Fin gräsmatta del 3 - enkelt gödningsschema

Gräsmatta-4.jpg

Har du gödslat din gräsmatta än? Att gödsla sin gräsmatta och klippa den ofta är vägen mot en fin gräsmatta.

I samarbete med Algomin presenterar jag här ett enkelt schema i tre steg för gödsling av gräsmatta. 

1. Första givan gödsel ges när gräset börjat växa på våren. OBS! Det är inte för sent att göra det nu.

  • Har du en gräsmatta utan stora problem med mossa eller ogräs gödslar du med Algomin Gräsgödsel.
  • Har du en gräsmatta med mycket mossa rekommenderar jag att du gödslar med Algomin Mossa och stödsår med nya gräsfrön. Med Algomin mossa stärker och gödslar du gräsmattan samtidigt som du torkar ut mossan och höjer pH-värdet i jorden (se Fin gräsmatta del 2).
  • Har du en gräsmatta med mycket ogräs gödslar du med Algomin Ogräs. "Med Algomin Ogräs gödslar och stärker du gräsmattan samtidigt som du begränsar etableringen av nytt ogräs. Algomin Ogräs tar inte bort befintligt ogräs, utan istället gödslar och kalkar Algomin Ogräs din gräsmatta, vilket motverkar även mossa och gynnar det nyttiga bakterie- och mikrolivet i jorden. Det produkten gör är att hindra nya ogräsfrön att gro."  Därför är det viktigt att du rensar bort befintligt ogräs för hand.
algomin-grasgodsel-5.jpg
algomin-mossa-8kg.jpg
algomin-ogras-5kg.png

2. Andra givan gödsel ger du 8 veckor senare (runt midsommar).

  • Har du en gräsmatta utan stora problem med mossa eller ogräs ger du en giva av Algomin Gräsgödsel igen.
  • Har du en gräsmatta med stora problem med mossa, ger du nu en giva av Algomin Gräsgödsel.
  • Har du en gräsmatta med stora problem med ogräs, ger du en giva av Algomin Ogräs igen.

3. Tredje givan gödsel ger du på hösten.

I samband med sista klippningen på hösten ger du din gräsmatta en giva av Algomin Trädgårdsgödsel. Under vår och sommar gödslar vi med kväverika gödsel, men på hösten är det istället viktigt att berika jorden med kalium och fosfor. 

Fosfor ökar gräsets rotmassa vilket ger möjlighet till kraftigare tillväxt, medan kalium bland annat ökar gräsets vinterhärdighet. Genom att höstgödsla din gräsmatta ökar du dessutom gräsets motståndskraft gentemot mossan som annars har en naturlig fördel i att den växer längre på säsongen.

algomin-tradgardsgodsel-5.jpg

I augusti/september kan du gödsla alla trädgårdens växter (som inte är surjordsväxter) med Algomin Trädgårdsgödsel. Men vänta inte för länge - växternas celler måste hinna tillgodogöra sig näringen, särskilt fosfor och kalium, innan kylan kommer.

Om du har följt min serie om gräsmatta undrar du kanske nu varför jag inte har nämt Algomin Eko Gödsel som jag för några veckor sedan strödde ut på mina föräldrars gräsmatta (Fin gräsmatta del 1). Om du har en gräsmatta i så dåligt skick som mina föräldrars är det absolut att rekommendera, men inte nödvändigt.

Gräsmatta-6.jpg

Så här såg vår gräsmatta ut för några dagar sedan. Den har lite mossa och några kala fläckar där hundarna kissar (hmmm). Inga större problem egentligen. 

Gräsmatta.jpg

Istället för Algomin Gräsgödsel har jag strött ut Algomin Professional Green som är anpassad för robotgräsklippare och består av små mikrogranuler. Ytlagret, som är av melass, fungerar som accelerator för snabbare näringsupptagning. Efter en vattning eller regnskur löses granulerna snabbt upp och försvinner ner till gräsets rötter. Nu har vi ingen robotgräsklippare, utan jag var mer nyfiken på det "snabba resultatet".

OBS! Din gräsmatta gillar att bli klippt. Bäst är att klippa gräset 1-2 gånger i veckan och att aldrig klippa mer än 1/3 av gräsets längd. Därunder är gräsets tillväxtzon. Om gräset vuxit sig för högt får du klippa ner det i omgångar till önskad höjd.

Läs fler delar i serien om hur du får en fin gräsmatta: