Liten radhusträdgård - del 2

H 0 P-8.jpg

Oj, vad helgen gick snabbt. Jag som trodde att jag skulle ha gott om tid att blogga. Nåväl idag kommer den utlovade del 2 från radhusträdgården i Lund. Trädgården anlades hösten 2018, men är redan en härligt grön oas. Visst händer det mycket på en säsong?

Då barnen är stora och vuxit ifrån både pool och studsmatta var en trädgård för mysigt “häng” det familjen önskade. Ett växthus stod högt på önskelistan och fick placeras enligt kommunens regler om friggebodar. En sittplats i kvällssolen och en trädgård som var vacker året om var andra önskemål.

almbacken-tradgardsdesign-radhustradgard-willab-garden-tradgardsdesign.jpg

Färgskalan från entrésidan fortsätter på trädgårdssidan. Trädgården blommar från tidig, tidig vår till sen höst.

almbacken-tradgardsdesign-hakonegräs-hortensia-littlelime.jpg

Syrenhortensiorna ‘Little Lime’ (Hydrangea paniculata ‘Little Lime’) börjar skifta i rosa och matchar därmed bergormroten (Persicaria affinis), kärleksört ‘Matrona’ (Hylotelephium telephium ‘Matrona’), alunrot ‘Palace Purple’ (Heuchera ‘Palace Purple’), solhatt ‘Magnus’ (Echinacea pururprea ‘Magnus’) och gräsens röda vippor.

H 0 P-14.jpg

Än är det inte så stort men som blickfång vid “vägs ände” (trädgårdsägarens benämning) växer ett glansmiskantus sinensis ‘Malepartus’ (Miscanthus sinensis ‘Malepartus’).

H 0 P-18.jpg

Två silverpäron (Pyrus salicifolia) kommer bilda ett skönt tak över sittplatsen så småningom. Andra träd på trädgårdssidan är en carmencitarönn (Sorbus comixta ‘Carmencita’) och en storblommig häggmispel (Amelanchier x grandiflora).

bergrormrot-darjeeling-red.jpg

Bergormroten (Persicaria affinis) stormtrivs.

H 0 P-13.jpg

Det fina växthuset som används flitigt kommer från Willab Garden.

Almbacken-tradgardsdesign-radhustradgard-tradgardsdesign-calamagrostis-karlfoerster.jpg

Tuvrör ‘Karl Foerster’ (Calamagrostis ‘Karl Foerster) som får sina vippor tidigt och står stadigt hela vintern är ett av mina favoritgräs.

H 0 P-16.jpg

När man sitter vid matbordet inomhus har man en härlig vy över trädgården.

H 0 P-12.jpg

En julros (Helleborus) som gått “bananas” och blommar i augusti.

IMG_5040.jpg

Så här såg det ut i trädgården vintern 2018 innan trädgården förvandlades.

24+b-2.jpg

Det första som kom på plats var ett nytt trädäck och växthuset.

24+b.jpg

En stor eloge vill jag ge mina kunder som gjort allt arbete själva. Vem behöver ett gym när man kan bygga och gräva i sin trädgård? Det ska bli ett nöje att följa trädgårdens utveckling.

Ha en riktigt bra start på veckan!