Dags att klippa buxbom

Ullungrönn, alunrot 'Palace Purle', idegranklot, japansk lönn 'Ogange Dream', ligusterklot och hasselört.

Ullungrönn, alunrot 'Palace Purle', idegranklot, japansk lönn 'Ogange Dream', ligusterklot och hasselört.

För er som har buxbom - nu är det tid att klippa! Buxbom ska helst klippas en molnig dag och regnar det sen lite är det ännu bättre.

I går började jag med att klippa den låga häcken. Perfekt skön kväll i går och idag är det molnigt och har regnat hela natten. 

När jag har klippt buxbomen får den också lite extra näring. Jag får aldrig till det perfekt, men tänker att det är i alla fall bättre än det var förut. Kloten klipper jag med en vanlig hushållssax, medan häcken klipps med häckklippare.

Idag är det skolavslutning och sen väntar ett härligt sommarlov för barnen. De nu ganska stora barnen (14 och 16) firar idag med sina kompisar. Mamman som hade sett fram emot det traditionsenliga sommarlovsfikat får inse att det är nya tider nu (hahaha).

Ha en riktigt fin fredag!

En Almbackenträdgård tar form

En Almbackenträdgård tar form. Efter dagens konsultation passade jag på att inspektera arbetet i en trädgård jag designat. Ligusterhäcken mot grannen och oxelhäcken (den spretiga som ska tas ned i höjd och klippas in) fanns redan. Gångarna och storgatsten är på plats. Likaså planteringslådorna i cortenstål och vattenspegeln (också i cortenstål) som skymtar lite längre bort. Gräset rullades ut i fredags. Jag är jättenöjd med arbetet och ser fram emot när växterna kommer på plats. 

Här syns vattenspegeln i corten och lite längre bor odlignslådorna.

På entrésidan är killarna i gång att sätta smågatsten. Det blir så snyggt! 

Snyggaste uppfarten på gatan! Smågatsten i bågar är klassiskt vackert.Jag samarbetar med bästa killarna hos Johan Larsson & son.

 

Under magnolian

Blickfånget från matplatsen utomhus och soffan inomhus. Ni som har hängt med länge känner precis igen er, men för dig som är ny läsare vill jag berätta vad det är vi ser. Trädet är en praktmagnolia som är ca 25 år gammal. De stora kloten är norsk brudspirea som jag klipper hårt. Till vänster jättedaggkåpa och till höger klätterhortensia och hakonegräs i krukor. Fågelbadet i sten köpte jag får många år sedan. 

Här kikar vi in under magnolian ur en annan vinkel. Blomsterfunkia 'Francee' trivs i skuggan och den torra jorden. De smala vita kanterna lyser upp fint i skuggan. Under magnolian växer också julrosor (som trivs sådär) och hasselört som har brett ut sig enormt. Egentligen är det lite för torrt för den tror jag, men den ger inte upp. Det är inte helt enkelt att få saker att trivas i den torra skuggan under en magnolia som har både känsliga och ytliga rötter. Nu ger jag hasselörten en chans till annars kommer jag prova med sockblomma.

Typiskt juniväder här. Regn och sol om vartannat och så lite vind på det. Det är nu jag behöver ett växthus att vara i. Just nu har tankarna svävat ut lite och jag föreställer mig att jag har en liten studio/växthus/orangeri/ateljé där jag också kan sitta och jobba. Vore inte det trevligt?

Önskar dig en fin tisdag!

Entrésidan är grön och skön

Just nu är det mycket grönt och frodigt på entrésidan. Precis som jag vill ha det. Buxbomskloten är ännu inte klippta, men har en härlig fräsch grönska. Järnekarna på stam klippte jag ner hårt för något år sedan. De är nu åter stora och fina och inte minst, täta. Under järnekarna har jag ersatt den kaukasiska förgätmigejen med småbladig murgröna 'Grafik'. Jag vill att det ska vara så grön som möjligt, året om.

Jag brukar klippa mina klotrobinior vartannat år. Inte i år alltså. 

Tyvärr är jag inte ensam om att älska funkior. Här har det kalasats på snygga 'Gold Standard'. Jag känner inte riktigt att jag orkar hålla alla snäckor och sniglar stången. Funderar på att ersätta funkiorna på entrésidan med blekgul sockblomma.

