Härliga vinterfärger

Visst är det vackert med frost, men det funkar även utan för mig.

Jag har börjat klippa ner lite i trädgården. Gräsen låter jag vara, men julrosornas blad och andra perenner klipper ner jag efterhand nu. Dels vill jag inte missa de fina små lökarna som tittar upp och inom några veckor hoppas jag kunna lägga ut kogödsel och barkmull. Jag vill helst göra det innan vårlökarna kommit upp för mycket. Vi får se hur vädret blir, för om det är alltför kallt och bistert får det vänta.

Kopparlönn (Acer Griseum), Idegransklot och ligusterklot.

Ligusterklot och idegransklot.

Ha en fin dag!

Formklippt och rufsigt

I en vinterträdgård utan snö spelar det formklippta och vintergröna en stor roll. Det vintergröna tillsammans med tusen nyanser av brunt gör trädgården färgstark och levande. De strama formerna lugnar ner, skapar kontraster och en fond till det lite rufsiga och rafsiga.

På bilden är det tre klot av idegran, ett ligusterklot, en kub av idegran och thujahäcken som står för det vintergröna. De nämda växterna står tillsammans med den klippta bokhäcken också för de stramt formklippta.

Den kopparfärgade bokhäcken matchas av kopparlönnen och alunroten i framkanten. De halmgula gräsen lyser upp och hortensiornas vissna blommor skimrar i motljuset.

Ha en fin ‘Lillelördag’!

Julrosor i knopp

När januari är mild händer det grejor i rabatterna. Julrosorna visar knopp och jag sticker inte under stol med att det känns hoppfullt. Men, det innebär också att jag inte önskar någon mer snö som får knopparna att ruttna.

Eftersom knopparna kommit så långt är det hög tid att klippa bort de blad som har mörka fläckar. Det är svamp som julrosorna lätt drabbas av. Plantan dör inte, men om knopparna blir drabbade så ruttnar de och man missar årets blomning. De friska bladen väntar jag lite med att klippa bort. Första bästa dag med lite uppehåll är det jag som far ut med saxen i högsta hugg.

Januariträdgård - med gran

I fredags var det så fint väder och plötsligt infann sig lusten att fotografera. Min januariträdgård går i grönt, koppar och halmgult. Vackert tycker jag. Speciellt en dag när solen nästan skiner och luften är klar och hög.

Jag ville också passa på att ta några bilder med granen innan vi plockade bort den lördags. Här hämtar nämligen Lions upp alla granar (mot en liten avgift såklart) söndagen efter tjugondag Knut. Mycket bekvämt måste jag säga. Jag saknar granarna, men var sak har sin tid och nu blickar vi fram mot ljusare tider och ett nytt trädgårdsår.

I fredags fyllde också min lilla mamma 80 år och vi firade henne hemma hos oss. Det blev en riktigt härlig kväll med den närmaste familjen som vi kommer att minnas med stor värme.

Vintervädret består

Det kalla krispiga vädret fortsätter och om man bortser från elsituationen så är det helt underbart. Rimfrost på träden och att kisa mot solen är inte dumt.

Jag skulle så gärna mata småfåglarna, men vågar inte efter att vi fångade en råtta i trädgården för något år sedan. Råttor är jag nämligen inte alls intresserad av att locka hit. Hur gör ni? Matarn ni fåglarna?

En strålande dag

I måndags var det så mörkt att jag lät lampan utanför ytterdörren lysa hela dagen i regnet. Idag vaknade vi till flera minusgrader och ett vitt puder. Alldeles lagom mycket snö i mitt tycke, men om det ska fortsätta vara kallt behöver växterna ett värmande täcke.

Bersån är som gjord för granen.

I glashuset är det svalt. Vi håller ca 7 grader och vill man vistas där gäller det att snabbt göra en brasa i kaminen.

Trädgårdsmästaren Madicken. På bilden ovan har hon precis blivit åthutat när hon var i full färd med att gräva upp mina lökar. Som ni ser på blicken är vi inte helt överens. Hon testade några gånger till kan jag säga…

Det ska vara fortsatt kallt så idag tog jag in mina krukade fikon och min minsta japanska lönn. Jag hade glömt ta in min stora fina ‘Australe’-pelargon. Håller tummarna att den har klarat sig ändå. Julrosorna fick jag i alla fall in i går och det är jag glad för,

Grön ljung i kruka

Nu är det hög tid att fixa lite höstfint i trädgården. Jag hoppas på lite uppehållsväder i helgen då jag ha en del att fixa med. Lite lövräfsning står på listan, liksom plantering av lökar, tömma krukor med sommarblommor och att flytta in utemöblerna i garaget.

Jag är mycket förtjust i den gröna ljungen. Den står fin hela vintern och en bra bit in på våren. Det passar mig utmärkt.

Scharlakansekens höstfärg är makalöst vacker.

Bilderna är från oktober förra året, men det ser exakt likadant ut i år. Den gröna ljungen är inköpt och ska bara planteras i samma kruka som i fjol.

