Hosta 'Francee' och 'Gold Standard'

Hostor är så snygga när de har hela och fina blad. Än så länge ser det bra ut, men jag vet inte hur länge jag kan hålla sniglar och snäckor stången. Jag lägger ut snigelgift och går på snigeljakt så ofta jag kan. Jag borde går oftare, men orkar faktiskt inte riktigt. 

Hosta 'Francee' (med vit kant) och hosta 'Gold Standard' i kruka år två av mina favoriter. Tyvärr är sniglarna och snäckorna mycket förtjusta i just 'Gold Standard'. 

Lite längre bort syns städsegrön skuggröna (Pachysandra terminalis). Den bryr sig sniglarna inte alls om. 

Det blev en lite annorlunda midsommardag för mig. Jag har både umgåtts med familjen och jobbat en del. I morgon ska jag träffa kunder och visa en skiss på deras entrésida. Måste erkänna att jag är mycket nöjd med mitt förslag. Hoppas att det faller i god jord.

Ha en riktigt skön kväll!

Taklök - Sempervivum

Visst är den söt, taklöken? Denna har jag haft i kruka i flera år. Det går hur bra som helst. Viktigt dock att den inte blir för blöt om vintern. Taklökar vill ha torrt om fötterna.

I går kväll hade jag trädgårdsbesök av vårt "byagäng". Fyra trädgårdar invaderades igår av 29 glada damer och en man. Vi avslutade i  min trädgård med kaffe och kaka. Kvällen var så underbara en försommarkväll kan vara och jag ville aldrig att den skulle ta slut.

I kväll kommer ett nytt gäng. Jag hälsar Landskrona trädgårdsförening varmt välkomna. Tyvärr blåser det lite idag, men så länge regnet inte står som spön i backen så är jag glad.

I morgon bär det iväg till Copenhagen Garden Show. Det ska bli så spännande och inbjudan lovar både bubbel med prinsessan Mary och träff med andra bloggare och instagrammare. En massa annat trevligt står också på programmet. Kameran hänger så klart med.

Ha en fin tisdag!

 

Trädäck med rum

Ett generöst trädäck är härligt, men stora kala "dansbanor" blir aldrig trevliga att vistas på. Vi har delat in vårt däck i olika rum. Här ser man "solplatsen" I förgrunden tuvrör 'Karl Foerster' (Calamagrostis 'Karl Foerster') i kruka.

Som rumsavdelare mot "kvällssolplatsen" har jag ställt två stora krukor med klätterhortensior (Hydrangea anomala ssp. petiolaris).  Framför står en kruka med ett fikon.

Jag vill ha mycket grönt. Längs med bodväggen där det nästan enbart är skugga har jag planterat strutbräken (Matteuccia struthiopteris) i stora krukor. På planket klänger skogsklematis "Paul Farges" (Clematis Vitalba 'Paul Farges') och från utsidan har ett vildvin, till min stora glädje, letat sig in.

Ha en fin start på veckan! I kväll ska vi ha trädgårdsvandring i vår trädgårdsgrupp "Tre Byar". Idag ska vi njuta av fyra trädgårdar i vår lilla by. Vi kommer avsluta i min trädgård med kaka och kaffe. Vi har väldigt trevligt och jag ser verkligen fram emot kvällen.

Kruka av cortenstål

Till min idéträdgård på Malmö Garden Show ritade jag bland annat några några krukor i cortenstål som en smed tillverkade till mig. De är ju bara så snygga! Här har jag fyllt en av dem med tuvtåtel ‘Goldschleier’ (Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’). 

Jag fick många frågor om både vattenspegel och krukor på Malmö Garden Show. Om du är intresserad går det att beställa via mig.

Vilken ljuvlig helg vi har haft. Både jag och maken har njutit av att både var och arbeta i trädgården. Jag har flyttat på några växter, stödplanterat lite här och var och klippt våra klot och kuber av idegran. 

Många fikor har hunnits med och nu ska det grillas. Ha en riktigt skön kväll!

