Claus Dalbys trädgård - del 3

calus 3-3.jpg

Vi tittar vidare i Claus Dalbys härliga trädgård. Idag visar jag bilder från ett av de nyare rummen i trädgården. Rostiga bågar klädda med humle och krukor med tulpaner, hostor och förgätmigej.

calus 3-2.jpg

Portaler är alltid trevligt, även om jag måste erkänna att just humle inte är min favorit.

calus 3.jpg
calus 3-4.jpg

Det allra ljuvligaste i detta rummet var nog de här patinerade lerkrukorna med förtjusande förgätmigej,

calus 3-7.jpg

I morgon ska jag upp i ottan. Då åker jag och mina trädgårdsvänner till Chelsea Flower Show i London. Vi åker tidigt på morgonen och kommer hem sent på kvällen. Det ska bli så roligt. Håller tummarna för bra väder och inga försenade flyg. Om du är nyfiken kan du hålla koll på Instagram (@mariapaalmbacken).

Ha en fin torsdag!

Claus Dalbys trädgård - del 2

Claus 2-17.jpg

Nu har vi gått grusgången upp från gatan och är nästan uppe vid huset. En svart smidesgrind leder in till trädgården. Till vänster ligger trädgården....

Claus 2-3.jpg

...och till höger det fantastisk vackra huset.

Claus 2-14.jpg

Denna del av trädgården är indelad i flera rum, skapade av bla strikta idegranshäckar (Taxus 'Hilli'). Till höger i bild höga träd från parken som ligger utanför. Träden skänker en skön skugga och utgör en fin fond. 

Claus 2-4.jpg

Ett litet lusthus med en rund vattenspegel. Rofyllt och vackert.

Claus 2-11.jpg

Grusgångar leder oss runt i trädgården som är både symetrisk och asymetrisk på samma gång.

Claus 2-10.jpg

Många fina siktlinjer.

Claus 2-15.jpg
Claus 2-5.jpg

I den här delen av trädgården växer många spännande träd och skuggväxter.

Claus_.jpg

Just den här siktlinjen med häckprotalen och två japanska gyllenlönnar föll jag speciellt för. Blir sugen på att sätta mig på bänken därinne. Det gjorde jag givetvis också.

Claus 2-8.jpg

Idegranshäckarna är klippta vågrätt och de olika höjderna tar upp trädgårdens lutning. Snyggt!

Claus 2-6.jpg

Än blommade många tulpaner.

Claus 2-7.jpg

Det finns så mycket att se och upptäcka i trädgården. Nästa gång ska jag ta med er till ett alldeles fantastiskt litet "rum".

Ha en fin onsdag! Här blir det skrivbordsarbete på förmiddagen och en rådgivning på eftermiddagen.

Claus Dalbys trädgård - del 1

Claus-dalby-2.jpg

I lördags besökte jag och mina trädgårdsvänner ingen mindre än Claus Dalby. Länge har jag följt Claus och att få se hans trädgård i verkligheten var verkligen en upplevelse. Jag insåg snabbt att det inte skulle gå att göra bara ett inlägg om denna underbara och innehållsrika trädgård, utan det kommer bli en serie i flera delar. 

Claus hus och trädgård ligger i ett vackert villaområde med pampiga hus och trädgårdar. Tomten gränsar till en park som härifrån ligger på den vänstra sidan, där de stora träden står. 

Claus-dalby.jpg

Vi börjar helt enkelt vid den mest välkomnande entré jag sett. Tänk att komma hem här varje dag. 

Claus -dalby.jpg
Claus-dalby-tulpaner.jpg

Krukplanteringen just nu gick i aprikosa, gula, vita och brända toner. En mjuk men ändå djärv färgskala. 

Claus-dalby-tulpanerjpg

Claus blandar japanska lönnar, tulpaner, penséer, vit förgätmigej, narcisser och flera exemplar av en bronsfärgad smällspirea (kan vara en  'Amber Jubilee').

Claus-dalby-tulpaner.jpg
Claus-dalby-tulpaner.jpg
Claus-dalby-entré.jpg

Innanför grindarna leds man upp till huset på denna grusgång kantad av formklippta lindar med en underplantering av bla lila allium som var på väg att slå ut. Fler bilder kommer snart.

Ha en fin tisdag!

