En riktigt härlig trädgård


 I lördags var jag på trädgårdsvandring i grannbyn, Torna Hällestad. Då besökte vi bl a denna fina trädgård. Här har ägarparet börjat från scratch med att riva gammalt hus, bygga nytt, terrasera tomten, bygga mur, anlägga planteringar osv, osv. Resultatet är en frodig grön oas.....


....med en rejäl hönsgård. Just idag fick damerna inte komma ut men annars går de lösa i trädgården. Mycket trivsamt!
Gårdsgrus och smågatsten i markbeläggningen. Snyggt!
Låga formklippta silverpäron.
 Trivsamma växthus väcker alltid mitt ha-begär och längtan.

 Ser ni den välklippta buxbomshäcken runt trädgårdslandet? Så mycket det tillför med struktur och grönska året om. Nöjd och belåten var i alla fall jag efter detta besök.

Planteringshålet i trädäcket, rönnbär och höstsilverax


Det är riktigt fint i planteringshålet i trädäcket just nu. Speciellt när solen träffar gräset och solhattarna.
Ullungrönnens bär är spekatakulära. Jag kan inte se mig mätt på dem. Och se ni där borta, något vitt....
....det är höstsilveraxen som börjat slå ut. Jag misstänker att det varit lite för torrt i år för just detta exemplaret är inte alls så stort som det brukar. Men oj, så underart det doftar.

Miscanthus sinensis 'Malepartus'

 Attans, så tjusigt det är; miscanthus sinensis 'Malepartus'. Det tar god tid på sig innan det slår ut men sen får man faktiskt njuta av det hela vintern.
 Det syns inte på bilden men jag har ändrat lite i denna planteringen. Några hostor har flyttat på sig och ersatts av alunrot 'Palace Purple'. De är ännu lite små och syns knappt på bilden. Jag har också makat lite på hortensian som stod helt fel vid gräset.
Hakonegräset som jag satte förra våren har vuxit till sig rejält. Men, ännu frodigare ska det bli. Bokplantorna som skärmar av mitt lilla kompostrum har också tätat till sig. Det kommer nog blir bra det där.

Min trädgård från ovan

 Det är inte ofta jag är uppe på vårt tak. Jag gillar verken höjder eller att klättra på stegar. Men, nu ver det längesen jag tog några bilder lite "från ovan". Väl uppe på taket är det faktiskt ganska häftigt. Dels att se trädgården men också den fina utsikt vi faktiskt har. Grönskan är mycket tät nu och jag tror faktiskt att jag ska försöka mig upp någon gång i vinter. Då tror jag man ser strukturen och formerna ännu bättre.


Önskar dig en riktigt bra start på veckan!

Höstinspiration

Det betyder så mycket att fixa lite fint vid entrén. Jag har en stomme med perenner i stora krukor med höstsilverax, alunrot, revsuga, hosta och murgröna. Höstsilveraxet vissnar visserligen ner, men då brukar jag sälla dit en cypress istället (jag vill ha något med lite höjd). Med denna stomme är det sen enkelt att lägga till säsongens växter och pynt. Det krävs då inte så mycket för att det ändå ska bli fylligt. Bilderna är från i fjol.

Så här såg det ut vid entrén i fjol. Dags att införskaffa några fina pumpor, tror jag. Det är alltid kul att titta på gamla bilder. Nu ser jag tex hur mycket höstsilveraxet har vuxit. 

Jag älskar pilekorgar och extra fina är de i höstträdgården. Både praktiska och fina som pynt.




Höstfint vid entrén och mogna fikon


 Höstsilverax, murgröna, alunrot, krysantemum och ett rödbladigt gräs gör entrén lite höstfin. Tyvärr tog höstsilveraxet stryk när regnet fullständigt vräkte ner härom natten. Flera grenar bröts. Plantan är fortfarande fin dock.
 Nu har vi två fikon till på gång. Måste inhandla lite god ost att avnjuta till dem.

Närbild på min favoritkärleksört, 'Matrona'. Jag gillar de mörkar stjälkarna och strimmorna i bladen. Den lite smutsiga rosa färgen på blomman är också helt i min smak.

Japansk star - carex morrowii 'Ice Dance'

Förra våren satte jag japans starr, carex morrowii 'Ice dance' i min "lund" under körsbärsträdet. Den stormtrivs, kan jag säga. Det innebär också att den tar för sig rejält och sprider sig med utlöpare. Jag är mycket förtjust i den.

Höstsilveraxen har stora knoppar men blommar inte ännu. Bladen på den kaukasiska förgätmigejen 'Mr Morse' matchar starren väl.
Starren är snygg till hortensia 'Limelight' i bakgrunden. Den satte jag för övrigt i våras. En tät och fin liten buske som förhoppningsvis blir ca 1,5-2 m hög.


Blickar mot huset

Här står jag på trädäcket under körsbärsträdet och tittar mot huset. Ser ni det stora och lite mindre gräset? Det är Jungfruhirs, panicum virgatum 'Squaw'. Båda tuvorna är inköpta samtidigt men det lilla är flyttat en gång. Jag var lite orolig att de inte skulle klara slagregnet som kom i natt men det gick bra. Jag har stöttat upp det högra lite dock.

Jag har ännu inte klippt ner min lavendel som fortfarande blommar. Ulleternellerna är också fina.

 Lammöronen är snyggast på håll, liksom julrosorna under magnolian. De har inte mått så bra i år.
I år har min kärleksört inte blivit lika fin som den brukar, utan ganska gles och ranglig. Jag har förstått att det har varit så för fler. Återigen, på lite håll ser det helt ok ut. Jag älskar färgen.


Swisch....

.....så var helgen över. Vi har haft en bra och rolig helg med både skogspromenader, fest och familjemiddag hos mina föräldrar. Jättekul! Men, jag har en hel del jag skulle vilja fixa med i trädgården. Klippa färdigt tujahäcken (mannens jobb), plantera lökar och flytta om lite i en rabatt, åka med ett dött träd till plantskolan (tar det en annan dag) osv, osv.

Miskantus 'Ferner Osten' som jag flyttade i våras har tagit sig fint. Jag gillar verkligen 'Ferner Osten'. Färgen är underbar, bladen snygga, höjden är lagom (ca 150 cm) och så slår det ut lite tidigare än andra miskantussorter.

 Här med röd japansk lönn ('Margaret Bee') och trädgårdens finaste träd just nu, Ullungrönnen (Sorbus Dodong).

 Hoppas ni har en bra start på veckan. Själv planerar jag redan för nästa helg....Då tänker jag mig att vi bara ska vara hemma och pyssla i trädgården. Jag längtar!


Runda trädäcket under körsbärsträdet



Det är på sommaren vi sitter under körsbärsträdet, på det runda trädäcket. Nu är det skönare att sitta uppe på altanen vid huset. Men det ser trevligt ut och jag har pyntat kärleksört i en vacker kanna från Wallåkra Stenkärlsfabrik.

I förgrunden en kopparlönn, idegransklot, ligusterklot och bokhäck. Under kopparlönnen växer röd sockblomma och runt ligusterklotet, hasselört.
Ha en skön söndag! Vi ska till mina föräldrar på familjemiddag. Alltid gott och mysigt.

Studsmattan

Många vet att jag räknar dagarna tills jag kan ersätta studsmattan med ett efterlängtat växthus. Men, jag är den första att erkänna att det är ett enormt lekvärde i en studsmatta. Har du barn och plats för en studsmatta så kan jag inte annat än att rekommendera ett köp.

När man väl har skaffat en studsmatta så brukar den ofta vara till glädje i många år. Jag rekommenderar därmed att du ser ut en plats i trädgården där den kan stå "permanent". Att flytta runt åbäket på gräsmattan när den ska klippas är inte kul och det brukar ofta se ganska trist ut under studsmattorna.

Vi valde att placera vår studsmatta på den plats jag sendan tänkt att vårt växthus ska stå. Vi la en markduk direkt på gräset och öste sedan på med ett rejält lager täckbark. Sedan planterade vi en bokhäck runtom för att dölja så gott det går. Häcken är inte planterad i en cirkel utan med raka kanter. Tanken var att den skulle stå runt växthuset sendan, men det är jag inte så säker på längre.
 Som sagt, nu börjar mina barn bli stora och det hoppas allt mer sällan. Kanske detta är sista säsongen....

Paret Eronns fantastiska trädgård


Den där fredagen för snart två veckor sedan besökte Katarina/Katarinas trädgård även denna pärla i Ramlösa. Här bor paret Eronn, som verkligen är mästare på att skapa vackra miljöer. Jag kunde se mig själv sitta med en kopp kaffe, eller ett glas vin för den delen, både här och där.

Längst upp i trädgården ligger det fina nybyggda lusthuset.
Vid den makalöst fina och naturlika dammen står bla ett Korstörne och en snygg, men ganska vild, bambu.

 Det mest spektakulära i trädgården just nu var, alla gånger, trumpetrankan. Wow, säger jag bara!
 Snygga kanter runt alla rabatter.
 Hans, som är både arkitekt och stenhuggare. I trädgården ser vi prov på båda färdigheterna.
 Blåregnet blommar igen.


Flickorna var också med.

 Jag hade den stora glädjen att besöka paret Eronns trädgård under Nordvästra Skånes trädgårdsrunda i juni. HÄR kan du se bilderna.

Söndagen den 13:e september är trädgården öppen i samband med Nordvästra Skånes "höstrunda". Adressen är: Surbrunnsgatan 26 i Ramlösa. Jag lovar, trädgården är mer än väl värd ett besök.

Tack snälla Hans och Christine för att vi fick komma!



Mättade djupa färger

Mättade färger, men fortfarande grönt, djupt grönt. Favoritvyn som hamnar mitt i blickfånget när jag sitter i soffan och dricker mitt kaffe på morgonen.
 Köpparlönn (Acer Griseum), röd sockblomma och kärleksört 'Matrona'.

