Magnoliakvist i Wallåkrakrus

magnolia-wallakra.jpg

Nu är det kvistarnas tid. Mina favoriter är körsbär, forsythia och magnolia. Det krävs inga stora fång för att sprida härlig vårkänsla inomhus. På bilden har jag bara satt en liten kvist magnolia i ett gammalt krus från Wallåkra Stenkärlsfabrik.

magnolia-5.jpg

Så skir och elegant.

magnolia-wallakra.jpg

Bilderna är från förra året, men snart ser det likadant ut här igen.

magnolia.jpg

Äntligen har jag fått upp farten ordentligt efter julledigheten. Jag har många spännande designuppdrag som framför mig som jag ser fram emot att sätta tänderna i. Idag har jag skissat klart en klassisk Skånsk '“have”. Ska bli så spännande att presentera för mina kunder. I morgon ger jag mig i kast med en minimal radhustäppa.

Vitt, vitt, vitt

21 jan-4.jpg

Så var trädgården alldeles vit igen och det är precis som det ska vara i januari. Om det är någon gång på året som jag är sugen på en riktig långresa till varma breddgrader så är det vid den här tiden. Detta är inte min årstid, så är det bara.

21 jan-2.jpg

Lilla Fanny pulsar fram i snön helt oberörd.

21 jan.jpg
21 jan-3.jpg

Önskar dig en fin tisdag!

En solglimt på kärleksörten

20 jan-4.jpg

Idag visade sig solen endast en liten stund, men då var jag snabbt ute med kameran. Behöver soliga bilder med mycket ljus i just nu. Helgerna fladdrar snabbt förbi, men jag tycker vi hinner med en hel del också. Efter dagen skogspromenad med flickorna fyllde vi tex vår stora bil med kläder som skulle skänkas och saker som skulle till återvinningscentralen. Det ger alltid energi tycker jag.

20 jan-6.jpg

Kärleksört ‘Matrona’ är en av favoriterna i trädgården alla årstider. Kommer tidigt på våren och står stadig och fin hela vintern.

20 jan-3.jpg

Smågatsten och snö i fin formation.

20 jan-5.jpg

Jag följer med stort intresse väderprognosen fjorton dagar framåt och konstaterar att det temperaturen kommer ligga runt nollan. När januari är mild kan man lätt förledas att tro att vintern är över och glömma bort att det kommer en februari också…Jag är glad så länge vi inte får några större snömängder och det inte blir svinkallt.

20 jan-7.jpg

Kopparlönnes stam går inte av för hackor. Funderar över hurvida den vänstra grenen kommer ställa till det med åren och jag borde ta bort den nu (inte förrän i JAS dock) innan den blir för grov.

Nä, nu ska jag försöka utnyttja tiden jag har på vintern med att fixa inomhus. Här behöver nämligen rensas. Köpte superfina förvaringslådår på IKEA förresten som jag ska ha i trädgårdsförrådet. Jag tror minsann jag ska börja rensa och göra fin just där.

Ha en skön söndag kväll!

Blå vårlökar och blå keramik

16 jan  b-4.jpg

Om du har följt mig tidigare år så är det ingen nyhet att jag i januari längtar efter krispigt blått. Blå hyacinter och blå pärlhyacinter tillsammans med tazetter är inte bara vackert, utan doftar gott också. Jag gillar kombinationen av brunt och blått och där gör mina gamla krus från Höganäs och Wallåkra god tjänst.

almbacken-tradgardsdesign-kok.jpg

Jag har ett litet lager av hyacinter och tazetter förrådet som jag plockar in efter hand. Efter några riktigt mörka dagar fylls huset idag av ljus. Helt underbart! Som jag har längtat efter sol.

hyacinter-bla-parlhyacinter-hoganäskrus.jpg
16 jan  b-3.jpg

Förutom blå vårlökar plockar jag fram den blå keramiken som vi fick när vi gifte oss för snart 19 år sedan. Vi har både skålar och tallrikar som använd flitigt. Keramiken är gjord av fantastiskt skickliga Bente Brosböl Hansen.

bente-brosbol-hansen.jpg

Den blå keramiken från Bente gör sig fint tillsammans med urnorna från Wallåkra Stenkärlsfabrik och några ljuslyktor från IIttala.