 

Tuvtåtel - Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’

I min idéträdgård på Malmö Garden Show hade jag detta gräs, Tuvtåtel ‘Goldschleier’ (Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’). Ett intressant gräs för oss som har lerjord. Den klarar till och med styv lerjord. Tuvtåtel trivs i fuktig jord i sol-halvskugga. Den blir ca 40 cm hög och får ljusgula ax som blir ca 80 cm. Det är en  trevlig höjd och jag bestämde mig för att prova den i min trädgård. 

Nu är det alldeles nyplanterade och det kommer bli större effekt när axen blir gula.

Men eftersom det är fullt överallt måste något bort. Jag flyttade på Tuvrör 'Overdam' som nu huserar i en kruka invid boden. Inte så dumt det heller. I bilden syns också lönnarlunrot 'Palace Purple', hasselört, häck av buxbom ock ett klot av idegran.

Önskar dig en riktigt härlig lördag!

Dags att klippa buxbom

Ullungrönn, alunrot 'Palace Purle', idegranklot, japansk lönn 'Ogange Dream', ligusterklot och hasselört.

Ullungrönn, alunrot 'Palace Purle', idegranklot, japansk lönn 'Ogange Dream', ligusterklot och hasselört.

För er som har buxbom - nu är det tid att klippa! Buxbom ska helst klippas en molnig dag och regnar det sen lite är det ännu bättre.

I går började jag med att klippa den låga häcken. Perfekt skön kväll i går och idag är det molnigt och har regnat hela natten. 

När jag har klippt buxbomen får den också lite extra näring. Jag får aldrig till det perfekt, men tänker att det är i alla fall bättre än det var förut. Kloten klipper jag med en vanlig hushållssax, medan häcken klipps med häckklippare.

Idag är det skolavslutning och sen väntar ett härligt sommarlov för barnen. De nu ganska stora barnen (14 och 16) firar idag med sina kompisar. Mamman som hade sett fram emot det traditionsenliga sommarlovsfikat får inse att det är nya tider nu (hahaha).

Ha en riktigt fin fredag!

En Almbackenträdgård tar form

En Almbackenträdgård tar form. Efter dagens konsultation passade jag på att inspektera arbetet i en trädgård jag designat. Ligusterhäcken mot grannen och oxelhäcken (den spretiga som ska tas ned i höjd och klippas in) fanns redan. Gångarna och storgatsten är på plats. Likaså planteringslådorna i cortenstål och vattenspegeln (också i cortenstål) som skymtar lite längre bort. Gräset rullades ut i fredags. Jag är jättenöjd med arbetet och ser fram emot när växterna kommer på plats. 

Här syns vattenspegeln i corten och lite längre bor odlignslådorna.

På entrésidan är killarna i gång att sätta smågatsten. Det blir så snyggt! 

Snyggaste uppfarten på gatan! Smågatsten i bågar är klassiskt vackert.Jag samarbetar med bästa killarna hos Johan Larsson & son.

 

Under magnolian

Blickfånget från matplatsen utomhus och soffan inomhus. Ni som har hängt med länge känner precis igen er, men för dig som är ny läsare vill jag berätta vad det är vi ser. Trädet är en praktmagnolia som är ca 25 år gammal. De stora kloten är norsk brudspirea som jag klipper hårt. Till vänster jättedaggkåpa och till höger klätterhortensia och hakonegräs i krukor. Fågelbadet i sten köpte jag får många år sedan. 

Här kikar vi in under magnolian ur en annan vinkel. Blomsterfunkia 'Francee' trivs i skuggan och den torra jorden. De smala vita kanterna lyser upp fint i skuggan. Under magnolian växer också julrosor (som trivs sådär) och hasselört som har brett ut sig enormt. Egentligen är det lite för torrt för den tror jag, men den ger inte upp. Det är inte helt enkelt att få saker att trivas i den torra skuggan under en magnolia som har både känsliga och ytliga rötter. Nu ger jag hasselörten en chans till annars kommer jag prova med sockblomma.

Typiskt juniväder här. Regn och sol om vartannat och så lite vind på det. Det är nu jag behöver ett växthus att vara i. Just nu har tankarna svävat ut lite och jag föreställer mig att jag har en liten studio/växthus/orangeri/ateljé där jag också kan sitta och jobba. Vore inte det trevligt?

Önskar dig en fin tisdag!

