Tulipa 'Vincent van Gogh'

Tulipa-Vincent-van-Gogh-cairo-almbacken-tradgardsdesign-kukor-japamsk-lonn.jpg

Ny för mig är den varmt djupröda tulpanen ‘Vincent van Gogh’. Den är så vacker tillsammans med tulipa ‘Cairo’ och den röda japanska lönnen, Acer Palmatum dissectum ‘Garnet’. Funkar dessutom alldeles utmärkt i kruka så den kommer jag plantera till hösten igen.

tulpan-tulipa-Vincent-van-Gogh.jpg
japansk-lonn-acer-palmatum-dissectum-garnet-krukor-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Japanska lönnar är trivs bra i kruka och gör sig så bra i olika krukarrangemang. Man får dock vara lite aktsam om de rödbladiga. De vill helst stå i halvskugga då bladen annars riskerar att brännas.

Ha en fin tisdag!

Morgondis

almbacken-tradgardsdesign-corten.jpg

En vindstilla och skön morgon. Dimman är på väg att lätta och det kommer bli en fin dag. Narcisserna är på väg att blomma över. Tulpanerna har tagit över och alliumen i cortenellipsen står i knopp. Alliumen får dock vänta lite. Jag har sen tidigare vita allium och satte lila ‘Puple Sensation’ i cortenellipsen. Vet inte riktigt hur jag tänkte. Ångrar det och kommer dra upp dem efter blomningen. Så kan det bli.

almbacken-tradgardsdesig-acer-palmatum-organgedream.jpg

Narcissus ‘Thalia’ på väg att blomma över.

fredag 10-5.jpg

Denna realök skulle vara aprikos, men är mer rosa i mina ögon. Vacker tillsammans med höstsilveraxet är den dock.

I går var jag på en trevlig utflykt till Norrvikens Trädgårdar i Båstad. ‘Magical Hydrangea’ bjöd på ett härligt event. Bilder från detta trevliga hittar du på Instagram, @mariapaalmbacken. Jag kan varmt rekommendera ett besök på Norrviken. Så himla fint det har blivit där. Ät gärna lunch där också. De serverar fantastiskt god mat i supertrevlig miljö.

Ha en riktigt härlig fredag!

Rufsig trädgård

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Ena stunden regnar det, andra stunden skiner solen. Vi har ett riktigt aprilväder, fast i maj då.

Just nu är trädgården ganska rufsig. Allt börjar bli lite yvigt och de annars så strikta häckarna och kloten spretar också. Narcisserna är på sluttampen. Förutom mina älskade ‘Thalia’ har jag varit riktigt nöjd med Narcissus poeticus ‘Actaea’. Jag kommer definitivt att sätta fler av dessa till hösten.

almbacken-trädgårdsdesign.jpg

Magnolian har tappad de flesta blombladen, men än är det några kvar som blommar. Seneftermiddagen är helt klart den vackraste stunden i min trädgård.

Växthusinredning

Produkter bland annat från IKEA, Norrgavel, Fogia, Contura, Klippans Yllefabrik och Marimekko.

Produkter bland annat från IKEA, Norrgavel, Fogia, Contura, Klippans Yllefabrik och Marimekko.

Som ni säkert förstår så funderar jag en hel del på inredningen till växthuset just nu. Jag vill ha en varm, avslappnad känsla med rustika och oömma naturmaterial. Det ska finnas plats både för härliga middagar, mysiga fikastunder och många växter. Fårskinn, grå yllefiltar, kaffekoppar och saltglaserade krukor har vi redan gott om, men det blir helt klart några nya inköp när växthuset står klart.

Växthuset bygger vi som ni vet i svart trä. Golvet kommer bli ett brunt oglaserat klinkergolv som är nästan identiskt med det Höganäsklinker vi har i boningshuset.

Ha en fin tisdag! I eftermiddag ska jag titta på ett nytt jobb och få se en radhusträdgård ritad av ingen mindre än Ulla Molin.

Vy från växthuset och 'Margaret Bee'

almbacken-tradgardsdesign-vaxthusbygge-vaxthus.jpg

Växthusbygget går framåt. Mycket mätande, sågande och skruvande. Konstruktionen är inte helt okomplicerad och det kräver en hel del tankearbete och planerande.

Här står jag i alla fall i växthuset och blickar ut mot trädgården. Ser fram emot att sitta här i en skön stol med ett glas vin eller en kopp kaffe.

almbacken-tradgardsdesign-japansk-lonn-margareth-bee.jpg

Den japanska lönnen ‘Margaret Bee’ har slagit ut och är så vacker. ‘Margaret Bee’ har nu vuxit i vår trädgård i 7 år och är verkligen ett smycke.

