Julrosor

julros.jpg

Jag är så facinerad av mina julrosor. Så skira, men ändå så robusta och starka. De står emot minusgrader, regn och rusk. Jag har några som nästan har bildat “ruggar”, men de flesta är ganska taniga och blommar med enstaka blommor. Jag misstänker att det helt enkelt är för torrt under magnolian där mina äldre julrosor står. Sommaren som gick var ju dessutom extremt torr.

julros-corten-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Förutom att vädret är ganska oangenämt för närvarande med regn och rusk så tycker jag det är så vackert ute. Jag gillar formerna som tydligt framträder och den fräscha grönskan som spirar i form av lökväxter i blom och på väg upp.

julros-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Denna gula julros är en trogen vän i rabatten. År efter år blommar den snällt med flera blommor.

Idag blir det först ritarbete och i eftermiddag ska jag visa en skiss för kunder. Alltid lika spännande.

Ha en fin torsdag!

Krokus "on display"

krokus-krukor-crocus.jpg

Precis utanför fönstret har jag en samling små krukor med vårlökar som jag ser varje gång jag passerar eller sitter i soffan. Dessa har jag inte drivit själv, utan köpt i en blomsteraffär. Inomhus blommar de över i ett nafs, men utomhus står de länge.

Morgonen här var fin, men nu har det börjat regna. Idag blir det full fart vid skrivbordet och en långpromenad i skogen.

Ha en fin onsdag!

Frost och sol

11 mars-4.jpg

I morse vaknade vi till en frostnupen trädgård och solen var på väg upp. Det märks verkligen att dagarna har blivit längre nu. Så härlig när man faktiskt kan vara ute i trädgården och dona efter jobbet.

almbacken-tradgardsdesign

Morgonsolens strålar träffar kopparlönnen och jag funderar över om jag kanske ska ta bort grenen som sticker av till vänster. Men, lönnar är blödare, så det får vänta till JAS (Juli, Augusti, September).

Norrwichterrier.jpg

Lilla Fanny och …

Norrwichterrier.jpg

…lilla Myran som är i stort behov av trimning. Det är inte meningen att en Norwichterrier ska ha mittbena.

Ha en fin start på veckan!

Krokuslunch

krokuslunch a-7.jpg

Regn, snöblandat regn och en hagelskur. Aprilväder i mars fast kallare. Inte det väder jag hade önskat idag när jag hade bjudit in mina trädgårdstjejer på “krokuslunch”. Med krokusar på bordet och mängder att prata om hade vi såklart hur trevligt som helst ändå. En runda i trädgården fick vi dock till mellan skurarna.

krokuslunch a-11.jpg

Krokusarna som annars står ute fick komma in och visa upp sig.

krokuslunch-vardukning-krokus.jpg

Jag dukade med de blå keramiktallrikarna av Bente Brosböl Hansen och glasen ‘Ruben’ av Signe Persson Melin. Bästa maken lagade urgod asiatisk mat och jag lyckades svänga ihop en semmelkladdkaka.

krokuslunch-10.jpg
krokuslunch b-4.jpg

Önskar er en trevlig söndagkväll!

Små, små förändringar

6 mars-18.jpg

Förändringarna i trädgården är små, mycket små vid den här tiden och de syns mest på mycket nära håll. Jag går min trädgårdsrunda varje dag och noterar hur fler och fler lökar tittar upp, knoppar sväller och perennerna har också vaknat till liv. Det är lika härligt varje år.

Almbacken-tradgardsdesign-corten.jpg

Önskar dig en riktigt fin fredag. Själv ska jag sitta vid ritbordet samt träffa kunder för en rådgivning. Håller tummarna att vädret blir någorlunda angenämt.