Ha en riktigt fin fredag!

Tulpanens dag

tulpan-cairo-tulipa.jpg

Jag firar tulpanen på dess dag med denna bild av ljuvliga ‘Cairo’ som jag hade i kruka förra våren. Den blev snabbt en favorit och jag satte fler lökar av den i kruka i höstas.

Januari slaskar på med kalla vindar och regn. Snön som kom igår är snart helt borta. Det skulle sitta fint med några härliga vinterdagar med sol och torr luft. Jag sitter med en växtkomposition till kund och får alla fall frossa i färg och blomster på bild. För att förstärka känslan och öka på inspirationen lyssnar jag på fågelsång på Spotify.

Vitt igen

14 jan_-2.jpg

Idag vaknade vi upp till en vit värld. Det är nu det blir extra viktigt att trädgården har en formstark stomme. I min trädgård består stommen av klippta häckar och klot, träd, buskar och gräs som håller formen hela vintern.

14 jan_.jpg

Visst blir det ljusare med snön, men det kan inte hjälpas, jag föredrar snöfritt. Just nu har det tagit i att blåsa ganska rejält och det är minst sagt kallt ute.

I helgen plockade vi ner det sista av julen inomhus och granarna som stod utomhus är också borta. Om det inte hade varit för att Lions kom och hämtade dem hade de nog fått stå kvar ett tag till. Det är lite tomt utan dem.

Önskar dig en fin start på veckan!

Färglängtan

penséer.jpg

Det är trögt att vara trädgårdsbloggare i januari. Gråa, mörka dagar är inte direkt inspirerande. Inomhus känns det nästan som det aldrig blir ljust. Jag längtar efter mitt växthus/glashus. Där ser jag för mig att jag ska leka vår tidigt.

Jag behöver definitivt lite färg och idag får det därför bli en bild från April 2017. Älskar den varma lila färgen som är så fin till vårt gula tegel.

Idag börjar jag jobba igen för fullt. Jag mjukstartade lite i förra veckan för att återigen vara ledig några dagar denna veckan och fira maken som fyllde 50 år i tisdags.

Önskar dig en fin torsdag!

Solig start på januari

almbacken-tradgardsdesign-corten-cortenstål-2.jpg

God fortsättning på det nya året! Jag är så glad att januari kom med soliga (om än blåsiga) dagar. Allt känns så mycket lättare då. Jag älskar december med allt vad det innebär, men har lite svårt för januari och februari. Än har vi jul i vårt hus och har man kvar julen till tjugondag Knut (13:e) så har det faktiskt hunnit bli betydligt ljusare. Först då brukar jag köpa hem de första tulpanerna och vårlökar i krukor.

Nils 25dec a-3.jpg

För några dagar sedan klippte jag ner de sista av perennerna som inte har en fin vintersiluett. Allt för att vara redo när vårlökarna tittar upp, vilket faktiskt många redan gör. Men, allt är som det ska. Det brukar vara så att snödroppar och krokusar är på väg upp vid denna tiden. Sen brukar istiden komma mot slutet av januari och allt stannar upp. Precis som det ska vara. Det är i alla fall härligt att vetat att det händer grejor i trägården hela tiden.

Nils 25dec a.jpg

Idag har jag börjat jobba lite smått. Det blir några dagar med bokföring som jag aldrig anser att jag hinner med annars. Jag ska lyssna på vinterpratare och grotta ner mig i mina papper. Det måste tyvärr göras någon gång.

Mellandagspromenad

28 dec-33.jpg

Hoppas att ni har en riktigt skön jul. Här ägnar vi oss mest åt att äta, läsa, kolla film och gå härliga promenader med flickorna. Mina föräldrar kom till oss igår och idag åkte jag, mamma och Henrik med de små fyrbenta till Torna Hällestad och gick en skön promenad.

