Fin gräsmatta - del 4

I samarbete med Algomin.

26 augusti a-2.jpg

Sommaren 2018 var inte gräsmattornas grönaste sommar direkt. Extrem värme och torka har satt sina spår både i naturen och i våra trädgårdar. Till och med vår gräsmatta, som i princip alltid är grön, dels pga högt grundvatten och dels pga vandrande skugga, har i år varit torr och brun.

Om sommaren varit lite mer som den brukar hade det varit lagom att gödsla gräset en 2:a gång kring midsommar (ca 8 veckor efter första gödslingen på våren). Torkan som rådde gjorde dock att det inte var lämpligt att gödsla då eftersom det inte är någon mening att gödsla en gräsmatta om det inte kommer något regn.

Nu har vi tack och lov fått regn igen och då är det dags att gödsla gräsmattan en andra gång. Gräsmattan kommer att tacka dig med att snabbt bli härligt grön, tät och stark igen.

Om du befinner dig i växtzon 1-4 är det i regel inga problem med att gödsla andra gången i augusti, särskilt inte som det sett ut de senare åren med en relativt sen första frost. Gräset fortsätter att växa och kan behöva den extra hjälpen. Det är dock inte en självklarhet att gödsla sent i augusti och en del menar att man inte ska lägga på kväve så här sent. Befinner du dig i växtzon 5-8 är det snarare en rekommendation att lägga på ett PK-gödsel med låg kvävehalt, t.ex. Algomin Trädgårdsgödsel eller Algomins nyhet Algomin Höstnäring. Mer om höstgödsling och varför man gör det kommer i ett separat inlägg längre fram. 

Om du bor i zon 1-4 rekommenderar jag att du gödslar din gräsmatta med Algomin Gräsgödsel som både kalkar och gödslar gräsmattan samt tillför jorden en mängd viktiga mikronäringsämnen

Gräsgödsel Algomin 8.jpg

Om du vill ha ett snabbare resultat kan du välja att använda Algomin Professional Green som har samma innehåll som Algomin Gräsgödsel, men är mer finfördelad. Den är speciellt anpassad för gräsmattor som klipps med robotgräsklippare.

ladda ned.jpeg

 

Så här reparerar du din torra gräsmatta:

1) När torkan släppte hade det varit en god idé att rensa gräsmattan från ogräs som då oftast är mycket lätt att se.

2) Räfsa igenom mattan försiktigt. Om det är gult och fast är gräset bara torrt. Om det är gult och löst är gräset dött och riskerar att kväva gräset som kommer under.

3) När gräset blir grönt och växer ska du klippa det på högsta inställningen. Klipper du av mer än 1/3 av strået kan du chocka och skada gräset.

4) Gödsla gräset med Algomin Gräsgödsel eller Algomin Professional Green.

5) Kala partier som inte tar sig kan behöva lite extra omsorg. Där rekommenderar jag att du lägger toppdress och stödsår med nya gräsfrön. Detta är perfekt att göra i september eller då nattemperaturen är mellan 12-15 grader. 

26 augusti a.jpg

Vår gräsmatta, som var alldeles brun i mitten, har hämtat sig väl efter torkan. Jag har nu gödslat den med Algomin Professional Green för ett snabbt resultat. Mina föräldrars gräsmatta, som jag också tar hand om, har gödslats med Algomin Gräsgödsel.

Som sista del i min serie om gräsmattor kommer jag att skriva om den värdefulla höstgödslingen. Håll utkik!