 

 

Geum rivale 'Flames of Passion'

geum-Humleblomster-flamesofpassion.jpg

Mot bättre vetande har jag kämpat med lavendel i min trädgård i flera år. Jag ville ju så gärna ha lavendel. Det är vinterfukten den inte gillar. Nu är den dock uppgrävd och istället har jag planterat denna ljuvliga humleblomster, 'Flames of Passion'. 

geum-flamesofpassion-humleblomster3.jpg

Geum rivale 'Flames of Passion' blir ca 40 cm hög och blommar i juni-juli. Trivs i sol-halvskugga i fuktiga, men väldrenerade och näringsrika jordar. Humleblomster är fin som vildflor i naturlika rabatter eller som kantväxt. Planteringsavstånd 30 cm.

geum-humlablomster-falmes-of-passion.jpg

Jag hoppas den ska trivas bra hos mig. 

Min helg har varit helt fantastisk med besök i Calus Dalbys trädgård (inlägg kommer) i lördags och trädgårdsbesök i min trädgård igår av en grupp jättetrevliga trädgårdsälskare. Avslutningsvis satt vi ute länge och åt med goda vänner i går kväll. 

Ha en fin start på veckan!

Allium, tovsippor och aklejor

allium-mount-everestjpg

När tulpanerna blommat över tar alliumen vid. De vita 'Mount Everest' är inne på sin andra säsong hos mig. 

tovisppa-anemone-sylvestris.jpg

Äntligen har jag tovsippor (Anemone sylvestris) i min trädgård. Jag har länge velat ha tovsippor, men inte riktigt hittat en bra plats för dem Nu har de hittat en plast nere hos eken.

akleja-william-guiness-tulpan-paulscherer.jpg

Jag vill ha något mörkt svävandes i rabatten framför bersån även när tulpanerna blommat över. Igår planterade jag ett antal av den mörka aklejan 'William Guiness'. 

Idag åker jag och mina vänner till Århus i Danmark för att besöka Claus Dalbys underbara trädgård. Det ska bli så fantastiskt roligt.

Ha en riktigt fin lördag!

Klippa Carex 'Ice Dance'

18-6.jpg

För tre veckor sedan klippte jag ner min japanska starr 'Ice Dance' för första gången. Jag brukar inte göra de, men i år såg den för bedrövlig ut. Jag fegade dock lite och klippte inte ner all. Det ångrar jag nu.

Som ni ser skjuter den nya skott överallt och det kommer bli jättebra.

18-4.jpg

Idag blir det en dag vid skrivbordet, men i morgon ska jag och mina trädgårdsvänner åka till ingen mindre än Claus Dalby. Jag kan knappt tro att det är sant och vi är alla helt "prilliga".

Önskar dig en riktigt härlig fredag!

 

Slutspurt för tulpanerna

tulipa-paulscherer-japansk-lönn-acer- palmatum-margaret.bee.jpg

Det börjar kanske bli lite tjatigt med bilder på tulpanerna, men dessa lär nog bli det sista. Tulpanerna är nämligen på väg att blomma ut. Jag tror inte jag har sån tur att de håller till söndag då jag har en grupp som kommer och tittar i trädgården.

tulipa-paulscherer-svarta-tulpaner-japansk-lönn-maragaret-bee.jpg

Nu har hostorna kommit upp rejält och det börjar fylla ut i rabatterna. 

tulpaner-paulscherer-acer-palmatum-margaret-bee

Den röda sockblomman, till vänster, är helt makalöst frodig och hög. Jag måste klippa ur idegranskloten som nu knappt syns.

tulpaner-paulshcerer-japansk-lönn-margaret-bee-formklippt.jpg

I dag har jag kompletterat denna rabatten med med akleja 'William Guiness, som är mörkröd-svart med vit mitt. Bilder kommer såklart senare. Jag hoppas de kan kompensera de snygga tulpanerna lite nu när de snart är borta.

Tips - Beskärning med Fiskars

I samarbete med Fiskars

Fiskars 1-6.jpg

Skarpa funktionella verktyg är en fröjd att jobba med. I samarbete med Fiskars har jag fått förmånen att testa Fiskars PowerGearX-verktyg lämpade för trädgårdsbeskärning, samt dela mina bästa tips inför JAS-månaderna.

Forskning och erfarenhet har visat att den allra bästa tiden att beskära de flesta vedartade träd och buskar är under JAS-månaderna, alltså på sensommaren och hösten. JAS är en förkortning för juli, augusti och september. Vid denna tiden är tillväxten fortfarande stark och såren efter beskärning läker snabbt ihop. För många växter är det direkt olämpligt att beskära på våren då växten riskerar att blöda. Det innebär att saven rinner ur såren och kan bli inkörsport för svampsjukdomar och röta. Beskärning under JAS-månaderna ger inte alls samma savflöde och såren hinner torka in och slutas före vintern.

