
koltrast-black-bird.jpg

Vår trädgård är full av relativt orädda koltrastar. Det beror antagligen på att de fötts någonstans i trädgården och vant sig vid oss från födseln. Thujahäcken är favoritstället att bygga bo i. Precis intill vår matplats har koltrastparet nu sin 2:a eller 3:e kull. Så härligt att följa dem. Peppar, peppar så har vi i år inga skator som annars brukar vara snabba att plundra bona. 

Ha en skön söndag!

Dahlia 'Black Jack'

dahlia-black-jack.jpg

Detta är första året som jag har dahlior. Det har gått ganska bra måste jag säga. De flesta knölarna jag satte tog sig fint och jag kommer definitivt ha dahlior igen. Jag har bara dahliorna i krukor och så kommer jag göra fortsättningsvis också. Nästa år ska jag dock göra lite annorlunda. Det hade varit mycket bra att använda krukor där man kan sätta ett stöd från början. Jag får nu jobba med stöd i efterhand och de funkar inte så bra. Mina dahlior hänger och slänger därför en hel del.

Dahlian på bilden är en riktig favorit. Den heter 'Black Jack' och blommorna är enorma. Den hade definitivt behövt ett bra stöd.

 

Varmt och torrt

8-2.jpg

Idag har det varit olidligt varmt med temperaturer över 30 grader. Det har inte gått att vara utomhus överhuvudtaget. Vi stänger alla fönster och dörrar och försöker hålla temperaturen nere inomhus så gott det går. 

I trädgården är det knastertorrt. Jag vattnar nyplanterat och stödvattnar emellanåt i rabatterna. Eftersom vår trädgård i normala fall har ganska fuktig jord är växterna anpassade efter det och behöver därför få sig lite vatten emellanåt. Gräsmattan får klara sig bäst den kan, vilken den också gör. 

8-5.jpg

Jag måste dock erkänna att jag börjar bli trött på det eviga vattnandet. Krukorna måste vattnas varje dag och min kruknäring är slut så de börjar se lite trötta ut. Måste införskaffa lite ny. Om man vill att sommarblommorna och perennerna i krukorna ska hålla sig fina hela sommaren och hösten är det viktigt att fylla på med näring. Speciellt nu när man måste vattna så mycket. Jorden blir snabbt urlakad.

8-4.jpg

Nu ska jag ut och vattna. Ha en skön onsdagkväll! 

Bornholmsfikon

fikon-bornholmsfikon.jpg

Att plocka egna fikon ger mig ett lyckorus. Det är verkligen en perfekt sommar för de solälskande fikonen. Vårt träd eller kanske mer buske, är ett sk 'Bornholmsfikon'. Det står i söderläge i trädäcket och har hittills klarat vintrarna galant.

bornholmsfikon-wallakra-stenkarlsfabrik.jpg

Här ligger godingarna i en skål från Wallåkra Stenkärlsfabrik.

bornholmsfikon-fikon.jpg

Ett solvarmt sött fikon tillsammans med en bit ost är ren och skär njutning. Den fina skärbrädan i olivträ köpte jag på Kreta tidigare i sommar.

Hortensia 'Limelight'

hydrangeapaniculata-hortensia-limelight.jpg

Det blev en lång blogg-paus under semestern, men nu är jag tillbaka igen vid skrivbordet. Vi har haft fyra veckors 'hemester' med många härliga bad och osannolikt sköna kvällar. Planen var att vi skulle fixa en hel del i hemmet, men det har vädret satt stopp för. Det har helt enkelt varit för varmt. Lite utrensning har vi dock åstadkommit och maken har fixat med några småreparationer. 

Jag älskar hortensia 'Limelight' som blommar snällt och rikligt varje år.  Jag har fyra 'Limelight' i trädgården. En liten som planterades i våras och tre som jag haft i några år nu. Att hortensior älskar vatten är känt och hur vattnet påverkar tillväxten har visat sig extra tydligt i år.

hortensia1-3.jpg
hortensia-limelight-hydrangeapaniculata.jpg

Jag har varit noga med att vattna den Scharlakanseken som vi planterade i höstas. Detta har inneburit att hortensian som står bredvid har fått rikligt med vatten och blivit enormt stor. Blommorna är också gigantiska.

hortensia-limelight-hydrangeapaniculata.jpg

En liten bit ifrån står den här skönheten. Den har fått vatten lite då och då under säsongen. Den blommar fint, men har haft sämre tillväxt och blommorna är betydligt mindre.

hortensia-limelight.jpg

Detta är det äldsta exemplaret av mina 'Limelight' och den som brukar vara störst och ha flest blommor. Den har endast fått vatten två gånger under säsongen och är betydligt mindre än den brukar. Blommorna är också mindre än på de andra buskarna och bladen likaså.

