Fåglar och hundvalpen Peggy

almbacken-tradgardsdesign-bokhack-idegransklot.jpg

Nu är vi inne på andra halvan av november. Lite vind och betydligt lägre temperatur än i förra veckan och kallare ska det bli. Så länge det inte kommer massor av snö är jag nöjd.

november 3-4.jpg
november 3-3.jpg

Ett viktigt inslag i min trädgård på vintern är småfåglarna. Jag börjar tidigt att mata dem och restaurangen är välbesökt, kan jag lova. Talgoxar, blåmesar, pilfinkar och koltrastar är de flitigaste besökarna.

hakonegras-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Solens strålar träffar hakonegräset.

november 3-6.jpg

Jag måste bara visa några bilder på världens gulligaste…

Norfolkterrier-valp.jpg

…lilla valp. Nu har äntligen mina föräldrar fått hem sin lilla Peggy. Som ni ser är hon inte mycket större än ett lönnlöv.

Peggy-norfolkterrier-valp.jpg

Peggy är en Norfolkterrier. Våra flickor är Norwichterriers. Den stora skillnaden mellan raserna är att Norfolkterriers har hängande öron, medan Norwichterriers har stående öron. Peggy är nyfiken, orädd, pigg och social. Precis som en Norfolkterrier ska vara. Helt underbar!

Julrosor är ett måste till jul

julros.jpg

Jag tänker alltid att jag inte ska börja för tidigt med julandet. Det brukar dock innebära att jag blir sen och i slutändan lite stressad. Jag vill ju ha upp ljusslingor och kransar till 1:a advent. Så blir det inte alltid.

julros-almbacken-tradgardsdesign.jpg

I år tänker jag därför börja i tid. Julrosor måste jag ha till jul. Igår inhandlades två stora fina exemplar med många knoppar.

julros-almbacken-tradgardsdesign-krukor.jpg

Jag köpte också ett gäng hycainter, som just nu står i boden. Måste införskaffa lite mossa innan jag kan plantera dem bara.

Idag hämtar mina föräldrar lilla Peggy (valpen). Jag är så otroligt glad för deras skull och själv längtar jag ihjäl mig. Vi får en ny familjemedlem.

Ha en riktigt fin fredag!

Dags att räfsa löv igen

cortenstål-cortenplåt-hakonegräs-rabattkant-corten-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Nu är många träd avlövade och det är dags att kratta gångarna igen. Pilen behåller dock sina löv länge och scharlakanseken tappar inte sina förrän till våren. Att scharlakanseken behåller sina blad så länge beror antagligen på att det är ett ungt träd. Som äldre kommer det troligtvis att tappa sina blad tidigare.

hortensia-limelight-almbacken-tradgardsdesign

Hortensian är så fin mot den mörkt gröna thujahäcken. Bokhäckarna och de röda sockblommorna matchar varandra fint på vinterhalvåret.

idegransklot-alunrot-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Det finns nästan alltid något att följa i trädgården. Just nu håller jag koll på om det kommer några knoppar på julrosorna. Det är orientalishybrider och blommar först under tidig vår dock.

Ha en fin torsdag!

Höst- och vinterfägring i trädgården

almbacken-tradgardsdesign-idegransklot.jpg

Jag älskar dimmiga och disiga novembermorgnar. Tycker det är så fridfullt och vackert. Min trädgård är dessutom allt annat än grå.

glansmiskantus-ferner-osten.jpg

När jag formger trädgårdar är vinterfägringen ett mycket viktigt inslag. Eftersom vi inte får så mycket snö här i Skåne, lönar det sig verkligen att tänka på hur trädgården ser ut på vintern.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Naturligtvis är det trevligt med vintergröna växter, men många växter är också vackra när de har vissnat, eller har vackra stammar eller ett vackert växtsätt som kommer fram när bladen har trillat.

Almbacken-tradgardsdesign-kopparlonn-japansk-lonn.jpg

Formklippt är också tacksamt i vinterträdgården. Häckar och klot ger trädgården struktur och håller ihop “det hela”. Det ska bli spännande att se hur min “nya” trädgård ter sig i vinterskrud.

Ha en fin torsdag! Här är det först ritbordsarbete som gäller och senare en trädgårdsrådgivning. Tur att det är så milt och skönt väder.

Små rundor i trädgården

Idegransklot (Taxus ‘Baccata’), japansk lönn ‘Margaret Bee’ (Acer Palmatum ‘Margaret Bee’), Cortenstålkant, Hakonegräs (Hakonechola Macra), Bokhäck (Fagus Sylvatica) och Kopparlönn (Acer Griseum).

