Trädgårdsrunda i bara koftan

cortenplåt-corten-cortenstål-hakonegräs-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Jag går minst en runda varje dag i min trädgård. Idag gick jag morgonrundan i bara ullkofta och frös inte det minsta. För varje dag händer det något. Idag såg jag att några fler krokusar börjat visa färg och fler och fler lökar poppar upp.

Ser ni det stora tomma cortenkrukan? Som jag längtar att fylla den med penséer. Snart är det dags att klipp ner hakonegräset. Jag har planterat massor med tidigar tulpanen “Turkestanica” där och de är redan på väg upp.

Idag skickar åker vår lille pojke (18 år) till Österrike med skolan. Han är tokladdad och förväntansfull. Jag tycker det är superjobbigt och längtar tills han är tillbaka igen.

Ha en fin fredag!

Krokusar i kruka

krukor-julrosor-krokus.jpg

Nu smyger våren sig in bland krukorna också. Granriset är borta och en liten kruka med krokus har kommit på plats. Det behövs inte så mycket i ett arrangemang för att det ska få en helt ny känsla.

krukor-julros-krokus.jpg

Idag ska det blir varmt, i alla fall för årstiden. Vi är lovade upp mot åtta grader.

Ha en fin “mitt-i-veckan-dag”.

Färgstarkt i gråvädret

almbacken-tradagardesign-cortenplåt.jpg

Milt och grått väder. Vi har inte haft någon meteorologisk vinter i Skåne än i år och när vi nu närmar oss mitten på februari kan det lika gärna vara tycker jag. Vintern är välkommen nästa år igen. Även om jag gillar milda vintrar så skaver det såklart i en. Är detta en normalt eller är det klimatförändringar vi ser?

Det grå vädret till trots är trädgården färgrik och överallt tittar det upp lökar.

11 feb-2.jpg

Vi brukar inte låta trädgårdsmöblerna stå ute hela vintern, men eftersom garaget är fullt med växthusvirke så fick det bli så i år. Det sliter såklart lite extra på dem, men det ser så mycket trevligare ut när de står framme.

almbacken-tradgardsdesign-idegransklot.jpg

Idegranskloten som jag planterade i höstas ser jättefina ut och för deras skull har det varit perfekt med en mild vinter.

Ha en fin start på veckan.

Vårvinter

vintergäck-eranthus.jpg

Tjohoo! Plötsligt är de där, de gula solarna. Vintergäcken (Eranthis) blir man ju alldeles lycklig av när de visar sig.

I går visade sig dessutom den riktiga solen några minuter. Om man då har sitt kontor hemma kan man faktiskt ta kameran med sig ut och insupa detta ljuvliga en stund. Jag knipsade och knopsade lite också. Några fula julrosblad och sockblommor som dolde krokusarna på väg upp åkte i komposten.

Kopparlönn (Acer Griseum), bokhäckar, idegransklot och ligusterklot.

Kopparlönn (Acer Griseum), bokhäckar, idegransklot och ligusterklot.

Almbacken-tradgardsdesign.jpg

Ser ni barken på kopparlönnen? Visst är den vacker i motljuset.

snödroppar-galanthus-nivalis.jpg

Snödroppar på gång.

Kärleksört ‘Matrona’ (Hylotelephium ‘Matrona’)

Kärleksört ‘Matrona’ (Hylotelephium ‘Matrona’)

Kärleksörten är den sista perenn jag klipper ner i min trädgård. Inte förrän lökarna verkligen är på gång klipper jag ner den. Tycker den är så makalöst snygg vissnad.

julros.jpg

Jag var rädd att den torra sommaren i fjol skulle ge färre blommor på mina julrosor, men så är inte fallet. Det kommer fina knoppar överallt.

krokusar.jpg

Jag älskar krokusar och har planterat både tidiga och sena sorter. Dessa tidiga botaniska planterade jag i höstas. Så härligt att se när de kommer upp.

Växthus

växthus.jpg

Just nu funderar jag mycket kring vårt blivande växthus/glashus/vinterträdgård/orangeri. Ja, vad ska man kalla det? Det kommer främst bli ett hus för oss att vara i. Givetvis kommer jag att fylla det med växter, men det är inte till främst för odling. Jag vill kunna vinterförvara känsliga växter och dra igång våren tidigt. Vi har redan gjutit en isolerad platta och allt virke ligger målat i garaget. Så snart våren är på gång och vädret tillåter kommer vi att köra igång med bygget. Stommen blir av trä och vi kommer sätta in isolerglas. Ytan invändigt kommer bli 19 kvadratmeter.