Entrésidan är grön och skön

Just nu är det mycket grönt och frodigt på entrésidan. Precis som jag vill ha det. Buxbomskloten är ännu inte klippta, men har en härlig fräsch grönska. Järnekarna på stam klippte jag ner hårt för något år sedan. De är nu åter stora och fina och inte minst, täta. Under järnekarna har jag ersatt den kaukasiska förgätmigejen med småbladig murgröna 'Grafik'. Jag vill att det ska vara så grön som möjligt, året om.

Jag brukar klippa mina klotrobinior vartannat år. Inte i år alltså. 

Tyvärr är jag inte ensam om att älska funkior. Här har det kalasats på snygga 'Gold Standard'. Jag känner inte riktigt att jag orkar hålla alla snäckor och sniglar stången. Funderar på att ersätta funkiorna på entrésidan med blekgul sockblomma.

Nu ska jag i alla fall ut en sväng och jaga sniglar....

 

Karnagården

En regnig och ruskig kväll i förra veckan hade jag tillsammans med ett gäng trädgårdsentusiaster nöjet att besöka Anneli som bor på fantastiska Karnagården som ligger på Söderslätt. Jag har länge följt Annelis på hennes härliga blogg "Karnagården" och var jättenyfiken på att se alltihop i verkligheten. Anneli och hennes man Jonas har totalreoverat bostaden och återskapat och nyskapat trädgården under 10 års tid. Jag är så glad att jag fick uppleva Karnagården nu eftersom den magnifika gården snart kommer ut till försäljning.

Ljuvligt växthus med öppen spis, grusgångar och välklippta ligusterhäckar.

Överallt mängder av allium. Längst ned i bilden står ett 100-årigt, helt osannolikt äppelträd. Det sägs att Karnagårdens herre för vid förra sekelskiftet fick äppelträdet gratis eftersom det var så fult. Det visade sig vara en mutation och skott från trädet får precis samma växtsätt. 

Det växer precis som vresbokar. Hur häftigt som helst!

På gården finns ett gammalt kapell som också är byggt kring förra sekelskiftet. Historien säger att husbonden smög sig undan hit och tog sig en sup. På väggen hänger ett litet skåp, precis lagom för en flaska och några snapsglas.

Längst ned en liten damm. Många guldfiskar har stoppats i, men hägern tar dem alla. 

Allium 'Mont Evereste' lyser upp.

En del av trädgården består av en sk "sunken garden" med rosir och fontän.

Så snyggt med flera glanskörsbär planterade tätt ihop kring statyn av en simhopperska.

Huset var precis som trädgården en häftig upplevelse. Tack snälla Anneli för att vi fick komma!

Funkia och krypkotula

Nu är funkiorna som allra finast. Fräscht gröna och utan snigelangrepp. Här syns en grön som jag inte vet namnet på och lite längre bort funkia 'Gold Standard'.

In the djungle.......Till vänster en stor hosta i kruka som jag inte heller vet namnet på. Den grävde jag upp i en rabatt för många herrans år sedan. 

Funkia 'Gold Standard', hasselört och krypkotula som brer sig ut över stengången. Mossa mellan stenarna tycker jag bara är fint.

Blommande krypkotula. Visst är det bedårande?

Önskar dig en riktigt härlig fredag!

"En skön hörna" - växterna

Idag tänkte jag namnge växterna i min idéträdgård "en skön hörna" från Malmö Garden Show 2017. 

Ovan ser ni det vackra och tåliga gräset Tuvrör 'Overdam' (Calamagrostis 'Overdam'). Tuvröret blir ca 150 cm högt, trivs i sol-halvskugga i de flesta jordar. Klarar även styv lerjord.

Under den japanska lönnen växer blekgul sockblomma (Epimedium versicolor ‘Sulphureum’). Detta är en av mina favoritmarktäckare. Den blir ca 20 cm hög. Trivs i sol-halvskugga där det är mullrikt näringsrikt och väldränerat. Trivs i torrare jord.

Visst är den vacker, stammen på näverhäggarna 'Amber Beauty' (Prunus Maackii 'Amber Beauty'. Höjd: 8-10 m, bredd: 5-7 m, zon I-V.

