Kärleksört

En av mina absoluta favoriter i trädgården är kärleksörten. Tidigt på våren kommer den med sina fantastiskt snygga bladrosetter. När blommorna bildas tar den en ny form, fortfarande lika snygg fast den inte blommar än. Så till sist slår blommorna ut till glädje för alla, både människor och små djur. Blomaxen står sen fint hela vintern igenom. Om du inte har kärleksört i din trädgård tycker jag absolut att du ska ge den en chans. Och du, sätt många! Det är masseffekten som är snygg.


Sorterna i min trädgård är 'Matrona', 'Purpel Emperor' och 'Herbstfreude'. Jag har 'Matrona' för de mörka stjälkarnas skull och så älskar jag den lite smutsrosa färgen på blommorna. 'Matrona' kombinernar jag med 'Purple Emperor' för att förstärka de röda färgerna på 'Matronan'. Vidare har jag kombinerat dem med Miscantusgräs med röda vippor och en rödbladig japansk lönn ('Margaret Bee').

'Herbstfreude' har jag planterat i krukor. Mer om dem en annan dag.






Igår fick jag en fråga om vilka japanska lönnar jag har och hur stora de blir. Jag har inte så många men tillräckligt för att det kan bli ett litet inlägg i veckan:).