Hortensior klarar sig helt ok med lite vatten, men frodas verkligen vid riklig tillgång. I våras gödslade jag dem med Rhododendrongödsel, något som skuggrönan också uppskattar.

hortensia-limelight.jpg

Ha en riktigt skön torsdag!

 

Ateljé Harmoni och Glädje

Atlelje harmoni och glädje-3.jpg

I Stora Uppåkra gömmer sig en riktig pärla. Catharinas och hennes man Peter har skapat en underbar grön oas där både hus och trädgård är tipptopp. Den vita skånelängan matchas av snickerier i samma röda kulör som Falu röd (ljus). Ursnyggt!

Atlelje harmoni och glädje.jpg

En välkomnande entré med infattningshäckar av buxbom och inte mindre än fyra små Carmencitarönnar som bildar tak.

Atlelje harmoni och glädje-4.jpg

Jag har sett inbyggda fläktar förut, men inte en inbyggnad som också är en bänk och en hylla. Både praktiskt och snyggt! En idé att ta med sig.

Atlelje harmoni och glädje-20.jpg

En effektiv dränering av huset gjorde gavelsidan alldeles för torr för en rabatt. Catharina som var fast besluten att det skulle vara grönt även där kom på idén med upphöjda murade "lådor". Här trivs solälskande "torrväxter".

Atlelje harmoni och glädje-21.jpg

Fin port till entrésidan.

Atlelje harmoni och glädje-5.jpg

Trädgården är indelad i många rum. Här en vy över det lilla som är kvar av gräsmattan och några gamla fruktträd. Herrar i hatt passar alltid in i trädgårdsbilder.

Atlelje harmoni och glädje-10.jpg

En härlig pergola med blåregn. Så snyggt med det röda mot det gröna.

Atlelje harmoni och glädje-11.jpg

Blåregn. 

Atlelje harmoni och glädje-7.jpg

En hemlig stig kantad av murgröna.

Atlelje harmoni och glädje-8.jpg

Snygg övergång med kullersten där två olika material möts.

Atlelje harmoni och glädje-15.jpg

Catharina mixar formklippt och yvigt. En kombination helt i min smak. Alla singelgångar är kantade med stålkanter.

Atlelje harmoni och glädje-14.jpg

Ett mysigt växthus. Givetvis är det rött. Peter har själv gjutit alla betongskivor och byggt alla fina bord och bänkar. 

Atlelje harmoni och glädje-12.jpg

Fina detaljer överallt...

Atlelje harmoni och glädje-13.jpg

...och snygga besökare. Karolina (@karolinalansmansgarden), Elin (@tradgardstid) och Karin (@Karinpamellanbacken) fastnade i växhuset. Ja, jag också. Åsa (@gardenasa) och Kristina (@kridar1) drog vidare bland trädgårdens rum.

Atlelje harmoni och glädje-6.jpg

Ytterligare in inbyggd fläkt.

Atlelje harmoni och glädje-16.jpg
Atlelje harmoni och glädje-17.jpg

Trädgården har många fina sittplatser. Här blev jag väldigt sugen på att slå mig ner. Tyvärr var det upptaget när jag kom fram.

Atlelje harmoni och glädje-18.jpg

Uterum i röda toner. Så läckert med ett rödmålat trädäck. 

Atlelje harmoni och glädje-19.jpg

Tack Catharina och Peter för att ni öppnade upp er trädgård. Så trevligt att få en pratstund med var och en av er.

 

Charlottas trädgård

Charltottas trädgård.jpg

I söndags var det dags för Tusen Trädgårdar. Istället för att hålla min egen trädgård öppen njöt jag tillsammans med mina kära vänner av några riktigt fina trädgårdar. Vi börjar i Lomma.