Scharlakanseken - Quercus coccinea

Höstfärgen är verkligen sprakande på scharlakanseken (Quercus coccinea). Jag sticker inte under stol med att det var en bidragande orsak till att vi valde att plantera just detta trädet. En annan orsak var att det blir ett stort träd och är tämligen snabbväxande i unga år.

Rödbladig lönn, scharlakansek och hortensiablommor som som ändrat färg från vitt till rosa. Upprepning av färger förstärker dem och skapar ett lugn i trädgården

Ha en fin start på veckan!

Kärleksört 'Matrona' och en gammal hosta

Jag gillar verkligen kärleksört. När den är fin. Mina ‘Matronor’ har inte varit så fina de senaste åren. De blir långa och rangliga och lägger sig ner. ‘Matrona’ är så vacker när den är kraftig och knubbig, men jag tycker inte riktigt att den håller måttet så jag kommer nu försöka hitta en annan favorit bland kärleksörterna.

Smågatsten och mossa är så vackert tycker jag.

Hostan i krukan har stått där i över 10 år. Den fanns i trädgården när vi flyttade hit och jag har ingen aning om vilken sort det är. Tålig är den i alla fall. Och fin.

Höst i trädgården

Nu är hösten onekligen här och oktober månad brukar vara den mes färgsprakande i min trädgård. Jag vurmar för trädgårdar som är vackra året om och då inte minst på hösten.

Nu är prudnadsgräsen som vackrast och lånblommande perenner såsom blodormrot, skogsaster och bergormrot är fortfarande jättefina. Höstsilveraxen har också slagit ut och sprider en ljuvlig doft.

Som synes blommar sommarljuset fortfarande jättefint i sin kruka.

Enget slår de japanska lönnarna på hösten. Då intensifieras färgerna än mer och de fullständigt lyser. Här är det Acer palmatum ‘Atropurpureum’ som står i lågor. Just denna står i en kruka och trivs hur bra som helst med det. Jag låter den stå ute hela året och på våren får den lite kogödsel på toppen och eventuellt lite rhododendronjord.

Förra året planterade jag en Malus ‘Evereste’. Det ångrar jag inte. Det lilla trädet blommar ljuvligt i maj och nu är det fullt med söta små prydnadsäpplen.

Ut och njut av hösten i helgen!

Sista veckan i augusti

Jag älskar hösten, men likväl smyger det alltid in ett litet vemod i min i slutet av augusti. Dagarna som varit har varit i varmaste laget för mig, men de ljumma kvällarna, nätterna och mornarna har varit alldeles underbara.

I helgen som gick lånade Nils (sonen) glashuset och hade en liten kräftskiva med sina närmaste kursare. En bra start att kicka igång terminen som börjar idag.

Almbackens lilla Madick.

Hakonegräset frodas och har klarat sig alldeles utmärkt denna torra sommar. Jag har inte vattnat det en enda gång.

Önskar er en fin start på veckan!

Augustiträdgård

Juni och juli har passerat och vi är inne i augusti. Jag är tillbaka och jobbar efter en härlig ledighet. Trädgården har fått stå tillbaka lite i år. Jag har helt enkelt fokuserat på annat. Det har rensats i förråd, promenerats med vovvar, umgåtts och inte minst har vår lilla minsting flyttat hemifrån. Vi har således åkt kors ovh tvärs över Skåne för att köpa möbler på blocket eller marketplace och annat man kan behöva på loppisar och Erikshjälpen. Det tar tid att handla på det viset, men det är både roligt, ekonomiskt och hållbart. Ylva har flyttat till en lägenhet i Lund som hon delar med en kompis. Det har blivit hur bra som helst.

Jag hade planerat öppna upp trädgården i augusti, men när varken lusten eller orken infann sig bestämde jag mig för att det fick bli en annan gång. Både jag och trädgården är lite slitna efter den sista tidens värmebölja. Idag är temperaturen äntligen lite mer “normal” och det har kommet ett efterlängtat och välbehövligt regn.

Lilla Myran som nu är 10 år.

Och lilla Madicken som är 10 månader. Just vid detta tillfället var Fanny inte i närheten, något hon i princip alltid är.

Gaura lindheimeri, sommarljus, är en ettårig favorit som man kan övervintra i kruka i de södra delarna av vårt land. Jag kanske ska prova det.

Blodormroten blommar tacksamt på. I början av sommaren satte jag rejäla (och snygga) blomsterstöd, något jag är så glad för nu. Jag brukar alltid sätta dem lite för sent och då är det svårt att få det snyggt.

Tacksam för regnskurarna som kom för några dagar sedan, men det får gärna komma mer. Det är fortfarande mycket torrt i markerna.

Alliumens tid

När tulpanerna blommat över tar alliumen vid. Först ut i min trädgård är de vita ‘Mount Evereste’ och lila ‘Purple Sensation’. Till min stora glädje trivs ‘Mount Evereste’ och blir fler för varje år.

Lite värre är det med ‘Purple Sensation’ i ellipsen med hakonegräs. Där har antalet minskat avsevärt. Jag vet faktiskt inte riktigt varför.

