"En skön hörna" - växterna

Idag tänkte jag namnge växterna i min idéträdgård "en skön hörna" från Malmö Garden Show 2017. 

Ovan ser ni det vackra och tåliga gräset Tuvrör 'Overdam' (Calamagrostis 'Overdam'). Tuvröret blir ca 150 cm högt, trivs i sol-halvskugga i de flesta jordar. Klarar även styv lerjord.

Under den japanska lönnen växer blekgul sockblomma (Epimedium versicolor ‘Sulphureum’). Detta är en av mina favoritmarktäckare. Den blir ca 20 cm hög. Trivs i sol-halvskugga där det är mullrikt näringsrikt och väldränerat. Trivs i torrare jord.

Visst är den vacker, stammen på näverhäggarna 'Amber Beauty' (Prunus Maackii 'Amber Beauty'. Höjd: 8-10 m, bredd: 5-7 m, zon I-V.

På bilen syns också akleja 'Black Barlow' (Aquilegia vulgaris stellata ‘Black Barlow’) . Den blir ca 60 cm hög och blommar i juni-juli. Trivs i sol-halvskugga i väldrenerad jord med jämn fuktighet. Tivs också i lerjord.

Den blomma som växte störst uppmärksamhet var denna ljuvliga smörboll 'Alabaster' (Trollius cultorum ‘Alabaster’). Den blir 60 cm hög och blommar i maj-juni. Smörbollar trivs i sol-halvskugga i fuktig och näringsrik jord. Den vill inte torka ut.

Allium 'Purple Sensation' och jättedaggkåpa är en härlig kombination. Färgkombinationen är urläcker och daggkåpan döljer de fula bladen på alliumen väl.

Daggåpa (Alchemilla mollis) blir ca 40 cm hög och blommar i juni. Den trivs i sol-halvskugga och trivs i alla slags jordar.

Ytterligare en bild på smörbollarna bland klot av buxbom. I bakgrunden syns ett höstxilverax 'Brunette' (Actaea simplex ‘Brunette’) som jag både har i marken och i kruka. 

Höstsilverax blir ca 120 cm höga och blommar i sep-oktober med gräddvita, ljuvligt doftande, ax. Trivs i sol-halvskugga i fuktig, mullrik och väldränerad jord.

Här vill jag visa den lilla röda japanska lönnen 'Dissectum Garnet'. Den blir ca 1,2 m hög och minst lika bred. 

Blomsterfunkia 'Francee' (Hosta fortunei ‘Francee’) är en av mina favoriter. Dels för att den lyser upp fint i skuggiga lägen, men också för att den brukar klara sig hyfsat från sniglarna. 'Francee' blir 50 cm hög och blommar i juli-augusti (själv klipper jag bort blommorna). Trivs i halvskugga i väldränerad fuktig lerjord, men klarar de flesta jordar.

Längst fram i bilden syns också alunrot 'Paris' (Heuchera 'Paris'). 'Paris' blir 40 cm hög och blommar juni-septermber med mörkrosa blommor. Trivs i sol-halvskugga i väldränerad, gärna kalkrik, jord. Vill inte ha vinterfukt.

Tyvärr har jag ingen bra bild på tuvtåteln (Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’) som syns i framkant på bilden. 

Tuvtåteln blir ca 40 cm (utan vippor) och trivs i sol-halvskugga i en näringsrik, fuktig och väldränerad jord. Tål även styv lera. Tuvtåteln blommar i juni-juli med ruldgula vippor i täta tuvor.

I framkant på denna bild syns blomsterfunkia 'Gold Standard' (Hosta fortunei ‘Gold Standard’) 

'Gold Standard' blir 40 cm hög och blommar i augusti-september (jag klipper bort blommorna). Funkian trivs i halvskuggigt läge med näringsrik, väldränerad och fuktig lerjord. Klarar dock de flesta jordar.

Förutom buxbom, fukia 'Francee', smörboll 'Alabaster' syns en icke härdig murgröna (Hedera helix). I en "riktig" plantering hade jag använt den småbladiga sorten 'Grafik' som är både härdig och vacker.

Längst bak i bilden syns också strutbräken (Matteuccia struthiopteris). 

Strutbräken blir ca 100 cm höga och trivs i halvskugga-skugga i fuktig, näringsrik jord. Funkar också i lerjord.

Här syns också de vackra markteglet 'Gotland' från Tegelmäster som är lagt i vackert fiskbenmönster.

Alla växter kommer från Flyinge Plantshop som har både god kvalitet och ett fantastiskt sortiment.

Ha en riktigt fin torsdag!