Efter regn kom solsken

Hakonechola macra, Acer griseum, Acer palmatum ‘Margaret Bee’, Bistorta affinis ‘Darjeeling red’.

Hakonechola macra, Acer griseum, Acer palmatum ‘Margaret Bee’, Bistorta affinis ‘Darjeeling red’.

Igår kom det några rejäla regnskurar. Trädgården tackade och tog emot och när solen sen tittade fram fullständigt lyste den.

Bistorta affinis ‘Darjeeling red’, Heuchera Palace Purple’ and Hylotelphium telephium ‘Matrona’

Bistorta affinis ‘Darjeeling red’, Heuchera Palace Purple’ and Hylotelphium telephium ‘Matrona’

Kärleksört ‘Matrona’, bergormrot ‘Darjeeling red’ och lönnalunrot ‘Palace Purple’ glittrar i motljuset.

karleksort-matrona.jpg

Kärleksört ‘Matrona’.

Bistorta affinis ‘Darjeeling red’

Bistorta affinis ‘Darjeeling red’

I går regnade det när glasmästaren skulle komma och sätta listerna på takglasen. Håll tummarna att det blir uppehåll idag så att det blir färdigt.

Ha en fin onsdag!

Växthusbygget

vaxthusbygge-vaxthus-orangeri-orangeribygge-almbacken.jpg

I förra veckan tog vi några stora kliv med vårt växthusbygge. Takglasen är nu utbytta mot och dörrarna är på plats. Maken har drevat fönster och dörrar samt satt alla lister. Han har även målat insidan en sista gång. Det blev så fint. Nu ska samtliga skruvhål spacklas och sen målas. En liten detalj som gör mycket.

vaxthusbygge-vaxthus-orangeri-orangeribygge-almbacken.jpg

Nästa steg är att sätta plåtar vid taket och när de är på plats kan vi äntligen ta av den blå presenningen. Ska bli så skönt att bli färdiga med allt på utsidan så vi kan ägna oss åt insidan.

vaxthusbygge-vaxthus-orangeri-orangeribygge-almbacken.jpg

Det är så härligt att ha dörrarna på plats. Känslan därinne är faktiskt ännu skönare nu. Inte helt fel att kunna stänga om sig när kvällarna blir kyligare.

Ha en riktigt fin tisdag!

Augusti i bilder

månadsbilden-månadscollage-almbacken.jpg

Några dagar försent kommer månadsbilden för augusti. Frodigt, grönt, varmt och härligt. Augusti visade sig från sin allra bästa sida. Nu hoppas jag på en skön september med många fina dagar. Att vårt växthus snart står klar gör faktiskt att det känns lite lättare att hösten är i antågande.

Ha en fin start på veckan!

Augustivemod

hosta-almbacken-krukor.jpg

Nu griper vemodet tag i mig. Så är det alltid i augusti. Eftersom vi haft högsommarvärme den senaste veckan har det dröjt längre än det brukar, men idag kom känslan. Jag älskar verkligen min trädgård i augusti. Så prunkande och färgrik. Mornarna är magiska och de ljumma kvällarna vi haft i år har ju varit helt underbara. Nu ska jag vara lite vemodig ett tag och sen när hösten väl är här så älskar jag den också.

Som ni ser är hostorna på bilden helt hålfria och fina. Så är det i år. Några har klarat sig helt från glupska sniglar och snäckor, medan andra är fulla med fula hål.

almbacken.tradgardsdesign.jpg
almbacken-tradgardsdesign.jpg
almbacken-japansk-lonn-margaret-bee-hosta-goldstandard-almbacken

I går kom de nya takglasen till växthuset det blev hur bra som helst. Puh! Dörrarna kom också på plats, men där behövs en liten justering. Suck! Nästa steg är att beställa plåtar som till taken och när de är på plats kan vi äntligen ta bort den blå byggpresenningen. Det går sakta, men tämligen säkert framåt.

Ha en riktigt skön fredag!