Nu ska jag i alla fall ut en sväng och jaga sniglar....

 

Karnagården

En regnig och ruskig kväll i förra veckan hade jag tillsammans med ett gäng trädgårdsentusiaster nöjet att besöka Anneli som bor på fantastiska Karnagården som ligger på Söderslätt. Jag har länge följt Annelis på hennes härliga blogg "Karnagården" och var jättenyfiken på att se alltihop i verkligheten. Anneli och hennes man Jonas har totalreoverat bostaden och återskapat och nyskapat trädgården under 10 års tid. Jag är så glad att jag fick uppleva Karnagården nu eftersom den magnifika gården snart kommer ut till försäljning.

Ljuvligt växthus med öppen spis, grusgångar och välklippta ligusterhäckar.

Överallt mängder av allium. Längst ned i bilden står ett 100-årigt, helt osannolikt äppelträd. Det sägs att Karnagårdens herre för vid förra sekelskiftet fick äppelträdet gratis eftersom det var så fult. Det visade sig vara en mutation och skott från trädet får precis samma växtsätt. 

Det växer precis som vresbokar. Hur häftigt som helst!

På gården finns ett gammalt kapell som också är byggt kring förra sekelskiftet. Historien säger att husbonden smög sig undan hit och tog sig en sup. På väggen hänger ett litet skåp, precis lagom för en flaska och några snapsglas.

Längst ned en liten damm. Många guldfiskar har stoppats i, men hägern tar dem alla. 

Allium 'Mont Evereste' lyser upp.

En del av trädgården består av en sk "sunken garden" med rosir och fontän.

Så snyggt med flera glanskörsbär planterade tätt ihop kring statyn av en simhopperska.

Huset var precis som trädgården en häftig upplevelse. Tack snälla Anneli för att vi fick komma!

Funkia och krypkotula

Nu är funkiorna som allra finast. Fräscht gröna och utan snigelangrepp. Här syns en grön som jag inte vet namnet på och lite längre bort funkia 'Gold Standard'.

In the djungle.......Till vänster en stor hosta i kruka som jag inte heller vet namnet på. Den grävde jag upp i en rabatt för många herrans år sedan. 

Funkia 'Gold Standard', hasselört och krypkotula som brer sig ut över stengången. Mossa mellan stenarna tycker jag bara är fint.

Blommande krypkotula. Visst är det bedårande?

Önskar dig en riktigt härlig fredag!

"En skön hörna" - växterna

Idag tänkte jag namnge växterna i min idéträdgård "en skön hörna" från Malmö Garden Show 2017. 

Ovan ser ni det vackra och tåliga gräset Tuvrör 'Overdam' (Calamagrostis 'Overdam'). Tuvröret blir ca 150 cm högt, trivs i sol-halvskugga i de flesta jordar. Klarar även styv lerjord.

Under den japanska lönnen växer blekgul sockblomma (Epimedium versicolor ‘Sulphureum’). Detta är en av mina favoritmarktäckare. Den blir ca 20 cm hög. Trivs i sol-halvskugga där det är mullrikt näringsrikt och väldränerat. Trivs i torrare jord.

Visst är den vacker, stammen på näverhäggarna 'Amber Beauty' (Prunus Maackii 'Amber Beauty'. Höjd: 8-10 m, bredd: 5-7 m, zon I-V.

På bilen syns också akleja 'Black Barlow' (Aquilegia vulgaris stellata ‘Black Barlow’) . Den blir ca 60 cm hög och blommar i juni-juli. Trivs i sol-halvskugga i väldrenerad jord med jämn fuktighet. Tivs också i lerjord.

Den blomma som växte störst uppmärksamhet var denna ljuvliga smörboll 'Alabaster' (Trollius cultorum ‘Alabaster’). Den blir 60 cm hög och blommar i maj-juni. Smörbollar trivs i sol-halvskugga i fuktig och näringsrik jord. Den vill inte torka ut.

Allium 'Purple Sensation' och jättedaggkåpa är en härlig kombination. Färgkombinationen är urläcker och daggkåpan döljer de fula bladen på alliumen väl.