Vinröda minipenséer

penséer.jpg

Pyttesmå penséer som knappt syns. Lite sol och några grader varmare så växer de snabbt till sig. Känns i alla fall som en vårmarkör att de står där på bordet. I förra veckan kunde jag sitta där och dricka mitt kaffe, men enligt prognosen lär det dröja till nästa gång. Gissa om jag längtar efter mitt glashus. Nu är i alla fall dörrar och öppningsbara fönster beställda på ett snickeri.

Runda former

almbacken-tradgardsdesign-corten.jpg

Jag är med i en fotoutmaning på Instagram och dagens ord är #rund. Jag tänkte givetvis på de runda formerna i min trädgård. De runda formerna kommer igen i både formen och i växterna.

almbacken-tradgardsdesign-corten.jpg

Förra sommaren fick jag en japansk lönn ‘Atropurpureum’ av mina danska trädgårdsvänner när de kom på besök. Den växte rejält förra sommaren och nu provar jag runt lite var den ska stå. Kanske att jag sätter den i den stora cortenkrukan där den nu står på “prov”.

narcisse-krukor.jpg

I krukorna är lökarna också på gång. Här är det narcisser av okänd sort som är på väg upp. Jag är oerhört spänd på vilka det är.

En regning tisdag

krokus.jpg

Regn, regn och regn. Så ser väderprognosen ut två veckor framåt. Jag peppar mig med att vi behöver allt regn vi kan få efter förra sommarens torka. Det svalare vädret gör också att vi får njuta lite längre av krokusar och snödroppar.

corten-cortenplåt-cortenstål.jpg

I cortenellipsen tittar de tidiga botaniska tulpanerna ‘Turkestanica’ upp överallt. Som alltid tänker jag att jag skulle petat ner ännu fler lökar.

Ha en fin tisdag!

Krokus 'Blue Pearl'

krokus-blue-pearl.jpg

Den lilla söta ljusblå krokusen ‘Blue Pearl’ är en av mina favoriter. Så fint med det blå mot de bruna löven. Just dessa planterade jag i höstas och de har kommit hur fint som helst. Jag har däremot noterat att många av mina gamla krokusar inte kommer som de brukar. Hur är det hos er? Upplever ni detsamma. Jag funderar om det kan bero på den torra sommaren.

krokus-blue-pearl.jpg

Jag kan i alla fall konstatera att jag till hösten ska sätta mängder av nya krokusar.

snöklocka.jpg

När jag klippte ner ett av mina prydnadsgräs visade sig denna lilla skönhet, snöklockan. Jag har grävt om i denna delen av rabatten och är glad att några i alla fall verkar ha klarat sig.

Ha en fin start på veckan!

Penséer och en vacker julros

penséer.jpg

Då var den första omgången penséer inhandlade. Jag gillar de små minipenséerna bäst och dessa mörkt vinröda stod det definitivt mitt namn på.

julros.jpg

Är den inte makalöst vacker, denna julros? Jag köpte den på Gartneriet Spiren i Danmark förra våren och är så glad att den har klarat sig och blommar.

julros.jpg

Lite otydligt kanske på denna bild men jag är nöjd med kombinationen av de mörka julrosorna, den blekgula julrosen och krokus ‘Cream Beauty’. De matchas också av den mörka lönnalunroten ‘Palace Purple’.

I helgen har jag klippt ner några prydnadsgräs och börjat lägga ut kogödsel. Det retar mig att jag inte hann färdigt eftersom det ska komma en hel del regn framöver och temperaturen kommer sjunka en hel del. Å andra sidan hade vi en riktigt mysig fikastund med våra kära grannar.

Ha en skön söndagkväll!

Välkommen mars!

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Välkommen våren och mars månad. I morse vaknade vi till en frostnupen trädgård. Snö vill jag inte ha, men lite frost har jag inget emot. Krokusarna och julrosorna ser lite stukade ut, men reser sig så fort solen och värmen kommer.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Jag har klippt ner allt trädgården förutom de höga gräsen. Jag har inte heller klippt hortensiorna och i år ska jag också klippa järnekarna på entrésidan. Klotrobiniorna kan vänta några veckor till.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Solen strålar just nu från en klar blå himmel och jag är oändligt glad och tacksam över att jag kan äta både lunch och dricka kaffe i min trädgård. Den stora fördelen med att ha kontoret hemma.