Vit skogsaster - Aster divaricatus

Aster divaricatus, Hakonechola macra

Aster divaricatus, Hakonechola macra

Den vita skogsastern (Aster divaricatus) är ny i min trädgård. Jag planterade en hösten 2018 och tycker att den är hur fin som helst. Vit skogsaster blev årets perenn 2015. Skogsastern blir ca 50 cm hög och blommar från augusti till oktober (hoppas jag).

Skogsastern kan planteras i både i sol och skugga men trivs bäst i halvskugga. Den växer bra i de flesta trädgårdsjordar och klarar torka bättre än andra astrar. Hos mig växer den i den torra skuggan under magnolian.

Aster divaricatus

Aster divaricatus

En mycket trevlig egenskap hos skogsastern är att den ratas av kaniner, harar och rådjur.

Aster divaricatus, hakonechloa macra

Aster divaricatus, hakonechloa macra

Ha en fin torsdag! Håll tummarna att det inte kommer något regn idag när vi ska byta glastaket på växthuset.

Ullungrönn - Sorbus Ulleungensis 'Dodong'

Sorbus ulleungensis ‘Dodong’

Sorbus ulleungensis ‘Dodong’

Förra året hade ullungrönnen (Sorbus ulleungensis ‘Dodong’) två till tre klasar bär. I år är den helt översållad. Kanske beror det på att det var så torrt förra sommaren att det stackars trädet ser till artens överlevnad och därför är helt översållad med bär i år. Vackert är det i alla fall.

Hakonegräs (Hakonechloa macra), Japansk lönn (Acer palmatum ‘Margaret Bee’), Japansk lönn (Acer Palmatum Atropurpureum), Blodormrot (Persicaria amplexicaulis)

Hakonegräs (Hakonechloa macra), Japansk lönn (Acer palmatum ‘Margaret Bee’), Japansk lönn (Acer Palmatum Atropurpureum), Blodormrot (Persicaria amplexicaulis)

Efter en olidligt het dag med temperaturer som visade över 30 grader fick vi ett rejält åskväder och regn i går kväll. Vaknade till en fuktig, men fortsatt varm dag. Skönt för alla växter att få sig en rejäl dusch.

Almbacken-tradgardsdesign-2.jpg

Idag följer vi väderprognosen extra noga. I morgon förmiddag är det nämligen planerat att vi ska få takglasen på växthuset utbytta. Vi hade beställt glas med svart varmkant, men de kom med aluminiumkant istället och det funkar tyvärr inte alls. En liten detalj som gör mycket för helheten. Tyvärr är vädret extremt ostadigt och det är tveksamt om det kommer att vara upphåll i morgon eller ej. Håll tummarna är ni snälla.

Ha en fin onsdag!

Liten radhusträdgård - del 2

H 0 P-8.jpg

Oj, vad helgen gick snabbt. Jag som trodde att jag skulle ha gott om tid att blogga. Nåväl idag kommer den utlovade del 2 från radhusträdgården i Lund. Trädgården anlades hösten 2018, men är redan en härligt grön oas. Visst händer det mycket på en säsong?

Då barnen är stora och vuxit ifrån både pool och studsmatta var en trädgård för mysigt “häng” det familjen önskade. Ett växthus stod högt på önskelistan och fick placeras enligt kommunens regler om friggebodar. En sittplats i kvällssolen och en trädgård som var vacker året om var andra önskemål.

almbacken-tradgardsdesign-radhustradgard-willab-garden-tradgardsdesign.jpg

Färgskalan från entrésidan fortsätter på trädgårdssidan. Trädgården blommar från tidig, tidig vår till sen höst.

almbacken-tradgardsdesign-hakonegräs-hortensia-littlelime.jpg

Syrenhortensiorna ‘Little Lime’ (Hydrangea paniculata ‘Little Lime’) börjar skifta i rosa och matchar därmed bergormroten (Persicaria affinis), kärleksört ‘Matrona’ (Hylotelephium telephium ‘Matrona’), alunrot ‘Palace Purple’ (Heuchera ‘Palace Purple’), solhatt ‘Magnus’ (Echinacea pururprea ‘Magnus’) och gräsens röda vippor.

