Artikel i Hus & Hem
/Det är något visst med att se sin egen trädgård publicerad i en tidning. I senaste numret av Hus & Hem, nr 10, kan du läsa om min trädgård. Tack Susann Larsson och Sofie Sykfont för ett fint reportage.
Det är något visst med att se sin egen trädgård publicerad i en tidning. I senaste numret av Hus & Hem, nr 10, kan du läsa om min trädgård. Tack Susann Larsson och Sofie Sykfont för ett fint reportage.
Tittar in och önskar er en riktigt fin fredag och trevlig helg. Här är huset helt upp och ner. Det började med att vi skulle slipa om våra trägolv, men har slutat med en total renovering av alla rummen samt att vi i samma veva också passar på att flytta runt lite. Efter att tre av fyra barn är utflugna har vi lite ytor att leka med. Jag ska tex flytta ut min arbetsplats till allrummet med utsikt över trädgården. Fortsättning följer.
När kvällarna är svala eller det regnar och blåser på dagarna, då sitter vi i vårt glashus. Vi fikar, lyssnar på musik eller äter middag med familj och vänner.
Jag är så glad för mina lyckoklöver eller oxalis triangularis som de också heter. De står ute eller i glashuset hela sommaren och när de börjar vissna ner flyttar jag in dem i förrådet där vi håller ca 5 grader. När våren kommer flyttar jag ut dem igen och ger dem lite vatten.
När jag hade öppen trädgård härom veckan fick jag många frågor om min japanska lönn. Det är en Acer palmatum ‘Margaret Bee’ som jag köpte som en mycket liten buske. ‘Margaret Bee’ kan bli ca 6 m hög och det får hon gärna bli hos mig. Jag har stammat upp henne efter hand och kommer att fortsätta göra det av nödvändighet för att vi ska kunna röra oss i trädgården och hindra henne från att växa in i glashuset.
På bordet ett fång hortensior i min älsklingsvas av Carina Seth Andersson för Marimekko. Keramikskålarna är danska Halse Keramik från Bornholm.
Kom på att det var länge sedan jag visade några bilder från entrésidan.
Förra året grävde vi upp hybridolvonen som blivit alldeles för stora och ersatte med syrenhortensior ‘Little Lime’ (Hydrangea paniculata ‘Little Lime’). De verkar trivas och storleken är alldeles lagom.
Peppar, peppar mår mina buxbomsklot bra och det är jag oändligt glad för.
Järnek på stam med småbladig murgröna som marktäckare.
Ha en riktigt skön fredag!
Wow! Vilken underbar dag det blev igår när jag och Karolina (@karolinalansmansgarden) öppnade upp våra trädgårdar. Solen strålade och trädgårdarna fylldes med härliga människor. En dag jag kommer minnas och njuta av länge. Stort tack alla ni som kom!
Glashuset närmar sig snart “helt färdigt”. Senaste tillskottet är en hylla i cortenstål över en av bänkarna. Tror minsann att det får bli en över den andra bänken med.
Hej igen! Det blev en nästan två månader lång bloggpaus, men nu är jag tillbaka igen.
Jag vill börja med att bjuda in till ÖPPEN TRÄDGÅRD. Söndagen den 22/8 öppnar jag och Karolina Brising som driver Länsmansgården Design (@karolinalansmansgarden) upp våra trädgårar 10-16. Priset är 150 kr för två trädgårdar. Varmt välkomna!
Just nu är det hortensiorna som är primadonnorna i trädgården. på bilden ovan ser du vipphortensia (Syrenhortenisa) ‘Limelight’.
Hakonegräs och blodormrot ‘Speciosa’.
Klot av liguster och idegran ‘Hilli’ i förgrunden och vipphortensia ‘Silver Dollar’ i bakgrunden.
Vem kan motstå denna skönhet? Inte jag i alla fall. Tehybriden ‘Koko Loko’ är Almbackens första ros. ‘Koko Loko’ har blivit omåttligt populär och med sin unika färg och stora blomma är det föga förvånande. Den är rosornas motsvarighet till dahliornas ‘Café au Lait’ eller tulpanernas ‘La Belle Epoque’.
Jag har planterat den i kruka i en grupp tillsammans med höstsilverax och spetsmössa. Det är väldigt snyggt.
