Hyacinter hos Anna Gouteva

Gouteva (1 of 10).jpg

Idag har jag tankat inspiration när Blomsterfrämjandet hade pressvisning med temat "hyacinter" hos begåvade Anna Gouteva.

Gouteva (3 of 10).jpg

Anna hade jobbat i olika färgskalor. Här i den röd/rosa skalan. Hycinter, amaryllisar och julstjärnor med bara rötter nerstuckna i klara vaser.

Gouteva (4 of 10).jpg

Det dukade bordet med vita hyacinter, anemoner, syrener och olvon. Anna har klippt av rötterna på hyacinterna och ställt dem direkt på bordet. För att hålla ihop arrangemanget har hon stuckit en ståltråd genom rötterna. Enligt Anna kommer arrangemanget att hålla i en vecka.

Gouteva (9 of 10).jpg

Den vackra keramiken har Ann-Katrin Braf gjort i en färgskala som stämmer perfekt med bomsterarrangemanget. 

Gouteva (8 of 10).jpg

Blå och vita toner. Hyacinter, julrosor och anemoner.

Gouteva (7 of 10).jpg

Visst är hyacinterna härliga, men titta på anemonen.....

Gouteva (10 of 10).jpg

Entrén var dekorerad med barrväxter i olika toner, polkafärgade amaryllis och vita hyacinter.

Visst är hyacinter alldeles underbara och kanske den mest älskade julblomman, men tyvärr är det är många som inte riktigt tål dem. Min mor är en av dem och jag har därför undvikit hyacinter inomhus i många år. 

Starkast doft har de blå hyacinterna, följt av de rosa och sen de vita. Vid känslighet kan man alltså prova med vita hyacinter. Älskar man blå hyacinter kan det vara värt att prova sorten 'Blue Pearl' som har en svagare doft.

För att minska spridning av doften kan man också sätta en glaskupa över blommorna. Detta tänker jag prova när min mor kommer på besök. I år vill jag verkligen ha hyacinter inomhus.

Jag blev naturligtvis inspirerad av allt det vackra jag såg, men också av allt härliga människor jag träffade och fick en pratstund med. 

 

Hejdå buxbomshäck....

12 nov (6 of 10).jpg

Jag visst att den levde på lånad tid, buxbomshäcken, eftersom den haft svampangrepp tidigare. Efter den blöta sommar satte den förödande svampen fart igen och det så förfärligt tråkigt ut. Jag är inte säker, men tror att min häck längs boden och ett stort klot drabbats av buxbomssot, Cylindrocladium buxicola. 

I helgen grävdes samtliga plantor upp och jag kommer ersätta buxbomen mid hybirdidegran, Taxus media 'Hilli'.

lördag (10 of 11).jpg

Ja, ni ser hur det såg ut.....Det är tomt och det fattas definitivt något, men jag är glad att det sjuka är borta. 

Ha en fin måndag!

Kuddmossa

lördag (5 of 11).jpg

Ingen vinter utan kuddmossa. I år slog jag till och köpte en hel back på Flyinge Plantshop i förra veckan. Nu ber jag alla koltrastar att vänligen inte rafsa runt i min mossa.

Idag har vi grejat en hel del i trädgården. Att arrangera mossa i krukor är trevligt.........att gräva upp sjuk buxbom är mindre skoj. Mer om det i morgon. Två vändor till tippen blev det i alla fall och i morgon blir det nog en tur till.

Ha en fin lördag!

Pinus sylvestris 'Watereri'

7 (9 of 9).jpg

När jag var en sväng på Flyinge Plantshop häromdagen kunde jag inte motstå denna lilla  snygging till tall, Pinus sylvestris 'Watereri'. 

Pinus sylvestris 'Watereri' är klotfomig och kompakt i sitt växtsätt. Barren är gråblå och korta. Den trivs i soligt läge i alla jordar utom lerjord och blir 2-3 m hög och lika bred. Jag kommer ha den i kruka på mitt soliga trädäck. 

7 (1 of 9).jpg

Jag kan tipsa om att Flyinge fortfarande har många fina barrväxter hemma och jag köpte också riktigt fin kuddmossa.

Ha en riktigt fin onsdag!

Novembersol

6-e (6 of 7).jpg

Sol och höstfärger är en mycket lyckad kombination och det är svårt att göra verkligheten rättvisa på bild. I går glödde i alla fall trädgården så vackert att jag blev alldeles varm.

Vi har inte hunnit ställa in trädgårdsmöblerna än och det är jag glad för. Det blir så tomt och tråkigt när de är borta. Jag brukar låta några stolar och bord stå framme under vintern. Dels är det snyggt, dels är det faktiskt inte alls dumt att kunna sitta ner om det kommer en fin vinterdag.

6-e (4 of 7).jpg

Ha en fin tisdag!

Äntligen kom trädet

eken (1 of 9).jpg

För mig är det nästan lite högtidligt att plantera ett träd så idag var en stor dag. Klockan åtta i morse kom Gustav från Stångby Plantskola med den efterlängtade Scharlakanseken (Quercus Coccinea).

eken (2 of 9).jpg

Vi har valt att köpa ett stort träd (stamomfång 20-25) för att vi direkt ska få upp volymen och  takkänslan. Om man inte har möjlighet att rulla trädet på plats måste träd av denna storlek lyftas på plats med en kranbil.

eken (4 of 9).jpg
eken (5 of 9).jpg

Gustav tillsammans med chauffören ser till att trädet hamnar rätt. 

eken (7 of 9).jpg

Så var eken på plats och jag är sååååå nöjd. Trevligt att det fortfarande ha några löv kvar så jag fick se det på plats i sin höstskrud. Scharlakenseken har blankt gröna blad, men får spektakulärt röda hästfärger. 

eken (9 of 9).jpg

Inte så vackert, men nyplanterade träd måste stöttas. Käre maken skjuter fast jutebanden med häftpistol.

HÄR kan du läsa om scharlakanseken (Quercus Cossinea).

 

Liten bergtall - Pinus mugo 'Pumilio'

28 o (2 of 5).jpg

Efter att ha peppat vänner och bekanta med hur snyggt och "rätt" det är att sätta små tallar i krukor har jag nu äntligen införskaffat en själv. När jag var en sväng på Flyinge Plantshop i söndags kunde jag inte motstå denna lilla dvärgtall, Pinus mugo 'Pumilio'. Den kallas också Balkanbergtall.

Jag har också grävt upp en planta av den japanska starren 'Ice Dance' (Carex 'ICe Dance') och planterat i kruka. Den är vintergrön och det ska bli spännande att se hur den uppför sig i kruka. 

28 o (4 of 5).jpg
28 o (1 of 5).jpg

Muehlenbeckian (Sliderankan) får hänga med ute så länge det går. Jag har inget bra ställe att övervintra dem, utan betraktar dem som ettåringar.

28 o (3 of 5).jpg

Fanny är alltid nära mig och det gäller även i trädgården. Hon och Myran förgyller verkligen mina dagar.

Höstpromenad

28  (5 of 14).jpg

Äntligen en dag med sol. Efter en härlig promenad med hundarna i Måryd lyckades vi till slut gräva hålet till scharlakanseken. Gräset blev också klippt och jag grejade lite med krukorna på däcket. Slängde sommarblommor och planterade lite nytt. Bilder kommer. Än återstår en hel del fixande innan vintern, men så skönt att vara en bit på vägen.

28  (1 of 14).jpg
28  (4 of 14).jpg
28  (9 of 14).jpg

Jag försökte fota båda flickorna, men Myran som brukar vara bra på att posera var inte alls på humör för det. Fanny ställde upp för matte för en godisbit.

28 o (1 of 1).jpg

Vår promenad går genom en enebacke. Sagolikt vackert året om.

Då är det dags att förlika sig med vintertiden. Jag önskar innerligt att vi kunde ha sommartid året om. Men, det är bara 8 veckor till det vänder igen och vi går mot ljusare tider. 

Ha en skön söndag!

Ruska och en råka

27 oktober (10 of 12).jpg

Som omväxling visar jag idag några bilder från vårt kök och matplats. Bakom matbordet har vi hängt köksöverskåp. En lösning som vi är mycket nöjda med. De sväljer en hel del porslin och är trevliga att ställa några vackra saker på.