Nu mina kära läsare ska ni få följa med in i en helt underbar trädgård med ett fint funkishus och en helt magnifik tillbyggnad helt i glas. Här bor ett par med stor känsla för färg och form. Med risk att ha helt fel tror jag det är Charlotta som ligger bakom designen. Ägarparet Charlotta och Per Jörgensen är proffs och driver den välrenommerade mäklarfirman Bolaget Fastighetsbyrå. 

Entrén är stram och sparsmakad, men en grupp krukor och ett slitet bord skvallrar om att ägarinnan har en annan sida också.

Charltottas trädgård-21.jpg

Stora "krukor" av cortenstål fyllda med bambu och några lägre med formklippt buxbom och klätterbenved (tycker jag det ser ut som).

Charltottas trädgård-10.jpg

Trädgården består av flera rum som skapats efterhand. Det är formklippt och yvigt i en lugn färskala. Mest grönt i olika nyanser. Form och vackert bladverk spelar definitivt huvudrollen i Charlottas väldesignade härliga trädgård.

Charltottas trädgård-15.jpg

Murgröna som marktäckare i singel. En ljuvlig hörna i trädgården.

Charltottas trädgård-3.jpg

Överallt står snygga frodiga krukor.

Charltottas trädgård-18.jpg

Jag får "vibbar" från Italien av den här platsen. Så vackert och inbjudande. En liten ursöt kompakt liten vädd (Scabiosa 'Summer Nights') växer i korgarna. 

Charltottas trädgård-4.jpg

Själv har jag gett upp på myrten, men njuter desto mer av andras. Älskar denna lilla grupp i ursnyggt patinerade krukor.

Charltottas trädgård-11.jpg

En port av murgröna.

Charltottas trädgård-8.jpg

Vackert blickfång.

Charltottas trädgård-14.jpg
Charltottas trädgård-6.jpg

Man kunde nästan tro att de var inhyrda, de vackra damerna i den soliga köksträdgården som skålar i champagne. Så var det inte. Det var svärmor och svärdotter som skålade för sin första trädgårdsrunda i den första trädgården de besökte. Helt underbart!

Charltottas trädgård-7.jpg

Doftande luktärtor hör sommaren till.

Charltottas trädgård-20.jpg
Charltottas trädgård-19.jpg

Precis intill den stora tillbyggnaden av glas har man anlagt en stram damm. Vatten i en trädgård tillför både ljus och rörelse. Trädkronor som speglar sig i vattenytan skapar en ny dimension. Sen är det ju också toppen för både fåglar, igelkottar och insekter.

Charltottas trädgård-5.jpg

Den häftigaste och coolaste tillbyggnaden jag har sett på ett hus. Jag kunde mycket väl se mig själv sitta där och njuta av livet.

Charltottas trädgård-12.jpg
Charltottas trädgård-13.jpg

Nu har kunde jag inte fota alla delarna av trädgården eftersom det var så mycket folk, men överallt har Charlotta smugit in de snyggaste krukplanteringarna. Här är det alunrot i krukor av cortenstål. Ursnyggt!

Om ni vill se mer från Charlottas trädgård rekommenderar jag att ni följer henne på Instagram, @inspirationordinarydays

Ha en riktigt fin måndag!

Gröna toner

almbacken-jättedaggkåpa.jpg

Slutspurt innan semestern gör det svårt att hinna med bloggen just nu. I trädgården är det torrt, men grönt. Jag vattnar min nyplanterade scharlakansek, bokhäcken som vi flyttade och nyplanterade perenner. 

Hakonegräs (Hakonechloa macra)

Hakonegräs (Hakonechloa macra)

Hakonegräset i kruka mår prima.

Kryddsalvia 'Purpurascens'

Kryddsalvia 'Purpurascens'

Kryddsalvia 'Purpurascens'  har överlevt i krukan två år i rad nu. Det är ju glädjande, men jag tycker nog att den är lite klen i år.  Jag älskar bladverket som skiftar i lilablått, silver och purpur. 

Efter en intensiv jobbvecka ska det bli skönt med helg. I morgon ska vi få njuta av näst äldsta gossen och underbara lilla Ingrid som nu hunnit bli 9 månader.

Jag vill också passa på att nämna att vi inte kommer hålla vår trädgård öppen på söndag när det är dags för Tusen Trädgårdar igen. Jag kommer däremot åka på en runda med mina kära trädgårdsvänner.

Trädäcket

26 juni-13.jpg

Det växer och frodas på trädäcket. Jag älskar att plantera i krukor trots att det innebär en hel del vattning. 