Daggåpa (Alchemilla mollis) blir ca 40 cm hög och blommar i juni. Den trivs i sol-halvskugga och trivs i alla slags jordar.

Ytterligare en bild på smörbollarna bland klot av buxbom. I bakgrunden syns ett höstxilverax 'Brunette' (Actaea simplex ‘Brunette’) som jag både har i marken och i kruka. 

Höstsilverax blir ca 120 cm höga och blommar i sep-oktober med gräddvita, ljuvligt doftande, ax. Trivs i sol-halvskugga i fuktig, mullrik och väldränerad jord.

Här vill jag visa den lilla röda japanska lönnen 'Dissectum Garnet'. Den blir ca 1,2 m hög och minst lika bred. 

Blomsterfunkia 'Francee' (Hosta fortunei ‘Francee’) är en av mina favoriter. Dels för att den lyser upp fint i skuggiga lägen, men också för att den brukar klara sig hyfsat från sniglarna. 'Francee' blir 50 cm hög och blommar i juli-augusti (själv klipper jag bort blommorna). Trivs i halvskugga i väldränerad fuktig lerjord, men klarar de flesta jordar.

Längst fram i bilden syns också alunrot 'Paris' (Heuchera 'Paris'). 'Paris' blir 40 cm hög och blommar juni-septermber med mörkrosa blommor. Trivs i sol-halvskugga i väldränerad, gärna kalkrik, jord. Vill inte ha vinterfukt.

Tyvärr har jag ingen bra bild på tuvtåteln (Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’) som syns i framkant på bilden. 

Tuvtåteln blir ca 40 cm (utan vippor) och trivs i sol-halvskugga i en näringsrik, fuktig och väldränerad jord. Tål även styv lera. Tuvtåteln blommar i juni-juli med ruldgula vippor i täta tuvor.

I framkant på denna bild syns blomsterfunkia 'Gold Standard' (Hosta fortunei ‘Gold Standard’) 

'Gold Standard' blir 40 cm hög och blommar i augusti-september (jag klipper bort blommorna). Funkian trivs i halvskuggigt läge med näringsrik, väldränerad och fuktig lerjord. Klarar dock de flesta jordar.

Förutom buxbom, fukia 'Francee', smörboll 'Alabaster' syns en icke härdig murgröna (Hedera helix). I en "riktig" plantering hade jag använt den småbladiga sorten 'Grafik' som är både härdig och vacker.

Längst bak i bilden syns också strutbräken (Matteuccia struthiopteris). 

Strutbräken blir ca 100 cm höga och trivs i halvskugga-skugga i fuktig, näringsrik jord. Funkar också i lerjord.

Här syns också de vackra markteglet 'Gotland' från Tegelmäster som är lagt i vackert fiskbenmönster.

Alla växter kommer från Flyinge Plantshop som har både god kvalitet och ett fantastiskt sortiment.

Ha en riktigt fin torsdag!

Guldmedalj och publikens pris!

Malmö Garden Show 2017 blev en härlig upplevelse för mig och mitt team. I månader har jag ritat, funderat, planerat, oroat mig och glatt mig. Jag har haft glädjen att samarbeta med två fantastiskt duktiga killar, Andeas Olsson och André Sandström från anläggningsfirma Johan Larsson & son. Så roligt vi har haft och vilket "dream team" vi är:).

"En skön hörna" fick guldmedalj av juryn och vann publikens pris. Helt fantastiskt! Tack alla som kom och tittade och som röstade på oss. Att få publikens pris är stort och vi är oerhört stolta.

Jag vill tacka våra sponsorer för ett mycket gott samarbete. Allt byggmaterial kommer från P&G Woody Bygghandel. De fina växterna kommer från Flyinge Plantshop. Markteglet 'Gotland' kommer från Tegelmäster och produkterna av cortenstål har tillverkats av Stålsmeden Syd enligt mina ritningar.

Jag vill också tacka mina fantastiska föräldrar och make som ställer upp för mig i vått och torrt. Utan er hade det aldrig gått!

John Taylor visar min trädgård för en grupp entusiaster.