H 0 P-14.jpg

Än är det inte så stort men som blickfång vid “vägs ände” (trädgårdsägarens benämning) växer ett glansmiskantus sinensis ‘Malepartus’ (Miscanthus sinensis ‘Malepartus’).

H 0 P-18.jpg

Två silverpäron (Pyrus salicifolia) kommer bilda ett skönt tak över sittplatsen så småningom. Andra träd på trädgårdssidan är en carmencitarönn (Sorbus comixta ‘Carmencita’) och en storblommig häggmispel (Amelanchier x grandiflora).

bergrormrot-darjeeling-red.jpg

Bergormroten (Persicaria affinis) stormtrivs.

H 0 P-13.jpg

Det fina växthuset som används flitigt kommer från Willab Garden.

Almbacken-tradgardsdesign-radhustradgard-tradgardsdesign-calamagrostis-karlfoerster.jpg

Tuvrör ‘Karl Foerster’ (Calamagrostis ‘Karl Foerster) som får sina vippor tidigt och står stadigt hela vintern är ett av mina favoritgräs.

H 0 P-16.jpg

När man sitter vid matbordet inomhus har man en härlig vy över trädgården.

H 0 P-12.jpg

En julros (Helleborus) som gått “bananas” och blommar i augusti.

IMG_5040.jpg

Så här såg det ut i trädgården vintern 2018 innan trädgården förvandlades.

24+b-2.jpg

Det första som kom på plats var ett nytt trädäck och växthuset.

24+b.jpg

En stor eloge vill jag ge mina kunder som gjort allt arbete själva. Vem behöver ett gym när man kan bygga och gräva i sin trädgård? Det ska bli ett nöje att följa trädgårdens utveckling.

Ha en riktigt bra start på veckan!

Liten radhusträdgård - del 1

almbacken-tradgardsdesign-radhusträdgård.jpg

En litet radhus i Lund från 60-talet har fått en ny trädgård.

När en kund säger “Jag älskar min nya trädgård”, blir jag alldeles varm i hjärtat. Det är den absolut bästa komplimangen jag kan få. Då har jag förstått och löst min uppgift på bästa sätt, nämligen att skapa mina kunders drömträdgård. Ibland vet de själva vad de är ute efter, men ofta vet de inte alls vad de önskar. Det är mitt jobb att ta reda på vad de inte själva vet att de vill ha.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Mina kunder i Lund ville verkligen göra något åt sin entrésida och det var där vår resa startade. Det slutade med att vi kom fram till att hela trädgården behövde en “make-over”. Hur det blev på trädgårdssidan får ni se i helgen. När man anlägger en trädgård är det viktigt att tänka efter i vilken ände man ska börja. I detta fallet var det självklart av logistiska skäl att börja med trädgårdssidan. Entrésidan stod klar att planteras våren 2019. Planteringarna är redan fina, men vänta några år till det har vuxit till sig ordentligt. Då tänker jag främst på träden, bambun och prydadsgräsen.

almbacken-tradgardsdesign-radhusträdgård.jpg

Färgerna är varma och plockar upp det röda i teglet och cortenstålet.

almbacken-tradgardsdesign-radhustradgard.jpg
almbacken-tradgardsdesign-radhustradgard.jpg
almbacken-tradgardsdesign.radhusträdgard.jpg
before-3.jpg

Några före-bilden är alltid roligt att se. Som ni ser har vi återanvänt de gamla plattorna.

before.jpg

Ha en riktigt härlig fredag!

Krukor

Plectranthus scutellarioides, Rosmarinus officinalis, Aeonium aroreum and a Nowichterrier.

Plectranthus scutellarioides, Rosmarinus officinalis, Aeonium aroreum and a Nowichterrier.

Utanför växthuset står en samling krukor. Ett palettblad (Plectranthus scutellarioides), en rosmarin (Rosmarinus officinalis) och en liten trädtaklök (Aeonium aroreum). Linslusen Fanny är som synes en mycket liten hund.

Funderar över hur jag ska få plats med allt som jag tänkt övervintra i växthuset. De tre krukorna på bilden är bara några av alla som ska få plats. Har börjat skissa på bord och bänkar.