Några "blödare" som definitivt ska beskäras under JAS är avenbok, bok, lönn, björk, körsbär, plommon, persika, magnolia, valnöt och mullbär. 

Vissa vårblommande buskar sätter knoppar året innan de blommar och är lämpligast att beskära direkt efter blomningen. Exempel på detta är syren, forsythia, schersmin, ginst och rododendron.

Fiskars 1.jpg

När det kommer till verktygen är det mycket viktigt att de är skarpa och lätta att arbeta med. Jag använder en manuell häcksax för trimning av buskar och de lägre häckarna i trädgården. Fiskars PowerGearX häcksax har en unik mekansim som gör klippet upp till tre gånger lättare jämfört med andra mekanismer. Jag kan intyga att den är väldigt trevlig och lätt att jobba med.

Under försommaren trimmar jag regelbundet mina stora klot av spirea och liguster med en manuell häcksax, medan de formklippta kloten av idegran får vänta till JAS.

Fiskars 1-7.jpg
Fiskars 1-4.jpg

Döda grenar kan man ta ner när som under året. Jag blev ganska nöjd när jag hittade en död gren högt upp i pilen eftersom jag då genast fick tillfälle att testa Universalklipparen UPX86. Om du har stora träd är detta ett riktigt superverktyg som jag varmt kan rekommendera. Universalklipparen väger inte mycket och har ett  justerbart skaft från 2,4 till 4 meter, vilket ger en räckvidd upp till 6 meter. Den kapar färska grenar med en diameter upp till 32 mm och vinkeln på klipphuvudet är justerbar. 

Fiskars 3.jpg
Fiskars-3.jpg

På våren, när klotrobiniorna "tänder" är det lagom att klippa dem. Vi brukar klippa våra vartannat år. Många grenar är tunna, men vissa har hunnit bli riktigt kraftiga. Fiskars PowerGearX Grensax som med lätthet klipper kvistar med en diameter upp till 50 mm var helt suverän att jobba med. Det nedre bladets böjda form gav dessutom ett optimalt grepp om grenarna. 

Fiskars 2-2.jpg

Jag går alltid omkring med en sekatör i fickan. Alltid vill man knipsa något. Fiskars har tagit fram två olika modeller med lite olika användningsområden. De finns dessutom i två olika storlekar, beroende på hur stora händer du har. Att ett verktyg känns bra i handen är så otroligt viktigt.

PowerGearX sekatör med mothåll (den övre på bilden) används för att klippa torra grenar upp till en diameter av 26 mm. 

PowerGearX sekatör med sidoskär (den undre på bilden) används för att klippa färska grenar upp till en diameter av 26 mm.

Gemensamt för båda sekatörerna är att de är lätta och slitstarka samt har en unik mekanism som gör klippet upp till 3,5 gånger lättare jämfört med standardmekanismer.

Fiskars 1-8.jpg

Hur många trädgårdshandskar har du? Jag har väldigt många och letar alltid efter nya sköna. Fiskars trädgårdshandskar sitter jättebra på mig. Passformen är utmärkt och de har extra skydd för tumme och pekfinger för att underlätta vid rensning av t ex nässlor och tistlar.

Ha en riktigt fin onsdag!

Helenas trädgård i Lund

Helenas trädgård-10.jpg

Bakom höga häckar i centrala Lund döljer sig en riktig liten pärla. Här bor Helena och igår var jag där med mina trädgårdsvänner. Dagen var vald med tanke på att vi skulle se Helenas tusentals tulpaner blomma. Tyvärr har värmen ställt till det lite och de flesta tulpaner var på väg att ge upp. Men, som du kan se på bilderna så fick vi en härlig trädgårdsupplevelse i alla fall.

På bilden ovan det fina växthuset och rabatten som går grönt, svart, lime och lite rost.

Helenas trädgård-4.jpg

Trädgården är liten, men innehållsrik. Buxbom, förgätmigej och en japansk lönn. Till höger skymtar också en underbar trädpion som var på gång att slå ut.

Helenas.jpg

Vackert förfall.

Helenas trädgård-8.jpg

Jag var bara tvungen att provsitta soffan som passar perfekt i bokbersån.

Tulpan-tulipa-dom-pedro.jpg

Den här rostfärgade tulpanen föll jag pladask för. Tulipa 'Dom Pedro' ska helt klart införskaffas till hösten.

Helenas trädgård-7.jpg

Men hur vackert är det inte med blåregn som klättrar på gamla hus. Underbara fönster i en fin grågrön färg.