Idegransklot (Taxus ‘Baccata’), japansk lönn ‘Margaret Bee’ (Acer Palmatum ‘Margaret Bee’), Cortenstålkant, Hakonegräs (Hakonechola Macra), Bokhäck (Fagus Sylvatica) och Kopparlönn (Acer Griseum).

En av de stora fördelarna med att jobba hemifrån är att faktiskt kunna njuta av trädgården under den mörka årstiden. När jag behöver en liten paus tar jag med mig flickorna ut och så går vi en sväng i trädgården.

Scharlakansek (Quercus Coccinea), Kopparlönn (Acer Griseum), Hakonegräs (Hakonechloa Macra), Cortenstål, Singel.

Scharlakansek (Quercus Coccinea), Kopparlönn (Acer Griseum), Hakonegräs (Hakonechloa Macra), Cortenstål, Singel.

Nu, sen vi tog bort gräsmattan, gillar jag det ännu mer. Lite är det väl nyhetens behag, men jag njuter verkligen att röra mig runt i trädgården på knastrande grusgångar och smågatsten.

Hakonegräs (Hakonechola Macra)

Hakonegräs (Hakonechola Macra)

Hakonegräset som antar sin halmgula färg är lika snyggt nu som när det var grönt.

Scharlakansek (Quercus Coccinea), Japansk lönn (Acer Palmatum ‘Margaret Bee’, idegransklot (Taxus ‘Baccata’), Smågatsten

Scharlakansek (Quercus Coccinea), Japansk lönn (Acer Palmatum ‘Margaret Bee’, idegransklot (Taxus ‘Baccata’), Smågatsten

Thujahäcken gör verkligen sitt jobb som grön vägg. Den lyfter nu fram hortensior, bokhäckar och prydnadsgräs på ett alldeles förträffligt sätt.

Färgsprakande novembermåndag

almbacken-tradgardsdesign-japansk-lonn-corténstal-hakonegras.jpg

Än sitter många löv kvar på träden, men vi räfsar lite efterhand i trädgården. Har vi riktig tur blåser pilens löv av och hamnar utanför vår trädgård. Det hände ett år och kändes som vi vunnit på lotteri. Hösten är den “färgrannaste” årstiden i vår trädgård. Gröna, gula, röda och orange toner bildar ett fyrverkeri av färger.

4-15.jpg

Glansmiskantus ‘Ferner Osten’ (Miscanthus ‘Ferner Osten’) pryder sin nya plats och skapar ett vackert blickfång.

Ha en fin start på veckan!

Plantera lök i krukor

lök-i-krukor.jpg

Vilken härlig trädgårdshelg vi haft. Två vändor till tippen, räfsat lite löv och planterat lök. Jag är hur nöjd som helst.

lök-i-krukor.jpg

Om det är både tråkigt och bökigt att sätta lök i rabatterna är det desto trevligare att plantera i krukor. Jag har planterat 15 olika krukor med tulpaner, narcisser, hyacinter, kungsängsliljor och krokus.

lök-i-krukor.jpg

Jag sätter lökarna tätt (extra tätt blev det i krukan på bilden) utan att de rör vid varandra. Därefter vattnar jag igenom krukan och ställer den ute, under tak. Det är inte kylan som är problemet för lökarna i krukor, utan vätan. Någon gång mot slutet av februari eller början av mars, ställer jag fram dem på altanen där jag kan följa varje mm de växer.

lök-i-krukor.jpg

Peppar, peppar har jag inte haft några större problem med möss (jo, faktisk förra året), men jag ska hålla koll på dem. Annars kan man täcka över dem med ett finmaskigt nät. Funderar faktiskt på att göra det.

I några av krukorna har jag också planterat både tulpaner och krokus, annars sätter jag bara en sort i varje kruka. Just nu känns det som en evighet innan man ska få njuta av härligheten, men som vi alla vet har tiden en tendens att gå rysligt fort.

Ha en skön söndagkväll!

Thuja plicata 'Whipcord'

Thuja-plicata-whipcord.jpg

Snöfattiga Skånska vintrar förgylls bäst med vintergröna växter. Jag hittade denna roliga Thuja på 70% rea den får nu förgylla krukorna i vinter. Jag slog till på två exemplar av Thuja plicata ‘Whipcord’. Visst är den läcker?

Thuja-plicata-whipcord

Önskar dig en skön lördag. Här ska det röjas och köras till tippen. Det blir en del skräp när man bygger och grejar i trädgården.

Härliga fredag!

almbacken-tradgardsdesing-cortenstål-hakonegräs.jpg

Fredag. Så härligt! Jobb hela dagen, sen kommer en mycket god vän som numera bor utomlands och äter middag hos oss.

almbacken-tradgardsdesign-corten-kopparlonn.jpg

I helgen ska vi röja i trädgården. Vi har en massa skräp som ska till tippen och så ska jag försöka plantera de lökar som ska vara i kruka.