26 juni.jpg

I krukorna har jag både perenner och sommarblommor.

palettblad.jpg

Förra året hade jag en kruka med palettblad, men i år har jag flera. Urläckra, om du frågar mig och jättetrevliga att kombinera med andra växter.

26 juni-14.jpg

För ett antal år sedan tog vi upp ett hål i trädäcket där vi planterade bambu 'Bimbo', ett fikonträd, ett gräs och perenner. Efter något år planterade vi också ett silverpäron. Nu är det precis så grönt och frodigt som jag drömde om att det skulle bli.

krukor-kryprosmarin-fikonträd.jpg

Tuvrör 'Ferner Osten' (Calamagrostis 'Ferner Osten'), fikon och kryprosmarin i krukor. En liten medelhavshörna.

vildplargon-australe.jpg

Nu syns inte blommorna så väl på just denna bilden, men jag är så stolt över min vildpelargon 'Australe' som jag faktisk lyckats övervintra. 

Idag blir det först ritarbete för mig innan det bär iväg för träff med två potentiella nya projekt. 

Ha en fin tisdag!

Svarta petunior

Svart petunia, 'Magical' hortensia och "svart" klöver.

Svart petunia, 'Magical' hortensia och "svart" klöver.

Egentligen är det en ganska hopplös sommarblomma, petunian. De klibbiga blommorna blir snabbt fula vid en regnskur och de älskas av sniglar. Men, jag kan verkligen inte motstå de svarta skönheterna. I år har det dessutom hittills varit ett perfekt "petuniaår" med mycket sol och inget regn.  

krukor.jpg

Här har jag kombinerat de svarta petuniorna med palettblad, vilpelargon 'Australe' och japansk lönn.

krukor-5.jpg

Som svart sammet.

krukor-vilperlargon-australe.jpg

Min älsklingspelargon, 'Australe'. Jag har inte hittat den hos mina lokala plantskolor, utan min kära svägerska har levererat den från Stockholm och Ulriksdals trädgård.

Ha en fin torsdag! Jag har framför mig en fullspäckad jobbdag som kommer avslutas med studentfirande. 

Allium 'Ambassador'

allium-ambassador.jpg

Det har blivit riktigt frodigt och härligt vid eken (scharlakansek- Quercus Cossinea). Just nu är det allium 'Ambassador' som står för blomningen. En färgklick trädgården verkligen behöver just nu.

I förgrunden växer ett ligusterklot med Waldsteinia som marktäckare. Waldsteinia är en av mina favoritmarktäckare. Den trivs både i sol och skugga samt täcker snabbt och extremt effektivt.

allium-ambassador.jpg

På bilden skymtar också den japanska starren 'Ice Dance' (carex 'Ice Dance') som jag ångrar att jag inte klippte i våras. Ska ta bilder och visa hur det ser ut där jag klippte.

allium-ambassador.jpg

Underbar djuplila färg.

allium-ambassador.jpg

Tidigt i våras flyttade jag hortensian som syns i förgrunden hit. Den stormtrivs verkligen och ha mängder av blommor.

allium-ambassador.jpg

Idag var vi lovade 22 mm regn, men så blir det inte. Vi får vara glada om det kommer några skvättar. 

Ha en fin onsdag! 

Claus Dalbys trädgård - del 4

Selanginella apoda, Myosotis scorpioides, Hosta, Dryopteris filix-mas etc.

Selanginella apoda, Myosotis scorpioides, Hosta, Dryopteris filix-mas etc.

Jag har ännu inte visat det, i mitt tycke, finaste rummet i Claus Dalbys trädgård. Jag blev helt förälskad i känslan, stilen, de hårda materialen och växterna i "the sunken garden". Här samsas vita tulpaner, vit förgätmigej, hostor, ormbunkar och ursnygg mosslummer.

sunken.jpg
sunken-2.jpg

Ett nersänkt grunt vattenblänk. Så enkelt och så vackert.

sunken-7.jpg
sunken-8.jpg
sunken-5.jpg

Här är den ursnygga mosslummern (Selanginella apoda). Jag har faktiskt tre plantor som jag ska plantera idag. De vill ha det fuktigt och stå i skugga. Låter lite svårskött, med andra ord. 

