Februari i bilder
/Tack och hej februari! Regn, regn, lite mer regn och starka vindar. Det är februari 2020 för mig. Men, det var visst några fina dagar och snödroppar, julrosor, krokus och iris blommade för allt vad de var värda.
Tack och hej februari! Regn, regn, lite mer regn och starka vindar. Det är februari 2020 för mig. Men, det var visst några fina dagar och snödroppar, julrosor, krokus och iris blommade för allt vad de var värda.
Som jag njuter av dessa tidiga vårlökar. Jag går dagliga rundor i trädgården och det händer saker varje dag. Just nu är det irisarna som pockar mest på min uppmärksamhet och några minusgrader på nätterna verkar de inte bry sig om alls.
Maria
Det har gått sådär med mina tulpankrukor i år. Musen eller kanske snarare mössen, har haft kalas. Häromkvällen såg jag en liten rackare på väg ner i en kruka. Jag bankade på rutan och skrek. Blev den rädd? Inte alls. Den fortsatte glatt med vad den höll på med. Då bestämde jag mig för att flytta in tulpankrukorna i orangeriet.
Maria
Kallt, soligt och vindstilla. En riktigt härlig vårvinterdag, med andra ord.
Jag älskar att vara i orangeriet, men jag njuter nästan lika mycket när Ylva eller Nils hänger där med sina vänner. Idag är det Ylva och Linnéa som fikar, snackar och lyssnar på musik.
Nu har förresten vinterstjärnorna gjort sitt och till helgen ska de plockas ner. Vi har en stor härlig lampa som väntar på att bli uppsatt, men det är inte helt enkelt.
Maria
Nu slår de ut, en efter en, de mörka plommonfärgade irisarna. Jag har tyvärr glömt namnet på dem, men det är en “vanlig” sort. Makalöst vacker tycker jag tillsammans med snödroppar och krokus ‘Cream Beauty’.
Jag kan knappt tro att det är sant. Hösten 2018 planterade jag dessa kejarkronor. Det är den blekgula skönheten ‘Raddeana’. Förra året blev de uppätna så fort de visade sig och jag blev tämligen sur. Tala om både glädje och förvåning när dyker upp i år igen och peppar, peppar har de klarat sig hittills.
Maria
Just där sitter hon ofta, lilla Fanny när hon tycker att det är dags att gå in igen. Stor är hon inte. Hon är minsann inte större än en rejäl rugge snödroppar.
Min ena favoritkrokus är ‘Cream Beauty’. Den andra är den här raringen ‘Blue Pearl’. Den är så otroligt delikat och färgen är helt bedårande, om du frågar mig.
Myran är alltid alert när hon är i trädgården. Ganska jobbig faktiskt. På ett ögonblick har hon hört något och på två “röda” står hon nere vid eken och skäller. Men söt är hon, denna lilla underbara kelgris.
Det sägs komma regn idag. Igen. Suck. Men, om man vill pigga upp sig kan man ju alltid äta en fastlagsbulle.
Maria
Vårvinter. Visst är det ett vackert ord? Nu har det ju inte varit någon vinter i Skåne i år, men den kommande veckan ser ut att bli något kallare. Bara några få plusgrader och kanske någon minusgrad på nätterna. Jag är så innerligt glad att ljuset återvänt och idag är det en riktig vårvinterdag.
Överallt tittar lökarna upp. I höstas planterade jag 270 ljusblå krokusar i cortenellipsen och såg fram emot ett blått hav. Så blev det inte. Varendaste en har blivit uppäten. Densamme (misstänker jag) har också mumsat i sig av mina vildtupaner så blomningen i ellipsen blir inte allt som jag hoppats.
Fler och fler julrosor slår ut. När man tittar nära gillar jag verkligen de mörka, men på lite avstånd är de ljusa helt klart vinnarna.
Önskar dig en fin start på veckan. Jag drar idag igång ett nytt projekt. Det är alltid spännande.
Maria
Nu är “köpetulpanerna” som finast och det finns många roliga sorter att välja mellan. Dessa ljuvliga papegojtulpaner köpte jag i går på Hvilan gårdsbutik. Alla tulpaner som säljs där ha de odlat själva. Helt fantastiskt fina och nyplockade. En ormhasselgren från en trädgårdsväns enorma buske lyfter anrättningen och min gröna vas av Carina Seth Andersson matchar perfekt.