Idag har jag en toppendag framför mig. Först blir det jobb vid ritbordet och sen bär det iväg på event tillsammans med mina “trädgårdstjejer” på Sofiero Slott. Den stora trädgårdsfesten drar igång på fredag och håller på till på söndag. Det brukar vara hur trevligt som helst så missa inte detta om du bor i närheten.

Ha en fin torsdag!

Börjat fundera på lökar...

almbacken-hakonegräs.jpg

Har ni börjat fundera på lökplantering? Jag börjar ladda upp, men har inte beställt en endaste lök ännu. Jag är väldigt mycket här och nu och har därmed svårt att tänka på våren nu. Men, det är bara att samla ihop sig och försöka komma ihåg vad det var som saknades i våras. En sak vet jag och det är att jag ska plantera massor av krokus och allium i cortenellipsen.

almbacken.jpg

Ha en fin tisdag alla!

Sensommar

Hydrangea paniculata ‘Silver Dollar’, Miscanthus sinensis ‘Malepartus’, Hakonechola Macra, Vinca Minor, Hosta ‘Gold Standard’

Hydrangea paniculata ‘Silver Dollar’, Miscanthus sinensis ‘Malepartus’, Hakonechola Macra, Vinca Minor, Hosta ‘Gold Standard’

Några dagars regnande är välgörande för en liten trädgård. Allt är friskt och frodigt.

Norwichterrier Fanny

Norwichterrier Fanny

Som jag älskar denna lilla hund.

almbacken-hortensia-silverdollar-miscanthusmalepartus..jpg

Det ser ut som vi har en fin sensommarvecka framför oss. Idag börjar skolorna och vi har bara ett barn kvar skolåldern, Ylva, som börjar årskurs två på gymnasiet. Det känns faktiskt lite konstigt och ovant.

Ha en fin start på veckan!

Ljuvliga dahlior

Dahlior-2.jpg

Kolla in denna buketten! Blodtopparna växer faktiskt i min trädgård, men de andra skönheterna kommer från min kära vän Karolina (@karolinalansmansgarden). I lördags var jag på Länsmansgården och plockade dessa makalöst vackra dahlior, blomstermorot (Daucus Carota) och slöjsilja (Ammi majus).

Dahlior-3.jpg

Buketten står i västhuset där den håller sig fin extra länge.

Dahlior.jpg

I lördags hade jag fint besök i trädgården. 45 mycket trevliga personer från Österlens Trädgårdssällskap kom på eftermiddagen. Det regnade hela förmiddagen men på eftermiddagen fick vi uppehåll. Åh, som det gladde mig.

Glashus, växthus eller orangeri?

almbacken.jpg

Vad är det vi har byggt? Är det ett växthus, orangeri, glashus? Jag vägrar kalla det för uterum då jag associerar det med något helt annat. Vårt bygge har glastak, men inte över hela taket, det är isolerat och får inte sol hela dagen. Det är därmed inte riktigt ett växthus och kommer inte heller att användas som ett sådant. Vi kommer mer att använda det som man använder ett orangeri, nämligen att vinterförvara växter. Det allra viktigaste med det lilla huset är dock att vi ska vistas i det så mycket som möjligt. Egentligen är det nog ett “myshus”.

almbacken-vaxthusbygge-orangeri-vaxthus.jpg

Jag följer väderprognosen med stort intresse idag. I morgon får jag nämligen trädgårdsbesök. Välkomna säger jag till Österlens trädgårdssällskap. Jag hoppas innerligt att prognosen ändrar sig för just nu ska det regna…

Ha en skön fredag!

Månadsbild augusti

Månadsbild augusti

Månadsbild augusti

Då var det dags för månadsbilden igen. Högsommar har gått över i sensommar. I juli månad går min trägård mest i olika gröna nyanser I augusti börjar den bli lite mer färgstark och kontrastrik igen. Nu blommar hortensiorna för fullt och lyser upp med sina stora vita blomklasar. I höstas planterade jag vit skogsaster (Eurybia divaricata) som skymtar till höger i bild. Kärleksörten (Hylotelephium telephium) börjar slå ut, medan blodormroten (Persicaria Amplexicaulis) fortsätter blomma. Gräsen, Calamagrostis ‘Karl Foerster’, börjar anta sin halmgula färg som jag gillar så mycket.

