Gräddvita tulpaner

Tulpaner-Orangeri-Almbacken-tradgardsdesign.jpg

I förra veckan köpte jag dessa härliga tulpaner i gårdsbutiken på Hvilan utbildning. Tulpanerna är odlade där och är hur kraftiga och fina som helst.

Almbacke-tradgardsdesign-orangeri.jpg

Jag och flickorna smyger gärna ut och här på eftermiddagen. Jag tar med mig en kopp kaffe och sätter mig i en av fåtöljerna, med en hund i knäet och en vid sidan om. Perfekt plats när man ska jobba med tex växtkomposition.

Orangeri-Almbacken-tradgardsdesign.jpg

Jag vill ogärna dra upp värmen där ute för växternas skull, så när solen går ner blir där ganska svalt och vi går in igen.

Ha en fin onsdag!

Maria

Kamelia 'Brushfield´s yellow'

Kamelia-Almbacken-tradgardsdesign.jpg

Jag läste någonstans att nu blommar Tage Andersens kamelior på Gunillaberg. Stolt kan jag säga att nu blommar också kamelian på Almbacken. Det är min allra första kamelia och den heter ‘Brushfield’s Yellow’. Den ser ut som fluffig gräddglass och doftar gott om man sticker näsan i den.

Kamelior måste stå svalt året om. De bildar knoppar i november till februari och då vill den inte stå varmare än 5-10 grader (på gränsen i mitt orangeri alltså). De vill också ha en jämt luftfuktighet, annars riskerar blomknopparna att ramla av. Att duscha dem ofta är ett gott råd. Krukjorden får inte vara blöt dock och de vill gärna ha en svag dos näring från vår till höst.

Kamelior vill stå ljust på vintern, men behöver skyddas från brännande vårsol. På sommaren trivs de i ett svalt och skuggigt läge i trädgården.

 Låter lite som en utmaning, men jag ska försöka hålla liv i min och hoppas på blomning även nästa vinter.

kamelia-almbackent-tradgardsdesign.jpg

Ha en fin tisdag!

Maria

Orangeri och lönnäsor

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-vaxthus.glashus.jpg

Det blev inte så mycket trädgårderande i helgen. Jag flyttade i alla fall mina krukor med vårlökar till bättre plats och kunde konstatera att mössen hade haft fest i några av dem. Bland annat hade de kalasat på min favorit i kruka, tulpanen ‘Cairo’. Grrrr!

Vi har däremot hängt i orangeriet. I fredags satt vi där hela kvällen med goda vänner och åt ost och pimplade vin. Himla trevligt. Sen har det druckits morgonte och eftermiddagskaffe där ute.

.jpg

Näpna näsor på kopparlönnen. Det finns så mycket vackert i trädgården. Man måste bara stanna upp och titta lite noga emellanåt.

Ha en fin start på veckan!

Maria

Fint på trappan och rara krokusar

Almbacken-tradgardsdesign-snodroppar-i-kruka.jpg

Finast i krukorna just nu är helt klart de uppgrävda snödropparna. Så näpna, men ändå så robusta. När de blommat över ska jag dela dem och plantera ut lite varstans i trädgården.

Almbacken-tradgardsdesign-krokus-creambeauty.jpg

Ja, nu är krokustiden här och ni kommer bli överösta med bilder på de små raringarna. Jag kan bara inte låta bli att fota dem. Här den tidiga älsklingen ‘Cream Beauty’.

Almbacken-tradgardsdesign-krokus-creambeauty-snodroppar.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-krokus.jpg

En annan tidig sort som jag inte minns namnet på.

Ute viner vinden och regnet smattrar på rutorna. Det sägs bli storm, men jag tror eller hoppas inte att vi blir så drabbade. Jag lär garanterat få plocka pilegrenar i morgon i alla fall.

Ha en skön söndag!

Maria

Tall i kruka

Tall-i-kruka-Almbacken-tradgardsdesign-cortenstål-corten-hakonegras.jpg

Visst är det snyggt med tall i kruka? Förutom denna tall har jag både små thujor, enar och granar i krukor. De är både lättskötta och vintergröna. Toppen tycker jag. Jag är mycket förtjust i min tall (Pinus sylverstris ‘Watereri’). Passar fint hos mig, men tänk så snyggt i en strandnära trädgård.

Cortenkrukan gör sig speciellt bra till tallens rödbruna grenvek.

Februari 2019

Februari 2019

Februari 2020

Februari 2020

Det är alltid kul med jämförelser. Till vänster ser du hur tallen februari 2019. Den har vuxit ganska rejält på ett år. Förra året knipsade jag inte skotten, utan ville att den skulle bli större. I år kommer jag nog hålla in den lite. Jag vill inte att den ska bli så mycket större, utan hålla sig liten och kompakt.