Maria
Den är verkligen knallblå, iris reticulata ‘Harmony’. Blått är vackert både mot halmgula gräs och kopparfärgade boklöv. Det är första året för dessa raringar hos mig, men jag förväntar mig inte riktigt att de ska komma tillbaka nästa år. Irisar föredrar lite torrare ståndort och stormtrivs inte i blöt lerjord. Men, vi får se. Kanske vet de inte om det kommer igen.
Maria
Vita pärlhyacinter kruka. Bedårande söta om du frågar mig. Jag köpte fem små krukor och har planterat dem tätt i en större kruka.
Maria
Februari
Då var det dags för månadsbilden för februari. Jag har nu plåtat samma vy vid ungefär samma tillfälle varje månad i ett år. Det har varit ett jättekul projekt att följa årstiderna på det här sättet. Jag kommer nu välja en ny vy att följa månaderna med, men kommer fortsätta fota den här vyn för att kunna följa förändringarna i trädgården över tid. Jag tänker att det vore kul att se hur saker och ting växer, plockas bort och kommer till.
Det går faktiskt att skönja en viss förändring från januari. Tittar man noga ser man både snödroppar, krokus och julrosor i blom.
Januari
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Jag är ingen “galantofil” och tycker att de “vanliga” enkla dropparna är helt underbara. Jag fokuserar mer på mängd. Att gräva upp några tuvor och sätta i kruka är något jag kan rekommendera så här års.
Allium ‘Ambassador’ på väg upp. Visst är den läcker med sina röda kanter på bladen.
Lilla lurvbollen Fanny. Det är hög tid för trimning där. Söt som socker, hur som helst tycker hennes matte.
Maria
Det kan inte hjälpas, det blir mycket julrosor, krokus och snödroppar nu på bloggen. Men, det är ju en trädgårdsblogg så det är kanske inte så konstigt. Jag gillar kombinationen av julrosorna och den blekgula krokusen ‘Cream Beauty’. De går i samma färgskala.
Julrosorna köpte jag för två år sedan när jag och mina trädgårsvänner besökte Garneriet Spiren i Danmark. Om ju gillar julrosor kan jag varmt rekommendera en resa dig. Varning dock! Risken finns att du, precis som jag (och mina vänner) blir helt köpgalen.
Maria
Nu har det varit en extremt mild vinter och den lilla enen i kruka är hur fin som helst. Jag köpte den i höstas, men hoppas den kommer trivas i sin kruka fortsättningsvis.
Den lilla mörka klövern har också klarat sig fint i vinter.
Hakonegräset i kruka är en av mina favoriter. Håller formen hela vintern. Snart är det dags att klippa ner den och invänta ny tillväxt.
Idag börjar februarilovet hos oss. Vi har bara ett skolbarn numera som jag vet ser fram emot lite ledighet.
Jag och maken åker till Stockholm idag. Dels ska jag titta på ett jobb, dels ska vi umgås med familj. Det ska bli jättekul och jag ser till och med fram emot tågresan.
Maria
Äntligen! Blå himmel och sol. Det är inte klokt vilken skillnad det gör på både humör och energi. Trädgården strålade och jag var naturligtvis tvungen att gå en sväng med kameran. Idag kände jag för första gången att det nog är dags att plocka ner vinterstjärnorna. Våren står för dörren. Tja, man kan väl få drömma.
Tidiga krokus och snödroppar. Åh, va jag gillar detta. Är så nöjd att jag äntligen börjar få lite gott om snödroppar. Ljusslingan i sprireaklotet kändes plötsligt också helt fel ska plockas ner så fort det går.
Om man tittar riktigt noga syns det faktiskt att jag har snödroppar. Så har det inte varit tidigare. Då har man fått leta med lupp.
Hakonegräset är fortfarande fint, men alldeles snart kommer jag klippa det. Jag har satt lökar som är på väg upp. Tyvärr har hela ellipsen fungerat som snabbmatställe för kvarterets möss så jag förväntar mig inte så mycket av årets blomning. Suck!
Maria
I förra veckan köpte jag dessa härliga tulpaner i gårdsbutiken på Hvilan utbildning. Tulpanerna är odlade där och är hur kraftiga och fina som helst.