Min pappa, som är arktekt, har ritat huset och det kommer så när som på några ändringar se ut som på ritningen ovan. Det kommer bli så bra!

330G.png

Vi hade först inte tänkt sätta in en braskamin, men nu har vi ändrat oss. Det blir till att göra en ny bygganmälan. Just nu är jag helt inne på denna enkla pjäs från Contura, där också bilden kommer ifrån.

3D braskamin.jpg

Kaminen kommer vi placera längst bak mot den “hela” väggen. Där vill jag också ha gott om plats att greja, men också kunna duka upp mat vid festliga tillfällen.

Vi har en hel del beslut kvar att fatta, men golvet är i alla fall inköpt.

DV_8_1270015_02_4c_RO_20180208191853.jpg

I vårt hus har vi klassiskt brunt Höganäsklinker i stora delar. Detta ville vi följa upp i växthuset för att hålla ihop stilen. Nu tillverkar man inte klinker i Höganäs längre och jag har letat som en besatt på blocket efter partier. Det har funnits, men aldrig så mycket som vi behöver. Jag var beredd att ge upp när jag en dag googlade på “oglaserad klinker” och denna platta dök från Hornbach dök upp. Till ett riktigt bra pris dessutom. Vi satte oss direkt i bilen och for dit och köpte med oss en förpackning hem för att jämföra med vårt befintliga golv. Färgen är nästan identisk. Det är bara formen som skiljer, men det kan vi leva med.

Växthuset kommer bli svart, som alla snickerier hos oss. Vi funderade länge och väl vilken färg vi skulle använda, men valde till slut att måla med Falu Rödfärg “Knut och Foder”, svart. “Knut och Foder” är en linoljebaserad färg som andas. Jag tror det kommer bli bra.

Ja, ni kan ju bara föreställa er hur mycket jag längtar efter detta. En dröm går i uppfyllelse.

Kungsängsliljor

kungsängsliljor.jpg

Idag hade jag hoppats ta kameran med mig på en sväng i trädgården, men usch vilket väder. Det har regnat av och till hela dagen. Egentligen är jag jätteglad för allt regn som kommer. Efter förra sommarens torka behöver vi allt vatten vi kan få. Jag gottar mig åt plusgraderna och att det dyker upp snödroppar lite här och var.

En av mina älsklingsblommor är kungsängsliljan (Fritillaria Meleagris). Kungsängsliljan är Upplands landskapsblomma och växter också vilt i Sverige. Norden största bestånd finns på Kungsängen i Uppland. Kungsängsliljor trivs i fuktig jord och förökar sig med sidolökar och frö. Hos mig blommar dessa skönheter i april.

Jag är så glad att kungsängsliljor trivs hos mig och i höstas satte jag ännu fler lökar. Hoppas, hoppas att de har tagit sig.

Vår i köket

vårlökar-krukor.jpg

Nu har jag burit in de sista hyacinterna och tazetterna som faktiskt stått ute senaste tiden. Pärlhyacinterna sjunger på sista versen och det är snart dags att byta ut dem.

De saltglaserade gamla byttorna kommer från Höganäs och den lilla sockerskålen är Arabias ‘Ruska’.

Idag har vi hela fem plusgrader och den lilla snön som låg smälter snabbt undan. Jättehärligt tycker jag. Nu kan jag börja spana efter vårtecken på riktigt. Jag vet att det bara är februari, men ändå. Vi närmar oss mars med stormsteg.

Solig start på februari

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Första vecken i februari börjar storstilat med sol och frost. En vacker morgon och vips kom lusten att fotografera tillbaka. I helgen smälte snön undan en del och jag är glad att man åter igen ser formerna i trädgården. När jag planerar trädgårdar är vinterfägring något som ligger mig varmt om hjärtat. Det gäller speciellt att tänka på det i de delar av landet där vi inte får så mycket snö.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Den städsegröna thujahäcken utgör en vacker fond till de, på vintern, kopparfärgade bokhäckarna, gräsen och hortensiornas torra blomställningar. Kloten av idegran, liguster och buxbom tar upp färgen i häcken och bidrar dessutom med vacker form. Att plantera träd och buskar med vackra stammar och grenverk förhöjer skönheten på vintern.

corten-krukor-kruka.jpg

En liten tall i en rostig kruka.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Även om det fortfarande är vinter, som inte är min favoritårstid, så gläds jag åt att ljuset på allvar kommer tillbaka i februari.

Ha en fin start på veckan! Idag ska jag skissa på en liten radhusträdgård.