Min samarbetspartner Andreas Olsson (Anläggningsfirma Johan Larsson & son) gör hörnan ännu skönare med lite gitarrspel. Det var två kvällar innan showen skulle börja. Vi var i stort sett klara. Jag målade lite, vattnade växterna och Andreas spelade. Hur trivsamt som helst.

Jag vet att det blev alldeles för många bilder, men jag kunde inte hejda mig. I morgon kommer ännu fler.......men då med fokus på växterna.

Ha en riktigt fin onsdag!

En skön hörna - Malmö Garden Show 2017

Almbacken Trädgårdsdesign deltar tillsammans med trädgårdsanläggare Johan Larsson & son med en idéträdgård på Malmö Garden Show 2017.  

“En skön hörna” skulle kunna vara en del av din trädgård, eller kanske hela din trädgård. En plats för vila och reflektion eller samtal och skratt.

Tanken med detta trädgårdshörn är att du ska finna inspiration och få konkreta idéer att ta med dig hem till din egen täppa. Växt- och materialval, färger och stil är hållbara och tidlösa. Sittplatsen skuggas lätt av pergolan under soliga dagar.

Snickerierna alternerar mellan vertikala och horisontella linjer i en enhetlig färg som lyfter fram grönskan. Markbeläggningen utgörs av tegel och singel av natursten. Krukor och vattenbad är utförda i oxiderat cortenstål.

Växterna är valda så att trädgården skall vara lättskött och vacker året om. På sommaren är den en oas av frodig grönska. På vintern erbjuder den fortfarande vackra former att betrakta.

Vatten ger trädgården en extra dimension. Vattenspegeln utgör ett vackert blickfång samtidigt som den för in extra ljus och ökar känslan av rymd. Varma sommardagar skänker den en skön svalkande atmosfär.


Växtlista

Träd

  • Näverhägg 'Amber Beauty', Prunus Maackii 'Amber Beauty'
  • Japansk blodlönn 'Dissectum Garnet', Acer Palmatum 'Dissectum Garnet' 

Buskar

  • Buxbom - Buxus sempervirens
  • Thuja 'Degroot Spire' - Thuja occidentalis ’Degroot Spire’

Perenner

  • Akleja 'Black Barlow' - Aquilegia vulgaris 'Black Barlow'
  • Smörboll 'Alabaster' - Trollius 'Alabaster'
  • Alunrot 'Paris' - Huchera 'Paris'
  • Blekgul sockblomma - Epimedum x versicolor 'Sulphureum'
  • Hasselört - Asarum europaeum
  • Blomsterfunkia 'Francee' - Hosta fortunei 'Francee'
  • Höstsilverax 'Brunette' - Actaea simplex ’Brunette' 
  • Jättedaggkåpa - 'Alchemilla mollis'
  • Blomsterfunkia 'Gold Standard’ - Hosta fortunei ’Gold Standard’
  • Strutbräken - Matteuccia struthiopteris

Gräs

  • Tuvtåtel 'Goldschleier' - Deschampsia cespitosa ’Goldschleier'
  • Tuvrör 'Overdam' - Calamagrostis 'Overdam'
  • Jättetåtel 'Transparent' - Molinia 'Transparent'

Lökväxter

  • Allium 'Purple Sensation'

Annueller

  • Murgröna - Hedera helix

Material

Virkesdimensioner

Staket

  • Stolpar - 100x100
  • Spikreglar - 28x70
  • Stående spjälor - 32x50
  • Liggande fjällpanel - 22x120

Pergola

  • Stolpar - 100x100
  • Bjälkar - 100x100
  • Överliggare - 22x70
  • Takgitter - 22x95

Planteringslådor

  • Sidor - 45x170 (nedre) och 45x145 (övre)
  • Hörnstolpar - 45x45

Färg

  • Beckers fasadfärg helmatt NCS S8005-Y20R

Markbeläggning

Malmö Garden Show - bygge av "En skön hörna"

Nu är vi igång och bygger vår idéträdgård på i Slottsträdgården. Jag har designat trädgården, men samarbetar tillsammans med anläggningsfirma Johan Larsson & son. Huvudsponsor är PoG Woody Bygghandel som står för allt byggmaterial.