Matbordet är IKEAS 'Norden' som vi köpte på blocket för 500 kr och målade vitt. Det var tänkt att vi bara skulle ha det tills vi hittade det "perfekta" matbordet. Många år har gått kan jag säga....Stolarna är Lilla Åland och bakom soffan står bordet 'Simsalabim' från Blå Station.

27 oktober (9 of 12).jpg

Den fina burken med råkan köpte vi i somras av keramiker Elna-Karin Holgersson i Kåseberga. 

27 oktober (7 of 12).jpg

Just nu är jag lite kär i den klassiska servisen 'Ruska' från Arabia och har nyligen fyndat både tallrikar, uppläggningsfat och karotter på blocket. Tidigare har jag kaffekoppar och temuggar. Jag är, liksom många andra, uppvuxen med 'Ruska'. Mina föräldrar köpte servisen på 60-talet och använder den fortfarande.

27 o (1 of 1).jpg

Servisen formgavs av Ulla Procopé för Arabia och var i produktion 1961-1999. Helt otroligt! Kaffekoppen är inte helt oväntat den mest sålda i Finland. Det är en fantastisk bruksservis som är extremt tålig och åldras väl. Den är dessutom mycket trevlig att använda, Kopparna är tex extremt goda att dricka ur. Det är bra formgivning det. Eftersom servisen producerades under så många år och var mycket populär på 70-talet går det att fortfarande att fynda Ruska. 

När jag sökte på #ruska på Instagram blev jag förvånad, men ändå inte, när de flesta bilderna kom från Japan. Det raka formspråket med lite rustik hantverkskänsla tilltalar både japaner och skandinaver.

Ha en riktigt härlig lördag!

 

Trädplacering

25 (5 of 10).jpg

Efter flera dagars regnande blev det plötsligt uppehållsväder och himlen blev tom lite blå. Jag skyndade mig ut i trädgården en stund. På fredag kommer Alexandra och stubbfräser körsbärsträdet och jag har några perenner som behöver räddas. Jag måste också bestämma exakt var det nya trädet ska stå. Stegen får agera träd när jag provar mig fram.

25 (8 of 10).jpg

Det var längesen jag grejade i trädgården och det var en riktigt skön stund. 

Höstinspiration

DSC_0302.jpg

I helgen hoppas jag på att fixa lite i trädgården. I och med att vi ska plantera ett nytt träd har jag några växter som ska flyttas. Annars gör jag inte så mycket i trädgården på hösten förutom att jag gräver ner lökar. Alla perenner, förutom ulleternellerna som blir så fula, får stå kvar och jag räfsar så lite löv som möjligt. 

Alla krukor måste dock ses över. Några ska tömmas och andra ska fyllas med tulpanlökar. Krukorna med perenner får stå kvar och vissnar ner. Lite senare får de ett täcke av mossa. Bara för att det ser trevligt ut.

DSC_0274.JPG

Lite höstpynt vill jag dock ha. Pumpor, mossa och vintergrönt. Bilderna är från oktober förra året och får mig faktiskt att bli lite sugen på att göra höstfint.

DSC_0236.JPG
DSC_0308.jpg
DSC_0239.JPG

Ha en fin fredag!

Scharlakansek - Quercus coccinea

IMG_3593.jpg

Nu har jag bestämt mig. Körsbärsträdet kommer att ersättas av denna fantastiska scharlakensek, Quercus coccinea.

Scharlakanseken blir ett stort träd, men det gör inget i min trädgård. Dessutom är det så att det tar många år innan det når sin sluthöjd. Scharlakanseken är en snabbväxande ek med en relativt kort livslängd på ca 80 år. 

Höjd: 18-22 m                                                                                                                            Bredd: 15-20 m                                                                                                                          Zon: 1-2

Så här beskrivs Schalrakanseken i Tönnersjös katalog:

"Scharlakanseken är en av de många fantastiska ekarter från östra Nordamerika med makalösa höstfärger. Träden utvecklas till mäktiga gestalter med långa horisontella grenar som blir mycket grova. Detta leder med tiden till breda, rundkroniga träd som verkligen dominerar sin plats. Bladen är glansigt mörkgröna och djupt flikade. De bildar fina mönster mot himlen och en elegant kontrast till det grovt uppbyggda trädet. På hösten förvandlas trädet till en lysande scharlakansröd färgton. Sorten ’Splendens’ har en särskilt intensiv höstfärg. Sura jordar gynnar också höstfärgningen. För god utveckling vill gärna scharlakanseken stå i ett sommarvarmt läge och gärna med tillgång till markfukt."

