Krukor med vårblommor

krukor-pensé-penséer-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Fler krukbilder. Det nya i trädgården just nu är alla krukor fyllda med vårblommor och dom kan man ju inte låta bli att fota. Jag gillar verkligen vinrött eller är det varmt lila till vårt hus.

krukor-pensé-frizzle-sizzle-hycaint-woodstock-almbacken.jpg

Pensé ‘Frizzle Sizzle’ mini och hyacint ‘Woodstock’ i knopp. Hyacinterna satte jag i höstas och de har verkligen kommit fint.

krukor-penséer-pensé-frizzle-sizzle-hycaint-woodstock.jpg

Tulpanerna kommer först om några veckor, men de grågröna bladen är också dekorativa.

krukor-hyacint-woodstock.jpg

Fina blomster, men där i bakgrunden sitter en av de finaste jag vet.

norwichterrier-terrier.jpg

Lilla Fanny-älsklingen. Fanny blev opererad för urinsten i förra veckan. Såret läker jättefint, men hon har drabbats av urinvägsinfektion som inte vill ge med sig trots antibiotika. Jag får nog ringa veterinären igen.

Idag ska maken vara ledig och bygga på växthuset tillsammans med min far. Jippi!

Önskar dig en skön torsdag!

Gyllenlack - Erysimum cheiri

gyllenlack-erysimum-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Nytt för i år hos mig är gyllenlack (Erysimum cheiri) eller lackviol, som den också kallas. Gyllenlack är en riktig tuffing som klarar några minusgrader och som, vid rätt skötsel, kan blomma hela sommaren.

Gyllenlacken kommer i en många olika färger såsom olika nyanser av gult, orange, lila eller mörkt röd. Jag föll pladask för denna mörkt röda som passar så bra tillsammans med vinröda och mörkröda penséer.

gyllenlack-erysimum-pensé-penseer-vinröda-mörkröda

Gyllenlack planteras ganska tätt för bästa resultat. Jag har tre plantor i min kruka på bilden. Gyllenlack trivs bäst i soliga och skyddade lägen, men klarar även andra placeringar. Ge dem lite näring ibland och plantera i en bra jord.

2 april-7.jpg

Jag köpte även ett par plantor av en blekt gul variant som är jättesöt.

Idag ska jag ha en överlämning av ett projekt. Jag har gestaltat en del av en stor trädgård och resultatet är en skånsk ‘have’ med moderna inslag.

Ha en fin onsdag!

Frizzle Sizzle mini

pensé-frizzle-zizzle-almbacken-tragardsdesign.jpg

Välkommen april! Nattfrost med ett par minusgrader övergick i en strålande solig dag. Lunch och kaffe intogs i trädgården. Helt underbart.

Krokusar och julrosor på bordet har ersatts av penséer, kungsängsliljor och narcisser. Visst är den söt, mini-varianten av ‘Frizzle Sizzle’?

frizzle-zizzle-mini-pensé-almbacken-trädgårdsdesign.jpg

Trots strålande sol och roligt jobb, har jag varit så trött idag. Jag håller tummarna för att man kommer införa sommartid året om.

Önskar dig en fin start på veckan!

Växthusbygget är igång

31 mars-3.jpg

Jippi! Då är vi äntligen igång med vårt bygget av vårt växthus. I höstas gjöt vi plattan och vi har också målat det mesta virket. Men, i helgen kickade vi igång själva bygget. Det är min pappa (som är arkitekten bakom växthuset) och maken som kommer att agera snickare. Jag är behjälplig med att bära saker, köra och köpa skruv, fixa lunch och fika. Vädret har varit strålande hela helgen vilket naturligtvis var mer än välkommet.

växthusbygge-växthus-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Det tog faktiskt hela helgen att resa denna väggen. Det kan tyckas lite, men det var en hel det sågande och finlir för att få ihop det hela. Växthuset kommer bli 19 kvadratmeter invändigt och som ni ser kommer det att få en rejäl takhöjd i framkant. Det kommer bli ett kaxigt litet hus.

växthusbygge-växthus-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Ja, här hoppas jag att vi snart (allt är relativt) kommer att sitta och njuta.

