Gödsla trädgården

Påskhelgen har varit helt underbar. Vädergudarna visade sig på sin bästa sida och vi har åkt på utflykt med Ylva och hennes Ludvig, ätit en massa god mat och firat påskafton med familjen.

Annandagen tillbringades hemma i trädgården. Maken klippte ner hakonegräset och jag gödslade med både kögödsel och hönsgödsel. Jag får många frågor angående gödsling så här kommer en förklaring.

Kogödsel är främst en jordförbättring och vanligtvis brukar jag lägga ut det betydligt tidigare. Det är nämligen lättare att sprida ut det innan lökväxter och perenner har kommit igång. Vartannat år ungefär tillför jag även barkmull som också bidrar till att förbättra strukturen på jorden.

Hönsgödsel är kväverikt och är det som sätter fart på växterna och det som man främst tänker på när man pratar om gödsling. Detta lägger jag ut i rabatterna när perennerna börjar komma igång, vilket de har gjort nu. I år kommer inte hundarna ut i trädgården och jag kan därför gödsla med hönsgödsel. Andra år har jag använt en form av NPK istället eftersom de annars sätter i sig alltför stora mängder av det förstnämnda. Naturgödsel är helt klart att föredra i det långa loppet.

Ha en riktigt start på veckan!