Växthus

växthus.jpg

Just nu funderar jag mycket kring vårt blivande växthus/glashus/vinterträdgård/orangeri. Ja, vad ska man kalla det? Det kommer främst bli ett hus för oss att vara i. Givetvis kommer jag att fylla det med växter, men det är inte till främst för odling. Jag vill kunna vinterförvara känsliga växter och dra igång våren tidigt. Vi har redan gjutit en isolerad platta och allt virke ligger målat i garaget. Så snart våren är på gång och vädret tillåter kommer vi att köra igång med bygget. Stommen blir av trä och vi kommer sätta in isolerglas. Ytan invändigt kommer bli 19 kvadratmeter.

Min pappa, som är arktekt, har ritat huset och det kommer så när som på några ändringar se ut som på ritningen ovan. Det kommer bli så bra!

330G.png

Vi hade först inte tänkt sätta in en braskamin, men nu har vi ändrat oss. Det blir till att göra en ny bygganmälan. Just nu är jag helt inne på denna enkla pjäs från Contura, där också bilden kommer ifrån.

3D braskamin.jpg

Kaminen kommer vi placera längst bak mot den “hela” väggen. Där vill jag också ha gott om plats att greja, men också kunna duka upp mat vid festliga tillfällen.

Vi har en hel del beslut kvar att fatta, men golvet är i alla fall inköpt.

DV_8_1270015_02_4c_RO_20180208191853.jpg

I vårt hus har vi klassiskt brunt Höganäsklinker i stora delar. Detta ville vi följa upp i växthuset för att hålla ihop stilen. Nu tillverkar man inte klinker i Höganäs längre och jag har letat som en besatt på blocket efter partier. Det har funnits, men aldrig så mycket som vi behöver. Jag var beredd att ge upp när jag en dag googlade på “oglaserad klinker” och denna platta dök från Hornbach dök upp. Till ett riktigt bra pris dessutom. Vi satte oss direkt i bilen och for dit och köpte med oss en förpackning hem för att jämföra med vårt befintliga golv. Färgen är nästan identisk. Det är bara formen som skiljer, men det kan vi leva med.

Växthuset kommer bli svart, som alla snickerier hos oss. Vi funderade länge och väl vilken färg vi skulle använda, men valde till slut att måla med Falu Rödfärg “Knut och Foder”, svart. “Knut och Foder” är en linoljebaserad färg som andas. Jag tror det kommer bli bra.

Ja, ni kan ju bara föreställa er hur mycket jag längtar efter detta. En dröm går i uppfyllelse.