Gladiolus i en Wallåkrakruka

Gladiolus är mycket blommor för pengarna tycker jag. Jag har lärt mig att man ska knipsa av översta skotten för att underlätta att alla blommorna verkligen slår ut. Jag gillar ju mycket och stort så gladiolus är en blomma helt i min smak.

Att jag är tokig i keramik är ingen hemlighet. Keramiken på bilden kommer från Wallåkra Stenkärlsfabrik. Klicka HÄR för att komma till deras hemsida.

I kväll ska vi äta kräftor med goda vänner. Åh, det ska bli så gott! Måste bara handla lite först och göra min vansinnigt goda västerbotten/ädelsostpaj (recept HÄR) och en blåbärspaj.

Trevlig lördag!!!





Myran och jag önskar skön fredag

Vips så var det fredag igen. Var tar veckorna vägen? Barnen har gått sin första vecka i skolan och känns ganska möra efter tidsomställningen. Sommarens lägga sig sent och stiga upp sent byttes till lägga sig men stiga upp tidigt. Nästa vecka hoppas jag det blir lättare att lägga sig i vettig tid. Detta är iofs alltid ett problem i vår familj som består av kvällsmänniskor.

Idag kan jag inte låta bli att visa några bilder på Myran, vår lilla Norwichterrier. Kännare av rasen skulle gråta om de såg bilderna eftersom hon är i akut behov av trimning (Lena, du kommer höra av mig mycket snart). Matte tycker bara att hon är söt, också med mittbena.


 Vildpelargonen som jag köpte på Zetas i början av sommaren har vuxit sig stor. Jag gillar den verkligen.

Gräsens tid är nu - Glansmiskantus 'Ferner Osten'

Nu börjar gräsens tid och det är verkligen något att njuta av. Idag tänkte jag presentra Miscanthus Sinensis 'Ferner Osten'.

'Ferner Osten' räknas som tidigblommande. Detta är trevligt för oss skåningar men har egentligen ingen betydelse. Däremot är det absolut att föredra om man bor norrut i vårt land.

Jag har valt gräs i min trädgård med röda vippor eftersom jag vill förstärka den färgen i trädgården såhär års.

Gräset trivs bäst på vindskyddad plats i sol eller lätt skugga och väldränerad, lätt fuktig jord. Det blir lite drygt 150 cm högt med blomställningar.


Gräsets vippor syns framför studsmattan. Inte så bra bild på gräset kanske men den visar trädgården från en lite annan vinkel. Jag vill ju inte tråka ut er:).

Japanska lönnar i min trädgård

Om jag hade plats skulle jag haft plats skulle jag haft många fler japanska lönnar. Just nu har jag två i marken och två i kruka.

Våren 2012 planterad vi en rödbladig lönn, en Acer Palmatum 'Margaret Bee'. Det lilla trädet växer så det knakar och verkar trivas i lerjorden.

Bland japanska lönnar tillhör 'Margaret Bee' gruppen upprätväxande buskar och träd med större blad. Trädet kan bli 5-6 m hög och bladen är stora och sjuflikiga med ljusröda höstfärger. Härdig i zon 1-3.




I våras köpte jag två små, små lönnar i Danmark för en mycket billig peng. Den ena, Acer Palmatum 'Atropurpureum' som är en mycket vanlig sort har jag planterat i "körsbärslunden".

Såhär beskrivs trädet på Ulriksdals planskola i Kivik:
Stor buske eller välförgrenat mindre träd som efter många år kan bli 8‐10 m högt. Stora fem‐ till
sjuflikiga blad med ljusrött bladutspring, mörkröda sommarfärger och klart lysande röda färger sent på
hösten. Detta sortnamn har använts på en mängd rödbladiga japanska lönnar och namnet bör nog hellre
anges som "Acer palmatum form atropurpureum". Trivs bäst i väldränerad jord och sol till halvskugga. I skuggiga lägen kan den gröna färgen ta överhand. Härdig i zon I‐III.

Det andra trädet jag köpte i Danmark heter Acer Palmatum 'Orange Dream'. Jag har det i kruka än så länge. Trädet beskrivs som ett starkväxande och det vill jag lova. 

I Ulriksdals sortimentslista beskriv det såhär:
Tätt upprättväxande busklikt träd med stark tillväxt. Gyllengula relativt stora blad med
oranga/röda bladspetsar på våren som blir ljusgröna på sommaren och sedan åter orangegula på hösten.
Liknar Katsura. Men slår ut senare, har lite större blad och blir en mindre buske än Katsuran.  Slutlig höjd 2‐4 m. Efter 10 år ca 2 m.  Utmärkande egenskap: Vackra gullengula blad på våren. Planteras i luftig och väldränerande jord. Sol till halvskugga. Beskäres i juli‐augusti. Härdig i zon I‐III.