Jag har mellan mina sysslor ägnat mig åt att plantera vårblommor. Jag har bara ett litet bekymmer, jag behöver fler krukor. Alltid.

Önskar er en fortsatt skön söndag!

Hyacinter och narcisser

hyacint-pacific-ocean-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Idag kommer det bli en helt underbar vårdag. Känner bara för att vara ledig och plantera alla härliga vårblommor som väntar på att komma i jorden. Men, det får vänta. Idag kommer jag att sätta tänderna i en växtkomposition till en liten radhusträdgård.

Några rundor i trädgården lär det ju bli. Måste ju hålla koll på varenda liten lök som är på väg upp. På bilden är det den mörka hyacinten ‘Pacific Ocean’ som tittar upp. Olikt andra lökväxter kommer både blad och blomma samtidig på hyacinterna.

narcisser-almbacken.jpg

Att det är narcisser är tydligt, men jag har inte en aning om vilken sort jag satte. Det bästa med att vara glömsk är att det blir lite spännande.

Lilla “Fanny-hunden” blev igår opererad för urinsten. Operationen gick bra, men lilla vovven är ganska ynklig. I går hade hon ont när hon kissade, men det är bättre idag. Hon får smärtstillande och vill vara nära matte hela tiden.

Önskar dig en riktigt härlig fredag!

'Thalia' och idegransklot

almbacken-tradgardsdesign-idegransklot.jpg

Det börjar bli ganska grönt i trädgården nu. Förhållandevis i alla fall. Efter förra årets blomning glesade jag ut bland mina ‘Thalior’. Det kan bli för mycket av det goda. Nu kommer de i alla fall med full fart och visst är de fina också i knopp. Idegranskloten är en fin kontrast och skapar välbehövlig struktur.

cortenstål-corten-cortenplåt-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Tulpaner på väg upp och vissnande snödroppar och krokus. I cortenelipsen kommer vildtulpaner och allium.

almbacken-tradgardsdesign.cortenplåt-cortenstål-corten-idegransklot.jpg
almbacken-tradgardsdesign-idegransklot.jpg

Just nu sitter jag som på nålar och väntar att de ska ringa från veterinären. Idag har vår lilla Fanny blivit opererad för urinsten och jag hoppas innerligt att allt har gått bra och jag snart får hämta hem henne.

Ha en fin fortsättning på torsdagen!

Flisby

Flisby.jpg

Flisbys katalog för 2019 är verkligen inspirerande. Fina produkter och riktigt härliga miljöbilder. Omslagsbilden är hur läcker som helst. Jag blev jätteglad när jag blev tillfrågad om jag ville skriva om vikten av det gröna och hur man skapar en lättskött plantering. Inget går upp mot en vacker stenläggning i frodig grönska.

Flisbys katalog hittar du HÄR.

Flisby.jpg

Lökurnorna på plats

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Då var allt lökurnorna på plats i trädgården. Fram till nu har några fortfarande stått under tak i trädgårdsskjulet. Det är så vansinnigt spännande att följa dem och gotta mig åt hur fint det ska bli. Jag har satt några nya sorter i år och dem är jag såklart extra nyfiken på.

kurkor-almbacken-tradgardsdesign-hycinter .jpg

I år har jag satt flera krukor med hyacinter. De verkar ratas av mössen och kommer jättefint överallt. På bilden syns tulpaner och hyacinter i krukor samt en rolig thuja som jag nu glömt namnet på.

Ha en fin start på veckan!

Reportage i Hageliv & Uterom

24 cmars.jpg

I det senaste numret av den norska tidningen Hageliv & Uterom kan du läsa en intervju med mig. Jag delar mig av mina bästa trädgårdstips och bilderna är från olika delar av året i min trädgård.

Hageliv & Uterom är en riktigt trevlig trädgårdstidning som jag önskar fanns lättillgänglig i Sverige också. Jag hade till exempel gärna läst den på Readly.

24 a mars-3.jpg
almbacken-tradgardsdesign.jpg

Efter en helg med härligt trädgårdsarbete och en sväng till tippen ska det smaka gott med fika och middag med mina föräldrar och svärmor.

Ha en skön söndagkväll.