28 dec-4.jpg

I Torna Hällestad fins norra eruropas största bestånd av Vresbokar och naturen är undervar. Nu följer en bildkavalkad med hundbilder.

28 dec-8.jpg

Vår lilla Fanny (Norwichterrier) och mina föräldrars lilla Peggy (Norfolkterrier).

28 dec-35.jpg

Underbara Peggy som nu hunnit bli 14 veckor.

28 dec-43.jpg
28 dec-36.jpg
28 dec-50.jpg
28 dec-52.jpg
28 dec-64.jpg
28 dec-65.jpg
28 dec-70.jpg
28 dec-72.jpg
28 dec-75.jpg
28 dec-76.jpg
28 dec-78.jpg

Önskar dig fortsatt sköna mellandagar.

GOD JUL

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Wow! Vaknade upp till detta “winter wonderland”. Dan före dopparedan. Det är knappt man tror sina ögon. Det ska till och med ligga kvar, i alla fall, över julafton.

almbacken-tradgardsdesign-scharlakansek-2.jpg

Så skönt med en helg innan julafton. Så mycket mer tid man har och jag har inte känt någon som helst stress. Det hänger så klart i hop med att vi inte har julafton hemma hos oss i år, men det finns ändå saker jag vill göra. Som tex, sillinläggningar. Efter vår traditionella julfrukost med klappar åker vi till mina föräldrar och firar julafton där med hela stora familjen. Vi blir 17 personer. Känner mig lyckligt lottad som har en stor härlig familj där alla tycker om varandra.

almbacken-tradgardsdesign-scharlakansek.jpg

Jag vill passa på att önska dig en riktigt

GOD JUL

Musfest och Kejsarkrona 'Raddeana'

18 dec-4.jpg

Grrrrrrrrr!!!! Jag har bara väntat på det och nu förbannar jag mig själv att jag inte fixade med nät tidiagare. Jag har haft tur alla andra år, men nu har mössen haft fest i flera krukor.

Halmgul kejsarkrona ‘Raddeana’ (Fritillaria Imperialis)

Halmgul kejsarkrona ‘Raddeana’ (Fritillaria Imperialis)

Men, intet ont som inte för något gott med sig. Jag skyndade mig nämligen att beställa nya lökar och till min stor glädje fanns det både fina tulpaner och krokus kvar på Odla.nu. Till kraftigt reducerat pris dessutom. Tips!, tips! tips! Allra nöjdast är jag att jag hittade halmgul kejsarkrona ‘Raddeana’ till ett kanonpris. Jag har suktat efter denna skönhet sen jag såg den i våras på Lödde Plantskola, men tyckt att den var alldeles för dyr. Den halmgula kejsarkronan blommar redan i april.

Julgranen på plats

18 dec c-2.jpg

Tisdag innan jul. Igår fyllde vår Nils 18 år. Maken och jag hade bjudit in hans närmaste vänner till en överraskningsmiddag. Det blev väldigt lyckat och Nils var så glad och nöjd. Tänk att vår lille gosse nu är myndig. Var tog tiden vägen?

almbacken-tradgardsdesign.jpg

I söndags tog vi in julgranen. Lite tidigare än vi brukar, men jag ville inte vänta till nästa helg. Jag är inte för att ta ut julen i förskott, utan vill mer njuta så länge som möjligt. Mörka december behöver verkligen lysas upp på alla möjliga sätt. Julgranen är ett av dem.

18+dec-3.jpg

Jag har som vanligt svårt att koncentrera mig på jobb veckan innan jul. Jag tänker mest på julklappar och julmat. Att vi dessutom har flera födelsedagar i familjen gör inte saken lättare. Nu ska jag i alla fall köra hårt några timmar med växtkomposition.

Ha en fin tisdag!

