Narcisser och törel
/Visst är de snygga tillsammans, Narcisserna (som jag glömt namnet på) och törel ‘Black Bird’ (Euphorbia ‘Black Bird’). Den är lite långsam i starten töreln, men jag hoppas den kommer igång och växer till sig lite i år.
Visst är de snygga tillsammans, Narcisserna (som jag glömt namnet på) och törel ‘Black Bird’ (Euphorbia ‘Black Bird’). Den är lite långsam i starten töreln, men jag hoppas den kommer igång och växer till sig lite i år.
Hur maximerar man njutet? Jag är oerhört tacksam att jag kan dricka mitt morgonte, äta min lunch och dricka mitt eftermiddagskaffe mitt i härligheten. Ändå känner jag att det inte är tillräckligt och känner mig lite stressad av att det snart är över. Magnolian i blom är helt klart en av högtiderna i vår trädgård.
Vår magnolia är en praktmagniolia ‘Soulangeana’.
Tulipa ‘Purissima’ återkommer år efter år. Här tillsammans med kungsängsliljor som också är återkommande.
Trädgården i kvällsljus. Närmast i bild narcissus ‘Thalia’.
Narcissus ‘Every Day’.
Narcissus ‘Thalia’ i kruka. Närnarcisserna i kruka blommat klart hamnar de i rabatterna, antingen i vår trädgård eller i någon annans.
I går kom jag hem efter några fantastiska dagar i Nederländerna tillsammans med mina “trädgårdsdamer”. Vi besökte bland annat fyra privata trädgårdar, superfina var och en på sitt sätt.
Först vill jag visa er Anja och Mart van Heeswijks trädgård, Hubertushof, som ligger i Leusden-Zuid (ca 6 km söder om Amersfoort).
Denna helt fantastiska trädgård som är 5000 kvadratmeter stor omges av stora träd och man har bevarat såväl en stor gammal ek som en vägg av stora rhododendron. Trädgården har en tydlig struktur av häckar av idegran och bok. Designen och siktlinjerna utgår från huset. Stora frodiga planteringar kompletterar det strama och gör att trädgården upplevs både mjuk, kraftfull och elegant på samma gång.
Så snyggt med ett stort rejält bord att ställa krukor på eller kanske drinken.
Trädgårdsdamen Karin doftar på narcisserna.
Knivskarpa häckar av idegran skapar en fin siktlinje.
I änden av siktlinjen står en Lutyen-soffa omgiven av bokhäckar och en kraftfull pergola med blåregn.
Trädgårdsinnehavaren Anja till vänster och trädgårdsdamerna Kristina, Karolina och Elin till höger.
Här blickar vi ner mot växthuset.
Är dom inte ljuvliga, svavelsipporna? Gissa vem som kånkade hem tre plantor som hittades på en plantskola?
Elin språkar (gissningsvis om trädgård) med Anja och Mart.
Genom trädgården rinner en naturlig bäck.
En stram långsmal damm delar av trädgården och kontrasterar fint till de lite vilda planteringarna.
Dammen med stallet i bakgrunden där två små miniåsnor huserar. Lägg märke till takkonstruktionen där den främre delen är byggd efter solpanelerna som löper längs hela stallets längd. En riktigt snygg lösning.
Mart och Anja tillsammans med trädgårdsdamerna Karolina, Ulrika och Elin.
Trädgårdsdamen Karin.
Siktlinje med gång av tegel. På ena hållet…
…och på andra hållet.
Som ni ser är trädgården alldeles underbar och jag skulle så gärna besöka den vid en annan tid på året, då jag tror att upplevelsen är en helt annorlunda.
Anjas hemsida: www.tuinhubertushof.nl
Anjas instagram: @vanheeswijktuinhubertushof
Jag är oerhört svag för narcisser. Här blommar vackra Narcissus ‘Every Day’ som kommer från Tulipstore.
Den vackrasta av dem alla är nog ändå kungsängsliljan med sitt spektakulära rutmönster. Jag har dem på många ställen i trädgården och de blir fler för varje år.
Här tillsammans med Narcissus ‘Every Day’ och Narcissus ‘Snowy Mountain’.