På bilen syns också akleja 'Black Barlow' (Aquilegia vulgaris stellata ‘Black Barlow’) . Den blir ca 60 cm hög och blommar i juni-juli. Trivs i sol-halvskugga i väldrenerad jord med jämn fuktighet. Tivs också i lerjord.

Den blomma som växte störst uppmärksamhet var denna ljuvliga smörboll 'Alabaster' (Trollius cultorum ‘Alabaster’). Den blir 60 cm hög och blommar i maj-juni. Smörbollar trivs i sol-halvskugga i fuktig och näringsrik jord. Den vill inte torka ut.

Allium 'Purple Sensation' och jättedaggkåpa är en härlig kombination. Färgkombinationen är urläcker och daggkåpan döljer de fula bladen på alliumen väl.

Daggåpa (Alchemilla mollis) blir ca 40 cm hög och blommar i juni. Den trivs i sol-halvskugga och trivs i alla slags jordar.

Ytterligare en bild på smörbollarna bland klot av buxbom. I bakgrunden syns ett höstxilverax 'Brunette' (Actaea simplex ‘Brunette’) som jag både har i marken och i kruka. 

Höstsilverax blir ca 120 cm höga och blommar i sep-oktober med gräddvita, ljuvligt doftande, ax. Trivs i sol-halvskugga i fuktig, mullrik och väldränerad jord.

Här vill jag visa den lilla röda japanska lönnen 'Dissectum Garnet'. Den blir ca 1,2 m hög och minst lika bred. 

Blomsterfunkia 'Francee' (Hosta fortunei ‘Francee’) är en av mina favoriter. Dels för att den lyser upp fint i skuggiga lägen, men också för att den brukar klara sig hyfsat från sniglarna. 'Francee' blir 50 cm hög och blommar i juli-augusti (själv klipper jag bort blommorna). Trivs i halvskugga i väldränerad fuktig lerjord, men klarar de flesta jordar.

Längst fram i bilden syns också alunrot 'Paris' (Heuchera 'Paris'). 'Paris' blir 40 cm hög och blommar juni-septermber med mörkrosa blommor. Trivs i sol-halvskugga i väldränerad, gärna kalkrik, jord. Vill inte ha vinterfukt.

Tyvärr har jag ingen bra bild på tuvtåteln (Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’) som syns i framkant på bilden. 

Tuvtåteln blir ca 40 cm (utan vippor) och trivs i sol-halvskugga i en näringsrik, fuktig och väldränerad jord. Tål även styv lera. Tuvtåteln blommar i juni-juli med ruldgula vippor i täta tuvor.

I framkant på denna bild syns blomsterfunkia 'Gold Standard' (Hosta fortunei ‘Gold Standard’) 

'Gold Standard' blir 40 cm hög och blommar i augusti-september (jag klipper bort blommorna). Funkian trivs i halvskuggigt läge med näringsrik, väldränerad och fuktig lerjord. Klarar dock de flesta jordar.

Förutom buxbom, fukia 'Francee', smörboll 'Alabaster' syns en icke härdig murgröna (Hedera helix). I en "riktig" plantering hade jag använt den småbladiga sorten 'Grafik' som är både härdig och vacker.

Längst bak i bilden syns också strutbräken (Matteuccia struthiopteris). 

Strutbräken blir ca 100 cm höga och trivs i halvskugga-skugga i fuktig, näringsrik jord. Funkar också i lerjord.

Här syns också de vackra markteglet 'Gotland' från Tegelmäster som är lagt i vackert fiskbenmönster.

Alla växter kommer från Flyinge Plantshop som har både god kvalitet och ett fantastiskt sortiment.

Ha en riktigt fin torsdag!

Guldmedalj och publikens pris!

Malmö Garden Show 2017 blev en härlig upplevelse för mig och mitt team. I månader har jag ritat, funderat, planerat, oroat mig och glatt mig. Jag har haft glädjen att samarbeta med två fantastiskt duktiga killar, Andeas Olsson och André Sandström från anläggningsfirma Johan Larsson & son. Så roligt vi har haft och vilket "dream team" vi är:).

"En skön hörna" fick guldmedalj av juryn och vann publikens pris. Helt fantastiskt! Tack alla som kom och tittade och som röstade på oss. Att få publikens pris är stort och vi är oerhört stolta.

