Vad händer i lunden?

Förra våren anlade vi "lunden" under körsbärsträdet. Först byggdes ett trädäck. För att inte förstöra körsbärsträdets rötter höjde vi upp däcket och sen marken runt om. Trädäcket har en diameter på 320 cm vilket är ett minimum (men tillräckligt) för ett bord (1 m i diameter) och fyra stolar.
I lunden planterade jag, efter noga övervägande:
Klot av liguster
Vit vinca
Kaukasisk förgätmigej 'Mr Morse'
Japans starr 'Ice Dance'
Hasselört
Höstsilverax 'Brunette'
Bronsrodgersia
Myskmadra
Strutbräken
Japansk lönn 'Atropurpureum'



Men, så går en vinter och man hinner fundera lite till.....Att strutbräken sprider sig med utlöpare, och att det går snabbt, visste jag när jag satte dem. Jag bestämde mig då för att det inte gjorde någonting. Men nu har jag bestämt mig för att jag visst tycker att det gör något. Jag vill inte att de ska tränga ut min kaukasiska förgätmigej. Alltså håller jag på, efter noga övervägande igen, att ersätta dem med träjon. Träjon sprider sig inte med utlöpare och tål faktiskt torka bättre. Toppen, tycker jag och är så nöjd. Någon som vill ha strutbräken?

Ser ni den lilla röda japanska lönnen? Nä, det blev inte så mycket av den eftersom den drabbades av svamp och nu har halva plantan dött. Tydligen kan just drabbas 'Atropurpureum' drabbas av denna svamp. Kan vara bra att veta. Flyinge plantskola rekommenderar 'Bloodgood' som den mest pålitliga. Jag tror jag sätter en hortensia 'Limelight' istället.




Ha en fin tisdag!