Idegran 'Hilli' - Taxus media 'Hilli'

Idegran (1 of 3).jpg

Om ni följer mig på instagram har ni kanske sett att jag planterat en idegranshäck. Jag älskade verkligen buxbomshäcken så länge den var frisk. För några år sedan blev den angripen av svamp, men hämtade sig och såg fin ut. Efter denna sommarens myckna regnande satte svampen fart igen och häcken plus ett stort klot blev hårt drabbade. Jag hade bestämt mig för längesedan att om jag blev tvungen att ersätta buxbomshäcken så skulle det bli med idegran.

Idegran (2 of 3).jpg

Det finns många olika sorter av idegran med lite olika växtsätt. De har också olika kraftigt växtsätt. Jag vill att min häck ska bli ca 60-70 cm hög och har valt att plantera hybrididegran 'Hilli' (Taxus media 'Hilli'). 'Hilli' är en hanklon och får därmed inga bär. Den har en glänsande mörkt grön färg och skotten är ljust gröna (inte bruna som tex skotten på 'Baccata'). 'Hilli' har ett tätt och upprätt växtsätt. Härdig i zon I-IV.

Eftersom det är sent på säsongen har jag valt krukodlade plantor. Storleken är 50-60 cm och jag har satt 3 plantor per meter.

Idegran (3 of 3).jpg

Om du vill ha ren lägre häck kan jag rekommendera Taxus baccata 'Renke´s Keiner Grüner' som är framtagen för att ersätta buxbom. Den har ett tätvuxet, brett och buskigt växtsätt med fler toppskott. Passar perfekt att forma låga häckar. Härdig i zon I-II.

En glänsande grön idegranshäck är elegant och vackert. Den enda nackdelen är väl att hela plantan är giftig.

Jag har köpt mina fina plantor på Stångby Plantskola.