Önskar dig en riktigt härlig fredag.

Februari i bilder

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Idag säger vi tack och hej till februari. Vintermånaden som 2019 blev en vårmånad. Det känns bra i kroppen att det i morgon är vår enligt kalendern också. Visst har det varit härligt med det milda vädret, men det ha skavt lite också. Snödroppar, krokus, vintergäck och julrosor blommar för fullt och överallt tittar narcisser och tulpaner upp. Jag kan inte låta bli att tycka det är underbart.

Ha en riktigt fin torsdag. Nu ska jag färdigställa en markplan till en kund som är ivrig att börja gräva och i eftermiddag bär det iväg att titta på två nya projekt.

Vita små skönheter

krokus.jpg

Jag tyckte att jag petade ner massor av krokuslökar i höstas, men nu ser jag att jag skulle planterat dubbelt så många och fler därtill. Tyvärr verkar flera av mina gamla lökar inte blomma igen. Jag lovar och svär att jag ska sätta mängder till hösten.

krokus.jpg

Dessa tidiga vita med gul mitt är i alla fall oerhört uppskattade.

Idag ska jag köra långt och titta på ett nytt spännande projekt. Kaffet är kokat och mackorna bredda. Jag kör aldrig långt utan färdkost.

Julros och 'Cream Beauty'

julros-krokus-cream-beauty.jpg

Visst är de fina ihop, de mörkt vinröda julrosorna och de blekt gula krokusarna ‘Cream Beauty’.

julros-krokus-cream-beauty.jpg

Jag älskar julrosor, men visst hade det varit toppen om de hade vänt blomman lite mer uppåt. Då hade man sluppit ligga på knä för att beundra dem.

julros.jpg

Den här rackaren minns jag inte alls hur den såg ut. Det är så spännande.

Ha en fin tisdag!

Beskära silverpäron

silverparon-beskara.jpg

Eftersom jag vill att mitt silverpäron ska skjuta många skott beskär jag det nu för att stimulera tillväxten. Man kan också klippa trädet under JAS (juli, augusti och september). På bilden ovan ser du hur det såg ut innan jag beskar det. Silverpäron är lätta att klippa. Jag kortar in de flesta grenarna en bit. Jag brukar klippa där jag ser ett skott som pekar uppåt eller utåt, men som ni ser så växter grenarna hit och dit.

silverparon-beskarning.jpg

Så här ser det ut efter beskärning.

silverparon-beskara.jpg

Så här såg trädet ut efter beskärning förra året.

silverparon-beskara.jpeg

Silverpäronet vid plantering i april 2015. Det har definitivt hänt en del på de snart fyra åren.

Mitt silverpäron är toppympat och har en stamhöjd på 220 cm. Ett silverpäron har naturligt ett hängande växtsätt. Om man inte beskär det kommer grenarna så småningom nå marken. Jag vill att mitt träd ska få en tät krona som under tillväxtperioden får växa vilt.

Hemma igen

almbacken-tradgardsdesign-corten.jpg

Hemma igen efter en underbar skidvecka i Italien. Strålande sol, perfekta snöförhållande, god mat och många härliga vänner. Bästa semestern. Ändå har jag längtat hem till min vårträdgård och så fort vi kom hem for jag ut. Många plusgrader och sol gjorde att jag kunde härja runt i bara koftan. Det finns inget bättre.

julros-3.jpg

Det händer en del på en vecka när temperaturerna är milda och solen är framme emellanåt. Bland annat hade den här snyggingen som jag köpte på Gartneriet Spiren förra året slagit ut. Visst är den vacker med sitt krås och vita kant.

krokus.jpg

De tidiga krokusarna har slagit ut fullt och som vanligt tänker jag att jag kunde satt många fler.

krokus.jpg

Jag klippte ner hakonegräset och kärleksörten eftersom det kommer lökar där som jag inte vill råka klippa av.

