Gyllenlack - Erysimum cheiri

gyllenlack-erysimum-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Nytt för i år hos mig är gyllenlack (Erysimum cheiri) eller lackviol, som den också kallas. Gyllenlack är en riktig tuffing som klarar några minusgrader och som, vid rätt skötsel, kan blomma hela sommaren.

Gyllenlacken kommer i en många olika färger såsom olika nyanser av gult, orange, lila eller mörkt röd. Jag föll pladask för denna mörkt röda som passar så bra tillsammans med vinröda och mörkröda penséer.

gyllenlack-erysimum-pensé-penseer-vinröda-mörkröda

Gyllenlack planteras ganska tätt för bästa resultat. Jag har tre plantor i min kruka på bilden. Gyllenlack trivs bäst i soliga och skyddade lägen, men klarar även andra placeringar. Ge dem lite näring ibland och plantera i en bra jord.

2 april-7.jpg

Jag köpte även ett par plantor av en blekt gul variant som är jättesöt.

Idag ska jag ha en överlämning av ett projekt. Jag har gestaltat en del av en stor trädgård och resultatet är en skånsk ‘have’ med moderna inslag.

Ha en fin onsdag!