Ha en riktigt skön söndag! Här ska det fixas lite i trädgården och sen åker jag upp till mina föräldrar där mannen och sonen redan är och bygger trädäck.

 

 

Allium 'Ambassador'

allium-ambassador-almbacken.jpg

Alltså, dessa kvällar. De är fullständigt underbara. Aklejor och humleblomster har blommat över. Just nu blommar klätterhortensiorna och allium 'Ambassador'. Jag fick dem förra året av min väninna @karolinalansmansgarden. Då var blommorna fyra gånger så stora och stjälkarna tjocka som en underarm. I år är de betydligt mindre, men har istället blivit dubbelt så många.

allium-ambassador-almbacken.jpg

Snygga är de i alla fall där de svävar i grönskan. Mycket trevligt också med en lite senare sort. Här växer med strutbräken (Matteuccia struthiopteris), miscanthus 'Malepartus', hakonegräs (Hakonechloa macra), hosta 'Gold Standard', alunrot 'Palace Purple' (Heuchera 'Palace Purple') och klot av idegran (taxus) och liguster (Ligustrum).

allium-ambassador-almbacken.jpg
klätterhortensia.jpg

Jag har klätterhortensior på flera ställen, både i krukor och på friland. Visst är blommorna helt ljuvliga?

Önskar dig en riktigt härlig fredag!

Mina bästa kruktips

palettblad-japansk-lönn-krukor-klöver.jpg

Jag älskar krukor. Årets sommarblommor går i olika gröna nyanser, vinrött, svart och lite vitt. Denna färgskala återkommer i alla mina krukplanteringar. Här kommer mina bästa kruktips.

  • Ju större kruka, desto mindre jobb med vattning. Växterna trivs bättre!
  • Samla ihop dina krukor i grupper istället för att pytsa ut dem lite varstans.
  • Välj samma färg på dina krukor. Då kan du blanda olika krukor. Det är bara fint.
  • Plantera gärna perenner såsom kärleksört, hostor, alunrot, hakonegräs, höstsilverax etc. Perennerna bildar basen i mina krukplanteringar. De återkommer år efter år vilket spar både jobb och pengar.
  • Välj en färgskala eller tema på dina planteringar.
  • Plantera en växt i varje kruka om du inte har en jättelik kruka förstås. Sätt sen samman flera krukor till ett arrangemang. Det blir både snyggare och maffigare än att blanda flera sorter i en kruka!
krukor-palettblad-vilpelargon-australe.jpg

På bilden ovan syns svart petunia, palettblad, svart klöver, röd japansk lönn, vildperlargon 'Australe', alunrot 'Blackberry Jam' och kärleksört 'Chocolate Drop'.

palettblad-krukor.jpg
5 juni-2.jpg
kärleksört-4.jpg
krukor-palettblad-klöver-vildperlargon-austral.jpg

Idag ska jag ägna mig åt växtkomposition. Då börjar jag alltid med häckarna och träden sedan går jag över till buskar och till sist perennerna. Hårt jobb hela dagen som sen avslutas med middag hos goda vänner. 

Ha en fin tisdag!

Allium 'Ambassador'

4 juni.jpg

Tidigt (strax efter kl 7) tog jag med mig kameran ut i trädgården på en liten runda. Solen var redan ganska stark så det blev inte så många bilder. Morgnarna och kvällarna är helt underbara. Med dagstemperaturer upp mot 30 grader har vi tillbringat dagarna vid havet, tillsammans med alla andra Skåningar. 

Mina fina svarta aklejor blommade snabbt över, men som tur är kommer mina allium 'Ambassador'. Jag fick dem förra året av min väninna, @karolinalansmansgarden och de var helt magiska. Då var de ungefär 4 gånger så stora. Jag är dock glad att de kom tillbaka och istället för att bli stora så har de blivit dubbelt så många.

4 juni-3.jpg

En stor fördel  med det varma och torra vädret är att sniglarna inte trivs. Hostorna har fortfarande hela och fina blad.

Men, allt härligt till trots så behöver vi regn. Det kunde väl regna lite på nätterna. Det hade varit toppen. Jag vattnar mitt nyplanterade, men gräsmattan får bli gul. Gräsmattan repar sig snabbt så fort det kommer lite regn.

Ha en fin start på veckan!

