Malmö Garden Show 2018

MGS 2018-Malmö-Garden-Show.jpg

Idag slår portarna upp på Malmö Garden Show och varar till och med söndag. Jag hade den stora äran att bli inbjuden till en förhandsvisning igår. Oj, oj, oj, så mycket fint att titta på i år. Fantastiskt fina utställningsträdgårdar och balkonger. En nyhet i år är att Alnarpsstudenter skapat ett antal "pocket gardens". Verkligen superfina. Idag visar jag några bilder från de fina utställningsträdgårdarna.

Först ut är "Kaffe med dopp" som designat och byggts av "Hvilan utbildning". Underbara material, former och växter. Denna trädgården föll jag pladask för.

"Ena änden av trädgården är inramad av häckar och en skiffermur. Där syns en umgängesyta med en kokvrå under en pergola som ger möjlighet till matlagning och kaffekokning.

Stramt klippta häckar agerar bakgrund till rufsiga planteringar med växter i mörka färger. Centralt placerad är en badtunna och tunnans blanka vattenspegel tas upp i ett större ekfat med vatten. I en nästan sluten cirkel av granslanor finns möjligheten att ta en dusch under bar himmel.

En trädgård med vinklar och vrår med allt från kaffe till dopp. Utställningsträdgården skapas gemensamt av lärare och studerande från Hvilan Utbildning."

MGS 2018-Malmö-garden-show.jpg

En annan riktigt fin trädgård är "The Bohemian Hardrocker" skapad av Therese Hjalmarsson.  Jag får go lust att lägga mig i hängmattan och bara njuta.

"Det här är Johnny och Ralf. Båda delar ett stort musikintresse och en trädgård. Till trädgården bjuder de in sina vänner för att spela och prata runt elden och ibland håller de konserter. Trädgården är både en lugn oas och ett inferno av ljud och ljus. Bandet använder trädgården som replokal och tycker att det ger en skön inspiration att omge sig av frodig grönska och mysig atmosfär. Det ger lust att testa, leka och experimentera. Precis som i trädgården.

Ralf och Johnny älskar naturen, vilket syns i den frodiga grönskan. De funderar mycket på hållbarhet och att ta hand om vår miljö, därför är steget inte långt till att samla regnvatten för att försörja trädgården. Att det sen är den perfekta platsen att kyla öl på är ett lyckligt sammanträffande."

MGS 2018-Malmö-garden-show.jpg
MGS 2018-15.jpg

Anders Mårtensson har deltagit skapat utställningsträdgård på Malmö Garden Show inte mindre är 6 gånger. Denna gången har han skapat "Spegling av grönt". Fina former och mycket grönt. Sånt gillar jag.

"Trädgården ska vara en motpol till det allt snabbare tempot i människors vardag. En plats för eftertanke reflektion och ro.

Växtmaterialet har en grön och frodig bas med vita och vinröda uppstickare. Formspråket varierar från stramt klippt till frodigt skirt. Två cirklar av stål är i centrum av trädgården.

Den första med mossa och små ormbunkar symboliserar skog. Den andra med vattenspegel står för källa, önskebrunn eller tjärn. Stommen av trä fungerar som inramning till rummet, med sittplatser och en pergola där murgröna hänger ner, skärmar av och förstärker rumskänslan."

MGS 2018-malmö-garden-show.jpg
MGS 2018-22.jpg

För två år sedan vann de med sin superfina trädgård i gula toner. I år ställer Gröna Bladverk & Gånarps Lilla Gröna upp med "Garden Extravaganza". 

"Extravagant = överdriven, överdådig, omåttlig, slösaktig, ymnig, orimlig…
(eller alldeles, alldeles underbar) Less is more – is a bore! More is galore!

I ett land av femtio nyanser av dimgrått och regntunga skyar behövs ibland en regnbåge. Ett sprakande fyrverkeri som lyser upp en Trumpen dag, en explosion som ger energi och en färggrann palett att måla världen i. Det här är trädgården där man blommar ut och vaknar till liv. Ett utropstecken som ropar på uppmärksamhet och storslagen glädje för trädgårdens alla möjligheter!"

MGS 2018-malmö-garden-show.jpg
MGS 2018-29.jpg
MGS 2018-32.jpg
MGS 2018-33.jpg

Alnarpsstudenterna Julia Askaner och Sofia Hellbom har skapat en jättefin trädgård, "Skogsliv".

"Tänk dig att kliva in i en skog mitt i centrala Malmö. Skogen stänger ute ljud från trafiken och du hör dina steg mot ett planksprång. Växtligheten blir tätare och slutligen mynnar trädgården ut i en förtrollande skogsglänta.

Planksprånget som leder en genom trädgården är inspirerat från fjällens vandringsleder. Sobra ljusa färger från fjällandskapet skapar kontrast med skogens mer dovare färgskala. På sidorna kantas språnget av blomstrande perenner. Gränserna mellan rum och skog suddas ut.

Skogsliv är en plats för kontemplation och rekreation, en trädgård inspirerad av den svenska naturen."

MGS 2018-26.jpg
MGS 2018-25.jpg

Den som ändå kunde sitta ute och jobba så fort det är fint väder. Tall Trädgårdsbyrå har skapat "Out in office".

"Trädgården är inte ett grått och diskret utomhuskontor som ska gömmas undan. Det är färgsprakande och skapat för att lyftas fram och användas mycket. Nobody puts ”Out in Office” in a corner.

Trädgården är ett komplement till alla kontor med egna eller delade rum, eller en del i det aktivitetsbaserade kontoret. Här förlägger du dina analoga aktiviteter, som möten och utbildningar. Håll budgetdragningen i utomhussalen och få frisk luft och ljus på köpet, eller slå dig ner vid den färgrika väggen när det är dags för veckomötet eller utvecklingssamtalet.

Under Malmö Garden Show kommer trädgården få besök av några kontorsråttor och studenter som får arbeta utomhus en stund."

MGS 2018-23.jpg

Många roliga idéer och kreativa lösningar har TagTomat (från Köpenham) skapat i sin trädgård "Byen i byen".

"Utställningsträdgården är ett exempel på hur ett kvarter i den kompakta storstaden kan utformas och samtidigt göra det attraktivt för människor med stadsnatur och biologisk mångfald. Här finns allt från en skolträdgård, vildäng, kycklingar, fruktträd, stadsskog och människor.

Besökare kan gå runt i trädgården och få nya upplevelser varje gång man rundar ett hörn. Nyfikenhet är stor och du vill fortsätt hela vägen runt i trädgården. Betraktar man bara trädgården utifrån är det omöjligt att veta vad som händer där inne. På avstånd kommer trädgården upplevas som en frodig ö som kommer upp ur ett grönt blomsterhav."

MGS 2018-8.jpg
MGS 2018-10.jpg
MGS 2018-9.jpg

Men Malmö Garden Show är så mycket mer än bara utställningsträdgårdar. På växtmarknaden kan du hitta riktigt fina växter. Såna man bara vill ha! Jag gick suktandes förbi ljuvliga irisar och palettblad som packades upp idag. Jag en massa annat fint också såklart. Slottsträdgården med tillhörande café är ju värt ett besök bara det. 

MALMÖ GARDEN SHOW 1-3/6