Helenas trädgård-2.jpg
Helenas trädgård-3.jpg

Efter trädgårdsvisningen drog hela gänget hem till vännen Åsa (@gardenasa) och njöt en god måltid och pratade trädgård. Jag kan inte med ord beskriva hur glad jag är för mina trädgårdsvänner.

Tulipa 'Paul Sherer' och artikel i Sydsvenskan

Tulpan-tulipa-paulscherer-japans-lönn-Margaret-bee.jpg

Hoppas ni haft en riktigt skön långhelg. Jag har varvat jobb med ledighet. Vi har umgåtts både med familj och vänner och vädret har ju varit helt makalöst härligt. 

Den sköna värmen är dock inte toppen för tulpanerna som blommar över alldeles för fort. I höstas planterade jag den nästan svarta 'Paul Scherer' istället för 'Queen of Night'. Utseendemässigt går det knappt att skilja dem åt. Ska bli intressant att se hur villig den är att komma tillbaka.

Tulipa-paulscherer.jpg

Jag kommer sakna de svarta uppstickarna......jag tror faktiskt jag ska plantera in några svarta aklejor som får ta vid när tuplanerna vissnar. Ja, så får det bli.

Tulipa-Paul-Scherer.jpg
Tulipa-Paul-Scherer-Spring-Green.jpg

Borta hos eken samsas 'Paul Sherer' och 'Spring Green'. Kaukasisk förgätmigej 'Mr Morse' och gröna träjon skymtar i bakgrunden.

Almbacken-sydsvenskan.jpg

I går vaknade jag av att jag fick ett sms från en vän som satt och läste om vår trädgård till morgonkaffet. Samma reportage som i förra veckans Leva & Bo hade också publicerats i Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad och Norra Skåne. Kul! Tyvärr måste jag säga att trycket var uruselt. Bättring Sydsvenskan!

Hydrangea macrophylla Magical

10-7.jpg

Ännu en ljuvlig majdag. Skogspromenad med hundarna och lite trädgårdsfix har det blivit. Jag sticker emellan med ett blogginlägg innan jag ska förbereda maten för kvällens gäster.

Först gräver jag bort en hortensia och sen planterar jag en annan. Tidigare i våras grävde jag bort vipphortensian som hade blivit alldeles för stor. Den står nu borta hos eken. Här hade jag tänkt sätta gillenia som skulle matcha lönnen fin. 

Hydrangea-macrophylla-magical-hortensia

Idag stod jag där med en vit hortensia Hydrangea macrophylla Magical 'Noblesse' och skulle plantera den in en kruka, så som jag brukar göra, när jag fick andra tankar. Det skulle vara spännande att testa hur denna hortensia ter sig planterad i en rabatt. 

hortensia-magical-tulpaner-kaukasisk-förgätmigej-mrmorse-japansk-lönn,margaret-bee.jpg

Hortensia 'Magical' kan bli 100 cm hög och sägs blomma från maj till november. Under blomstersäsongen byter blomman färg och den behöver inte beskäras. Hortensia 'Magical' finns i olika färger.

tulpaner-tulipa-paul-scherer.jpg

De nästan svarta tulpanerna 'Paul Scherer' och 'Queen of Night' är så vackra i eftermiddagssolen.

Ha en riktigt skön kväll!

Acer palmatum 'Orange Dream'

7-15.jpg

Den är så vacker när den slår ut, den japanska lönnen 'Orange Dream'. Orange blad med röda kanter. Senare blir de friskt ljusgröna. 

Idag ska jag på en riktigt inspirationsdag. Jag är bjuden till Norrvikens Trädgårdar tillsammans med ett helt gäng andra trädgårds-instagrammare. Det ska bli så roligt och jag ser så fram emot dagen. Kameran hänger givetvis med.

Ha en fin onsdag!

Nyutslaget och en minibullterrier

7-8.jpg

Himmel, vilken ljuvlig tid det är nu. Nu har mina tulpaner 'Paul Scherer' och 'Queen of Night' börjat blomma tillsammans med den kaukasiska förgätmigejen 'Mr Morse'. 

7-14.jpg

Bersån som numera är en bokberså grönskar och hostor tittar upp både i rabatten och i krukorna.

7-12.jpg

Den japanska lönnen 'Margaret Bee' har slagit ut och när solen strålar strilar genom bladverket är det sanslöst vackert. 

7.jpg

Vi har en inneboende. Får jag presentera Astrid som tillhör barnens kusin, Ronja. Astrid är en minibullterrier med allt vad det innebär. Hon är oerhört kärleksfull, något egensinnig och ganska envis. Jag tycker hon är så vacker.

7-3.jpg

I dag åker hon hem, den lilla råttan.

7-2.jpg

Ha en riktigt fin tisdag!