Jag och flickorna smyger gärna ut och här på eftermiddagen. Jag tar med mig en kopp kaffe och sätter mig i en av fåtöljerna, med en hund i knäet och en vid sidan om. Perfekt plats när man ska jobba med tex växtkomposition.
Jag vill ogärna dra upp värmen där ute för växternas skull, så när solen går ner blir där ganska svalt och vi går in igen.
Maria
Jag läste någonstans att nu blommar Tage Andersens kamelior på Gunillaberg. Stolt kan jag säga att nu blommar också kamelian på Almbacken. Det är min allra första kamelia och den heter ‘Brushfield’s Yellow’. Den ser ut som fluffig gräddglass och doftar gott om man sticker näsan i den.
Kamelior måste stå svalt året om. De bildar knoppar i november till februari och då vill den inte stå varmare än 5-10 grader (på gränsen i mitt orangeri alltså). De vill också ha en jämt luftfuktighet, annars riskerar blomknopparna att ramla av. Att duscha dem ofta är ett gott råd. Krukjorden får inte vara blöt dock och de vill gärna ha en svag dos näring från vår till höst.
Kamelior vill stå ljust på vintern, men behöver skyddas från brännande vårsol. På sommaren trivs de i ett svalt och skuggigt läge i trädgården.
Låter lite som en utmaning, men jag ska försöka hålla liv i min och hoppas på blomning även nästa vinter.
Maria
Det blev inte så mycket trädgårderande i helgen. Jag flyttade i alla fall mina krukor med vårlökar till bättre plats och kunde konstatera att mössen hade haft fest i några av dem. Bland annat hade de kalasat på min favorit i kruka, tulpanen ‘Cairo’. Grrrr!
Vi har däremot hängt i orangeriet. I fredags satt vi där hela kvällen med goda vänner och åt ost och pimplade vin. Himla trevligt. Sen har det druckits morgonte och eftermiddagskaffe där ute.
Näpna näsor på kopparlönnen. Det finns så mycket vackert i trädgården. Man måste bara stanna upp och titta lite noga emellanåt.
Maria
Finast i krukorna just nu är helt klart de uppgrävda snödropparna. Så näpna, men ändå så robusta. När de blommat över ska jag dela dem och plantera ut lite varstans i trädgården.
Ja, nu är krokustiden här och ni kommer bli överösta med bilder på de små raringarna. Jag kan bara inte låta bli att fota dem. Här den tidiga älsklingen ‘Cream Beauty’.
En annan tidig sort som jag inte minns namnet på.
Ute viner vinden och regnet smattrar på rutorna. Det sägs bli storm, men jag tror eller hoppas inte att vi blir så drabbade. Jag lär garanterat få plocka pilegrenar i morgon i alla fall.
Maria
Visst är det snyggt med tall i kruka? Förutom denna tall har jag både små thujor, enar och granar i krukor. De är både lättskötta och vintergröna. Toppen tycker jag. Jag är mycket förtjust i min tall (Pinus sylverstris ‘Watereri’). Passar fint hos mig, men tänk så snyggt i en strandnära trädgård.
Cortenkrukan gör sig speciellt bra till tallens rödbruna grenvek.
Februari 2019
Februari 2020
Det är alltid kul med jämförelser. Till vänster ser du hur tallen februari 2019. Den har vuxit ganska rejält på ett år. Förra året knipsade jag inte skotten, utan ville att den skulle bli större. I år kommer jag nog hålla in den lite. Jag vill inte att den ska bli så mycket större, utan hålla sig liten och kompakt.
Maria
Almbacken Trädgårdsdesign formger trädgårdar och grönområden.
Med hänsyn taget till platsens förutsättningar, husets arkitektur och dina trädgårdsdrömmar skapar vi tillsammans ett grönt rum som fyller dina behov.
Jag heter Maria Dremo Sundström och driver Almbacken Trädgårdsdesign.
Välkommen till min blogg som handlar om min stora passion, trädgård. Här visar jag bilder från min trädgård och mitt hem, reportage från andra spännande trädgårdar och projekt jag arbetar med .
Eventuella frågor svarar jag på i kommentarsfältet.
ALmbacken - trädgårdsritning