 Den gamla hostan i krukan är grön och fin men bambun har gula blad. Jag fick rådet idag att gödsla dem mer. Skulle tom ge en giva nu.
 Gräset, Miscanthus 'Ferner Osten', har tagit sig fint och börjar slå ut. Röda vippor som är så snygga till den japanska lönnen, 'Margaret Bee'.

Höstdukning

 Jag älskar höstens mustiga färgskala. Den är min! Det är färger jag trivs med och färger jag klär i. Att sätta sig vid ett vackert dukat bord är lika viktigt för mig som att maten är god.

Igår hade vi goda vänner på lunch och då passade jag på att duka i höstens färger. Tallrikar från 70-talet (Signe Persson-Melins Boda Nova), glas från IKEA, underlägg från IKEA och Ittalas eviga ljuslyktor som jag aldrig tröttnar på. Nu syns det inte så väl, men det stora fatet, som jag inte kan vara utan, har skickliga Louise Ebbmar gjort. Fatet har jag fyllt med kronärtskockor, röda lökar och rönnbär.



Ha en bra start på veckan!

Min ullungrönn matchar fint

 En av anledningarna att vi planterade just en ullungrönn, Sorbus Dodong, framför boden var att jag såg för mig hur fint de röda bären skulle matcha de röda dörrarna. Inte så dumt, va? Sen är ju ullungrönnen ett träd som är vackert året om men fina knoppar, tänder tidigt, vackra blommor, frodiga blad och en vacker stam.
 Vi planterade rönnen för 3 år sedan och än tycker jag att den är lite spretig, men den kommer sig nog. Nu njuter vi av de röda bären och sen hoppas vi att den blir sådär knallröd som bara en ullungrönn kan bli.
Rönnen står i en bädd av ulleterneller som trivs rysligt bra hos mig, trots att det inte är den ideala platsen för dem (enligt böckerna då). Men jag säger som Katarina /Katarinas trädgård, brukar säga. "Det vet inte ulleternellerna om".

Önskar dig en riktigt fin fredag!

Annas underbara trädgård

I fredags var det utflyktsdags för mig och Katarina /Katarinas trädgård, igen. Besök i två underbara trädgårdar och trädgårdsfesten på Sofiero, stod på schemat.

Om ni läser Annas superfina blogg "Arkitektens trädgård", känner ni säkert igen er. Om inte, skynda in och läs bloggen! Anna och hennes man Daniel började anlägga trädgården 2013, så det är en ung trädgård detta. Inte desto mindre är det en mycket vacker trädgård som är skapad av ett proffs med säker hand och mycket kunskap.
Smågatsten är lagd i mjuka bågar. Så snyggt. Gången kantas av pryndadsäpplen som blommar vackert på våren och hortensia 'Limelight' som blommar på sensommaren. Frodiga marktäckare döljer all jord.
 Under det gamla äppelträdet har Anna anlagt en snygg rabatt med både gröna och röda blad.
 Här vill man gärna slå sig ner en stund.
 De fina odlingslådorna har Anna ritat och låtit en smed tillverka.


 Åhhhh, detta är så snyggt. Den stora höjdskillnaden på tomten i förhållande till granntomterna tas upp av dessa kanter av cortenplåt. Återigen är det Anna som har designat och fått tillverkat. Oerhört funktionellt men också galet snyggt.
 De olika gröna färgerna mot rosten är bara så fint.
Tack snälla Anna för att vi fick komma!

Entrésidan


 Det var ganska länge sedan jag visade bilder från entrésidan.  Där är det gröna toner som gäller just nu. Några blommor är fortfarande vita på klätterhortensian. Klotrobinior, klätterhostensia, bambu, hybridolvon, buxbom och järnek är de dominernade växterna. Undervegetationen består av hasselört, daggkåpa, hosta  och klätterbenved.


 Bakom spaljén gömmer sig sop- och cykelförråd. Enkelt, snyggt och prydligt. Det är så jag vill ha det.
Tycker allt att entrésidan behöver en liten färgklick. Ska nog köpa en rejäl x-boll och sätta i korgen.

Blick mot trädäcket

 Idag blickar vi upp mot trädäcket. Lavendeln hänger i och jag väntar lite med att klippa ner den.
Silverpäronet som vi planterade i våras verkar må bra och har vuxit en hel del. Jag tänker dock klippa in det rejält för att få en tät krona.

 I "hålet" är det både fult och fint. Lavendeln som jag satte i fjol kom aldrig igång riktigt och har faktiskt inte alls varit fin. Jag funderar på att byta ut den mot bergormrot. Stäppsalvian fick inga blommor och även solhattarna blev ett fiasko. Kärleksörten ('Matrona'), lammöronen ('Silver Carpet') och gräset  (Miscantus 'Ferner Osten') verkar dock trivas. Hoppas också att blodtopparna jag fick av Katarina/Katarinas trädgård kommer att må bra. Bambun verkar trivas men är mer gul i tonen, likaså fikonet. Ja, jag blir faktiskt inte riktigt klok "på't".
 Rönnsumaken som jag satte i våras efter inspiration av Viktoria Skoglund, har vuxit rejält. Stort plus till den!