Stäppsalvior

Jag är väldigt förtjust i stäppsalvior. Inspirerad av Piet Oudolfs "flod" av stäppsalvior i Drömparken i Enköping har jag brassat på allt vad min lilla trädgård tål. Jag använder mig av två sorter, salvia Mainacht (blommar först) och salvia Caradonna. Tyvärr blev "Mainachten" ganska äten på förra sommaren och fick ett fult bladverk. Efter att jag klippt ner dem blev det dock bättre. Caradonnan däremot blev inte alls lika drabbad. Skulle jag bara välja en sort, hade jag valt Caradonnan. Den är fantastiskt vacker med sina mörka stjälkar och blir heller inte lika angripen.

Jag kombinerar mina salvior med limegrön daggkåpa, silvirg ulleternell och  lavendel som tilsammans med ulleternellen blommar lite senare.

Innan salviorna blommat färdigt klipper jag ner dem till ca hälften och då kommer de igen med en andra, om än lite svagare, blomning. Det känns hårt att klippa ner dem när de fortfarande är fina men jag tycker att det är värt det. Jag hade salvior som blommade hela sommaren sen.

 När stäppsalviorna blommar är det bara bladrosetterna på ulleternellerna man får njuta av. Men det gör ingenting för de är så oerhört dekorativa.