Studsmatta i trädgården

Efter lång och trogen tjänst har nu vår studsmatta flyttat till en annan trädgård med små barn som garanterat kommer att älska den. För så är det med studsmattor, ungarna är tokiga i dem och som förälder inser man snabbt att det var den bästa investeringen man gjort. Är barnen små när den införskaffas kommer den att stanna i många år. Vår yngsta fyller 15 i år och nu var hon "färdighoppad". 

Mina bästa råd när det gäller studsmatta är därför att välja ut en permanent plats i trädgården där den ska stå. Det är hopplöst att flytta runt den för att komma åt att klippa gräset. Nej, lägg en markduk under och täck med tex barkflis. När tiden för studsandet är över är det bara att så nytt gräs eller göra något annat kul av platsen.

Studsmattor är definitivt inte vackra att titta på. Köp inte en knallblå! Satsa istället på en mörkt grön eller svart. Det gör stor skillnad! 

För att dölja studsmattan ytterligare kan man plantera något runt den, tex bambu, spirea eller varför inte en bokhäck som vi gjorde. Som sagt, den kommer finnas med i många år. 

Jag har sett exempel där man valt att gräva ner studsmattan i marken. Men kombinationen nät för säkerheten och det faktum att de går att köpa i svart eller grönt gör att jag personligen tycker det är lite onödigt. Det är ju dessutom extremt jobbigt om man inte tänkt sig en pol på plasten i framtiden.

Så här ser det ut hos oss nu. Lite tomt, men nu smids det planer. Tanken är sedan många år att vi ska bygga ett växthus/orangeri/vinterträdgård på denna plats. Det är inte främst för odling, utan mest för "hygge". Där ska vi sitta svala eller regniga sommardagar och kvällar, tidigt på våren och sent på hösten. Jag vill dra upp tulpaner och vinterförvara känsliga växter. Kanske odla lite tomater, gurka och chili. 

Ha en riktigt fin start på veckan!