Tulpan 'Cairo'

tulpan-cairo-tulipa.jpg

Vilken ljuvlig helg vi fick. Här har det promenerats i skogen och njutit i trädgården. Inga stora saker har skett utan mest småpysslande. I går hade vi dock alla våra barn, svärdotter, barnbarn och systerdotter på lunch. Så himla mysigt.

tulpan-cairo-tulipa.jpg

Just nu är jag tokkär i denna fantastiskt vackra tulpan, tulipa 'Cairo'. Så otroligt snygg i hop med lila och svarta toner. Jag har den i kruka och kommer definitivt att sätta nya lökar till hösten.

tulpan-cairo-tulipa.jpg

Nu har maken startat grillen och vi ska njuta de sista strålarna i trädgården.

Ha en skön kväll!

Vårlökar á la Keukenhof

Tulpaner-narcisser.jpg

Denna underbara mix av vårlökar har Lunds kommun planterat utanför vår tomt. Olika gula nyanser, aprikos och vitt i en ljuvlig blandning. 

tulpaner-narcisser.jpg

I vissa vinklar är det helt i klass med Keukenhof.

tulpaner-narcisser.jpg

Tyvärr har den som planterat dem varit ganska slarvig och dessutom valt att endast plantera en smal remsa högst upp på kullen utanför vårt. Det finns så många andra ställer där planteringen skulle gjort sig mycket bättre och varit till större glädje för de boende i området.

tulpaner-narcisser.jpg

Härligt initiativ dock från Lunds kommun att ni även väljer att satsa på småbyarna och som sagt, urvalet av vårlökar är helt underbart.

Magnolia och japansk lönn 'Margaret Bee'

acer-palmatum-margaret-bee-japansk-lönn3.jpg

Plötsligt har det blivit mycket grönare i trädgården. Helt underbart! De japanska lönnarna har slagit ut. Ligusterkloten likaså. Sockblommor och kaukasisk förgätmigej är på gång och bokhäckarna har äntligen börjat grönska. Det första jag gör på morgonen är att gå en runda i trädgården.

praktmagnolia-magnolia-acer-palmatum-margaret-bee.jpg

Magnolian blommar som vackrast, men några blomblad har redan börjat dala.

acer-palmatum-margaret-bee-japansk-lönn.jpg

Den lilla kopparlönnen grönskar sent och scharlakanseken likaså. Den som väntar på något gott...

acer-palmatum-margaret-bee.jpg

Den japanska lönnen 'Margaret Bee' som bara var en liten buske när jag köpte den växer och blir högre för varje år. Om jag har tur kan den bli sex meter hög.

Ha en riktigt fin torsdag!

Narcisser 'Carlton' och 'Mount Hood'

1-7.jpg

Förra året fick min mamma narcisslökar+plantering av dessa i födelsedagspresent av mig. Min vision var att vi ska fylla backen ner till stallet med härliga narcisser som syns uppifrån huset.

1 maj.jpg

Här duger det inte med några kinkiga primadonnor, utan jag satsade på två pålitliga sorter som förökar sig villigt och rekommenderas för "förvildning". I grupper planterades den riktigt gula 'Carlton' och den cremefärgade 'Mount Hood'. 

1-6.jpg

Även om jag förväntar mig att de kommer föröka sig till nästa vår tror jag ändå jag kommer fylla på med fler till hösten.

Hur går det då med gräsmattan? Mossan har som förväntat börjat gulna, några frön har börjat gro där det var kala partier och på stora delar har gräsmattan blivit riktigt grön och fin. Fortsättning följer!

Kippa carex

Japans starr 'Ice Dance'

Japans starr 'Ice Dance'

Jag brukar inte klippar ner den vintergröna japanska starren, Carex 'Ice Dace'.  I år tyckte jag dock det såg så tråkigt ut att jag bestämde mig för att prova och se hur det blir.

Carex-ice-dance-starr-hortensia-limelight-idegransklot-ligusterklot.jpg

Jag fegade lite och bestämde mig för att inte klippa ner partiet ovan. Det skulle se så tråkigt ut och nu kan jag ju faktiskt jämföra resultatet. Jag måste dock gräva bort lite som kommit för nära kloten. Carex är så vackert och tåligt, men också ganska invasivt. Man måste hålla efter det så att det inte tar över helt.

30-9.jpg

Ja, så ser det ut nu. Inte direkt vackert. Nu hoppas jag att det snart kommer nya fräscha strån. Tyvärr tror jag att det kommer ta ganska lång tid så det är tur att det finns annat att titta på.

Önskar dig en fin Valborg!