‘Koko Loko’ trivs i djup näringsrik jord i ett soligt läge. Den blommar kontinuerligt med nya blommor hela säsongen. ‘Koko Loko’ blir ca 70-90 cm hög.
Kikar snabbt in med några bilder på alliumen som är helt underbar just nu. Här med en underplantering av hakongegräs.
Just nu är det studentvecka och vi är i full gång med att förberedelser inför art vår yngsta dotter Ylva tar studenten på torsdag. Det ska bli så roligt med fest och det ser ut som vädergudarna är med oss. Vi har också andra studenter att fira. Igår var vi på tre olika fester och idag ska vi klämma in tre till. Mycket att stå i, men ack så roligt och positivt.
Mellan april och maj är skillanden enorm. Plötsligt är det mesta grönt och den ena blomningen avlöser den andra. Magnolian har fortfarande några blommor kvar och detsamma gäller den nyplanterade apeln ‘Evereste’. Narcisserna blommar fortfarande, men sjunger på sista versen och de sena tulpanerna, ‘Queen of Night’ har slagit ut. De japanska lönnarna är magiskt vackra och är nästan helt utslagna medan scharlakanseken och kopparlönnen precis vecklat ut sina blad. Maj månad är helt underbar.
April
Mars
Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.
Är hon inte förtjusande, Tulipa ‘Brisbane’? Jag är helt kär i denna lilla bakelse. Perfekt att odla i kruka dessutom då den är kompakt, stabil och inte blir så hög.
Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference. Jag är helt kär i denna lilla bakelse. Toppen att odla i kruka dessutom.
Krukan är placerad utanför glashuset och jag måste gå dit och titta flera gånger om dagen.
Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.
Lökarna kommer från holländska “Tulip Store”.
Ha en riktigt fin onsdag. Det ska bli strålande väder så vi satsar på grillning med goda vänner i kväll. Så härligt med en ledig dag i morgon.
Jag är så glad för nytillskottet i vår trädgård. Den lilla apeln ‘Evereste’ (Malus ‘Evereste’) står just nu i full blom och är bedårande vacker.
Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.
Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.
I morse när jag klev ut på altanen var det alldeles ljummet. En icke helt oangenäm känsla. I några dagar ska vi få njuta av sommartemperaturer. Ljuvligt är ordet!
I början av maj är drottningen i vår trädgård utan konkurrens magnolian. Nu är alla blommor utslagna och det går inte att se sig mätt på den.
När vi flyttade in i vårt hus för 18 år sedan var magnolian en manshög buske. Nu är den ca fem meter hög och lika bred.
Vår magnolia är en praktmagnolia (Magnolia soulangeana) och är kanske den mes klassiska av våra magnolior. Den trivs bäst i sol och värme, men kan odlas i zon 2 och kanske zon 3. Hos oss står den i ett skyddat soligt läge och den verkar stormtrivas.
Den är inte så lättfotograferad, kungsängsliljan, men visst är den sagolikt vacker?
Jag har kungsängsliljor lite varstans i trädgården, men det största beståndet växer här under magnolian.
Bladen på kungängsliljor tunna och smala, vilket gör att man slipper det tråkiga med enorma nervissnande bladmassor som man annars dras med på lökväxter.
Efter några dagar med välbehövligt regn, ser jag fram emot lite vårvärme och sol i helgen.
Den svala och sena våren har i alla fall bjudit på en lång blomning för de tidiga vårblommorna. Julrosorna har blommat i en evighet och får nu sällskap av narcisser och de tidiga tulpanerna ‘Purissima’ och kungängsliljor. Magnolian slog ut (om än inte helt) lagom till valborg, precis som det ska vara här i Lund.
Nu hoppas jag ändå att vi får lite värme som ger allt en liten extra skjuts.
Magnoliablomning och Valborgsmässoafton hör definitivt ihop om man bor i Lund. Att samlas i Lundagård när studentsångarna sjunger in våren och magnoliorna blommar är en fin tradition. Som med så mycket annat blir det inte så i år. Vi är lyckligt lottade och har en stor vacker magnolia i vår egen trädgård som precis håller på att slå ut. Tyvärr blev vissa knoppar lite missfärgade av frosten, men merparten är precis så fina som de kan vara.