Snöklockor

Snöklockor.jpg

För ett par år sedan besökte jag, tillsammans med några trädgårdsvänner, en mycket speciell trädgård. Någon gång på 1800-talet hade en släkting till familjen planterat in de första snöklockorna (Leucojum vernum) i trädgården. Jag har aldrig sett något liknande. Helt fantastiskt vackert!

HÄR kan du se fler bilder.

snöklockor-3.jpg

De ljuvliga snöklockorna kommer något senare än snödropparna. Dessa bilder är tagna i slutet av mars 2017.

snöklockor-4.jpg
snöklockor-6.jpg

Det bästa sättet att få ett eget litet av av snöklockor eller snödroppar är att gräva upp och dela väl etablerade och stora tuvor. Bästa tiden att gräva upp dem är när de precis blommat över eller när de blommar. Om du inte har tillgång till några färska snödroppar är det viktigt att köpa torra lökar så snart de kommer in i butikerna på hösten. Då är chansen större att de gror.

Snart är det dax

pensé 1.jpg

Nu är det snart dags för ljuvliga penséer. Jag älskar dessa vackra, tuffingar som tidigt ger färg åt trädgården. Jag brukar gå fullständigt “bananas” och köpa hem hur många som helst.

Jag föredrar de små mini-penséerna och de krusiga “Frizzle Zizzle”. Jag blandar aldrig olika färger i samma kruka utan sätter många av samma sort i varje kruka. Sen kan man sätta samman krukorna, med olika varianter. Det blir hur fint som helst.

pensé 1-3.jpg

Något år har jag planterat de första penséerna i slutet av februari. Det kommer jag inte göra i år. Men, om mildvädret håller i sig kommer jag fara iväg och köpa mina första i början av mars.

pensé 1-5.jpg

Det finns så många fina. I hoppas jag hitta mörkt röda, mörkt violetta och de nästan svarta. Den kombinationen passar fint till vårt hus och inte minst till alla tulpaner i krukor som jag planterat.

pensé 1-4.jpg

Har ni börjat fundera på era vårkrukor?

Vår i luften

almbacken-tradgardsdesign-corten-cortenplat.jpg

Idag sken solen och det låg vår i luften. Så här mot slutet av februari har vi ett helt annat ljus än i december och januari. Det spritter lite i en och det är tydligt att våren är i antågande.

almbacke-tradgardsdesign.jpg

i början av mars kommer jag klippa ner hakonegräset i cortenelipsen och vid pilen. Jag har nämligen planterat tidiga vildtulpanen ‘Turkestanica’ där och de har redan börjat titta upp.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Överallt tittar det upp lökar och snart kommer marken vara betydligt grönare. Jag är så oerhört nyfiken och spänd på hur min “nya” trädgård kommer se ut i vårskrud.

Ha en fin tisdag!

Krokus och julrosor

krokus.jpg

Mildväder och lite sol. Då händer det grejor. Jag har både tidiga och sena krokusar i trädgården.

julrosor.jpg

Jag älskar julrosor. Blommorna kommer tidigt och blommar hela våren och bladen är både vackra och vintergröna. Jag har just klippt bort fjolårets bladverk. Dels för att blommorna ska synas, dels för att bladen ibland blir angripna av svamp som också skadar blommorna.

krokus.jpg
Norfolkterrier.jpg

Finbesök. Mina föräldrars lilla Norfolkterriervalp, Peggy, är inte lätt att fota. Hon far omkring som ett yrväder och är inte still många sekunder. Jag kan inte tänka mig något sötare.

Ha en fin start på veckan!