Blodormrot ‘Speciosa’ (Bistorta Amplexicaulis ´Speciosa´)

Blodormrot ‘Speciosa’ (Bistorta Amplexicaulis ´Speciosa´)

Blodromroten har blommat sen juli månad. Helt fantastisk.

almbacken-tradgardsdesign-cortenstal-hakonegras-kopparlonn.jpg

Jag trivs i min “nya” trädgård. På något vi så känns den än mer tillgänglig nu när gräsmattan är borta. Jag söker mig gärna dit och sätter mig på stolarna vid rönnen. Det känns också himla skönt att gå på singelgångarna istället för på en blöt gräsmatta.

Önskar dig en riktigt skön fredag!

Höstlovet går mot sitt slut

Idegransklot-almbacken-trädgårdsdesign.jpg

Idag välkomnar vi november. Jag gillar verkligen november som för mig är både vacker och i vanliga fall ganska lugn. Just i år är det inte så. Vi har en hel del att göra i trädgården innan vintern och så har vi dragit igång växthusbygget.

Det är nu bestämt att maken och min far tillsammans ska bygga och resa stommen. Jag kommer nog mest vara involverad i målningen och stå för markservice. Vi kommer att måla och kapa till alla delar i vårt och grannens gemensamma förråd. Tack kära grannar!

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Höstlovet går mot sitt slut. Det har varit mycket välbehövligt för mina gymnasister kan jag säga. Även om jag jobbar hela dagarna så är det mysigt att kunna fika ihop och att ha dem hemma. Idag har tex dottern, Ylva, lyssnat på musik och ritat och målat vid köksbordet hela dagen.

Ha en skön kväll!

Oktober

månadsbild-oktober-almbacken.jpg

Oktober. Jag har fått en “ny” trädgård och vi har påbörjat bygget av vårt växthus. Ullungrönnen har aldrig varit så lysande röd och scharlakanseken levererade verkligen sin första höst hos oss.

Jag är glad att jag hann plantera alla perenner och idegransklot i god tid och jag kan inte låta bli att längta efter att alla lökar jag petat i jorden ska titta upp. Jag har inte hunnit med all lökplantering, men till helgen hoppas jag bli helt klar.

Nu väntar november och det är en fin månad tycker jag. Det kommer bli del arbete i trädgården med att ställa i ordning inför vintern, men när lökarna väl är i jorden kan jag mer ta det som det kommer.

Valpgos

Peggy-norfolkterrier-valp.jpg

Får jag presentera lilla helt underbara Peggy. Peggy är en liten Norfolkterrier som flyttar hem till mina föräldrar om lite mindre än tre veckor.

Peggys uppfödare heter Karin Gabrielsson (Kennel Gabnor).

Norfolkterrier.jpg

I mina ögon finns det inget bättre än hundvalpar så jag var verkligen i sjunde himmeln. Vår flickor är Norwichterriers och lilla Peggy är som sagt en Norfolkterrier. Det är i princip samma ras, med skillnaden att Nowichterriers har uppåtstående öron medan Norfolkterriers öron är hängande.

norfolkterrier-valp.jpg

Här sussas det. Peggy med sina två bröder.

Fjällbacka.jpg

Föräldrarna och jag passade på att göra en liten minisemester och övernattade i vackra Fjällbacka. Om man inte tycker om folk kan jag lova att detta är rätta tiden på året att besöka både Fjällbacka och Smögen som vi lunchade i på hemvägen. Det var i princip folktomt. Både härligt, men nästan lite kusligt med alla hus som står tomma.

Vacker höstdag

Ligusterklot (Ligustrum vulgare), kopparlönn (Acer griseum), röd sockblomma (Epimedium x rubrum) och hortensia ‘Limelight’ (Hydrangea Paniculata ‘LImelight’)

Ligusterklot (Ligustrum vulgare), kopparlönn (Acer griseum), röd sockblomma (Epimedium x rubrum) och hortensia ‘Limelight’ (Hydrangea Paniculata ‘LImelight’)

Bilder tagna för några dagar sedan. Oj, vad helgerna går fort. Jag hann i alla fall få ner några av de hundratals lökar jag har kvar att plantera. Nåväl, än finns det tid och varmare väder är på gång.

hortensia-limelight.jpg

Hortensia ‘Limelight’ är så vacker mot den mörkt gröna thujahäcken.

21-17.jpg

Idag inleds höstlovet. Jag är så glad att man har infört det lovet. Jag minns hur tung hösten var när jag gick i skolan och vi inte hade en enda ledig dag fram till jul. Jo, ibland hade vi en studiedag. