Knäckebrödsbak

Igår kom så den efterlängdade mannen och pappan hem. För att maken skulle hålla sig vaken efter en natt iett flygplan bestämde vi oss för att slå in julklappar. Trivsamt!

Jag drog dessutom igång ett knäckebrödsbak. Jag har länge tänkt att jag skulle baka knäckebröd men det har aldrig blivit av. Inspirerad av Marina (Marinas trädgård) gjorde jag nästan Ernst hasselnötsknäcke. Jag bytte dock ut ca hälften av rågmjölet mot "4-sädesslag". Blev hur bra som helst och ack så gott med lite (eller mycket) smör och en tjock skiva cheddarost.


Här kommer receptet:
 
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
4 tsk salt
1 l grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl
2 dl hasselnötter, hackad

1. Smula jästen i en bunke och lös upp i ljummet vatten.
2. Tillsätt salt, rågmjöl, vetemjöl, och hasselnötterna. Knåda ihop till deg. Låt jäsa under duk ca 1 timme.
3. Ta upp degen när den fått dubbel storlek. Forma till ca 20 bullar. Kavlas ut på bakbord med kruskavel.
4. Grädda i varm ugn ca 250 grader i ca 10 minuter.