Såhär litet var det i våras när jag köpte det:
 Visst är färgen helt underbar på de nyutslagna löven?

Den fjärde lilla japanska lönnen jag har vet jag inte så mycket om. Jag köpte det på Alnarps växtmarknad av Kenneth Lorentzon och på skylten stod endast Acer Palmatum 'Flikblad'. Jag hoppas och tror att det är en Acer palmatum 'Dissectum Garnet'.

Så här beskriv den: Svampformig lågväxande och robust buske (grupp 4b).  Smalflikiga, rel stora mörkröda blad som behåller den röda färgen hela sommaren och blir klarröda på hösten.  Höjd cirka 1 m och bredd 1‐2 m. Se stort exemplar i kruka vid plantskolan, Ulriksdals Trädgård på Kivik. Utmärkande egenskap: Lågväxande med röda blad hela sommaren. Trivs bäst i väldränerad normal trädgårdsjord, relativt soligt läge och i zon I‐III.

Det lilla trädet är så litet att det knappt syns på bild men ogräset i krukan syns desto mer....

Om ni har vägarna förbi Kivik så tveka inte att besöka Ulriksdals Trädgård. De har specialiserat sig på julrosor och japanska lönnar men har även andra fina växter. Stället är otroligt charmigt och kunskapen stor. Där finns också en underbar trädgård som man kan beundra mot en slant.
HÄR visar jag bilder från ett besök.

HÄR en länk till deras eminenta sortimentslista på japanska lönnar. De har också en toppenbra webbsida som bara handlar om japanska lönnar, klicka HÄR.

Syrenhortensia 'Limelight'

Stora fluffiga blommor vars färg skiftar under blomningen från lime till vitt till smutsrosa. Så vackert!

'Limelighten' trivs i sol till halvskugga. Den blir 150-200 cm hög och har ett brett upprättväxande växtsätt. Det verkar råda delade meningar om hurvida man ska beskära den hårt eller bara putsa lätt. Syrenhortensian blommar i alla fall på årsskotten och jag beskar min ganska hårt i år och jag har många blommor. Nästa år tänkte jag bara putsa lite för att se om det blir någon skillnad. Jag har två exemplar, varav jag vill att den ena ska blir så stor den bara kan.

För ett par år sedan planterade jag mitt första exemplar "bakom" magnolian där den lyser upp mot tujaväggen. Som marktäckare satte jag skuggröna (Pachysandra terminalis) som också är vintergrön.



Mitt andra exemplar står i hörnet, under körsbärsträdet. Tanken är att den ska bli riktigt stor. Om det behövs kompletterar jag med fler exemplar. Just nu ser den inte mycket ut för världen men liten blir stor...


Kärleksört

En av mina absoluta favoriter i trädgården är kärleksörten. Tidigt på våren kommer den med sina fantastiskt snygga bladrosetter. När blommorna bildas tar den en ny form, fortfarande lika snygg fast den inte blommar än. Så till sist slår blommorna ut till glädje för alla, både människor och små djur. Blomaxen står sen fint hela vintern igenom. Om du inte har kärleksört i din trädgård tycker jag absolut att du ska ge den en chans. Och du, sätt många! Det är masseffekten som är snygg.


Sorterna i min trädgård är 'Matrona', 'Purpel Emperor' och 'Herbstfreude'. Jag har 'Matrona' för de mörka stjälkarnas skull och så älskar jag den lite smutsrosa färgen på blommorna. 'Matrona' kombinernar jag med 'Purple Emperor' för att förstärka de röda färgerna på 'Matronan'. Vidare har jag kombinerat dem med Miscantusgräs med röda vippor och en rödbladig japansk lönn ('Margaret Bee').

'Herbstfreude' har jag planterat i krukor. Mer om dem en annan dag.






Igår fick jag en fråga om vilka japanska lönnar jag har och hur stora de blir. Jag har inte så många men tillräckligt för att det kan bli ett litet inlägg i veckan:). 

Sensommarfärg i trädgården

Vid den här tiden skiftar min trädgård färg och intar sin sensommarkostym. Det är det dovt röda som blir mer framträdande för varje dag i alunrot, kärleksört, revsuga, japansk lönn och gräsens vippor.


Jag blir alltid lite vemodig såhär i mitten av augusti. Vill krama ur allt jag kan av sommaren och vet inte riktigt hur jag ska bete mig för att njuta så mycket jag bara kan av allt det frodigt gröna och fina.

Det bästa jag kan göra är att umgås med andra som förstår att njuta av trädgård. Det gjorde vi igår och det var sååå trevligt.

Solhattar 'Alba' i blom

I "hålet" i trädäcket är det solhattarna som tagit över blomningen. Stäppsalviorna är nedklippta och lavendeln i princip överblommad. Solhattarna är så fina och blir så bra på foto.