IMG_3595.jpg

"Mitt" träd kommer från Stångby plantskola utanför Lund. I går var jag där och valde ut den vackraste.

Vackert förfall

18 oktober (1 of 2).jpg

Förfall är också vackert. Hostornas avsked är spektakulärt. De riktigt lyser i en härlig gul färg som står sig väldigt väl till den röda japanska lönnen 'Margaret Bee'.

18 (1 of 1).jpg
18 oktober (2 of 2).jpg

Nu har jag bestämt mig för vilket träd som ska få ersätta körsbärsträdet. I eftermiddag ska jag välja precis det rätta. Mer om detta i morgon!

Ha en fin onsdag!

I krukorna

13 okt (3 of 8).jpg

Oj, vad en helg går fort.  I födelsedagspresent i januari gav jag min mamma en "äng med narcisser". I lördags var det dags att förverkliga detta. Vi planterade 350 lökar av sorterna 'Mount Hood' och 'Carlton'. Det är två pålitliga sorter som återkommer år efter år och är bra till "förvildring". Bilder utlovas i april. 

Det svarta ormskägget som jag planterade i sandig jord verkar trivas bra. Funderar på hur jag bäst övervintrar det. Kanske att det vill stå under ett tak så att det inte blir för blött.

15 oktober (7 of 7).jpg

Vildpelargonen 'Australe' blommar vidare. Jag har inte lyckats övervintra den hittills, men gör kanske ett nytt försök i år.

15 oktober (4 of 7).jpg

Kärleksört 'José Aubergine' mot Tuvrör 'Karl Foerster'. En riktigt snygg kombination.

13 okt (1 of 8).jpg

Svårslagna vippor hos Pennisetum 'Rubrum' framför thaibasilika och en röd japansk lönn, Dissectum 'Garnet'.

Nu ska nu färdigställa en designskiss och kanske beställa ett träd....

Ha en fin start på veckan!

 

Ullungrönn

13 okt (5 of 8).jpg

Min kära ullungrönn har haft det lite tufft. Förra året hade vi sorkar i rabatten där ullungrönnen växer som ställde till det. Trädet verkar dock ha klarat sig, men jag är övertygad om att det påverkat tillväxten.

Vårt träd växer lite oregelbundet och jag kommer beskära det något till vintern. Nu är det inte rätt tid. Igår besökte jag Stångby Plantskola och fick då lära mig att namnsorten 'Legend' har ett jämnare växtsätt. 'Legen' slår dessutom något senare och invintrar något tidigare än 'Dodongen'. Jag kommer därför rekommendera den i fortsättningen.

13 okt (8 of 8).jpg

Calamagrostis 'Karl Foerster' står rak och fin. 

13 okt (6 of 8).jpg

Bladen på rönnen blir rödare och rödare för varje dag. Förra året blev den knall orange så höstfärgen kan variera från år till år.

Ha en fin fredag!

Höst i trädgården

10 (1 of 1).jpg

När är hösten här på riktigt. Temperaturen har sjunkit betydligt och trädgården är iklädd sin höstskrud. Jag brukar älska hösten. I år känner jag lite annorlunda. Efter vi tog ner körsbärsträdet känner jag ett motstånd att gå ut i trädgården. Jag saknar trädtaket så oerhört. På torsdag ska jag åka och titta på träd. Det ska bli riktigt skoj.

6 oktober (3 of 8).jpg

Hostorna blir gulare för varje dag.

6 oktober (1 of 1).jpg

Jag hoppas på några kalla nätter så att ullungrönnens blad hinner bli alldeles röda innan de faller av. Koltrastarna har haft fest och ätit upp de flesta bären.

6 oktober (8 of 8).jpg

Tack och lov är vissa delar av trädgården sig lik. Glansmiskantus 'Malepartus', syrenhortensia 'Silver Dollar' och hakonegräs i blickfånget.

9 oktober (1 of 1).jpg

Ännu sitter bladen kvar på vildvinet och vi får nog njuta av det några dagar till.

Ha en fin tisdag!