Japansk lönn.jpeg

Så här såg den ut när jag köpte den i april 2012. Bara en liten buske. Jag stammar upp den efter hand. Dels vill jag ta fram det vackert vasformade växtsättet, dels får den inte bli för vid nertill av praktiska skäl. ‘Margaret Bee’ sägs kunna bli 6 m hög och det får den gärna bli.

Ha en fin start på veckan!

Tulipa 'La Belle Epoque'

tulipa-la-belle-epoque-queen-of-night-almbacken-tradgardsdesignj.jpg

Vi är många som fascineras as skönheten hos tulipa ‘La Belle Epoque’. Och visst har den något speciellt, både vad gäller färg och form. Den lyfter också de de mörka tulpanerna ‘Queen of Night’ och ‘Paul Scherer’ på ett alldeles underbart vis. Alunroten ‘Palace Purple’ matchar perfekt.

Lökarna kommer från @passionfortulips.

tulipa-la-belle-epoque.jpg
almbacken-tradgardsdesign

Det är en helt ljuvlig tid nu. Det svalare vädret gör att vi får njuta av tulpanerna lite längre och det är jag tacksam för. Bokhäcken i bersån är snart helt utslagen och den skira grönskan är så vacker.

tulipa-la-belle-epoque-paul-sherer.jpg

Här står ‘La Belle Epoque’ tillsammans med svarta ‘Paul Scherer’.

Idag skiner solen och maken bygger på växthuset. Jag står för markservicen, promenerar med hundarna och åker till bygghandeln och kompletterar diverse när det behövs.

Almbacken-tradgardsdesign.jpg

Ha en skön söndag!

Tulipa 'Cairo'

tulipa-cairo-tulpan-krukor-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Här kommer den igen, tulipa ‘Cairo’. Nu har lönnen (Acer Palmatum ‘Dissectum Garnet’) slagit ut ytterligare och tillsammans med den mörka alunroten kompletterar de tulpanerna på ett fantastiskt sätt.

tulipa-cairo-almbacken-tradgardsdesign

Till hösten kommer jag plantera ut ‘Cairo’ mina rabatter. Den kommer vara så snygg tillsammans med mörka ‘Queen of Night’ och ‘Paul Scherer’.

tulipa-cairo-tulpan-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Ha en härlig lördag! Min plan är att vi ska åka och titta ut en braskamin till växthuset och sen förbereda för kvällens gäster. I morgon hoppas jag på växthusbygge igen.

Röda fransiga tulpaner

tulpan-krukor-almvbacken-tradgardsdesign

Tanken var att alla tulpankrukor skulle vara försedda med etiketter med sortnamn eftersom jag annars glömmer det direkt. Den här röda skönheten saknar dock etikett och jag kan faktiskt inte ens minnas att jag köpt någon röd fransig sort. Vacker är den i alla fall och passar fantastiskt bra tillsammans med mina röda penséer.

krukor-tulpaner-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Jag ställde en fråga på Instagram om någon visste vilken sort det kan vara. Anna (Arkitektens Trädgård) föreslog ‘Pacific Pearl’ och det skulle det absolut kunna vara. Jag kör på det.

Idag vaknade vi till en vacker, men kall morgon. Peppar, peppar klarade vi oss från frost, tillskillnad från på många andra ställen. Det gör mig inget att vi inte har sommartemperaturer längre, men minusgrader på nätterna betackar jag mig för. Det lite svalare vädret gör ju att vi får njuta av vårlökarna lite längre.

Ha en riktigt skön fredag!

Sköna maj välkommen!

Narcussus-Thalia-almbacken-tradgardsdesign.jpg

När solen lyser genom pilen skira grenverk är det magiskt vackert i min trädgård. Fåglarna kvittrar och man vill bara stanna tiden.

Välkommen säger jag till sköna maj.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Blommande narcissus ‘Thalia’ och grönskande japanska lönnar.

almbacken-tradgardsdesign-vaxthusbygge-corten-narcissus-thalia.jpg

Växthusbygget går framåt. Häromdagen var glasmästaren här om mätte för de fasta glasen och jag håller tummarna att de kan vara på plats till den 11:e juni då Nils tar studenten.

I corten-ellipsen har vildtulpanerna blommat ut och alliumen börjat sträcka på sig.

almbacken-tradgardsdesign-penséer-gyllenlack.jpg

Röda penséer och röda gyllenlack (Erysimum).

almbacken-tradgardsdesign-idegransklot.jpg
almbacken-tradgardsdesign-narcissus-thalia.jpg

Önskar dig en riktigt skön första maj. Här fortsätter växthusbygget varvat med fikor och hundpromenader.