Tall-i-kruka-Almbacken-tradgardsdesign-cortenstål-corten-hakonegra7 feb-9.jpg

Ha en riktigt fin fredag!

Maria

Härliga dagar i februari

Almbacken-tradgardsdesign-cortenstål-hakonegräs.jpg

Vilka härliga dagar vi har. Jag njuter på mina små pauser när jag lämnar ritbordet och går ut i trädgården. Korta små rundor i bara koftan (ylle dock) spanandes efter vårtecken. Det milda vädret gör att det händer saker från dag till dag.

I år har vi inte haft många småfåglar i trädgården. Beror det på att de hittar mat på andra ställer eller på att kvarterets katter blivit för många?

Almbacken-tradgardsdesign-kopparlonn.jpg

Klara soliga dagar innebär frost på nätterna den här tiden på året.

Almbacken-tradgardsdesign-kungsangslilja.jpg

Att krokusar och snödroppar har tittat upp känns helt ok, men kungsängsliljorna får faktisk ta det lite lugnt. Nu är det bara två som har kommit upp, men ändå.

Ha en fin torsdag!

Maria

"Lillelördag"

almbacken-tradgardsdesign-corten.jpg

Onsdag, eller “lillelördag” som vi säger här i Skåne, har alltid haft känts bra för mig. Då är jag igång som bäst och jobbar, men helgen är ändå i sikte. Idag skiner dessutom solen. Undras om jag hinner klippa mitt silverpäron på lunchen eller om det får vänta till helgen.

Almbacken-tradgardsdesign-corten-hakonegras.jpg

Den lilla granen som står kruka med jord utanför växthuset hoppas jag kunna överleva till nästa höst. Gäller bara att hitta ett ställe den (eller de för jag har en på entrésidan också) kan trivas över vår och sommar.

Ha en trevlig “lillelördag”!

Maria

Vackert i februari

Almbacken-tradgardsdesign-vaxthus-orangeri-glashus-travaxthus.jpg

I går morse var trädgården faktiskt lite frostnupen. När solen är framme märks det att det är ett annat ljus nu. Så härligt!

Snodroppar-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Snödroppar bland frusna blad. Just dessa snödroppar planterade jag förra året “in the green”, som man säger. Lyckan var stor när de tittade upp.

almbacken-tradgardsdesign-vaxthus-glashus-orangerijpg

Grönt, koppar, rost, svart, brunt, havregult och grått. Snödropparna tillför lite vitt. Trädgården är färgstark i februari.

Ha en fin tisdag!

Klippt ner perenner

Almbacken-tradgardsdesign.jpg

I går fick jag äntligen en möjlighet att spendera några timmar i trädgården. Vädret var hur skönt som helst och timmarna bara rann iväg. Jag ägnade mig åt att klippa ner perenner. Gräsen låter jag stå ett tag till. Dels är de fortfarande fina och dels mår de bättre av att inte klippar riktigt än. Anledningen är att om man klipper dem för tidigt så riskerar man att de avklippta stråna fylls med vatten och att rotklumpen ruttnar. Jag brukar vänta till mars månad.

Föräldrarnas lilla Norfolkterrier, Peggy, på tur i trädgården.

3 feb ab.jpg

Jag klippte också bort de flesta av de gamla bladen på julrosorna. Då syns blommorna bättre och risken minskar för spridning av svartfläcksjuka.

Almbacken-tradgardsdesign.jpg

Idegranskloten gör så mycket för trädgården så här års. Tallen i krukan (som vuxit rejält) håller också stilen.

Almbacken-tragardsdesign-julrosor.jpg

Julrosor och krokusar i en skön kombination.

3 feb abc.jpg

Önskar dig en fin start på veckan!

Maria

Januari i bilder

Almbacken-tradgardsdesign-manadscollage.jpg

Januari 2020 var grå, blöt och mörk. Jag, som verkligen inte är en vintermänniska, saknade tom vintern. Jag längtade efter kalla, krispiga dagar med hög luft. Trädgården har i alla fall gjort det bästa av situationen och bjudit på både julrosor och snödroppar. Vi har också haft den stora glädjen att passa mina föräldrars lilla ögonsten, Peggy, i två veckor.

Orangeriet används flitigt. Dotter Ylva (17 år) har tagit initiativet till tidigt morgonte där. Tända ljus, mjuk musik och en stor kanna te. Det är precis lika mysigt som det låter. Vardagslyx på hög nivå. Helt ovärderliga stunder.

Jag hoppas februari bjuder på lite mer sol och regnfria dagar. Hur det än blir med vädret så vet vi i alla fall att det blir ljusare för varje dag.

