Godaste mjuka pepparkakan

almbacken-tradgardsdesign-orangeri-vaxthus-jul.jpg

Plötsligt händer det. Mitt på vägen låg en stor tallgren. Jag ställde mig genast på bromsen och maken fick gå ut och hiva in grenen i bilen. Nu är “skatten” på plats ovan bordet i orangeriet. Jag är nöjd, mycket nöjd.

almbacken-tradgardsdesign-jul-orangeri-vaxthus-glashus.jpg

Jag fixar med julmaten. Sådant jag tycker är roligt som tex lägga in sillar, baka kakor och göra marmelad.

almbacke-tradgardsdesign-jul-orangeri-vaxthus.jpg

Fika med kära vänner, galet god mjuk pepparkaka och julmusik ökar på julstämningen.

almbacken-tradgardsdesign.mjuk-pepparkaka-jul-orangeri-vaxthus.jpg

Här kommer receptet på kakan:

Världens godaste mjuka pepparkaka


150 gram smör
3 ägg
270 gram socker
250 gram mjöl
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk bikarbonat
150 gram fet filmjölk eller gräddfil
180 gram lingonsylt

(Jag tillsätter en nypa salt också. Tycker kakan blir ännu godare då)

1. Smörj en form som rymmer ca 2 liter.
2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
3. Smält smöret och ställ det åt sidan.
4. Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.
5. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, minst 3-4 minuter.
6. Rör ner de torra ingredienserna och sedan filmjölk och lingonsylt, vänd försiktigt tills allt är blandat.
7. Blanda till sist i det smält smöret.
8. Häll smeten i en smord form. Grädda i ca 25-30 minuter.