Svartfläcksjuka - Cercoseptoria ligustrum

Nu ledsnade jag på ligusterkloten utanför boden. De har tyvärr drabbats av svartfläcksjuka, Cercoseptoria ligustrum. Något som de haft i flera år. Plantorna dör inte men framåt sensommaren får bladen svarta fläckar och faller till slut av. På våren kommer de fint igen och har man tur så klarar de sig den säsongen. Förra vintern var dessa kloten tex jättefina. Rådet som ges är att samla upp samtliga blad som ramlat av och hoppas på det bästa. 

Så här vill jag inte ha det. Ser ni fläckarna på bladen?

I helgen som gick grävdes de fula kloten upp och ersattes med idegransklot, Taxus 'Baccata', från Flyinge Plantshop.  Jag väljer idegran som trivs i min lerjord, är friska och garanterat gröna hela vintern. Denna gången tog jag en genväg och köpte små, men färdiga klot. Annars har jag köpt täta plantor som jag sen själv format till klot.