Härliga baguetter till Anna



Jag gillar att baka mitt eget bröd och just nu har jag snöat in på dessa baguetter som bakas utan hushållsassistent och blir helt fantastiska.

25 g jäst
6 dl kallt vatten (när jag gör på enbart vetemjöl tar jag 5 dl vatten + 1 dl mjölk)
680 g vetemjöl special (jag byter ut en liten del mot grovt rågmjöl, ca 2 dl, för lite grövre bröd)
1 msk salt

Vill jag ha lite grövre bröd byter jag ut en del av vetemjölet mot grovt rågmjöl (2 dl), tar i lite linfrön, vetekli, rågkross eller vad jag ha hemma. Det är bara att testa.

I ett rent vetemjölsbröd är det t ex. jättegott att ha i lite oskalade sesamfrön.

1) Smula jästen och lös den i vattnet och tillsätt saltet.
2) Tillsätt mjölet rör samman.
3) Plasta in noga, med plastfilm eller stoppa in bunken i en stor ren plastpåse.
4) Låt degen stå i rumstemperatur till nästa dag (eller sätt degen på morgonen och baka framåt kvällen)
7) Sätt ugnen på högsta värme! (Jag kör mina i 280 grader varmluft)
8) Mjöla bakbordet generöst och stjälp upp degen - arbeta den inte.
9) Dela degen i 5 bitar med degskrapan och dra ut till 5 st baguetter.
10) Sätt in plåten och spreja vatten med en blomspruta uppe och nere i ugnen.
11) Kör bröden på högsta värme i 14-15 minuter.
12) Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Om du gillar att baka kan jag rekommendera ett inköp av baguettplåtar. Jag använder mina jämt!

Jag kan också varmt rekommendera Brödboken av Mette Ankarloo, där jag hittat mitt grundrecept.