Januari i bilder

IMG_0300.jpg

Idag välkomnar vi februari. Jag ser fram emot längre och ljusare dagar och gottar mig åt att februari är den sista vintermånaden (i alla fall enligt kalendern). Januari bjöd på få soldagar, men ett tunt snötäcke som delvis ligger kvar. Jag är inte förtjust i snö, men det är ju precis som det ska vara den här årstiden. Vårlängtan är stark, men det är fortfarande vinter.

Ha en fin fredag!

Narcissus 'Mount Hood'

narcisser-narcissus-mount-hood.jpg

Förra året var första året med Narcissus pseudonarcissus ‘Mount Hood’ i min trädgård. Det är en pålitlig, återkommande sort som blommar i april-maj. Det är en gammal sort som är bra för “förvildning”.

mount-hood

‘Mount Hood’ blir ca 30-60 cm hög och visst är den blekt gula påskliljan fin tillsammans med de knall blå scillorna.

narcisser-narcissus-mount-hood.jpg

Narcisser klarar lite blötare jordar än andra lökväxter och är dessutom ogillas de av både rådjur och harar. De trivs i full sol, men också i halvskugga där de nog också är som vackrast.

Ha en fin onsdag!

Julros - en mörk skönhet

29 januari-2.jpg

Idag har faktiskt solen visat sig i korta stunder. Luften är klar och hög och det är betydligt ljusare än det var igår. Helt underbart! När jag var i den lokala blomsteraffären idag för att köpa en bukett blommor till kära svägerskan, kunde jag inte motstå denna mörkt röda julros. Den gör sig fint tillsammans med ljungen som fortfarande är fin.

julros-kruka.jpg

Kuddmossa. Vilken trotjänare på vintern. Alltid lika snygg.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Jag var tvungen att ta en “dagens” över trädgården också. En hel del snö har smält bort, men fortfarande ligger en hel del. Marken är våt och därmed kall hos oss och det smälter inte undan i första taget. Jag var ute och stampade lite på den i gångarna.

I eftermiddag ska jag visa en skiss för kunder. Det är alltid lika spännande.

Ha en fin tisdag.

Slask

almbacken-tradgardsdesign-bokhack

Vi var lovade stora mängder nederbörd i går i form av snö. Så blev det inte. Det kom lite grann, i form av regn. Jag, som inte är en snöälskare, var inte ledsen för det. Idag fortsätter det att töa och jag jublar.

almbacken-tradgardsdesig-fagalbad-i-sten

Det är inte direkt upplyftande att titta ut och jag tror aldrig att jag längtat så mycket efter våren som jag gör i år. Det känns gott att veta att det händer grejer i marken hela tiden.

28 januari.jpg

Jag är så oerhört glad för allt vintergrönt jag har i trädgården. Min trädgård är finast utan snö på vintern tycker jag.

Ha en fin start på veckan!

Magnoliakvist i Wallåkrakrus

magnolia-wallakra.jpg

Nu är det kvistarnas tid. Mina favoriter är körsbär, forsythia och magnolia. Det krävs inga stora fång för att sprida härlig vårkänsla inomhus. På bilden har jag bara satt en liten kvist magnolia i ett gammalt krus från Wallåkra Stenkärlsfabrik.

magnolia-5.jpg

Så skir och elegant.

magnolia-wallakra.jpg

Bilderna är från förra året, men snart ser det likadant ut här igen.

magnolia.jpg

Äntligen har jag fått upp farten ordentligt efter julledigheten. Jag har många spännande designuppdrag som framför mig som jag ser fram emot att sätta tänderna i. Idag har jag skissat klart en klassisk Skånsk '“have”. Ska bli så spännande att presentera för mina kunder. I morgon ger jag mig i kast med en minimal radhustäppa.

Vitt, vitt, vitt

21 jan-4.jpg

Så var trädgården alldeles vit igen och det är precis som det ska vara i januari. Om det är någon gång på året som jag är sugen på en riktig långresa till varma breddgrader så är det vid den här tiden. Detta är inte min årstid, så är det bara.

21 jan-2.jpg

Lilla Fanny pulsar fram i snön helt oberörd.

21 jan.jpg
21 jan-3.jpg

Önskar dig en fin tisdag!

En solglimt på kärleksörten

20 jan-4.jpg

Idag visade sig solen endast en liten stund, men då var jag snabbt ute med kameran. Behöver soliga bilder med mycket ljus i just nu. Helgerna fladdrar snabbt förbi, men jag tycker vi hinner med en hel del också. Efter dagen skogspromenad med flickorna fyllde vi tex vår stora bil med kläder som skulle skänkas och saker som skulle till återvinningscentralen. Det ger alltid energi tycker jag.