Härliga fredag

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-vaxthus-glashus-travaxthus

Det är något visst med fredagar. Dottern och jag inleder mjukt med te och tända ljus i orangeriet. Sen jobb för hela slanten innan helgen tar vid. Som alltid hoppas jag på en stund i trädgården i helgen. Hurvida det blir av beror mycket på vädret. Är det för trist, så får det bli en annan gång.

Snödroppar-Almbacken.jpg

Snödroppar kan man inte ha för många av. Mitt mål är att fylla stora delar av trädgården.

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-vaxthus-glashus

Ha en riktigt fin fredag!

Maria

Koltrastar och en liten terrier

Almbacken-tradgardsdesign-koltrast-snodroppar-krukorjpg

I vår trädgård bor ett gäng koltrastar. De hänger i alla fall här på dagarna. De badar, sprätter, äter och verkar trivas alldeles utmärkt. Varje år byggs det bo och föds ungar. Säkert är några av dem som huserar här nu födda i vår trädgård, vilket förklarar deras orädsla.

Almbacken-tradgardsdesign-norfolkterrier.jpg

Våra flickor bryr sig inte alls om koltrastarna, utan de lever i fred Det gör däremot den här lilla fröken, Peggy. Hon smyger på dem och jagar de små stackarna. Peggy är mina föräldrars lilla Norfolkterrier som bor hos oss i två veckor. Visst är hon söt?

Koltrastarna kan vara riktiga marodörer också. Se bara på mossan till höger i bild. Det är koltrastarnas verk.

Almbacken-tradgardsdesign-norfolkterrier.jpg

Ha en fin dag!

Snödroppar i kruka och de första krokusarna

Almbacken-tradgardsdesign.jpg

Idag var det riktigt skönt ute på förmiddagen. Sen kom regnet. Jag tog en tur i trädgården och kollade vårtecken. Det poppar upp lökar överallt och det är inte utan än att det känns lite härligt.

Hakonegräset i cortenellipsen är så fint på vintern tycker jag. Jag planterade 270 ljusblå krokusar där i höstas, men tyvärr har någon varit där och mumsat. Hoppas några har klarat sig.

snodroppar-krukor.jpg

Fler uppgrävda snödroppar i kruka. Visst är de bedårande?

Almbacken-tradgardsdesign-krokus.jpg

De första krokusarna står i knopp. En skön syn.

krokus.jpg

Favoriten, ‘Cream Beauty’.

Almbacken-tradardsdesign.jpg

Jag hoppas på lite skönt väder (det räcker med uppehåll) i helgen så att jag kan klippa ner lite perenner och kratta gångarna.

Ha det gott!

Maria

Snödroppar

Snödroppar-krukor-almbacken

Inga blommor får väl så mycket uppmärksamhet som de allra första. När snödropparna spirar börjar trädgårdsåret om igen.

Om du har gott om den kan jag rekommendera att gräva upp en liten tuva och sätta i kruka. När de blommat över är det bara att sätta tillbaka dem igen.

Almbacken-snodropparjpg

Alla snödroppar som finns i min trädgård har jag planterat. Än är det inget hav som man kan se i gamla engelska trädgårdar, men det tittar minsann upp små vita droppar på fler och fler ställen för varje år.

Snödroppar planteras bäst “in the green” som man säger. Det betyder att de ska planteras färska på våren. Ett sätt är att gräva upp och dela på tuvor som du redan har. Om du inte har några tuvor att tala om kan du kanske få av en trädgårdsvän. Mina snödroppar kommer dels från mina föräldrar och dels från mina trädgårdsvänner. Jag är inte ute efter några unika sorter, utan det är mängden jag vill åt. Jag vill ha snödroppar överallt i min trädgård.

En rugge julrosor

julroros.jpg

Äntligen har i alla fall en av mina julrosor vuxit till sig och blivit en hel rugge. Så glad när jag upptäckte det.

Annars går jag väl runt som många andra och tänker att det känns lite konstigt med det sköna vårvädret i januari. Det skaver lite och att gå från höst till vår är ju inte så det brukar vara. Långtidsprognosen säger fortsatt mildväder. Nu har jag skrivit detta och fortsättningsvis tänker jag försöka glädja mig åt allt som poppar upp istället för att ängslas.

Jag har dock inte vågat klippa ner alla julrosblad eller perenner. Tänker att de skydda om vi skulle få flera minusgrader. Till helgen åker saxen fram om prognosen fortsätter vara mild.

Almbacken-julros.jpg

Ha en fin dag!