Malmö Garden Show 2018

MGS 2018-Malmö-Garden-Show.jpg

Idag slår portarna upp på Malmö Garden Show och varar till och med söndag. Jag hade den stora äran att bli inbjuden till en förhandsvisning igår. Oj, oj, oj, så mycket fint att titta på i år. Fantastiskt fina utställningsträdgårdar och balkonger. En nyhet i år är att Alnarpsstudenter skapat ett antal "pocket gardens". Verkligen superfina. Idag visar jag några bilder från de fina utställningsträdgårdarna.

Först ut är "Kaffe med dopp" som designat och byggts av "Hvilan utbildning". Underbara material, former och växter. Denna trädgården föll jag pladask för.

"Ena änden av trädgården är inramad av häckar och en skiffermur. Där syns en umgängesyta med en kokvrå under en pergola som ger möjlighet till matlagning och kaffekokning.

Stramt klippta häckar agerar bakgrund till rufsiga planteringar med växter i mörka färger. Centralt placerad är en badtunna och tunnans blanka vattenspegel tas upp i ett större ekfat med vatten. I en nästan sluten cirkel av granslanor finns möjligheten att ta en dusch under bar himmel.

En trädgård med vinklar och vrår med allt från kaffe till dopp. Utställningsträdgården skapas gemensamt av lärare och studerande från Hvilan Utbildning."

MGS 2018-Malmö-garden-show.jpg

En annan riktigt fin trädgård är "The Bohemian Hardrocker" skapad av Therese Hjalmarsson.  Jag får go lust att lägga mig i hängmattan och bara njuta.

"Det här är Johnny och Ralf. Båda delar ett stort musikintresse och en trädgård. Till trädgården bjuder de in sina vänner för att spela och prata runt elden och ibland håller de konserter. Trädgården är både en lugn oas och ett inferno av ljud och ljus. Bandet använder trädgården som replokal och tycker att det ger en skön inspiration att omge sig av frodig grönska och mysig atmosfär. Det ger lust att testa, leka och experimentera. Precis som i trädgården.

Ralf och Johnny älskar naturen, vilket syns i den frodiga grönskan. De funderar mycket på hållbarhet och att ta hand om vår miljö, därför är steget inte långt till att samla regnvatten för att försörja trädgården. Att det sen är den perfekta platsen att kyla öl på är ett lyckligt sammanträffande."

MGS 2018-Malmö-garden-show.jpg
MGS 2018-15.jpg

Anders Mårtensson har deltagit skapat utställningsträdgård på Malmö Garden Show inte mindre är 6 gånger. Denna gången har han skapat "Spegling av grönt". Fina former och mycket grönt. Sånt gillar jag.

"Trädgården ska vara en motpol till det allt snabbare tempot i människors vardag. En plats för eftertanke reflektion och ro.

Växtmaterialet har en grön och frodig bas med vita och vinröda uppstickare. Formspråket varierar från stramt klippt till frodigt skirt. Två cirklar av stål är i centrum av trädgården.

Den första med mossa och små ormbunkar symboliserar skog. Den andra med vattenspegel står för källa, önskebrunn eller tjärn. Stommen av trä fungerar som inramning till rummet, med sittplatser och en pergola där murgröna hänger ner, skärmar av och förstärker rumskänslan."

MGS 2018-malmö-garden-show.jpg
MGS 2018-22.jpg

För två år sedan vann de med sin superfina trädgård i gula toner. I år ställer Gröna Bladverk & Gånarps Lilla Gröna upp med "Garden Extravaganza". 

"Extravagant = överdriven, överdådig, omåttlig, slösaktig, ymnig, orimlig…
(eller alldeles, alldeles underbar) Less is more – is a bore! More is galore!

I ett land av femtio nyanser av dimgrått och regntunga skyar behövs ibland en regnbåge. Ett sprakande fyrverkeri som lyser upp en Trumpen dag, en explosion som ger energi och en färggrann palett att måla världen i. Det här är trädgården där man blommar ut och vaknar till liv. Ett utropstecken som ropar på uppmärksamhet och storslagen glädje för trädgårdens alla möjligheter!"

MGS 2018-malmö-garden-show.jpg
MGS 2018-29.jpg
MGS 2018-32.jpg
MGS 2018-33.jpg

Alnarpsstudenterna Julia Askaner och Sofia Hellbom har skapat en jättefin trädgård, "Skogsliv".