20 jan-6.jpg

Kärleksört ‘Matrona’ är en av favoriterna i trädgården alla årstider. Kommer tidigt på våren och står stadig och fin hela vintern.

20 jan-3.jpg

Smågatsten och snö i fin formation.

20 jan-5.jpg

Jag följer med stort intresse väderprognosen fjorton dagar framåt och konstaterar att det temperaturen kommer ligga runt nollan. När januari är mild kan man lätt förledas att tro att vintern är över och glömma bort att det kommer en februari också…Jag är glad så länge vi inte får några större snömängder och det inte blir svinkallt.

20 jan-7.jpg

Kopparlönnes stam går inte av för hackor. Funderar över hurvida den vänstra grenen kommer ställa till det med åren och jag borde ta bort den nu (inte förrän i JAS dock) innan den blir för grov.

Nä, nu ska jag försöka utnyttja tiden jag har på vintern med att fixa inomhus. Här behöver nämligen rensas. Köpte superfina förvaringslådår på IKEA förresten som jag ska ha i trädgårdsförrådet. Jag tror minsann jag ska börja rensa och göra fin just där.

Ha en skön söndag kväll!

Blå vårlökar och blå keramik

16 jan  b-4.jpg

Om du har följt mig tidigare år så är det ingen nyhet att jag i januari längtar efter krispigt blått. Blå hyacinter och blå pärlhyacinter tillsammans med tazetter är inte bara vackert, utan doftar gott också. Jag gillar kombinationen av brunt och blått och där gör mina gamla krus från Höganäs och Wallåkra god tjänst.

almbacken-tradgardsdesign-kok.jpg

Jag har ett litet lager av hyacinter och tazetter förrådet som jag plockar in efter hand. Efter några riktigt mörka dagar fylls huset idag av ljus. Helt underbart! Som jag har längtat efter sol.

hyacinter-bla-parlhyacinter-hoganäskrus.jpg
16 jan  b-3.jpg

Förutom blå vårlökar plockar jag fram den blå keramiken som vi fick när vi gifte oss för snart 19 år sedan. Vi har både skålar och tallrikar som använd flitigt. Keramiken är gjord av fantastiskt skickliga Bente Brosböl Hansen.

bente-brosbol-hansen.jpg

Den blå keramiken från Bente gör sig fint tillsammans med urnorna från Wallåkra Stenkärlsfabrik och några ljuslyktor från IIttala.

Ha en riktigt fin fredag!

Tulpanens dag

tulpan-cairo-tulipa.jpg

Jag firar tulpanen på dess dag med denna bild av ljuvliga ‘Cairo’ som jag hade i kruka förra våren. Den blev snabbt en favorit och jag satte fler lökar av den i kruka i höstas.

Januari slaskar på med kalla vindar och regn. Snön som kom igår är snart helt borta. Det skulle sitta fint med några härliga vinterdagar med sol och torr luft. Jag sitter med en växtkomposition till kund och får alla fall frossa i färg och blomster på bild. För att förstärka känslan och öka på inspirationen lyssnar jag på fågelsång på Spotify.

Vitt igen

14 jan_-2.jpg

Idag vaknade vi upp till en vit värld. Det är nu det blir extra viktigt att trädgården har en formstark stomme. I min trädgård består stommen av klippta häckar och klot, träd, buskar och gräs som håller formen hela vintern.

14 jan_.jpg

Visst blir det ljusare med snön, men det kan inte hjälpas, jag föredrar snöfritt. Just nu har det tagit i att blåsa ganska rejält och det är minst sagt kallt ute.

I helgen plockade vi ner det sista av julen inomhus och granarna som stod utomhus är också borta. Om det inte hade varit för att Lions kom och hämtade dem hade de nog fått stå kvar ett tag till. Det är lite tomt utan dem.

Önskar dig en fin start på veckan!

Färglängtan

penséer.jpg

Det är trögt att vara trädgårdsbloggare i januari. Gråa, mörka dagar är inte direkt inspirerande. Inomhus känns det nästan som det aldrig blir ljust. Jag längtar efter mitt växthus/glashus. Där ser jag för mig att jag ska leka vår tidigt.

Jag behöver definitivt lite färg och idag får det därför bli en bild från April 2017. Älskar den varma lila färgen som är så fin till vårt gula tegel.

Idag börjar jag jobba igen för fullt. Jag mjukstartade lite i förra veckan för att återigen vara ledig några dagar denna veckan och fira maken som fyllde 50 år i tisdags.

Önskar dig en fin torsdag!