Ingefärspepparkakor och annat gott
Mandelkakor med apelsin och saffran är ett måste hos oss varje jul. Liksom saffransgranola, lussekatter och mandelmusslor. Lussekatter och mandelmusslor har jag ännu inte bakat. Det får bli till helgen.
Receptet på mandekakorna kommer ursprungligen från Annelies Blomster & Bakverk. Jag har också i en, eller två nypor salt. Tycker kakorna blir ännu lite godare då. Receptet på mandelkakor med apelsin och saffran hittar ni HÄR.
Vansinnigt gott på filen är saffransgranolan som också är ett av Annelies recept. Även här tillsätter jag några nypor salt. Receptet hittar du HÄR.
För andra gången har jag gjort ingefärspepparkakor från Råneå. Om du gillar ingefära kommer du att älska dessa. Jag är tokig i ingefära och tillsatte lite extra för lite extra “bett”. De blir vansinnigt goda!
Rånepepparkakor
ca 100 st
200 g rumsvarmt smör
5 dl strösocker
1 1/2 dl mörk sirap
2 dl vispgrädde
Finrivet skal av en citron
1/2 dl pressad citron
10 dl / 600 g vetemjöl
1 1/2 msk bikarbonat
2 msk mald ingefära
ev 1 tsk finstött kardemumma
Gör så här
1. Rör smör och socker tills det blir ljust och poröst.
2. Tillsätt sirap, grädde, citronskal och -saft till smörblandningen.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, ingefära och eventuellt kardemumma i en skål. Rör ner det i smeten. Låt degen vila i kylskåp några timmar eller tills det går att rulla kulor av degen. Sätt ugnen på 125°.
4. Rulla små kulor av degen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut väldigt mycket. Grädda 30–35 minuter tills de fått en vacker ljusbrun färg.