I höstas satte jag några vid det runda trädäcket också. Hoppas att de trivs där.

Hoppas ni haft en fin nationaldag. Här har vi fixat lite inomhus och haft fikagäster. I morgon inleds studentveckan hos oss. Vi har ingen egen student i år, men har det stora nöjet att vara bjudna på tre stycket. Jag älskar studentfester! Det är så glädjefyllt och trevligt.

Malus 'Evereste'

Det går undan nu och jag hinner inte riktigt med i svängarna. Dessa bilderna tor jag i förra veckan och det ser redan annorlunda ut. Men, jag måste bara visa hur det såg ut när vår prydnadsapel 'Evereste’ (Malus ‘Evereste’) stod i full blom. Trädet planterades förra våren efter att jag blivit totalt förälskad i det och efter att jag ritat in det i flera av mina kunders trädgårdar känd jag att jag också behövde ett. Visst är det vackert!

Malus ‘Evereste’ blir 4-7 m högt och 3-5 m brett. Det blir alltså ett litet och nätt träd som dessutom kan beskäras om man skulle vilja det. På hösten får det fina små äpplen och höstfärgen är gyllengul.

‘Evereste’ börjar blomma precis när magnolian avslutat sin blomning. Helt perfekt!

Förutom att jag verkligen ville ha en prydnadsapel så var var den japanska lönnen ‘Orange Dream’ i behov av en skuggigare växtplats. Den blev bränd i topparna varje sommar och såg inte alls rolig ut. ‘Orange Dream’ står nu i skugga av pilen och verkar trivas på sin nya plats.

Mitt älsklingsträd, blodlönnen ‘Margaret Bee’ är jag tyvärr riktigt orolig för. Vi har precis tagit bort en stor gren som dött och jag befarar att hela trädet kommer att göra det. För många år sedan fick den en spricka långt ner på stammen som jag tror var en frostskada. Jag misstänker att det gått röta där eftersom barken lossnar nere på stammen. Det är så himla tråkigt och just detta trädet är så viktigt i vår trädgård. Min plan är att köpa en ersättare som jag planterar i kruka så länge och när domedagen är här så är jag redo med ett nytt träd.

Narcisserna och de flesta tulpanerna har nu blommat över och både vita och lila allium är på gång.

Med önskan om en fin vecka!

Stoppa tiden!

Swish, så var helgen över. Jag hoppas alltid att jag ska hinna så mycket mer än jag gör, men när man både vill ta det lugnt, gå härliga skogspromenader med vovvarna, umgås samt greja i trädgården, då går tiden väldigt fort.

Det soliga vädret gör också att det går mycket fort i trädgården också och det är svårt att hänga med. Bilderna i detta inlägg tog jag en morgon för ett par dagar sedan och nu är bokhäckarna grönare och magnolian har tappat ännu fler blomblad.

Men, nu behöver vi regn! Väderprognosen lovar lite regn till mitten av veckan, men det behövs mer än så. Några veckor med regn på nätterna vore inte dumt.

Blandade narcisser, men främst narcissus ‘Every Day’.

De doftar himmelskt och är så söta, narcissus Cherfulness’.

Narcissus ‘‘Thalia’ i full blom.

Önskar dig en fin start på veckan!

Morgonstund har guld i mund

I morse fick kameran följa med på morgonrundan i trädgården. Klockan var sju och fåglarna sjöng för full hals. Det var oerhört vackert.

Nu slår de japanska lönnarna ut och det bladutspringet är makalöst vackert.

Narcisserna blommar i krukor och planteringar och tulpanerna slår ut en efter en.

Narcissus ‘Thalia’ och franstulpan ‘Sensual Touch’.

Underbart är kort

Hur maximerar man njutet? Jag är oerhört tacksam att jag kan dricka mitt morgonte, äta min lunch och dricka mitt eftermiddagskaffe mitt i härligheten. Ändå känner jag att det inte är tillräckligt och känner mig lite stressad av att det snart är över. Magnolian i blom är helt klart en av högtiderna i vår trädgård.

Vår magnolia är en praktmagniolia ‘Soulangeana’.

Tulipa ‘Purissima’ återkommer år efter år. Här tillsammans med kungsängsliljor som också är återkommande.

Trädgården i kvällsljus. Närmast i bild narcissus ‘Thalia’.

Narcissus ‘Every Day’.

Narcissus ‘Thalia’ i kruka. Närnarcisserna i kruka blommat klart hamnar de i rabatterna, antingen i vår trädgård eller i någon annans.

Gula toner

Påskveckan får passande nog inledas med bilder från min gula krukplantering utanför glashuset.

De blekt gula hyacinterna är som en skopa fluffig vaniljsås. Jag har kombinerat dem med primulor, narcisser, gyllenlack och penséer.

Gyllenlack (erysimum) i olika gula nyanser. Urläcker tycker jag.

I cortenellipsen tittar allium upp lite överallt.

Ha en fin start på veckan!