Vi började bygga i fredags och är nu klara med snickerierna och även markteglet som André mästerligt lade är på plats.

Markteglet heter Gotland och kommer är sponsrat av Tegelmäster.

Här sätts det det stora "karet" i cortenstål på plats. Detaljerna i cortenstål är sponsrade av Stålsmeden Syd.

I dag kommer alla växter (från Flyinge Plantshop). Då blir det plötsligt en riktig trädgård.

Malmö Garden Show går av stapeln nästa helg, den 2-4 juni. Varmt välkomna!

Sofiero - idéträdgård

I augusti förra året skapade jag en idéträdgård till "Den stora trädgårdsfesten" på Sofiero Slott. Det var fantastiskt roligt. Så roligt att när John Taylor frågade om jag ville ställa upp på Malmö Garden Show så kunde jag inte tacka nej. Denna gången samarbetar jag med de duktiga killarna (Andreas och André) från Anläggningsfirma Johan Larsson & son. 

Förutom Andreas och André har jag också min fantastiska familj. Mina föräldrar och min man ställer upp till 100 % och det är jag så oerhört glad för. 

Vi är just nu igång och bygger för fullt i Malmö. Förutsättningarna ser lite annorlunda ut i Malmö. På Sofiero fick besökarna stiga in i trädgårdarna, medan man i Malmö får stanna utanför. Min trädgård på Sofiero var därför omslutande och skulle upplevas inifrån. Trädgården i Malmö kommer vara mer öppen för att besökaren ska få en fin upplevelse utifrån. 

Om du har möjlighet att komma till Malmö vore det toppenkul. Annars lovar jag att lägga ut många bilder från alla vinklar och vrår på bloggen.

Mina stolar kommer att följa med även denna gång. De har rätta stuket och gör sig så bra i alla möjliga sammanhang.

Besökarna var många och så hoppas jag det blir även denna gång.

Ha en riktigt skön söndag. Nu ska vi packa ihop och bege oss till Malmö.

Akleja 'Blue Barlow' till Malmö Garden Show

Hej hopp! Idag drar vi igång bygget med vår idéträdgård till Malmö Garden Show dom går av stapeln 2-4 juni. Det är jag, min käre make, mina föräldrar och Andreas och André från Trädgårdsanläggare Johan Larsson & son. Häng gärna med på instagram @mariapaalmbacken och!

25 maj (1 of 1)-2.jpg

Dessa ljuvliga aklejor ska följa med. Hela våren har det varit ett pyssel med växterna för att tajma blomningen. Aklejorna har stått hemma hos mig i lite skugga, medan andra har stått på Flyinge Plantshop i solen. Flyinge Plantshop som är sponsor av alla fina växter.

Ha en riktigt fin fredag!

Kvällssol i bambubersån

Efter ett välbehövligt regn kom solen och vi fick en alldeles underbar kväll.

Från vänster: En kopparlönn som håller på att slå ut med en underplantering av idegransklot och röd sockblomma. I mitten kärleksört 'Matrona' sedan en hortensia (minns ej namnet), vit kaukasisk förgätmigej 'Mr Morse' och 'Betty Bowring' och sist en japansk lönn 'Margaret Bee'. Just nu svävar svarta tulpaner 'Queen of Night' över kärleksört och förgätmigej.

Nu är den som allra snyggast, hostan som jag grävde upp i en rabatt för många år sedan. Har ingen aning om namnet. På våren får den lite kogödsel och sedan trädgårdsgödsel.

Vilken härlig inledning på ledigheten. Eller ledig och ledig, i morgon börjar vi bygga vår idéträdgård till Malmö Garden Show. Jag kommer att bygga tillsammans med bästa killarna från anläggningsfirma Johan Larsson & son.

En snygg kombo

Vissa kombinationer blir man extra nöjd med. Som denna: Tulpan 'Queen of Night', höstsilverax 'Brunette' och vit kaukasisk förgätmigej 'Mr Morse'.

22 maj (6 of 6).jpg

Tulpanen plockar upp den mörka färgen i höstsilveraxets stjälkar och blad och den vita frögätmigejen adderar fräschör och lyfter de andra färgerna.

