Krukträdgården på entrésidan

Krukträdgården på entrésidan behövde uppdateras lite inför hösten så jag blev så glad när jag fick några fina plantor i gåva från @nature_to_the_people.

Basen i krukplanteringen är densamma under hela året. Den består av höstsilverax, alunrot, olika ormbunkar och hortensia ‘Runaway bride’. Sen har jag några krukor där jag planterar om efter säsong. I våras var det penséer som sedan ersattes av tre hortensior köpta på ICA. Hortensiorna har stått fint hela sommaren, men nu såg de inte så roliga ut längre. De var inte heller en sort som går att övervintra.

I en av krukorna har jag planterat gräset Pennisetum ‘Goldstrich’. Det är en ny sort som är lägre och mer kompakt än andra pennisetum. Stänglarna är gulare och den ska vara vinterhärdig. Det ska bli spännande att se.

I en annan kruka planterade jag dessa läckra regnbågsbräken (Athyrium niponicum Metallicum) . Regnbågsbräken är vinterhärdig och trivs i halvskuggiga till skuggiga lägen i fuktig humusrik jord. Jag planerar att låta dessa bli en av mina åretruntväxter i kruka.

Den tredje krukan har jag fyllt med små pigga astrar. De kan stå såväl i kruka som i rabatt. Astrar vill gärna stå ljust, men inte i direkt sol och de vill inte torka ut.

Sen var jag bara tvungen att ta en bild på den fina alunroten som blommar än.

Krukhallon 'Raspberry Shortcake'

I våras planterade jag ett krukhallon Krukhallon 'Raspberry Shortcake' (Rubus 'Raspberry Shortcake') i en stor cortenkruka. Jag beställde busken på från Zetas och när jag planteriade den var det en liten, men fin och kraftig planta.

'Raspberry Shortcake' är koppakt och taggfri. Den blir ca 90 cm och lämpar sig väl för krukplantering. Krukan bör rymma minst 20 liter jord. Jag har skördat många stora och goda hallon från juli och framåt. Det sista åt jag faktiskt idag. Nästa år hoppas jag på ännu fler då bären kommer på fjolårets skott.

Jag har nu klippt de grenar som givit bär i år nere vid basen. Om du tittar på min planta så ser man några grenar som hänger. Det är fjolårsgrenar som jag nu klippt bort. De granar som växter rakt upp är årsskott som alltså inte har burit någon frukt. Årsskotten gallras till våren.

Såhär efter en säsong tycker jag att Krukhallon 'Raspberry Shortcake' är väl värd att odla. Bären är goda och plantan är härligt grön och kompakt.

Mina favoriter i krukorna

Här ser ni några av mina favoritväxter för krukodling.

På bänken en japansk lönn som i princip står ute året om. Den får flytta in i förrådet om det blir riktigt kallt (-5 till -10). Bredvid lönnen står en röbladig oxalis som vissnar ner och åker in i förrådet under vintern. När våren kommer plockar jag fram den igen och när man nästant tror att den har dött så skjuter den nya skott.

Närmast glasdörren står ett höstsilverax som jag haft i många år. På våren toppar jag krukan med kogödsel och sen får den mycket vatten hela växtsäsongen. Höstsilverax vill gärna stå lite fuktig.

TIll vänster i bild ser ni en alunrot. Jag vet faktiskt inte vilken namnsort det är. Den har också funnits med i några år. Alunroten ser lite tråkig ut i början av säsongen, men kommer sig ganska snabbt. Nu är det som allra snyggast.

Min absoluta favoritväxt, både för krukodling och rabatt är hakonegräset. Det är så tacksamt och vackert året om. En stor bonus är att det ogillas av sniglar och snäckor. Prydnadsgräs ska aldrig klippas på hösten. Dels för att de kan dö av att fukt tränger ner i rotsystemet och dels för att den vinterfägring det skänker.

I mina krukor

Jag försöker begränsa antalet krukor i trädgården, men den är svårt. Det finns ju så mycket fint man vill ha. Jag eftersträvar att ha så mycket återkommande växter som möjligt i krukorna. Det är både mer ekonomiskt för mig, lättskött och hållbart för mijön. På årstidsbordet frodas en japansk lönn som jag haft i samma kruka i flera år. Den står ute året om, men om det blir flera minusgrader, typ -10, flyttar den tillfälligt in i förrådet. På årstidsbordet står också en alunrot, en rödbladig oxalis triangularis, en thuja ‘Whipcord’ och en nyplanterad tvillingsporre. Tvillingsporren övervintrar inte, utan kommer bytas ut mot tex ljung när hösten kommer. Då flyttar också oxalisen in i förrådet för övervintring.