Tyvärr ha solhattarna i rabatten inte klarat sig så bra i år och det är sniglarnas fel. Dom åt upp alla späda skott som tittade upp i våras. Grrrrrr! Jag har stödplanterat lite men det är inte alls som det brukar.







Fåret från Robomow

Här kommer en liten uppdatering om hur det går för gräsklipparen från Robomow. Jag blev i våras tillfrågad om jag ville testa en självgående gräsklippare från Robomow  (RC306) mot att jag på bloggen skrev en recension av produkten. Det ville jag gärna. Då vi har en extremt liten gräsmatta valde jag att låta "fåret" beta hos mina föräldrar.

Idag tänkte jag bara titta till "fåret" lite och se hur det går. Gräsmattan är 250 m2 och för att täcka hela ytan är "fåret" ute och betar tre gånger på en dag med laddningar emellan. Klippresultatet är mycket bra. Gräsmattan är tät och jämn. Då gräsmattan är nysådd (hösten 2013) vill mina föräldrar att den ska klippas varannan dag. Efter diverse inställningar funkar det nu bra.

Jag återkommer senare på säsongen med en fullständig recension.

Klicka HÄR för att komma till Robomows hemsida.



Kronreducering av pilen

Många långa varma dagar med bad, kusinträffar och umgänge med vänner. Härligt! Men, det var faktiskt riktigt skönt med lägre temperatur och lite regn idag.

Ni som har läst min blogg en tid vet att jag har oroat mig för vår stora pil som står i hörnet av tomten. Vi hade en likadan i andra hörnet tidigare men den föll i en storm för några år sedan. Oron har varit stor också den andra ska falla. Vi gillar verkligen vår pil och den är verkligen viktigt för känslan i trädgården. Stora träd ska man vara rädd om.
För att minska vindfånget beslutades efter konsultation med arborist att göra en kronreducering. I går kom Alias Hernett (Alias Arborist) med två kollegor och skred till verket.

Det blev en rejäl hög med grenar
Arbetet tog några timmar och vi är jättenöjda. Trädet har behållit sin karaktär men det är först nästa år vi kan se det verkliga resultatet. Just nu saknar vi så klart den frodiga täta grönskan men vi blickar framåt och detta var verkligen det bästa alternativet. Nu kan vi känna oss lugna när höststormarna kommer.


Om ni funderar på att anlita en arborist kan jag varmt rekommendera Alias och hans kollegor. Klicka HÄR för att komma till hemsidan.

Haväng

Tack för alla gratulationer på bröllopsdagen!

Bloggen blir lite styvmoderligt behandlad just nu. Anledningen är det fantastiska vädret och att vi åker och badar hela tiden. Vårt favoritställe heter Haväng och ligger på Ravlunda skjutfält på Österlen.

Haväng är en av de vackraste platser jag vet. Här betar får och hästar fritt och naturen är underskön.

Här kommer lite för många bilder men jag kan inte sålla.....











Semestern inleds med regn och bokläsning

Första semesterdagen och det regnar.  I går låg jag i soffan hela dagen och sträckläste ut "Kvinnan i rummet" av Jussi Adler-Olsen.  Mycket välskriven och spännande! Idag känns det som jag måste städa lite innan jag förtjänar att slänga mig i soffan med en ny bok. När jag har städat ska jag också plocka in några kvistar lavendel så att det blir lite sommarkänsla i huset.


Ut med stäppsalvia och in med solhattar

Idag bestämde jag att nu skulle stäppsalviorna minsann klippas. Lite i senaste laget men jag hoppas på det bästa. Gissa om jag blev glad när den första solhatten slog ut idag. En riktig favorit i trädgården. Tyvärr har solhattarna liksom stäppsalvia 'Caradonna' inte kommit som de brukar i år. Jag har stödplanterat några men skulle satt många fler ser jag nu.


"Tjo vad det veftar i kåftan"

"Tjo vad det veftar i kåftan". Så skrev ett barn som nu är vuxet och som jag känner mycket väl. Och så säger vi i familjen när det blåser. Fy tusan vad det blåste igår. Solen strålade men vinden levde rövare i min trädgård. Jag gillar det inte! Idag fläktar det också en del men på en mer acceptabel nivå.

 I kväll ska jag ha trädgårdsbesök. Alla som visade trädgårdar i vår lilla by när det var tusen trädgårdar träffas nu i efterhand och besöker varandras trädgårdar. Jättetrevligt! Tack Anna (med bloggen Annas Pinnar och Perenner) för ett mycket bra initiativ!

Oxalisen gillar till exempel inte när det blåser.

Efter trädgårdsbesöket i kväll är det dags för mig att klippa ner daggkåpan och stäppsalviorna. I år har jag dragit mig för att klippa ner stäppsalviorna då de varit så klena. Litar inte riktigt på att de kommer igen utan bara ser trista ut resten av sommaren. Har inte bestämt hur jag ska göra riktigt...