Jag vill tacka våra sponsorer för ett mycket gott samarbete. Allt byggmaterial kommer från P&G Woody Bygghandel. De fina växterna kommer från Flyinge Plantshop. Markteglet 'Gotland' kommer från Tegelmäster och produkterna av cortenstål har tillverkats av Stålsmeden Syd enligt mina ritningar.

Jag vill också tacka mina fantastiska föräldrar och make som ställer upp för mig i vått och torrt. Utan er hade det aldrig gått!

John Taylor visar min trädgård för en grupp entusiaster.

Min samarbetspartner Andreas Olsson (Anläggningsfirma Johan Larsson & son) gör hörnan ännu skönare med lite gitarrspel. Det var två kvällar innan showen skulle börja. Vi var i stort sett klara. Jag målade lite, vattnade växterna och Andreas spelade. Hur trivsamt som helst.

Jag vet att det blev alldeles för många bilder, men jag kunde inte hejda mig. I morgon kommer ännu fler.......men då med fokus på växterna.

Ha en riktigt fin onsdag!

En skön hörna - Malmö Garden Show 2017

Almbacken Trädgårdsdesign deltar tillsammans med trädgårdsanläggare Johan Larsson & son med en idéträdgård på Malmö Garden Show 2017.  

“En skön hörna” skulle kunna vara en del av din trädgård, eller kanske hela din trädgård. En plats för vila och reflektion eller samtal och skratt.

Tanken med detta trädgårdshörn är att du ska finna inspiration och få konkreta idéer att ta med dig hem till din egen täppa. Växt- och materialval, färger och stil är hållbara och tidlösa. Sittplatsen skuggas lätt av pergolan under soliga dagar.

Snickerierna alternerar mellan vertikala och horisontella linjer i en enhetlig färg som lyfter fram grönskan. Markbeläggningen utgörs av tegel och singel av natursten. Krukor och vattenbad är utförda i oxiderat cortenstål.

Växterna är valda så att trädgården skall vara lättskött och vacker året om. På sommaren är den en oas av frodig grönska. På vintern erbjuder den fortfarande vackra former att betrakta.

Vatten ger trädgården en extra dimension. Vattenspegeln utgör ett vackert blickfång samtidigt som den för in extra ljus och ökar känslan av rymd. Varma sommardagar skänker den en skön svalkande atmosfär.


Växtlista

Träd

 • Näverhägg 'Amber Beauty', Prunus Maackii 'Amber Beauty'
 • Japansk blodlönn 'Dissectum Garnet', Acer Palmatum 'Dissectum Garnet' 

Buskar

 • Buxbom - Buxus sempervirens
 • Thuja 'Degroot Spire' - Thuja occidentalis ’Degroot Spire’

Perenner

 • Akleja 'Black Barlow' - Aquilegia vulgaris 'Black Barlow'
 • Smörboll 'Alabaster' - Trollius 'Alabaster'
 • Alunrot 'Paris' - Huchera 'Paris'
 • Blekgul sockblomma - Epimedum x versicolor 'Sulphureum'
 • Hasselört - Asarum europaeum
 • Blomsterfunkia 'Francee' - Hosta fortunei 'Francee'
 • Höstsilverax 'Brunette' - Actaea simplex ’Brunette' 
 • Jättedaggkåpa - 'Alchemilla mollis'
 • Blomsterfunkia 'Gold Standard’ - Hosta fortunei ’Gold Standard’
 • Strutbräken - Matteuccia struthiopteris

Gräs

 • Tuvtåtel 'Goldschleier' - Deschampsia cespitosa ’Goldschleier'
 • Tuvrör 'Overdam' - Calamagrostis 'Overdam'
 • Jättetåtel 'Transparent' - Molinia 'Transparent'

Lökväxter

 • Allium 'Purple Sensation'

Annueller

 • Murgröna - Hedera helix

Material

Virkesdimensioner

Staket

 • Stolpar - 100x100
 • Spikreglar - 28x70
 • Stående spjälor - 32x50
 • Liggande fjällpanel - 22x120

Pergola

 • Stolpar - 100x100
 • Bjälkar - 100x100
 • Överliggare - 22x70
 • Takgitter - 22x95

Planteringslådor

 • Sidor - 45x170 (nedre) och 45x145 (övre)
 • Hörnstolpar - 45x45

Färg

 • Beckers fasadfärg helmatt NCS S8005-Y20R

Markbeläggning

Malmö Garden Show - bygge av "En skön hörna"

Nu är vi igång och bygger vår idéträdgård på i Slottsträdgården. Jag har designat trädgården, men samarbetar tillsammans med anläggningsfirma Johan Larsson & son. Huvudsponsor är PoG Woody Bygghandel som står för allt byggmaterial.

