Ta bort gröna alger med ogräsättika

Gröna alger på trädäck. Inte så kul och inte så fräscht. Efter tips från bloggen Cattis & Eira, provade jag ogräsättika. Först skurade jag däcket med såpa och lät det torka. Därefter rollade jag noggrant med outspädd ogräsättika. Efter några dagar började det redan se bra ut och efter en vecka var allt det gröna borta. 

Så här ser det ut nu. Superfint! Att ogräsättika dessutom är biologiskt nedbrytbart på bara några dagar gör också att det känns bra att använda.

Kungsängslilja - Fritillaria meleagris


Kungsängsliljorna (Fritillaria meleagris) är en favorit hos många, också hos mig. Den är så ljuvlig i både form och färg. Jag har den på två ställen i trädågården, i "hålet" i trädäcket och i kanten av rabatten under magnolian. Jag sätter några nya lökar varje höst eftersom jag snabbt vill ha många. 

Kungsängsliljan är Upplands landskapsblomma. Sitt svenska namn har den fått efter Kungsängen, strax söder om Uppsala stad. Där finns nordens största population av kungsängslilja. Kungsängsliljorna stormtrivs på sanka strandängar.
Det tråkiga med lökväxter är att bladen ser tråkiga ut när de vissnar ner. Med kungsängsliljan är detta inget bekymmer eftersom bladen är så smala och fina.

"Kvistar och knoppar" på Sofiero



I går var jag på vernissage. Det var utställningen "Kvistar och Knoppar" i orangeriet på Sofiero som öppnade. Bakom denna härligt gröna, sköna, kreativa, vackra och inspirerande utställning står det här proffsiga kvinnorna:

Annika Christensen: @annikasnaturligating
Viktoria Johansson: @lillagrona_viktoria
Marie Emilsson: @hakesgard

Förutom att njuta av det vackra hade jag också glädjen att träffa många härliga trädgårdsvänner. 
 Jag älskar slitna trätunnor och denna med litet troll, vatten och magisk dimma vill jag också ha.


Utställningen pågår 15 april- 8maj.

Utställningen är jättefin och Sofiero park helt underbar. I går fick jag höra att man för denna säsongen planterat 50 000 lökar. Det har redan börjat blomma och det lär bara bli bättre för varje dag.

Rått och kallt.....

Nä, det vill sig inte riktigt idag. Det är allt lite rått och kallt. Det gör i och för sig inte så mycket eftersom jag ändå sitter inne och jobbar, men jag vill ju att det ska hända lite i trädgården....
I helgen hoppas jag i alla fall på fina trädgårdsdagar. Vi har inga stora grejer på gång och jag ser fram emot att bara vara hemma och pyssla.

Ha en fin fredag!

Vildtulpaner och penséer

 Ja, jag tjatar på om mina botaniska tulpaner 'Turkestanica'. En anlening är såklart att det är den enda tulpan jag har att visa just nu, men det främsta anledninen är faktiskt att den är så förtjusande söt. Liten och lite vild i sitt växtsätt och med flera blommor på varje stängel.
 Jag har dem både i krukor och i mina planteringar.
 Penséer, penséer...

Ett blått hav av scillor

I vår grannby, Dalby, ligger en förtjusande medeltida kyrka som anses vara den äldsta bevarade stenkyrkan i Skandinavien (grundlagd 1060). 




I vår grannby, Dalby, ligger en förtjusande medeltida kyrka som anses vara den äldsta bevarade stenkyrkan i Skandinavien (grundlagd 1060). Byggnaden framför kyrkan, i bild, tillhörde Dalby kloster är från 1300-talet. Men, vad jag vill visa er är det hav av scillor och vårstjärnor som växer i den tillhörande trädgården. 


 Ja, nu blir det många bilder men både jag och min man var helt mållösa. Det var såååå vackert.

 Snacka om masseffekt.





Före och efter klippet


Så, nu är det gjort, miskantusgräsen är nerklippta. Jag trodde att det skulle bli hur tomt som helst, men så blev det faktiskt inte. De hade verkligen gjort sitt och nu är jag sugen på ny fräsch grönska.
Spireakloten skiftar i grönt och den stora pilen har också börjat slå ut. Tusan, vilken härlig tid detta är!

Vi hade ett härligt 25-års kalas igår. Vi kunde sitta ute till fördrinken och ett gäng satt minsann också ute och åt. Idag har vi, efter långpromenad i skogen,  mest skrotat runt härhemma. Jag har knipsat och knopsat lite i trädgården och njutit av en molnig men mild dag.

Ha en fin söndagkväll!

Vildtulpan 'Turkestanica' och tazetter



Nu är de på gång, de botaniska tulpanerna 'Turkestanica'. Först ut är det som blommar igen i krukan från förra året. Bedårande söt om du frågar mig.
Tazetterna är minsann inte dumma heller. Samma fina färg som tulpanerna, den där lite crémegula. Den gillar jag.

