Vinterträdgård i november

En dagens. Tyvärr var snön som kom blöt och tung. Nu ligger mina fina gräs och bambun. Bambun klarar sig och jag håller tummarna för att gräsen reser sig igen.  Efter bilden togs försökte jag få bort lite av snön.

Pilen är fantastisk. Den är först att slå ut på våren och sist att tappa sina blad. Här ser det nästan ut som sommar möter vinter.

Alla klot har vita mössor. Lite fint är det allt. Men, nu lovar de plusgrader nästa vecka och det är jag så innerligt glad för.

 

Amaryllis och clementiner med blad

Såhär tycker jag att alla clementiner borde säljas. Med blad. Precis som det görs i sydeuropa. Så mycket vackrare.

Lite tidigt, men när man kommer över 10 amaryllisar för 100 kr är jag beredd att rucka på mina principer med att inte nöta ut högtiderna i förskott. Jag har nu en bukett i vardagsrummet och en bukett i allrummet. Dessutom är de faktiskt inte röda.

Färgen är väl underbar?

Önskar dig en riktigt fin fredag!

Frostnupet

Det må vara hur krispigt och vackert som helst, jag vill i alla fall inte ha någon snö just nu. Inte minusgrader heller för den delen. Men, visst är det vackert, det frostnupna lönnlövet med vita kanter.

Grejen är den, att jag inte alls är färdig i trädgården. Jag har inte planterat mina allium än. Anledningen till det är att blodormroten stått så himla fin och då har jag inte nänts gräva och förstöra. Vi räfsar inte så mycket löv. Det mesta får ligga kvar i rabatterna. Men, lite har vi att ta hand om på singelgångar och i bambubersån. Det tar inte många minuter att fixa, men när de ligger under ett snötäcke blir det svårt.

Önskar dig en fin torsdag. I kväll ska jag ha några goa tjejkompisar på middag. Det var evigheter sen vi sågs så det ska bli fantastiskt roligt att träffas.

En vit men svart dag

Idag vaknade vi upp till en vit, men svart dag. Jag är absolut inte sugen på någon snö och att Donald Trump vann valet i USA gör mig bestört och ledsen. USA - who are you? Men, det väcker också någonting i mig. Hur kan jag påverka? Vad kan jag göra? 

Ett varv i trädgården med kameran gör mig alltid gott. Jag gillar min nya kamera, men har mycket kvar att lära. Blir inte riktigt nöjd med bilderna och rattar hit och dit med inställningarna. Men, övning ger färdighet.....hoppas jag.

Den lila talgbollshållaren från Wildlife Garden uppskattas av både fåglar och mig. 

Acer palmatum 'Margaret Bee'

Nu tappar hon sina blad, min japanska lönn 'Margaret Bee'. Under sommaren är bladen riktigt mörkt röda för att mot slutet av säsongen ljusna och bli nästan knallröda. 

Kontrastfärgerna rött och grönt. En riktigt skön kombination.

Fortfarande färgstarkt i trädgården. Hoppas det varar några dagar till. Idegranskloten, Taxus 'Hilli' är fortfarande små, men jag tycker att de utvecklas fint. 

Dukning i höstfärger

Nu börjar längtan efter julen smyga sig på och snart är vi där. Men, några veckor till är det höst med pumpor och lövkransar som pryder vår trädgård. Visst är den fin, lövkransen som Ylva gjorde i veckan.

Inomhus dukar jag i höstfärger och tar in pumpor som bordsdekoration. Jag tröttnar aldrig på Iittalas ljuslyktor 'Kivi' och har många i olika färger.

Glasen kommer från IKEA och är stapelbara. Gillar dem jättemycket.

Höstfint ute med pumpor

Jag gillar att skapa säsongsbetonade stilleben eller arrangemang. När man som jag bor i ett hus från 70-talet är det viktigt att de inte blir för romantiska och  "putt-i-nuttiga". 

Här har jag skapat ett grönt stilleben med "höstiga" attribut. Det flesta sommarblommorna är borta, men i det milda vädret klarar sig salvia, fjäderborstgräs, rosmarin och sliderankorna (andra namn är 'Plättar i luften' eller 'Muehlenbeckia') ett tag till. Två små sockertoppsgranar och kuddmossan håller hela vintern. De mörkt gröna pumporna är mycket snyggare och funkar att ha framme betydligt längre än de orange.

Vildperlargonen 'Australe' står fortfarande ute. Jag har inte lyckats hittills, men i år ska jag göra ett nytt försök att övervintra den.

Önskar dig en riktigt skön helg!

Lek med ny kamera

Nu går det fort. Löven rasar av träden och det var riktigt kyligt i morse. Fortfarande fina sprakande färger innan naturen intar en annan färgskala.