Idag har vi lite svalare väder. Jag hoppas på några rejäla regnskurar. Det är torrt i markerna nu.

Ha en fin onsdag!

Gerts trädgård

Som ett Sofiero i lite mindre format. I Gerts trädgård blommar hundratals rhododedron och azaleor med en färgprakt som fullständigt knockar en. Gerts trädågård består bla av en hög slänt eller vall mot grannen. Den har fyllts med roddisar och azaleor och det är både vackert och effektfullt. Lite som ravinerna på Soifero.

Förutom alla blommande skönheter har Gert också många fina japanska lönnar. I förgrunden en solfjäderslönn och lite längre bort en blodlönn.

Naturligtvis finns det mycket annat vackert också. I trädgården ryms ett flertal spännande magnolior som inleder blomningen. Efter rhododendron tar pionerna vid och hela sommaren blommar mängder av fuchsior.

Det var en otroligt häftig upplevelse. Tack Gert för att vi fick komma!

En ny japansk lönn

En ny vecka ligger framför oss. För min del blir det en otroligt intensiv, men förhoppningsvis rolig vecka. Den inleds med ritjobb och avslutas med att vi drar igång bygget av vår idéträdgård i Slottsträdgården inför Malmö Garden Show.

På altanen är det omflyttning bland krukorna. Tulpanerna som har levererat både länge och väl har nu gjort sitt. Istället har bl a denna underbara japanska lönn tagit plats, Acer Palmatum Dissectum 'Garnet'. Jag kunde bara inte motstå den på Flyinge Plantshop i förra veckan. jag skulle kunna ha hur många japanska lönnar som helst tror jag. 

Jag gillar de mörktröda, svarta och gröna tonerna till vårt gula tegelhus. "Plättar i luften", slideranka eller muehlenbeckia axillaris är ett måste hos mig. Jag lyckas aldrig förvara dem över vintern, utan köper nya varje vår. I gruppen syns också en kärleksört som jag inte minns namnet på. Det är en lite lägre sort som får blekt gula blommar.

Ha en fin måndag!

Hosta 'Gold Standard' och intervju med mig

Alltså maj månad är ju bara sagolikt vacker. Jag fullständigt älskar hostorna i detta stadiet. Här är det hosta 'Gold Standard' som är på väg upp. Nu håller jag tummarna för att sniglar och snäckor håller sig i skinnet.  I förgrunden vit kaukasisk förgätmigej 'Mr Morse'. Kloten är av idegran och liguster och som marktäckare i bakgrunden är det vit vintergröna, vinca minor 'Alba'.

Den röda jagpanska lönnen heter 'Margaret Bee' . 

Hosta 'Gold Standard' på väg upp.

Idag kan ni läsa en intervju med mig hos Charlotte på Gardenflow.se. Charlotte är en stor inspirationskälla med både sin kunskap och känsla för färg och form. Jag känner mig hedrad att få figurera på hennes blogg. 

Ha en riktigt skön söndag kväll!

Hasselört, tulpaner och hosta 'Francee'

Vilket underbart sommarväder vi har fått helt plötsligt. Alla växter fullkomligt exploderar. På bilden min favoritmarktäckare hasselört (Asarum Europaeum).

Nu sjunger vissa tulpaner på sista versen och jag måste passa på att visa någon sista bild. Förra året hade jag fler 'Queen of Night' här, men de återkom inte så bra. Ska minsann sätta fler till hösten. Gillar kombinationen av orange (vet ej sort), créme ('Spring Green') och den mörka 'Queen of Night'. 

Nu är alla hostor på väg upp. Så snygga när de kommer. Här är det 'Francee' som är på väg upp bland krokus och magnoligablommor.

Ha en riktigt fin fredag!

Altanen

Nu finns det fullt med snygga sommarblommor på plantskolor och handelsträdgårdar, men hos mig är penséerna som finast och jag har tulpaner som blommar för fullt. Sommarblommorna får vänta lite. Så här ser det ut på uteplatsen utanför köket just nu. I helgen ska jag i alla fall ta och byta ut de vissna kryddorna som inte klarade vintern.

Sideboardet med krukor visade jag för inte så länge sedan och ser precis lika dant ut nu.

Ha en riktigt fin torsdag!