Maria

Magnoliakvist i köket

magnolia 3.jpg

Det tar emot lite att knipsa kvistar från magnolian. Jag vill ju inte gå miste om en endaste blomma när det är dags för blomning. Men, det är makalöst så mycket glädje en liten kvist kan skänka. Vips blir det vår inomhus.

magnolia-3.jpg

Kvistar och lökar gör sig extra fint i den bruna saltglaserade keramiken från bygden, Wallåkra Stenkärlsfabrik i detta fallet.

magnolia.jpg

Bilderna är inte från i år, men jag tror minsann att jag ska gå ut och knipsa en liten kvist.

Ha en fin dag!
Maria

Orangeriet

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-glashus-vaxthus-bla-hyacinter.jpg

Jag kan fortfarande inte riktigt fatta att det står där, vårt orangeri. När jag stiger in där kopplar jag av och får en härlig känsla i hela kroppen. Just nu doftar det av hyacinter och tulpaner. Adventsstjärnorna kallar vi för vinterstjärnor och låter dem hänga kvar i januari och säkert februari också.

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-glashus-vaxthus-bla-hyacinter-2.jpg

Koltrastarna i vår trädgård är oss kära, men de är ena riktiga marodörer. De sprätter i mossan jag lagt i krukorna och löven i rabatterna hamnar på gångarna som synes på bilden.

Ha en fin tisdag!

Månadsbild - januari

Januari

Januari

Månadsbilden för januari skiljer sig inte så mycket från månadsbilden i december. När man tittar noga ser man dock att julgranen som stod i bersån är borta och här och var tittar snödroppar, krokus och vintergäck upp. Julrosorna är också på gång och jag håller tummarna för att vi inte det inte kommer några mängder med snö eller att vi får en riktig köldknäpp. Januari 2020 är mild, grå och blöt. Dagen när jag tog månadsbilden var dock ljus och härlig. Förra året blev det aldrig någon meteorologisk vinter i Skåne och det känns som det inte blir någon i år heller. Vi får se vad februari, som faktiskt är den kallaste månaden, bjuder på.

December

December

November

November

Oktober

Oktober

September

September

Augusti

Augusti

Juli

Juli

Juni

Juni

Maj

Maj

April

April

Mars

Mars

Blå toner i orangeriet

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-glashus-vaxthus-bla-hyacinter-4.jpg

Blå hyacinter, blå anemoner, blå iris och blå pärlhyacinter. Blå toner hör januari till för mig och att driva vårlökar inomhus piggar verkligen upp denna tiden på året. Det tråkiga lördagsvädret kompenserades idag med strålande sol och vindstilla. Underbart. Efter en härlig brunch på Grand Hotel i Lund med kära vänner (vår födelsedagspresent från dem) och en promenad i stadsparken, hann jag med lite fixande i trädgården också.

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-glashus-vaxthus-bla-hyacinter-5.jpg

Nu skulle jag precis skriva att “nu ska jag sjunka ner i soffan”, men kom på att flickorna måste ut på sin kvällspromenad först. Sen, blir det soffan.

Ha en skön kväll!

Tulpanfrossa med Hanna Wendelbo

Event-Hanna-Wendelbo-blomsterfrämjandet2-2.jpg

Igår, på ‘tulpanens dag’ bjöd Blomsterfrämjandet in till ett press-event tillsammans med begåvade och härliga Hanna Wändelbo. Hanna är mest känd som tapetdesigner, men har ett brinnande intresse för, och stor kunskap om, blomster. HÄR hittar du Hanna.

Vi fick njuta av helt underbara svenskodlade tulpaner i alla möjliga färger. Snack om energikick!

Event-Hanna-Wendelbo-blomsterfrämjandet2.jpg

Eventet gick av stapeln hos The Flower Farm i Höganäs. Helt underbar gård och vi höll till i den urläckra ladan, som också går att hyra. På gården odlas giftfria blommor och man skapar också torkade växter och kransar efter säsong.

Event-Hanna-Wendelbo-blomsterfrämjandet2-2.jpg
Event-Hanna-Wendelbo-blomsterfrämjandet2-5.jpg
Event-Hanna-Wendelbo-blomsterfrämjandet-7.jpg

Vi bjöds på en riktigt god lunch.

hanna-wendelbo-tulpaner.jpg

Ni ser, man kan ju inte bli annat än glad av dessa härliga färger.

Event-Hanna-Wendelbo-blomsterfrämjandet2-6.jpg
Event-Hanna-Wendelbo-blomsterfrämjandet2.jpg
Event-Hanna-Wendelbo-blomsterfrämjandet2-4.jpg

Ljust aprikosfärgade tulpaner, kungsängsliljor och kastanjkvistar i ett gammalt höganäskrus. Makalöst vackert.

Tack Blomsterfrämjandet och Hanna för en riktigt härlig dag!