Efter idogt läsande av mängder av tester och "reviewer" har jag till slut slagit till på en ny kamera och uppgraderat till en Nikon D750. Jag har haft min gamla kamera i 10 år och kan den utan och innan. Tryggt och skönt. I går kväll satt jag med manualen och försökte lära mig lite. Jösses vad finesser det finns. Jag avskyr att läsa manualer och vill helst kunna själv direkt, eller så vill jag att någon annan läser manualen och visar mig. Men, jag tar det steg för steg. 

 I helgen hoppas jag det blir bra väder så att jag kan ut och leka med min nya kompis. Bästa sättet att lära sig är att testa och ha roligt.

Tack härligt färgsprakande oktober!

Tack underbara, färgstarka oktober. Oktober är en av mina favoritmånader med sin höga klara luft och fantastiska färgskala. Ni går vi in i november. En mer dämpad färgskala, ofta dimmigt och disigt. Vackert det också. Mitt och många andras problem med november är väl att det är så mörkt. Tur att det finns många fina ljusslingor och levande ljus. 

Barnen har höstlov och igår hade vi egentligen tänkt åka till Köpenhamn,  men hamnade i Malmö istället. Jag menar, varför gå över bron efter vatten? Nåväl, Köpenhamn är underbart, men Malmö är faktiskt inte så dumt det heller. Vi hade en jättetrevlig dag med god lunch, fika och lite shopping. 

Blomsterfrämjandets julevent

I onsdags var jag på Blomsterfrämjandets julevent hos Anna Gouteva på Saltimporten i Malmö. Temat var den, i mina ögon, lite tråkiga julstjärnan. 

Kreativ och superduktiga Anna visade oss att julstjärnor minsann inte är någon tråkig tantblomma, utan både vacker och användbar.

Just denna lite" röd-grön-vit-limiga", blev min favorit. Riktigt fin som höstblomma dessutom.

Jag föll pladask för denna dukning med svart keramik och stora rufsiga grenar med orange bär. Under en glasskiva på distanser, ligger bla julstjärnor utströdda. Mycket vackert.

Här har ni den begåvade kreatören själv, Anna Gouteva.

Med oss hem fick vi varsin julstjärna. Anna lärde oss att julstjärnan är en mycket tålig och användbar snittblomma. Man ska bara vara noga med att doppa stjälken i 60-gradigt vatten innan man ställer den i kallt vatten. Då stänger den sina porer och slutar blöda.

Jag klippte därför av alla stjälkarna och satte dem i min favoritvas, 'Äng' från Klong. Ett hett tips att önska sig i julklapp. Jag har både den stora och lilla och använder dem båda flitigt.

Önskar dig en fin fredag! Jag ska lyxa med att åka hem till en god vän och äta lunch.

 

En riktigt skön söndag

Lite sol och lite regn. Efter en lång härlig skogsrunda i sol hann jag fixa lite i trädgården innan det tog i att regna rejält. jag har en hel del kvar att göra i trädgården innan vintern. Alla trädgårdsmöbler står fortfarande ute, studsmattan likaså. Sommarblommorna som fortfarande blommar jättefint i krukorna får vara kvar så länge de är fina. 

Stora delar av eftermiddagen tillbringade jag i soffan med att läsa trädgårdstidningar och studera fåglarna som far runt i trädgården och äter jordnötter, talgbollar och solrosfröer. 

Ha en skön kväll!

 

 

Solig höstdag

Wow! Vilken underbar höstdag vi hade igår. Jag trodde knappt mina ögon när jag vaknade och himmeln var blå. Idag regnar det och ska så göra hela dagen. Det är jag faktiskt glad för. Det är sååååå torrt i marken och inte minst alla vintergröna växter behöver fylla på med vatten för att klara vintern. Jag har påbörjat stödvattning av min vintergröna klot.

Hostorna är så fina i sitt förfall, men efter dagens regn kommer det nog inte vara så mycket bevänt med dem. I bilden syns magnolians stam, hosta 'Francee', hasselört och klot av norsk brudspirea.

Hosta 'Francee' i höstskrud.

Glansmiskantus 'Ferner Osten' (Miscanthus Sinensis 'Ferner Osten') är så vackert nu och matchar den röda japanska lönnen (Acer palmatum 'Margaret Bee') perfekt.

Ha en riktigt fin fredag!

Ullungrönn - Sorbus 'Dodong'

Ullungrönnen, Sorbus 'Dodong', är ett av mina favoritträd. Ullungrönnen har ett vacket grenverk, slår ut tidigt på våren och blommar med stora vita blommor, har ett glansigt och frodigt bladverk, får vackert röda bär och ståtar med fantastiska höstfärger. 

Höstfärgerna hos mig är oftast gulorange, medan den kan vara betydligt rödare hos andra. 

Vi planterad vår Ullungrönn hösten 2011. Den har verkligen vuxit rejält. 