Idag packar jag väskan och åker med mina “trädgårdstjejer” till Holland. Det är en inspirationsresa och vi ska besöka både privata trädgårdar och Keukenhof. Om du vill hänga med på resan så kommer jag göra uppdateringar på Insagram (@mariapaalmbacken).
Nu gäller det att hänga med för nu exploderar våren. Magnolian är på gång att slå ut och narcisserna har börjat slå ut både i krukor och i rabatterna.
Nacissus ‘Ice King’ tillsammans med minipenséer och gyllenlack (erysimum).
Åh, vilka härliga påskdagar vi har haft. Underbart väder, massor av god mat och härligt umgänge med familjen.
Lite sent kanske att visa årets påskris efter påsken, men det har gått i ett och jag måste bara visa de små kaninerna som jag löpte på Ateljé Råbygård i fredags. Åh, så mycket fin keramik de har. Det är flera keramiker som jobbar i ateljén och ställer ut och säljer sina alster där. Jag, som älskar keramik, kunde ju inte motstå både det ena och det andra.
Påskpynt helt i min smak.
Den lilla salthönan köpte jag för snart 30 år sedan av keramiker Gunilla Sundström som är verksam i nordöstra Skåne.
Jag hoppas ni, liksom jag, har haft sköna påskdagar. Nu är det några dagars intensivt arbete som gäller innan helgens äventyr.
Åh, vad jag gillar påsken. Jag blir glad av ljuset och färgerna både utomhus och inomhus. I år kan vi dessutom fira påskafton som vi brukar, nämligen tillsammans med vår stora härliga familj. I år samlas vi hemma hos oss och vi ska bjuda på en stor påskbuffé. Jag längtar efter att laga en massa mat och tänker tillbringa större delen av långfredagen till förberedelser. Sen hoppas jag på fint väder och en konstrunda någonstans i Skåne.
Jag tycker jag haft otur med mina tulpanplanteringar i kruka de senaste åren så i höstas planterade jag bara tre krukor med tulpaner. Sen glömde jag bort dem och lät dem stå ute i ur och skur hela vintern istället för att skydda dem mot regn under tak som jag brukar. Men, trots detta ser de riktigt lovande ut i alla tre krukorna.
…i krukorna i alla fall. Visst är de söta, mininarcisserna. Här är det blekt gula ‘Minnow’ och en alldeles förtjusande cremevit med gul mitt som jag glömt namnet på. De signalerar både vår och påsk på samma gång.
Påskveckan får passande nog inledas med bilder från min gula krukplantering utanför glashuset.
De blekt gula hyacinterna är som en skopa fluffig vaniljsås. Jag har kombinerat dem med primulor, narcisser, gyllenlack och penséer.
Gyllenlack (erysimum) i olika gula nyanser. Urläcker tycker jag.
I cortenellipsen tittar allium upp lite överallt.
Är hon inte alldeles bedårande? Den halmgula Kejsarkronan Raddeana (Fritillaria Raddeana) är den allra vackraste kejsarkronan om du frågar mig. Raddeana blommar tidigare än andra kejsarkronor och vill helst stå soligt. Jag har några lökar som jag planterade för några år sedan. De har aldrig blommat, men de som jag satte i höstas alldeles bredvid blommar hur fint som helst.
Några dagar sent kommer här månadscollaget för mars. Jag kan inte minnas en soligare mars. Det har dessutom varit vindstilla. Vad mer kan man begära. Sista veckan var nätterna kalla och jag har kånkat in och ut krukor med gyllenlack, primulor och utslagna hyacinter.
April välkomnar med regn och rusk. Men, markerna är torra och regnet är välbehövligt. Den där vinden hade gärna fått mojna dock.
Just nu går färgerna i trädgården i rost, grönt och halmgult med stänk av vitt och lite blått.
Magnolian har stora knoppar, men jag är faktiskt glad att vi fått lite kyligare väder så att den stannar av lite. Det är så tråkigt när den kommer igång tidigt och det kommer en köldknäpp när knopparna slängt vinterjackan och blir bruna.
Jodå, jag hittade både djupt violetta krusiga ‘Frizzle Sizzle’ och minipenséer. Ljungen från i höstas är så fin fortfarande och får vara kvar.
Nu är jag igång och planterar penséer. Så många fina det finns. Här har jag planterat ett gäng nästan svarta.