Krokus i kruka

krokus-jeanne-d'arc-almbacken.jpg

Önskar dig en trevlig fredag med en kruka full med krokus Jeanne ‘d’Arc’. Jag var lite orolig för att tulpanerna i krukan inte hade kommit igång och tänkte att lökarna kanske ruttnat. Nu ser det dock ut som de har vuxit lite och jag har återfått hoppet.

krokus-jeanne-d'arc-almbacken-tradgardsdesign-krukor.jpg

I förgrunden en mörk alrunrot ‘Obsidian’ som plockar upp och framhäver de mörka strimmorna på krokusarna.

I år höstas åt mössen upp de flesta krokusar jag planterat i kruka. Trevligt att några klarade sig, men till hösten blir det nät över alla krukor.

Ha en skön kväll!

Vårdagjämning och sena krokus

crocus-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Idag är det vårdagjämning och det är väl en dag värd att fira. Från och med idag kommer dagarna vara längre än nätterna. Härligt!

Krokusarna blommar på för fullt och nu har även de sena sorterna slagit ut. Mina sena är den fina randiga som jag tror är ‘Pickwick’ och den kritvita, storblommiga ‘Jeanne D’arc’

krokus-jeanne-dárc-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Allt regnande gör att jag oroar mig för de lökurnor som jag satte ut. Tycker inte att det händer så mycket i dem så jag är rädd att lökarna har ruttnat. Nästa vinter kommer inte detta bli ett problem tänker jag för då kommer jag ha mitt växthus att förvara dem i. Det är inte kylan som är problemet för lökarna, utan fukten. Har de bara tak över huvudet är det ingen fara. Håller nu tummarna att de faktiskt har klarat sig. Längtar så efter tulpanerna jag planterade i höstas.

Ha en fin onsdagkväll!

Vårfina krukor

krukor-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Hoppas att du har haft en riktigt skön helg. Både jag och min man har mycket att göra på våra respektive arbeten just nu och då är det skönt att någon helg helt “fri”. Vi har promenerat med hundarna i skogen, läst böcker, fikat och fixat i trädgården. Så otroligt skönt. Vädret har varierat från riktigt skönt till riktigt gräsligt med regn och blåst.

krukor-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Mitt “årstidsbord” som vi ser från vardagsrummet börjar få bli riktigt vårlikt. Julrosor, narcisser, snöklockor och guldkantad klocklilja, (Fritillaria Michailovskyi) står för vårfägringen . Nu saknas bara penséer, men de kommer inte förrän nästa vecka.

krukor.jpg

Veckan som kommer är fullmatad med ritarbete och rådgivningar. Jag håller tummarna för att vi slipper mer regn och lite varmare väder. Jag vet att många i landet fortfarande har snö och jag håller tummarna att den smälter i ett huj och alla vårlökar kommer fram.

Ha en fin start på veckan!

Månadsbild

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Jag tycker det är spännande att se samma vy från olika årstider och över tid. Därför har jag bestämt mig för att runt den 15:e i varje månad fota precis den här vyn. Jag taggar dem #månadsbildalmbacken och här på bloggen hamnar de under kategorin “månadsbilden”.

Just nu blommar snödroppar, krokus och julrosor. Narcisser, tulpaner och allium är på väg upp överallt och perennerna börjar vakna.

Annars känner jag att det regnat tillräckligt nu. Markerna är runt om där vi bor är översvämmade på sina ställen. Jag vill greja i trädgården i helgen, så lite sol skulle inte sitta fel.

Ha en trevlig fredagkväll!

Julrosor

julros.jpg

Jag är så facinerad av mina julrosor. Så skira, men ändå så robusta och starka. De står emot minusgrader, regn och rusk. Jag har några som nästan har bildat “ruggar”, men de flesta är ganska taniga och blommar med enstaka blommor. Jag misstänker att det helt enkelt är för torrt under magnolian där mina äldre julrosor står. Sommaren som gick var ju dessutom extremt torr.

julros-corten-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Förutom att vädret är ganska oangenämt för närvarande med regn och rusk så tycker jag det är så vackert ute. Jag gillar formerna som tydligt framträder och den fräscha grönskan som spirar i form av lökväxter i blom och på väg upp.

julros-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Denna gula julros är en trogen vän i rabatten. År efter år blommar den snällt med flera blommor.