Höstsilverax och hakonegräs står ute året om och kommer snällt varje år. På våren får de lite kogödsel och senare lite näring (typ hönsgödsel). Den fina bräkenväxten (troligtvis en phlebodium aureum ‘Davana’) är inte vinterhärdig, utan kommer flytta in i glashuset under vintern.

Utanför Ylvas fönster har jag min medelhavshörna. Här trivs bland annat ett olivträd, en trädtaklök, timjan och min favoritpelargon ‘Australe’. Pelargonerna övervintrar i förrådet och de andra i glashuset.

Hostor i kruka är alltid snyggt. I alla fall så länge sniglar och snäckor inte har gjort hål i bladen.

Malus 'Evereste'

Det går undan nu och jag hinner inte riktigt med i svängarna. Dessa bilderna tor jag i förra veckan och det ser redan annorlunda ut. Men, jag måste bara visa hur det såg ut när vår prydnadsapel 'Evereste’ (Malus ‘Evereste’) stod i full blom. Trädet planterades förra våren efter att jag blivit totalt förälskad i det och efter att jag ritat in det i flera av mina kunders trädgårdar känd jag att jag också behövde ett. Visst är det vackert!

Malus ‘Evereste’ blir 4-7 m högt och 3-5 m brett. Det blir alltså ett litet och nätt träd som dessutom kan beskäras om man skulle vilja det. På hösten får det fina små äpplen och höstfärgen är gyllengul.

‘Evereste’ börjar blomma precis när magnolian avslutat sin blomning. Helt perfekt!

Förutom att jag verkligen ville ha en prydnadsapel så var var den japanska lönnen ‘Orange Dream’ i behov av en skuggigare växtplats. Den blev bränd i topparna varje sommar och såg inte alls rolig ut. ‘Orange Dream’ står nu i skugga av pilen och verkar trivas på sin nya plats.

Mitt älsklingsträd, blodlönnen ‘Margaret Bee’ är jag tyvärr riktigt orolig för. Vi har precis tagit bort en stor gren som dött och jag befarar att hela trädet kommer att göra det. För många år sedan fick den en spricka långt ner på stammen som jag tror var en frostskada. Jag misstänker att det gått röta där eftersom barken lossnar nere på stammen. Det är så himla tråkigt och just detta trädet är så viktigt i vår trädgård. Min plan är att köpa en ersättare som jag planterar i kruka så länge och när domedagen är här så är jag redo med ett nytt träd.

Narcisserna och de flesta tulpanerna har nu blommat över och både vita och lila allium är på gång.

Med önskan om en fin vecka!

Stoppa tiden!

Swish, så var helgen över. Jag hoppas alltid att jag ska hinna så mycket mer än jag gör, men när man både vill ta det lugnt, gå härliga skogspromenader med vovvarna, umgås samt greja i trädgården, då går tiden väldigt fort.

Det soliga vädret gör också att det går mycket fort i trädgården också och det är svårt att hänga med. Bilderna i detta inlägg tog jag en morgon för ett par dagar sedan och nu är bokhäckarna grönare och magnolian har tappat ännu fler blomblad.

Men, nu behöver vi regn! Väderprognosen lovar lite regn till mitten av veckan, men det behövs mer än så. Några veckor med regn på nätterna vore inte dumt.

Blandade narcisser, men främst narcissus ‘Every Day’.

De doftar himmelskt och är så söta, narcissus Cherfulness’.

Narcissus ‘‘Thalia’ i full blom.

Önskar dig en fin start på veckan!

Morgonstund har guld i mund

I morse fick kameran följa med på morgonrundan i trädgården. Klockan var sju och fåglarna sjöng för full hals. Det var oerhört vackert.

Nu slår de japanska lönnarna ut och det bladutspringet är makalöst vackert.

Narcisserna blommar i krukor och planteringar och tulpanerna slår ut en efter en.

Narcissus ‘Thalia’ och franstulpan ‘Sensual Touch’.

Underbart är kort

Hur maximerar man njutet? Jag är oerhört tacksam att jag kan dricka mitt morgonte, äta min lunch och dricka mitt eftermiddagskaffe mitt i härligheten. Ändå känner jag att det inte är tillräckligt och känner mig lite stressad av att det snart är över. Magnolian i blom är helt klart en av högtiderna i vår trädgård.

Vår magnolia är en praktmagniolia ‘Soulangeana’.

Tulipa ‘Purissima’ återkommer år efter år. Här tillsammans med kungsängsliljor som också är återkommande.

Trädgården i kvällsljus. Närmast i bild narcissus ‘Thalia’.

Narcissus ‘Every Day’.