Magnolia, tulpaner och narcisser

magnolia-tulipa-purissima-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Oj, tiden på våren räcker inte till. Jag har upp över öronen med jobb och så växthusbygge, en kommande studentskiva och allt annat som hör livet till. Måste hinna njuta av allt vackert också. Den stora fördelen med att ha kontoret hemma är faktiskt att jag hinner njut av min trädgård. Om vädret tillåter intas alla luncher där och att gå en liten sväng är bästa micro-pauserna.

magnolia-soulangeana-almbacken-tradgardsdesignjpg

Bilderna är från förra veckan och det har redan hänt en hel del. Pingstliljorna ‘Actaea’ blommar fortfarande liksom tulpanerna ‘Purissima’. Magnolian blommar för fullt, men har också börjat tappa sina blomblad. Underbart är verkligen kort när det gäller magnolior.

Narcissus-thalia-almbacken-tradgardsdesign-corten.jpg

Narcissus ‘Thalia’ blommar på för fullt och håller också formen när det regnar, vilket det ju faktiskt har gjort nu. Det var ett välbehövligt regn som kom i helgen och det får gärna komma mer (pä nätterna då).

Ha en fin start på veckan!

Påsk och växthusbygge

växthusbygge-växthus-trävaxthus-almbacken-tradgardsdesign

Hoppas ni haft en riktig härlig påsk. Vilket makalöst vackert väder vi har haft. Trädgården och naturen har fullkomligt exploderat. Magnolian står i full blom, liksom narcisser och tidiga tulpaner.

Mina kära föräldrar har bott hos oss hela påskehelgen. Pappa och maken har byggt på växthuset och jag och mamma har stått för markservicen och tagit hand om hundar. Arbete har varvats med goda luncher, fikor och middagar med fler familjemedlemmar. Intensivt, men roligt.

växthusbygge-träväxthus-växthus-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Målet, som också uppfylldes, för helgens växthusbygge var att komma så långt att glasmästaren kan komma och mäta för de fasta glasrutorna.

magnolia-soulangeana.jpg

Den älskade magnolian (Magnolia Soulangeana) blommar som en tok. Blommorna blev lite skadade av frostnätterna vi hade i förra veckan, men har klarat sig förhållandevis bra.

Peggy-Norfolkterrier-terrier.jpg

Huset har varit full av både människor och djur. Föräldrarnas lilla Norfolkterrier, Peggy, är nu sju månader och alldeles underbar. Glad, pigg, kelig, social och helt orädd. Precis som en Norfolkterrier ska vara.

Peggy-Norfolkterrier-terrier
Bullterrier-minibullterrier.jpg

Vi har också passat Astrid. Astrid är barnens kusin Ronjas minibullterrier. Astrid som i sitt havande tillstånd mest var intresserad av att sitta i någons knä eller gosa i sängen. Astrid består av 12 kg kärlek och vänlighet, men också envishet och styrka. Jag är tokig i henne.

Bullterrier-minibullterrier.jpg

Ha en fin onsdag!

Vildtulpan 'Turkestanica'

tulipa-turkestanica-vildtulpan.jpg

Nu står hon i full blom, lilla vildtulpanen ‘Turkestanica’ (Tulipa ‘Turkestanica’). ‘Turkestanica’ blir ca 15-20 cm hög och trivs på ett soligt och väldränerat läge. Den får flera blommor på varje stjälk och det sägs att den gärna förökar sig. Jag har inte haft tur med det, utan på de ställen jag har satt den har det blivit färre för varje år. Jag hoppas den kommer trivas bättre i ellipsen.

De stora bladen du ser är allium som kommer blomma i början av juni.

tulipa-turkestanica-vildtulpan-corten

Efter ännu en natt med minusgrader väntar vi sol. Egentligen behöver vi regn igen. Det är torrt i marken nu. Jag är dock egoistisk och tacksam för torrväder då vi planerar att bygga på växthuset hela påsken.

vildtulpan-turkestanica-tulipajpg

Ha en fin vårdag!

Månadsbild

april 2019

april 2019

Då var det dags för månadsbilden. Den 15:e varje månad kommer jag att fota denna vy över trädgården. I april är färgerna helt annorlunda. Bokhäckarnas gyllene kopparfärg har mattats av och eken har tappat alla sina blad. Spireakloten och ligusterkloten har börjat grönska. Tittar man noga kan man se att magnolinas knoppar har slängt rocken. I cortenellipsen blommar tidiga vildtulpanen ‘Turkestanica’ och narcissus ‘Thalia’ slår ut vilken dag som helst liksom några andra narcisser som jag glömt namnet på. Tulpaner och allium är på gång liksom alla perenner.

mars 2019

mars 2019

En stor skillnad är också att växthusbygget är på gång nu och det kommer definitivt att sätta sin prägel på trädgården.