Idag blir det först ritarbete och i eftermiddag ska jag visa en skiss för kunder. Alltid lika spännande.

Ha en fin torsdag!

Krokus "on display"

krokus-krukor-crocus.jpg

Precis utanför fönstret har jag en samling små krukor med vårlökar som jag ser varje gång jag passerar eller sitter i soffan. Dessa har jag inte drivit själv, utan köpt i en blomsteraffär. Inomhus blommar de över i ett nafs, men utomhus står de länge.

Morgonen här var fin, men nu har det börjat regna. Idag blir det full fart vid skrivbordet och en långpromenad i skogen.

Ha en fin onsdag!

Frost och sol

11 mars-4.jpg

I morse vaknade vi till en frostnupen trädgård och solen var på väg upp. Det märks verkligen att dagarna har blivit längre nu. Så härlig när man faktiskt kan vara ute i trädgården och dona efter jobbet.

almbacken-tradgardsdesign

Morgonsolens strålar träffar kopparlönnen och jag funderar över om jag kanske ska ta bort grenen som sticker av till vänster. Men, lönnar är blödare, så det får vänta till JAS (Juli, Augusti, September).

Norrwichterrier.jpg

Lilla Fanny och …

Norrwichterrier.jpg

…lilla Myran som är i stort behov av trimning. Det är inte meningen att en Norwichterrier ska ha mittbena.

Ha en fin start på veckan!

Krokuslunch

krokuslunch a-7.jpg

Regn, snöblandat regn och en hagelskur. Aprilväder i mars fast kallare. Inte det väder jag hade önskat idag när jag hade bjudit in mina trädgårdstjejer på “krokuslunch”. Med krokusar på bordet och mängder att prata om hade vi såklart hur trevligt som helst ändå. En runda i trädgården fick vi dock till mellan skurarna.

krokuslunch a-11.jpg

Krokusarna som annars står ute fick komma in och visa upp sig.

krokuslunch-vardukning-krokus.jpg

Jag dukade med de blå keramiktallrikarna av Bente Brosböl Hansen och glasen ‘Ruben’ av Signe Persson Melin. Bästa maken lagade urgod asiatisk mat och jag lyckades svänga ihop en semmelkladdkaka.

krokuslunch-10.jpg
krokuslunch b-4.jpg

Önskar er en trevlig söndagkväll!

Små, små förändringar

6 mars-18.jpg

Förändringarna i trädgården är små, mycket små vid den här tiden och de syns mest på mycket nära håll. Jag går min trädgårdsrunda varje dag och noterar hur fler och fler lökar tittar upp, knoppar sväller och perennerna har också vaknat till liv. Det är lika härligt varje år.

Almbacken-tradgardsdesign-corten.jpg

Önskar dig en riktigt fin fredag. Själv ska jag sitta vid ritbordet samt träffa kunder för en rådgivning. Håller tummarna att vädret blir någorlunda angenämt.

Vinröda minipenséer

penséer.jpg

Pyttesmå penséer som knappt syns. Lite sol och några grader varmare så växer de snabbt till sig. Känns i alla fall som en vårmarkör att de står där på bordet. I förra veckan kunde jag sitta där och dricka mitt kaffe, men enligt prognosen lär det dröja till nästa gång. Gissa om jag längtar efter mitt glashus. Nu är i alla fall dörrar och öppningsbara fönster beställda på ett snickeri.

Runda former

almbacken-tradgardsdesign-corten.jpg

Jag är med i en fotoutmaning på Instagram och dagens ord är #rund. Jag tänkte givetvis på de runda formerna i min trädgård. De runda formerna kommer igen i både formen och i växterna.

almbacken-tradgardsdesign-corten.jpg

Förra sommaren fick jag en japansk lönn ‘Atropurpureum’ av mina danska trädgårdsvänner när de kom på besök. Den växte rejält förra sommaren och nu provar jag runt lite var den ska stå. Kanske att jag sätter den i den stora cortenkrukan där den nu står på “prov”.

narcisse-krukor.jpg

I krukorna är lökarna också på gång. Här är det narcisser av okänd sort som är på väg upp. Jag är oerhört spänd på vilka det är.