Altansinspiration


För lite drygt två år sedan var jag uppe hos min kära svägerska och hjälpte henne att fixa mysigt på hennes stora altan. Målet var en funktionell, vilsam, grön oas. I helgen var jag uppe i Stockholm och hann både umgås min kära släkting och goda vänner.

Först funderade vi över vilka funktioner altanen skulle fylla. När det var gjort delade vi in altanen i lika många rum. Det blev:
-Matrum
-Vilorum
-Kaffehörna
-Grill- och planteringsrum

Känslan vi ville uppnå skulle vara vilsam, frodig, grön och naturlig. Min svägerska, som också heter Maria, hade redan matbord med stolar, vilstol samt planteringsbord. Detta kompletterades med rottingfåtöljer (plastic fantastic från Plantagen som ser riktigt bra ut) och en liten bänk som målades svart.

Vi satsade på stora krukor som vi fodrade med bubbelplast. I krukorna planterade vi en bas med tåliga perenner som sen kompletterats med sommarblommor.

Vilorummet.

 Vilorummet sett från "grill och planteringsrummet".


 Här tittar vi bort mot "kaffehörnan".
Här är grill- och planteringsrummet. En liten bänk, som inte syns, delar av. Bänken fungerar då som en låg vägg och det blir naturligt att sätta krukor både bredvid och på den.
 Matplatsen med den fantastiska parksliden som växer utanför altanen. Parkslide är vackert men jag avråder starkt från att plantera det. Sprider sig om attans och är i princip omöjlig att bli av med. Denna växer inklämd mellan min Marias altan och grannens så det fungerar.

Om du är nyfiken på hur det såg ut då, när det var alldeles nyplanterat så kan du titta HÄR.