Scharlakansek - Quercus coccinea

IMG_3593.jpg

Nu har jag bestämt mig. Körsbärsträdet kommer att ersättas av denna fantastiska scharlakensek, Quercus coccinea.

Scharlakanseken blir ett stort träd, men det gör inget i min trädgård. Dessutom är det så att det tar många år innan det når sin sluthöjd. Scharlakanseken är en snabbväxande ek med en relativt kort livslängd på ca 80 år. 

Höjd: 18-22 m                                                                                                                            Bredd: 15-20 m                                                                                                                          Zon: 1-2

Så här beskrivs Schalrakanseken i Tönnersjös katalog:

"Scharlakanseken är en av de många fantastiska ekarter från östra Nordamerika med makalösa höstfärger. Träden utvecklas till mäktiga gestalter med långa horisontella grenar som blir mycket grova. Detta leder med tiden till breda, rundkroniga träd som verkligen dominerar sin plats. Bladen är glansigt mörkgröna och djupt flikade. De bildar fina mönster mot himlen och en elegant kontrast till det grovt uppbyggda trädet. På hösten förvandlas trädet till en lysande scharlakansröd färgton. Sorten ’Splendens’ har en särskilt intensiv höstfärg. Sura jordar gynnar också höstfärgningen. För god utveckling vill gärna scharlakanseken stå i ett sommarvarmt läge och gärna med tillgång till markfukt."

IMG_3595.jpg

"Mitt" träd kommer från Stångby plantskola utanför Lund. I går var jag där och valde ut den vackraste.