"Tänk dig att kliva in i en skog mitt i centrala Malmö. Skogen stänger ute ljud från trafiken och du hör dina steg mot ett planksprång. Växtligheten blir tätare och slutligen mynnar trädgården ut i en förtrollande skogsglänta.

Planksprånget som leder en genom trädgården är inspirerat från fjällens vandringsleder. Sobra ljusa färger från fjällandskapet skapar kontrast med skogens mer dovare färgskala. På sidorna kantas språnget av blomstrande perenner. Gränserna mellan rum och skog suddas ut.

Skogsliv är en plats för kontemplation och rekreation, en trädgård inspirerad av den svenska naturen."

MGS 2018-26.jpg
MGS 2018-25.jpg

Den som ändå kunde sitta ute och jobba så fort det är fint väder. Tall Trädgårdsbyrå har skapat "Out in office".

"Trädgården är inte ett grått och diskret utomhuskontor som ska gömmas undan. Det är färgsprakande och skapat för att lyftas fram och användas mycket. Nobody puts ”Out in Office” in a corner.

Trädgården är ett komplement till alla kontor med egna eller delade rum, eller en del i det aktivitetsbaserade kontoret. Här förlägger du dina analoga aktiviteter, som möten och utbildningar. Håll budgetdragningen i utomhussalen och få frisk luft och ljus på köpet, eller slå dig ner vid den färgrika väggen när det är dags för veckomötet eller utvecklingssamtalet.

Under Malmö Garden Show kommer trädgården få besök av några kontorsråttor och studenter som får arbeta utomhus en stund."

MGS 2018-23.jpg

Många roliga idéer och kreativa lösningar har TagTomat (från Köpenham) skapat i sin trädgård "Byen i byen".

"Utställningsträdgården är ett exempel på hur ett kvarter i den kompakta storstaden kan utformas och samtidigt göra det attraktivt för människor med stadsnatur och biologisk mångfald. Här finns allt från en skolträdgård, vildäng, kycklingar, fruktträd, stadsskog och människor.

Besökare kan gå runt i trädgården och få nya upplevelser varje gång man rundar ett hörn. Nyfikenhet är stor och du vill fortsätt hela vägen runt i trädgården. Betraktar man bara trädgården utifrån är det omöjligt att veta vad som händer där inne. På avstånd kommer trädgården upplevas som en frodig ö som kommer upp ur ett grönt blomsterhav."

MGS 2018-8.jpg
MGS 2018-10.jpg
MGS 2018-9.jpg

Men Malmö Garden Show är så mycket mer än bara utställningsträdgårdar. På växtmarknaden kan du hitta riktigt fina växter. Såna man bara vill ha! Jag gick suktandes förbi ljuvliga irisar och palettblad som packades upp idag. Jag en massa annat fint också såklart. Slottsträdgården med tillhörande café är ju värt ett besök bara det. 

MALMÖ GARDEN SHOW 1-3/6

RFS 2108 - "The Wedgwood Garden"

CFS 2-9.jpg

"The Wedgwood Garden" designad av Jo Thompson var en av mina favoriter. Tyvärr var det helt molnigt när vi var där. Jag tror att denna trädgård är helt magisk när solen strålar genom trädkronorna och det glittrar i vattnet. Naturlika trädgårdar med naturlika planteringar är helt klart en stark trend. 

"Towards the late 18th century, secret gardens and tea gardens were the perfect destination to socialise, enjoy nature and drink tea. The Wedgwood Garden is a modern interpretation of these leisurely spaces where there is a true sense of British fun and luxury.

It is designed specifically as a garden for a woman, with an ephemeral pavilion that appears to dance over a stream, which meanders through harmonious planting and naturalistic rocks and boulders. The space can be entered via openings in the planting at the garden’s edges and the sensory experience of smooth stone underfoot is immediately apparent.

An almost undetectable path leads the visitor towards the bronze pavilion. On entering, a sunken area leads to stepping stones across a pond where a bench has been placed, from which the whole garden can be viewed and enjoyed."

CFS 2-12.jpg
CFS 2-11.jpg
CFS 3.jpg

Galet snygg iris.

CFS 2-10.jpg
rölleka.jpg

Just nu sitter jag vid ritbordet, men i eftermiddag ska jag iväg på en förhandsvisning av idéträdgådrarna på Malmö Garden Show som startar i morgon (1-3 juni).

Ha en riktigt fin torsdag!