Lördagsbestyr

14 dec-6.jpg

Efter en lite sväng på stan med alla andra är jag nu hemma igen och coachar sonen i städning. Hur svårt är det egentligen att bara dammsuga och torka överallt och inte lite här och lite där. Nåväl, jag tänker att det är lärdomar han kommer ha nytta av i livet. Jag målar naglarna med mörkrött nagellack och ser fram emot kvällens födelsedagsmiddag hos goda vänner.

I morgon tror jag vi tar in julgranen. Tidigare än vi brukar, men annars dröjer det ända till nästa helg och det vill jag inte.

Ha en fin helg!

Snö i trädgården

Almbacken-tradgardsdesign-eldgarden-fågelbad.jpg

Det räckte att det kom några snöflingor för att jag skulle bli sugen på att ta med kameran ut i trädgården. Det händer ju inte så mycket annat i trädgården just nu och så ska det ju vara. Olika väderlekar skapar ju dock lite variation.

bambu-simba-carex-ice-dance-japansk-starr

Bambun som vi flyttade i våras ser ut att må bra på sin nya plats och gör sig bra mot thujahäcken och bokhäcken. I förgrunden syns japans starr ‘Ice Dance’ (Carex ‘Ice Dance’), som också är vintergrön.

norwichterrier-fanny.jpg

Liten nytrimmad Fanny.

karleksort-matrona-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Kärleksört är en av mina favoritväxter och finns med i de flesta trädgårdar jag designar. En stor anledning till att jag är så förtjust i den beror på att den är så vacker på vintern.

I helgen ser jag fram emot två härliga kalas, ett med vänner och ett med släkten. Funderar också på om vi ska ta in julgranen redan nu, men tror nog att det får vänta till nästa helg. I kväll ska vi i alla fall äta lite god ost och dricka portvin. Gillar det bättre än glögg.

Nya marschallhållare

marschallhallare-rostig.jpg

Inför julens och vinterns festligheter har jag investerat i ett antal rostiga marschallhållare från Eldgarden. Några på pinne och några som står på marken. Tyvärr har det mest regnat sen jag köpte dem och när vi hade vårt adventsmingel kunde jag inte ens tända dem. I lördags trotsade jag regnet och tände dem i alla fall och det gick alldeles utmärkt.

marschallhallare-rostig-kuddmossa.jpg

Jag gillar att de pryder sin plats även utan marschaller.

marschall.jpg

Önskar dig en fin tisdag!

Adventsfint i köket

1-a advent.jpg

Jag eldar flitigt på det 1:a adventljuset. Det första som brann har ersatts av flera. Min advent går i vitt, grönt, brunt och guld.

1-a advent-3.jpg

Adventsljusstaken från IKEA har hängt med i många år och jag är lika förtjust i den än. Gillar att den är hög och enkel i formen. Genom åren har vi haft lite olika hängen på den lilla kroken. En liten ljustjärna i ett höganäskrus. Julstjärnor kan bli lite kala och tråkiga nertill. Därför sätter jag dem i en lite djupare kruka.

1-a advent-2.jpg

I “vår” skog växer det gott om lärkträd. Att hitta nedfallna grenar är inga problem och hör julen till hemma hos mig. En liten vit hyacint sprider lagom väldoft. Råkan i svart keramik är gjord av Elna-Karin Helgesson.

Önskar dig en härlig fredag!

Pilbladsbeströdd trädgård

cortenstal-cortenkant-hakonegras-idegransklot.jpg

Inget regn igår, men väl friska vindar. I går natt tappade pilen de sista bladen och trädgården var rikligt beströdd. Alla löv som faller i rabatterna får ligga kvar, men singelytorna och gångarna vill jag gärna hålla fria. Jag snabbräfsade lite igår med kameran på axeln och i bara ullkoftan. Så typiskt mig! Lite hastig och hafsig. I dag ska jag ut och göra det ordentligt. Ingen kamera på axeln och med jacka på. Det tar inte många minuter och jag vill att min vinterträdgård ska var fin.

Önskar dig en fin “lillelördag”!