Fin gräsmatta del 1

Algomin-gräsmatta-fin-gödning-4.jpg

Jag känner mig långt ifrån fullärd när det gäller gräsmatta och hoppas därför att både du och jag ska lära oss massor i den här serien av blogginlägg, som jag kommer att göra i samarbete med Algomin.

I vintras gick jag en utbildning om jord hos Algomin. Jag blev väldigt nyfiken på deras produkter som är naturliga och miljövänliga, ett krav som jag vet att vi är många som ställer på de produkter vi använder i vår trädgård. Algomin baserar sina produkter på en algkalk med tillsatser av färska brunalger.

Algomin kom jag i kontakt med Erik Lindberg som totalt "nördat ner sig" på området gräsmatta, vilket ligger många varmt om hjärtat. Om man nu har en gräsmatta, och det har ju de flesta av oss, vill man ju att den ska vara så fin den bara kan. En len, grön frodig matta att gå barfota på är bland det härligaste som finns.

Algomin-gräsmatta-gödning.jpg

I det här mysiga huset växte jag upp och där bor mina föräldrar. De har en mycket stor gräsmatta, eller ska vi kalla den mossmatta, som faktiskt är ganska miserabel. Stora partier är helt gräslösa och nästan överallt växer det också mossa. Det är renoveringen av den här gräsmattan vi ska följa i fem inlägg från vår till höst här på bloggen.

Här ser ni framsidan av huset som vetter mot vägen.

Algomin-gräsmatta-gödning.jpg

I höstas fick de kommunalt vatten och avlopp och i samband med det blev de tvungna att gräva upp en del av gräsmattan. Där ska det i år sås nytt gräs.

Algomin-gräsmatta-gödning.jpg

Här ser vi huset från gårdssidan. Som ni ser finns här också gott om mullvadar, men det är ett annat kapitel.

Algomin-gräsmatta-gödning-eko-gödsel.jpg

Första steget i renoveringen av denna gräsmatta är att strö ut Algomin Ekogödsel

Basen i Algomin Ekogödsel är algkalk, som i alla Algomin gödselprodukter, men den innehåller dessutom biologisk växtstimulans, aminopuriner, som ger hög grobarhet hos fröet. Gödseln gör att rotsystemet utvecklas och du får friska växter som bättre kan ta till sig näringsämnena som bjuds.

Ekogödseln höjer pH-värdet, vilket frisätter jordens naturliga näringsämnen. Det högre pH-värdet ogillas dessutom av mossan. 

Ekogödsleln stimulerar mikrolivet i jorden samtidigt som det är en "booster" för framtida gödsling. Kalken i ekogödslet är yngre än i vanlig trädgårdsgödsel, vilket gör att det blir tillgängligt för gräsmattan tidigare.

Ekogödseln används också till bärbuskar, trädgårdsland och allt du odlar för att äta.

algomin-ekogödsel.jpg

Jag strödde ut Ekogödseln i helgen, men det kunde gjorts här i Skåne för flera veckor sedan. Om du fortfarande har lite snö kvar i trädgården kan du ändå strö ut Ekogödsel. 

Jag kan varmt rekommendera Algomins spridare som är den första spridare jag använt som verkligen fungerar på ett bra sätt. Eftersom gräsmatteytorna som jag jobbar med är stora har jag den stora varianten av spridare.

Om du har frågor om din egen gräsmatta kan du via instagram kontakta Erik på @grasnord.

Nästa inlägg i serien kommer att handla om hur du blir av med den besvärliga mossan!

Fler inlägg i serien hittar du här:

Fin gräsmatta del 2 - Mossa

Fin gräsmatta del 3 - Enkelt gödningsschema