Idag ska vi ha kalas. Vår äldste pojke fyller 25 år. Jösses! Var tog tiden vägen? Jag fyllde faktiskt 25 år själv alldeles nyss.



Hej då mars o välkommen april!

Mars 2016 var en fin månad. Lite kallt, men många fina dagar. Vintergäck, krokusar och snödroppar. Jag är så glad att jag satsat på tidigblommande lökar. Det är enormt vilken glädje de skänker. Till hösten kommer jag att fylla på ytterligare.

Välkommen april. Nu är det "högvår"! Jag är full av förväntan och börjar varje dag med en liten trädgårdsrunda.

Ha en fin fredag!

Bilder från trädäcket


 Ser ni de små röda skotten på den lilla lönnen? Visst är de fina tillsammans med de mörkröda penséerna. Gissa om jag var nöjd när jag fyndade två ekfat till halva priset. Det andra står på entrésidan.
Fikonträdet i gropen ser välmående ut. Hoppas på många fikon i år.
 Fler krukor med tulpaner. Åh, jag är så förväntansfull.
Första lilla tulpanen som slagit ut. När solen sken var den minsann fullt utslagen. Det är en botanisk vildtulpan som heter 'Turkestanica'.

Vårmorgon i bambubersån


Solens strålar letar sig ner i trädgården. Det är en fin morgon. Tur det för tusan så segt det var att stiga upp idag. Den där sommartiden som är så underbar på kvällen är minsann inte så underbar första jobbmorgonen efter omställningen.

Helgen har varit mycket social, men igår blev det en trädgårdsdag. Vi satsade på kogödsling och att klippa klotrobiniornna på entrésidan. Överallt läser man att man ska mylla ner kogödseln för bästa effekt. Jag kan säga att i mina rabatter är det stört omöjligt att mylla ner något. Om det inte är perenner på väg upp så är det fullt av lökar eller marktäckare. Här handlar det om att lägga fint emellan och hoppas på att maskarna står för myllandet.

Med lite kogödsel som bakgrund lyser krokusarna lite extra.


Påskdagen

Hoppas ni njuter av en skön ledighet. Igår firade vi påskafton hos mina föräldrar med hela familjen. Mysigt! Idag väntar vi besök av kära vänner. Jag hoppas vädret håller i sig så att vi kan ta en tur till skogen med fikakorg och ett besök hos Helle i Torna Hällestad. Helle är konstnär men förutom härlig konst har hon en fantastisk trädgård. Se bilder HÄR.

Ha en fin påskdag!

Vårsol


Vädret är verkligen lite hit och dit. Än är det ruggigt och lite rått, än är det varmt och gott i solen. Sent i eftermiddags visade solen sig en stund och allt blev sådär härligt och vårlikt.

Lastpallarna som ska till tippen hamnade visst tillfälligt i bersån. Hmmmm, där ska de minsann inte stanna länge.

Jag fortsätter att klippa ner perenner i trädgården. Kärleksörten åkte häromdagen, men gräsen får minsann vara kvar ett tag till. Det är fortfarande fina och så länge det inte börjat komma nytt är det ingen brådska.

Bland krokusarna på trädäcket har små kungsängsliljor börjat titta upp. Det händer mycket trevligt nu. 

Nu är jag mycket sugen på att ställa fram alla trädgårdsmöbler och göra i ordning på våra uteplatser. Men, först måste vi åka en tur till tippen....


Trädäck slipat


I år var det verkligen dags att göra något åt vårt trädäck. Förra året blev det inte tvättat vilket inneburit att det varit såphalt av smuts och alger så fort det blivit vått. Särskilt snyggt var det inte heller, även om jag gillar den lite mörka färgen.
Däcket är av sibirisk lärk och plankorna 145 cm breda. Den bredden kan jag inte rekommendera då plankorna rör sig mycket och får enorm kraft. 120x28 cm, räcker väl. Trädäcket är nu 13 år gammalt och virket är det minsann inget fel på. Vi har inte behandlat det med någonting, utan det får gråna naturligt. Vart, eller vartannat, år har vi tvättat med högtryckstvätt (med specialmunstycket). Då detta inte är speciellt skonsamt för träet hade vi i år tänkt hyra en skurmaskin istället.

När vi sen funderade hit och dit så kom vi till slut fram till att vi skulle slipa av hela däcket och få en "nystart". Sagt och gjort, vi hyrde en golvslip och skred till verket. Resultatet blev faktiskt precis så som vi hoppats på. Färgen är lite flammig just nu och jag gillar inte den gula ton som trätt fram (Sibirisk lärk är gultonat medan den svenska är mer röd i tonen). Inom kort kommer allt vara grått igen och då blir jag nöjd.

Enligt tips från Cattis&Eira, har vi rollat däcket med ogräsättika för att bli av med algerna.
Så här ser det alltså ut nu. Jag håller på att sätta tillbaka krukorna och inte minst alla tassar till krukorna. Sen är det bara att ta fram trädgårdsmöblerna. Till påsk vill jag nämligen ha det lite fint.