Vinterträdgård

När jag skapar en trädgård funderar jag mycket kring dess vinterfägring. Jag har märkt att jag själv, sen min trädgård fått sin struktur, fördrar vintern på ett annat sätt. Jag njuter faktiskt lika mycket (nästan i alla fall) av min vinterträdgård som av min vår-, sommar- och höstträdgård. Detta hjälper mig att finna ro i nuet och inte bara längta till varmare tider.

Vinterfägring skapas med klippta former, vintergröna och städsegröna växter, men också med växter med vackra stammar eller ett vackert växtsätt. Jag tänkte att att vi skulle titta lite närmare på några växter som starkt bidrar till att öka vinterfägringen i min trädgård.

Fört ut är kopparlönnen (Acer Griseum). Visst är den kanelfärgade stammen fantastisk. En kopparlönn bör placeras så att den någon gång under dagen, gärna på eftermiddagen, hamnar i motljus. Suck, så vackert det är när solens strålar få hela trädet att glöda. 

Kopparlönnen som är härdigt i zon 1-2 är ett mindre träds om växter långsamt. Efter 30-40 år kan trädet nå en höjd på 10-12 meter.

Ha en fin torsdag!