Narcissus ‘Thalia’ i kruka. Närnarcisserna i kruka blommat klart hamnar de i rabatterna, antingen i vår trädgård eller i någon annans.

Det ser lovande ut

Jag tycker jag haft otur med mina tulpanplanteringar i kruka de senaste åren så i höstas planterade jag bara tre krukor med tulpaner. Sen glömde jag bort dem och lät dem stå ute i ur och skur hela vintern istället för att skydda dem mot regn under tak som jag brukar. Men, trots detta ser de riktigt lovande ut i alla tre krukorna.

Gula toner

Påskveckan får passande nog inledas med bilder från min gula krukplantering utanför glashuset.

De blekt gula hyacinterna är som en skopa fluffig vaniljsås. Jag har kombinerat dem med primulor, narcisser, gyllenlack och penséer.

Gyllenlack (erysimum) i olika gula nyanser. Urläcker tycker jag.

I cortenellipsen tittar allium upp lite överallt.

Ha en fin start på veckan!

Svarta penséer

Nu är jag igång och planterar penséer. Så många fina det finns. Här har jag planterat ett gäng nästan svarta.

Medan jag ägnade mig åt plantering, putsade maken glashuset utvändigt. Det var mer än välbehövligt. Nu är det bara insidan kvar.

Utanför glashuset går tonerna i gult, grönt och vitt. Biler på detta kommer snart.

Jag har nu lagt ut kogödsel överallt. Jag lägger i alla planteringar och i vissa krukor med perenner och vedartat. Kogödsel förbättrar strukturen på jorden och kan läggas ut när som helst under året, men med fördel tidigt på våren. När det blivit lite varmare gödslar jag med något kväverikt som tex hönsgödsel.

Att välja penséer

Det börjar närma sig tiden då det är dags att köpa hem lite vårblommor. Personligen kan jag inte vara utan penséer. Jag föredrar minipenséerna framför de stora. Dels tycker jag de är finare, men de står också bättre emot regn och vind. De krusiga, Frizzle Sizzle, kan jag inte heller står emot. Det är ju bara så svårt att välja färg.

De krusiga violetta är ju så snygga…

…och förra årets gul-vinröda gjorde sig verkligen till det rödbladiga och vårt gula hus.

De mörkt röda ‘Red Blotch’ är en favorit som håller länge, länge.

Njae, den lila med gult i tror jag att jag hoppar över.

Nästan svarta, djupt violetta och några krusiga violetta gillar jag skarpt.

Blekt gula är så fint på våren och passar så bra ihop med narcisserna, primulor och gyllenlack.

Nästan svarta igen.

Mörkt violetta.

Lysande blå och skir vårgrönska är inte så dumt det heller.

I helgen ska jag minsann ta fram mina krukor och se över dem. Tyvärr har några av mina favoriter frusit sönder i vinter och behöver ersätts och några behöver säkert bättras med ny färg.

Ha en fin fredag!

Hakonegräset - nedklippning

Om jag hinner, tror jag att jag klipper ner hakonegräset idag. Det är fortarande vackert, men har börjat skräpa rejält. Jag vill också ha det gjort innan alliumbladen börjar sticka upp.

De blå pärlhyacinterna är så vackra mot det halmgula hakonegräset i bakgrunden.

De syns inte så bra i bild, men det börjar börjar faktist arta sig med min dröm om snödroppar överallt. Jag är långt ifrån där, men det blir definitivt fler för varje år. Det lönar sig att ligga i med delning och nyplantering (in the green).

Ha en fin söndag! Här blir det en trädgårdsdag så fort frosten har försvunnit.

Vårvinterkrukor

På bordet utanför vårt vardagsrum har jag en samling krukor. Just nu står snödroppar och julrosor tillsammans med kuddmossa och grön ljung för fägringen.

När snödropparna blommat över planterar jag ut dem i trädgården. Detta är bästa sättet att få fler snödroppar, dvs att plantera dem på våren. Lökar som köps i handeln på hösten har ofta legat och torkat och får svårt att gro.

Önskar dig en fin fredag. Jag gläds åt att det ska bli sol i helgen och jag ska njuta i min trädgård.

Entrésidan i augusti

27 aug-15.jpg

Kom på att det var länge sedan jag visade några bilder från entrésidan.

Förra året grävde vi upp hybridolvonen som blivit alldeles för stora och ersatte med syrenhortensior ‘Little Lime’ (Hydrangea paniculata ‘Little Lime’). De verkar trivas och storleken är alldeles lagom.

Peppar, peppar mår mina buxbomsklot bra och det är jag oändligt glad för.

27 aug-17.jpg

Järnek på stam med småbladig murgröna som marktäckare.

Ha en riktigt skön fredag!