Före- och efterbilder hos kunder

IMG_5040.jpg

Blir ni sugna på vinter? Nej, tänkte väl det. Så här såg det ut första gången jag kom hem till mina kunder i en radhusträdgård i Lund. Under snötäcket gömmer sig ett trädäck, gräsmatta, en uteplats som aldrig användes och en stensatt yta där barnens pool en gång stod. I växtväg fanns en liten gräsmatta, en stor bambu, några rosor, en odlingslåda och en liten perennrabatt.

Jag var egentligen där för att titta på entrésidan som paret var helt eniga behövde uppdateras. Det höll jag fullständigt med om, men såg också att trädgårdssidan hade stor potential att bli en grön härlig oas för en familj med stora barn. Dessutom var det ju så att om man skulle göra om trädgårdssidan så var det tvunget att ske innan man gav sig på entrésidan. Mina kunder var inte särskilt svårövertalade och det blev bestämt att hela trädgården skulle få en “make-over”.

24 b-2.jpg

Ett växthus stod högt på önskelistan och bygglovsreglerna i Lunds kommun avgjorde placeringen. När jag kom dit andra gången fanns var ett nytt trädäck och växthuset från Willab Garden på plats.

24 b.jpg

Min vision var att skapa en formstark grön oas där trädgården skulle ge en känsla av att vara större än den faktisk är. Den skulle vara vacker året runt och balansera upp växthuset som annars riskerade att bli alltför dominant. Önskemål fanns om en sittplats i kvällssolen och att trädgården skulle vara lättskött.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Här ser ni det alldeles färska resultatet. Singeln är ännu otvättad och kommer få en helt annan färg och lyster efter några regnskurar. Cortenstålet kommer inom kort få samma vackra färg som vattenblänket som ännu inte fått något vatten i sig. Från att vara helt utan träd, ståtar den lilla trädgården nu med fyra fina träd från Stångby Plantskola. Förutom att ge trädgården ett välbehövligt tak och höjd, balanserar de upp växthuset på ett välbehövligt sätt. Att man inte ser slutet på gången direkt skapar intresse och gör att trädgården upplevs större än vad den är.

Närmast i bild står en liten Carmencitarönn (Sorbus Commixta ‘Carmencita’ E), Den följs av två silverpäron (Pyrus salicifolia 'Pendula') och längst till höger i bild står en storblommig häggmispel ‘Robin Hill’ (Amelanchier x grandiflora 'Robin Hill'). Tre träd som passar ypperligt i en liten trädgård och som har stort skönhetsvärde året om.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Mellan silverpäronet och den storblommiga häggmispeln växer tre hortensior ‘Little Lime’ (Hydrangea Paniculata ‘Little Lime’) med en undervegetation av skuggröna (Pachysandra)

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Det syns inte i år, men i den stora rabatten vid växthuset kommer höga gräs (Miscanthus sinensis och Calamagrostis) stå för höjd och inte minst vinterfägring.

almbacken-tradgardsdesign

En befintlig bambu togs till vara och kompletterades med en bambu ‘Bimbo’ (Fargesia murielae ‘Bimbo’). Vid gångens slut kommer glansmiskantus ‘Malepartus’ bilda ett praktfullt blickfång.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Mot, den i år hårt inklippta, ligusterhäcken och planket med murgröna håller växterna en lugn grön skala. Vårlökar, julrosor och hortensior står för blomningen. Hakonegräs, träjon, japansk starr och skuggröna bildar en grön fond.

I den stora rabatten som omger växthuset håller en rosa-vinröd färgskala. Ormrot, bergormrot, alunrot, solhatt ‘Magnus’, kärleksört ‘Matrona’ och hakonegräs. Glansmiskantusen får vinröda vippor, medan tuvrör ‘Karl Foerster’ kommer lysa upp med sina halmgula strån.

Jag måste ge en eloge till mina kunder som själva gjort allt anläggningsarbete. Fantastiskt bra jobbat! Jag är så imponerad.

Om jag känner paret rätt kommer man nog ge sig på entrésidan också inom kort. Fortsättning följer.