Nu blommar också den tidiga tulpenen ‘Purissima’ som är en klar favorit hos mig. Dels är den väldigt vacker och dels så kommer den villigt tillbaka, år efter år. Här blommar den tillsammans med kungäsängsliljor.
Då var det fredag igen. Just vid denna tiden hade det väl varit trevligt om veckan hade några extra dagar. Dels vill man hinna njuta av allt underbart som händer i trädgården och naturen och dels hade i alla fall jag behövt lite extra arbetstid.
Den här bilderna tog jag i början av veckan och nu har det redan blivit lite grönare.
I helgen ska jag inte glömma att gödsla hela trädgården. Nu har perennerna vaknat och då är det dags att ge ett lite mer kväverikt gödsel, typ hönsgödsel.
Just nu går det i ett rasande tempo och man vill bara stoppa tiden lite och njuta av att det som händer och allt man har framför sig. Här kommer i alla fall några bilder från en trädgård som ligger i startgroparna. Där kloten fortfarande spelar huvudrollen och bokhäckarnas blad sitter kvar, om än mycket löst.
Det är inte så lätt att urskilja, men här står i alla fall mitt nya träd, en prydnadsapel ‘Evereste’ (Malus ‘Evereste’). På denna platsen stod tidigare en japansk lönn ‘Orange Dream’. ‘Orange Dream’ är jättevacker, men varje sommar blev den alldeles bränd i topparna och såg inte så roligt ut. ‘Orange Dream’ och nu flyttat till en, förhoppningsvis, bättre plats i skuggan av pilen.
‘Orange Dream’ på sin nya plats i lite vandrande skugga. Nu gäller det att vattna väl och hålla tummarna att den ska trivas.
Julrosor är en av mina favoritperenner. Den blommar länge och väl i helt underbara färger och sedan kommer snygga blad som är vintergröna. Jag har fyllt på med fler plantor under den nya apeln. Jag blandar olika varianter av orientalishybrider. Där finns mörka, ljusa, dubbla och enkla. Några blir riktigt höga, andra lite lägre. Det är fint tycker jag, som annars inte alls gillar att blanda.
Trädgårdsmöblerna är framtagna, men varken de eller trädäcket är tvättade. Tiden räcker inte riktigt till just nu, men just denna sysslan kan man ju göra när som helst. Narcisserna har börjat blomma och vårstjärnorna som blir fler och fler för varje år gör mig så glad.
De har en märklig form, idegranskloten som växer bland den röda sockblomman. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem. Antingen stammar jag upp dem något eller så får de helt enkelt vara lite fula innan sockblomman vuxit upp.
April
Då var det dags för månadsbilden igen. Ljuset är annorlunda och man kan se att trädgården har börjat grönska. Diverse lökväxter står för mycket av grönskan, men perennerna har vaknat till liv och man kan se att det spirar när man kommer nära. Kloten av norsk brudspirea skimrar i grönt och ligusterkloten har också slagit ut. Krukorna är fyllda med vårblommor och magnolians knoppar ha slängt rocken. Nu får det inte bli några nätter med minusgrader.
Tittar du noga kan du också se att jag har flyttat den japanska lönnen ‘Orange Dream’ som stod vid fågelbordet. Den stod för soligt och blev brännskadad i toppen varje sommar. På dess plats, eller i alla fall i närheten, har jag istället planterat en prydnadsapel ‘Evereste’ (Malus ‘Evereste’). ‘Orange Dream’ har flyttat längre ner i trädgården och står alldeles bakom mig där jag håller kameran.
Jag har också flyttat ett idegransklot som inte alls kom till sin rätt. Det står numera vid den nya apeln och syns till vänster om ligusterklotet vid bokhäcken. Jag är mycket nöjd med denna flytt. Klot kan man inte ha för många.
Mars
Almbacken Trädgårdsdesign formger trädgårdar och grönområden.
Med hänsyn taget till platsens förutsättningar, husets arkitektur och dina trädgårdsdrömmar skapar vi tillsammans ett grönt rum som fyller dina behov.
Jag heter Maria Dremo Sundström och driver Almbacken Trädgårdsdesign.
Välkommen till min blogg som handlar om min stora passion, trädgård. Här visar jag bilder från min trädgård och mitt hem, reportage från andra spännande trädgårdar och projekt jag arbetar med .
Eventuella frågor svarar jag på i kommentarsfältet.
ALmbacken - trädgårdsritning