Medan jag ägnade mig åt plantering, putsade maken glashuset utvändigt. Det var mer än välbehövligt. Nu är det bara insidan kvar.
Utanför glashuset går tonerna i gult, grönt och vitt. Biler på detta kommer snart.
Jag har nu lagt ut kogödsel överallt. Jag lägger i alla planteringar och i vissa krukor med perenner och vedartat. Kogödsel förbättrar strukturen på jorden och kan läggas ut när som helst under året, men med fördel tidigt på våren. När det blivit lite varmare gödslar jag med något kväverikt som tex hönsgödsel.
…pensébilder från i år hittade jag dessa i arkivet från ett annat år. Åh, den färgen är fin. Mörkt violetta minipenséer och krusiga Frizzle Sizzle tillsammans med hyacint ‘Woodstock’.
Efter min rådgivning i eftermiddag ska jag minsann ta mig en tur och se om jag kan hitta några i denna färgen.
Vilket magiskt väder vi haft i helgen. Dagarna har tillbringats utomhus, eller halvute för min del. Jag har nämligen grejat en helt del i glashuset med mina pelargoner. Krukbeståndet har inventerats och jag gjorde ett försök att köpa penséer, men den sorten jag bespetsat mig på fanns inte inne. Hoppas de kommer i nästa leverans, annars får jag tänka om.
Maken var snäll och la ut kogödsel på entrésidan och fixade en inhägnad på altanen så att vi kan ha dörrarna öppna utan att lilla Madicken får tillgång till hela trädgården. Med tanke på giftiga växter (idegran och julrosor) vågar vi inte släppa henne där själv.
Härliga skogspromenader har vi också njutit av och beundrat de första vitsipporna som slagit ut i “vår” skog.
Hoppas att du också haft en härlig helg. Ha en skön kväll!
Jag älskar ju som bekant de blekt gula och ljust blå krokusarna, men jag har också en fäbless för dessa randiga. Det ena utesluter ju inte det andra. Eller hur?
Idag är det mulet här och i eftermiddag väntar vi en skvätt regn. Efter flera veckors torrväder känns det helt ok.
Solen skiner och det är så vackert ute. Trädgården är naken och bar, men lökväxterna gör den grönare för varje dag.
Madicken, 5 månader. Norfolkterrier.
Vår trädgård är inte anpassad för en liten valp och Madicken få inte vara där själv, utan vaktas noga. Julrosor, idegranar och törel är inte direkt lämpliga att förtära och att plöja rakt genom tuvor av krokus eller snödroppar har lilla älsklingen inget alls emot.
Det börjar närma sig tiden då det är dags att köpa hem lite vårblommor. Personligen kan jag inte vara utan penséer. Jag föredrar minipenséerna framför de stora. Dels tycker jag de är finare, men de står också bättre emot regn och vind. De krusiga, Frizzle Sizzle, kan jag inte heller står emot. Det är ju bara så svårt att välja färg.
De krusiga violetta är ju så snygga…
…och förra årets gul-vinröda gjorde sig verkligen till det rödbladiga och vårt gula hus.
De mörkt röda ‘Red Blotch’ är en favorit som håller länge, länge.
Njae, den lila med gult i tror jag att jag hoppar över.
Nästan svarta, djupt violetta och några krusiga violetta gillar jag skarpt.
Blekt gula är så fint på våren och passar så bra ihop med narcisserna, primulor och gyllenlack.
Nästan svarta igen.
Mörkt violetta.
Lysande blå och skir vårgrönska är inte så dumt det heller.
I helgen ska jag minsann ta fram mina krukor och se över dem. Tyvärr har några av mina favoriter frusit sönder i vinter och behöver ersätts och några behöver säkert bättras med ny färg.
Almbacken Trädgårdsdesign formger trädgårdar och grönområden.
Med hänsyn taget till platsens förutsättningar, husets arkitektur och dina trädgårdsdrömmar skapar vi tillsammans ett grönt rum som fyller dina behov.
Jag heter Maria Dremo Sundström och driver Almbacken Trädgårdsdesign.
Välkommen till min blogg som handlar om min stora passion, trädgård. Här visar jag bilder från min trädgård och mitt hem, reportage från andra spännande trädgårdar och projekt jag arbetar med .
Eventuella frågor svarar jag på i kommentarsfältet.
ALmbacken - trädgårdsritning