Hoppas ni har haft en bra helg. Jag och maken har haft en härlig helg hos goda vänner i Stockholm. Både där och här har det varit tämligen kallt med minusgrader på nätterna. Enligt prognosen ska vi få minusgrader i natt också, men sen verkar det vara över. Håller tummarna för det.

Narcissus 'Thalia' på gång

12 april-3.jpg

Trädgården är minst sagt lite tilltufsad efter nattens frost. Julrosor och tulpaner som kommit långt ligger ner. Narcissus ‘Thalia’ håller dock stilen. Jag noterar att jag ha en del tuvor där det inte kommer så många blommor. Det kan vara ett tecken på att man behöver gräva upp tuvan och dela på lökarna.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Lökväxterna gör dock att trädgården grönskar tidigt och det är verkligen välkommet så här års.

12 april-5.jpg

Idag lämnar jag och maken Skåne och åker till Stockholm över helgen och umgås med goda vänner. Ungdomarna stannar hemma och håller ställningarna. De ha lovat minusgrader på nätterna över helgen, men sen hoppas jag att det är slut på det. Aprilväder är minst sagt nyckfullt.

Ha en härlig fredag!

Växthusbygge

växthusbygge-almbacken-växthus.jpg

I ett makalöst härligt vårväder har det byggts på växthuset hela helgen. Min far och make bygger och jag och mamma står för markservicen, går långpromenader med hundarna. Jag har också påbörjat rengöring av våra trädäck och utemöbler. Eftersom garaget varit fullt med växthusvirke hela vinter har våra trädgårdsmöbler stått ute och behöver lite kärlek.

växthusbygge-almbacken-växthus.jpg

Väggarna på sidorna är på plats och den stora limträbalken likaså. Vi oroade oss lite för hur vi skulle få den på plats, men det visade sig gå hur lätt som helst med lite tanke och styrka. Nu ser man dörröppningen där det kommer en dubbeldörr. Ovan dörrpartiet hamnar två öppningsbara fönster. Jag vet inte om ni kan se, men på den vänstra sidoväggen kommer vi också sätta två öppningsbara fönster.

I cortenellipsen blommar nu vildtulpaner ‘Turkestanica’ och alliumen bidrar med grönska.

växthusbygge-almbacken-växthus.jpg

Ja, jag är så otroligt glad för detta bygge som ni säkert förstår. Jag kan knappt tro att det är sant att jag ska få ett eget växthus.

orange-dream-acer-palmatum-japansk-lonn.jpg

Är den inte vacker? Den japanska lönnen ‘Orange Dream’ (Acer palmatum ‘Orange Dream’) slår ut i en alldeles underbar färg.

Önskar dig en fin start på veckan!

Mini-pensé 'Red Blotch'

pansé-red-blotch.jpg

Jag är svag för mörkt röda penséer. Denna minipensé som heter ‘Red Blotch’ hade jag förra året också och den är både vacker och blir kraftig och fin.

pensé-red-blotch-almbacken.jpg
pensé-red-blotch.jpg

Ännu är vindarna lite kyliga, men framåt dagen kommer det bli hur varmt och skönt som helst. Jag är lite orolig för magnoliablommorna som börjat lätta på “rocken”. Nästa vecka varnar de för minusgrader någon natt och det vill vi verkligen inte ha. Gillar inte att den är igång så här tidigt.

Idag blir en dag vid ritbordet, med sköna pauser i en solig trädgård. Önskar dig en riktigt härlig fredag.

Krukor med vårblommor

krukor-pensé-penséer-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Fler krukbilder. Det nya i trädgården just nu är alla krukor fyllda med vårblommor och dom kan man ju inte låta bli att fota. Jag gillar verkligen vinrött eller är det varmt lila till vårt hus.

krukor-pensé-frizzle-sizzle-hycaint-woodstock-almbacken.jpg

Pensé ‘Frizzle Sizzle’ mini och hyacint ‘Woodstock’ i knopp. Hyacinterna satte jag i höstas och de har verkligen kommit fint.

krukor-penséer-pensé-frizzle-sizzle-hycaint-woodstock.jpg

Tulpanerna kommer först om några veckor, men de grågröna bladen är också dekorativa.

krukor-hyacint-woodstock.jpg

Fina blomster, men där i bakgrunden sitter en av de finaste jag vet.

norwichterrier-terrier.jpg

Lilla Fanny-älsklingen. Fanny blev opererad för urinsten i förra veckan. Såret läker jättefint, men hon har drabbats av urinvägsinfektion som inte vill ge med sig trots antibiotika. Jag får nog ringa veterinären igen.

Idag ska maken vara ledig och bygga på växthuset tillsammans med min far. Jippi!

Önskar dig en skön torsdag!