Åtta tips för hösten

I samarbete med Fiskars

DSC_0239.jpg

Det är onekligen så att hösten står för dörren. Efter en varm och skön sommar med mycket sol, bad och härliga kvällar känns det faktiskt helt ok. Än är dock inte trädgårdssäsongen över.

Så här förbereder jag min trädgård för vintern och för nästa års säsong.

1.Beskärning. Det är fortfarande möjligt att beskära både träd och buskar. September är den sista av de så kallade JAS-månaderna (juli, augusti, september). Under JAS-månaderna är det full fart på tillväxten och såren efter beskärningen läker snabbt ihop. Därför är sommar och tidig höst den bästa tiden för beskärning.

Det är viktigt att dina redskap är skarpa och ligger bra i handen. Fiskars PowerGear X-verktyg har en patenterad mekanism som gör det 3,5 gånger lättare att klippa jämfört med standardmekanismer. Bladen är dessutom gjorda av extra hårt, korrosionsresistent stål som gör att skärpan håller sig längre.

Fiskars september-7.jpg
Fiskars september-8.jpg

Universalklipparen från Fiskars väger inte mycket och har ett justerbart skaft från 2,4 till 4 meter, vilket ger en räckvidd upp till 6 meter. Den kapar färska grenar med en diameter upp till 32 mm och vinkeln på klipphuvudet är justerbar. 

Fiskars PowerGearX Grensax som klipper kvistar med en diameter upp till 50 mm är helt suverän att jobba med. Det nedre bladets böjda form ger dessutom ett optimalt grepp om grenarna. 

PowerGearX sekatör med sidoskär används för att klippa grenar upp till en diameter på 26 mm.

Fiskars september-9.jpg

2. Trimning av häckar. September är bästa tiden att klippa barrbuskar och häckar. Vi klipper alltid vår tujahäck i september och sen håller den sig fin tills det är dags att klippa nästa år i september igen. Du kan naturligtvis även trimma andra häckar. Jag går över våra bokhäckar så att de får skarpa, fina konturer inför vintern.

Fiskars PowerGearX häcksax har en unik mekanism som gör klippet upp till tre gånger lättare jämfört med andra mekanismer. Jag kan intyga att den är väldigt trevlig och lätt att jobba med.

Fiskars september-6.jpg

3. Sista klippningen av gräsmattan. När det är 5 graders dygnstemperatur slutar gräset att växa. Då är det dags att klippa gräset för sista gången. Det är viktigt att inte klippa gräset för kort, ca 5 cm är lagom för bättre övervintring.

4. Höstplantera. Den högre luftfuktigheten, att växterna går in i sin vila och att jorden är naturligt fuktig gör att hösten är den bästa tiden att plantera både buskar, träd och perenner. Växterna får lättare att etablera sig och risken minskar att de inte ska få det vatten de behöver. På hösten kan plantan ägna all sin kraft åt att etablera sig eftersom den inte behöver sätta nya skott. Rötterna är aktiva efter att allt ovan jord gått i vila och vissnat ner.

Sist men inte minst är det på hösten alla vårens lökar ska i jorden. Att plantera vårlökar är verkligen inte min favoritsyssla, men varje vår ångrar jag att jag inte satte fler. Det är alltså definitivt värt mödan. Jag brukar också plantera tulpaner i krukor. Sätt dem ganska tätt och låt dem stå ute. I november när det (i alla fall i Skåne) brukar komma en hel del regn täcker jag över dem eller låter dem stå under tak. För mycket vatten gör nämligen att lökarna ruttnar. När lökarna börjar titta upp får krukorna komma fram och skänka glädje på ställen där jag kan se dem.

Det är viktigt att vattna allt som är nyplanterat också på hösten. Det är också viktigt att se till att de vintergröna växterna vattnas innan vintern så att de kan samla på sig mycket vätska i bladen inför vintern.

Fiskars september-4.jpg

Fiskars Waterwheel har en kompakt design med förvaring för samtliga tillbehör inbyggd i produkten, vilket gör den lätt att använda och förvara. Jag har dessutom testat deras utmärkta sprinkelpistol (extra tillbehör till Waterwheel) med fyra olika sprutmönster.

Fiskars september-5.jpg

5. Kratta löv. Löv i trädgården är jättebra, men de ska ligga på rätt ställe. Det är inte bra om löven ligger på gräsmattan som då kan ruttna och mögla. Däremot gör de stor nytta i rabatterna där de bidrar till att öka mullhalten och därmed förbättrar jorden.

Jag gillar räfsor som är breda men lätta. Fiskars lövräfsa är alldeles ypperlig.

Fiskars september.jpg

6. Klipp inte ner perennerna. Mitt generella råd är att inte klippa ner perennerna på hösten, men själv gör jag några undantag. Jag brukar tex klippa ner min blodormrot och ullternellerna eftersom de ser så oerhört tråkiga ut när de vissnat. Men resten av perennerna klipper jag ner först till våren. De är snygga även på vintern och skyddar också plantorna.

7. Klipp inte ner prydnadsgräsen på hösten. Då släpper man in vatten i de ihåliga stjälkarna vilket kan medföra att gräsets rötter ruttnar och plantan dör. Dessutom har de sitt största prydnadsvärde på vinterhalvåret då deras vackra siluett ger höjd och struktur åt din trädgård.

DSC_0522.jpg

8. Skapa välkomnande och fina höstarrangemang i krukorna. Jag brukar göra höstfint vid entrén och på ett sidebord jag har på altanen. Vintergröna perenner såsom stensöta, murgröna och japansk starr utgör en fin bas. Olika sorter av alunrot är fina så gott som hela hösten. Ljung är så vackert och finns i mängder att köpa överallt, både ettårig och flerårig.