Idag är himmeln blå här och jag hoppas kunna knäppa några härligt lysande höstbilder i eftermiddag.

Höstfärger på entrésidan

Än så länge står höstsilveraxet fint och doftar ljuvligt. Hostorna lyser också upp, men snart är det dax att uppdatera lite på entrésidan. Efter kundbesök i eftermiddag ska jag nog ta mig en tur till en plantskola.

Som boende i Skåne är det väl värt att satsa på mycket vintergrönt. Vintergröna växter på min framsida är buxbom, bambu, klätterbenved, murgröna, järnek och hasselört. Olvonbuskarna behåller faktiskt också många blad länge och kan nästan betraktas som vintergröna.

Favoritvyn

Helgen som gick har verkligen bjudit på blandat väder. Bilderna tog jag i fredags då solen tittade fram och det var stilla och riktigt skönt. I lördags blåste det förfärligt och i går kom ett stilla välkommet regn. Jag visar bilder från denna vy ständigt och jämt, jag vet. Dels beror det på att min trädgård inte är så stor, men mycket beror det på att jag verkligen gillar färgerna och formerna i denna hörna. Där händer alltid något. Nu har lönnarna som står utanför vår trädgård underbara höstfärger. Hortensian blommar fortfarande medan de röda sockblommorna under den lilla kopparlönnen (Acer Griseum) börjat inta sin höstfärg. Det är färgstarkt och vackert.

Skogspromenader, en sväng för att titta på soffa till vårt allrum, vernissage - Moments (Duktiga Ida Magntorn ställde ut sina bilder tillsammans med skulptören Karin Wiberg), spontant lunchbesök av kär vän, äppelkaka och så plantering av några lökar. Det blev en bra helg.

Dessa lökar...... Det är samma visa varje år för mig. Varje vår bestämmer jag att jag till hösten ska plantera industriella mängder lökar. Men, när hösten kommer är jag inte alls lika sugen på det. Inte sugen alls faktiskt. Tvingar mig ut för när våren kommer är jag tacksam för varenda liten lök jag planterat.

Svartfläcksjuka - Cercoseptoria ligustrum

Nu ledsnade jag på ligusterkloten utanför boden. De har tyvärr drabbats av svartfläcksjuka, Cercoseptoria ligustrum. Något som de haft i flera år. Plantorna dör inte men framåt sensommaren får bladen svarta fläckar och faller till slut av. På våren kommer de fint igen och har man tur så klarar de sig den säsongen. Förra vintern var dessa kloten tex jättefina. Rådet som ges är att samla upp samtliga blad som ramlat av och hoppas på det bästa. 

Så här vill jag inte ha det. Ser ni fläckarna på bladen?

I helgen som gick grävdes de fula kloten upp och ersattes med idegransklot, Taxus 'Baccata', från Flyinge Plantshop.  Jag väljer idegran som trivs i min lerjord, är friska och garanterat gröna hela vintern. Denna gången tog jag en genväg och köpte små, men färdiga klot. Annars har jag köpt täta plantor som jag sen själv format till klot.

Bilder från helgen

Jag älskar det varma mjuka ljuset på hösten. Jag har haft en jättetrevlig helg. I lördags åkte vi (ja, hela familjen var med) en tur till Flyinge Plantshop och sen lunchade vi på supertrevliga Gastro Gaspari i Flyinge. Det blev ingen lökplantering som jag tänkt i lördags utan vi drack kaffe och myste i soffan på eftermiddagen istället.. På kvällen var jag på supertrevlig dammiddag hos min vän Åsa (@gardenasa).

I går fick jag dock satt några lökar, både i jorden och i krukor. Känns bra att vara på gång i alla fall. Förra året stod krukorna läns husväggen på norrsidan. Tyckte det var en hel del lökar som inte grodde. I år funderar jag på att sätta dem i garaget istället. Det är inte kylan som är problemet, utan fukten.

Söndagen avslutades med familjemiddag. Våra stora killar, svärdotter och min lilla svärmor kom hem. Alltid lika härligt när alla är samlade.

Bilder från trädäcket

Vildvinet som letat sig in i vår trädgård och blandat sig med kelmatis 'Summersnow' börjar skifta färg. Strutbräken i kruka har varit vissna länge. De fick nog lite för lite vatten i somras. Klätterhortensiorna håller stilen och glansmiskantus 'Ferner Osten' lika så.

Nu gäller det att passa på att sitta ute så fort man får en chans för snart är det dags att ställa in trädgårdsmöblerna. Lika vemodigt varje år.

Hortensian som jag fick av min kära kusin i somras blommar och blommar och blommar. Jag håller tummarna för att frosten håller sig borta ett bra tag till. I morgon ska det planteras lökar så det står härliga till.

Ha en fin fredag!