Fin gräsmatta del 5 - höstgödsling

I samarbete med Algomin

Algomin-almbacken.jpg

Varför är det bra att höstgödsla?

Att höstgödsla gräsmattan hjälper gräsmattan att klara vintern bättre. Om du gödslar din gräsmatta med Algomin Höstnäring innan första frosten kommer förbättras gräsets motståndskraft mot mossa, frostskador och sjukdomar.

Algomin Höstnäring är kvävefattig, men innehåller rikligt med naturlig fosfor, kalium och viktiga mikronäringsämnen.

25 e-6.jpg

Så här ser en del av gräsmattan ut hos mina föräldrar. Den är fin, tät och mossfri trots den torra sommaren.

25 e-4.jpg

Algomin Höstnäring fungerar också utmärkt som höstnäring till buskar, träd och perenner. Det stärker rotsystemet och förbättrar knoppsättningen, vilket i sin tur ger bättre blomning, fruktsättning och skörd nästa säsong.

Har du hört talas om spettmetoden? Spettmetoden används när du ger näring till buskar, träd och större perenner, för då kommer näringen växternas rötter bäst tillgodo.

Spettmetoden går ut på att du gör ca 30 cm djupa hål med ett spett runt buskens, trädets eller rosens droppkant (där kronan eller grenverket är som bredast). Hålen görs med ca 80-100 cm mellanrum runt hela växten. Sedan fyller du på med en näve Algomin Höstnäring eller Algomin Trädgårdsgödsel i varje hål.

IMG_8230.jpg

Ska du höstplantera? Då är Algomin Höstnäring ett utmärkt val. Blanda näring i planteringsjorden då du planterar nytt eller planterar om. Eftersom näringen är kvävefattig är det ingen risk att den ”bränner” rötterna, utan näringsämnena hjälper den nyplanterade växten att etablera sig väl inför vintern. I den nyanlagda rabatten hos mina föräldrar planterades solhattar, diamantrör och lavendel som älskar kalk. Tänk på att inte använda Algomin Höstnäring om du anlägger en surjordsrabatt.

Algomin-Almbacken.jpg

Algomin Höstgödsel är en uppdaterad förpackning av Algomin Trädgårdsgödsel. Om du redan har trädgårdsgödseln hemma eller det bara är den som finns i din butik, så fungerar den precis lika bra.

algomin-tradgardsgodsel-20.jpg
25 e-7.jpg

Följer du dessa råd kommer din gräsmatta och planteringar ha ett bra utgångsläge inför nästa år.