Vi började bygga i fredags och är nu klara med snickerierna och även markteglet som André mästerligt lade är på plats.

Markteglet heter Gotland och kommer är sponsrat av Tegelmäster.

Här sätts det det stora "karet" i cortenstål på plats. Detaljerna i cortenstål är sponsrade av Stålsmeden Syd.

I dag kommer alla växter (från Flyinge Plantshop). Då blir det plötsligt en riktig trädgård.

Malmö Garden Show går av stapeln nästa helg, den 2-4 juni. Varmt välkomna!

Sofiero - idéträdgård

I augusti förra året skapade jag en idéträdgård till "Den stora trädgårdsfesten" på Sofiero Slott. Det var fantastiskt roligt. Så roligt att när John Taylor frågade om jag ville ställa upp på Malmö Garden Show så kunde jag inte tacka nej. Denna gången samarbetar jag med de duktiga killarna (Andreas och André) från Anläggningsfirma Johan Larsson & son. 

Förutom Andreas och André har jag också min fantastiska familj. Mina föräldrar och min man ställer upp till 100 % och det är jag så oerhört glad för. 

Vi är just nu igång och bygger för fullt i Malmö. Förutsättningarna ser lite annorlunda ut i Malmö. På Sofiero fick besökarna stiga in i trädgårdarna, medan man i Malmö får stanna utanför. Min trädgård på Sofiero var därför omslutande och skulle upplevas inifrån. Trädgården i Malmö kommer vara mer öppen för att besökaren ska få en fin upplevelse utifrån. 

Om du har möjlighet att komma till Malmö vore det toppenkul. Annars lovar jag att lägga ut många bilder från alla vinklar och vrår på bloggen.

Mina stolar kommer att följa med även denna gång. De har rätta stuket och gör sig så bra i alla möjliga sammanhang.

Besökarna var många och så hoppas jag det blir även denna gång.

Ha en riktigt skön söndag. Nu ska vi packa ihop och bege oss till Malmö.

Akleja 'Blue Barlow' till Malmö Garden Show

Hej hopp! Idag drar vi igång bygget med vår idéträdgård till Malmö Garden Show dom går av stapeln 2-4 juni. Det är jag, min käre make, mina föräldrar och Andreas och André från Trädgårdsanläggare Johan Larsson & son. Häng gärna med på instagram @mariapaalmbacken och!

25 maj (1 of 1)-2.jpg

Dessa ljuvliga aklejor ska följa med. Hela våren har det varit ett pyssel med växterna för att tajma blomningen. Aklejorna har stått hemma hos mig i lite skugga, medan andra har stått på Flyinge Plantshop i solen. Flyinge Plantshop som är sponsor av alla fina växter.

Ha en riktigt fin fredag!

Kvällssol i bambubersån

Efter ett välbehövligt regn kom solen och vi fick en alldeles underbar kväll.

Från vänster: En kopparlönn som håller på att slå ut med en underplantering av idegransklot och röd sockblomma. I mitten kärleksört 'Matrona' sedan en hortensia (minns ej namnet), vit kaukasisk förgätmigej 'Mr Morse' och 'Betty Bowring' och sist en japansk lönn 'Margaret Bee'. Just nu svävar svarta tulpaner 'Queen of Night' över kärleksört och förgätmigej.

Nu är den som allra snyggast, hostan som jag grävde upp i en rabatt för många år sedan. Har ingen aning om namnet. På våren får den lite kogödsel och sedan trädgårdsgödsel.

Vilken härlig inledning på ledigheten. Eller ledig och ledig, i morgon börjar vi bygga vår idéträdgård till Malmö Garden Show. Jag kommer att bygga tillsammans med bästa killarna från anläggningsfirma Johan Larsson & son.