Månadsbild juli

Månadsbild juli

Månadsbild juni

Månadsbild juni

Månadsbild maj

Månadsbild maj

Månadsbild april

Månadsbild april

Månadsbild mars

Månadsbild mars

Fikon

Bornholmsfikon

Vårt Bornholmsfikon är översållat med frukter som äntligen börjar mogna. Alla mognar inte på en gång, utan man hinner njuta av några varje dag. Några dagar till, sen börjar festen. Antingen äter vi dom rakt upp och ner eller med god ost och ett glas rött. Så gott!

Ha en fin tisdag. I kväll ska vi fira vår Leo som fyller 26 och och har bjudit in till kalas i egna lyan.

Nyklippt thujahäck

almbacken-thujahäck-tradgardsdesign.jpg

I går klippte maken thujahäcken. Det är verkligen inte hans favoritgrej. Kort och gott så avskyr han det. Jag peppar med hur snyggt det blir, fixar kaffe och skickar ut barnen att samla upp klippet.

almbacken-tradgardsdesign-thujahack.jpg

Thujahäcken klipps en gång per år, vilket räcker för att den ska se prydlig och fin ut. Älskar dock när den är nyklippt och överkanten är extra skarp.

hortenisa-limelight-almbacken.jpg

Vi har thuja ‘Brabant’ som är hårt tuktad. En välklippt thujahäck är en perfekt grön fond året om i trädgården.

Ha en fin start på veckan!

En liten engelsk pelargon

engelsk-pelargon-vaxthus-orangeri-almbacken.jpg

Perfekt väder att greja i trädgården idag. Jag har strukit panelen på växthuset en sista gång medan maken har klippt thujahäcken. Ungdomarna räfsar ihop och stoppar i säckar. Vi fikar tillsammans i orangeriet och har det oförskämt bra.

engelsk-pelargon-vaxthus-orangeri-almbacken.jpg

Visst är den söt, den engelska pelargonen jag köpte på Österlen? Så fin tillsammans med blodtopparna.

almvbacken-vaxthus-orangeri-japansk-lonn-margaretbee.jpg

Dagens utsikt. Allt eftersom stammar jag upp den japanska lönnen ‘Margaret Bee’. Den sägs kunna bli ca 6 m hög. Det ska bli spännande att se hur stor den blir hos mig.

Sensommarblomning

Persicaria amplexicaulis ‘Speciosa’

Persicaria amplexicaulis ‘Speciosa’

Det blev en kort första arbetsvecka. Perfekt att mjukstarta två dagar och sen ta helg. I nästa vecka är det full fart med ritarbete och rådgivningar. I dag kommer vänner som vi inte träffat på länge och som jag längtar så efter. Hoppas kunna måla färdigt fasaden på växthuset i morgon.

Blodormroten trivs i min trädgård och blommar länge.

Hydrange paniculata ‘Limelight’

Hydrange paniculata ‘Limelight’

Syrenhortensia ‘Limelight’ är en riktig snygging som älskar vatten. Regnet som kom i förgår gjorde gott.

Eurybia divaricata

Eurybia divaricata

I höstas planterade jag vit skogsaster vid magnolian. Den trivs både i sol och skugga och tål torka. Så söt.

Ha en riktigt skön lördag! Nu ska jag fixa för en mysig eftermiddag i orangeriet.

Augustimorgon på trädäcket

almbacken-tradgardsdesign-tradack.jpg

Grönt och frodigt på trädäcket. Klättervildvinet som kommer utifrån och klär nu in hela vår gavel och letar sig in över planket. Klematis ‘Paul Farges’ eller ‘Summersnow’ blommade tidigt i år och är i princip överblommad. Strutbräken i krukorna har det tufft. Jag har haft dem där i många år och de fyller krukorna mer än väl och då torkar de snabbt. Jag tror jag ska ersätta dem med träjon som är mer torktåliga.

I går fick trädgården en riktig rotblöta. Det kom 30 mm och det tackar vi för.

Ha en riktigt skön fredag!