En underbar skogsträdgård

IMG_5098.jpg

I söndags kickade jag och mina trädgårdsvänner igång våren med en tur till Danmark. Där gick vi på julrosfestival på Gartneriet Spiren och shoppade oss alldeles svettiga. Makalöst många vackra julrosor och ett jättetrevligt ställe. Marianne som driver Spiren är supertrevlig och tar sig gärna tid för en pratstund.

Min vän Åsa (@Gardenasa) har stenkoll på fina trädgårdar och kontaktade Bente och Ove som Lustü i Vordingborg som har en alldeles underbar skogsträdgård. Bente och Ove är galantofiler så överallt blommade vanliga och ovanliga snödroppar.

Tyvärr hade jag inte med min "stora" kamera, utan bilderna är tagna med mobiltelefon.

trollhassel-hamamelis.JPG
trollhassel-hamamelis1.jpg

Jag blev förälskad i denna backe med olika sorters trollhassel (Hamamelis) som växte i en matta av snödroppar. Sagolikt vackert. Tyvärr vet jag inte namnet på den vänstra skönheten, men den mörkare gula på bilden till höger är 'Pallida' som har ett mycket vackert vasformat växtsätt.

IMG_5093.JPG

Stora träd och bokhäckar skapade tak och rum i trädgården.

kopparlönn-acer-griseum.JPG

Tänk när min kopparlönn (Acer Griseum) blivit så här stor. Dessa exemplar planterades för ca 25 år sedan. Jag suckade lite över mitt lilla träd som är ca 160 cm högt, men Bente försäkrade att de är tröga i starten men växer bra när de väl kommit igång.

IMG_5149.jpg

Förutom den vackra omgivningen och fina växtligheten så stack de fina stenläggningarna ut. De var granit i alla dess former; smågatsten, storgatsten, kullersten, plattor och singel. Så snyggt och naturligt i denna miljön.

smågatsten-stensättning-granit.jpg

Den vackert stensatta uteplatsen. Under magnolian till höger växte fullt med ljuvliga snöklockor.

IMG_5117.jpg

Uteplatsen från andra hållet. Smågatsten och granitplattor i ett snyggt mönster.

IMG_5109.JPG

I trädgården fanns också några stora dammar. Ser ni stegstenarna i vattnet? Läckert!

snödroppar-galantusnivalis.jpg

Bentes och Oves trädgård är garanterat vacker alla årstider. När vi var där blommade snödroppar och trollhassel. Om några veckor är backarna fulla av blommande narcisser och sen kommer lövsprickningen. Jag hade gärna besökt denna trädgård vid flera tillfällen under året. 

Tack snälla Bente och Ove för att ni tog emot oss på ett alldeles förtjusande sätt.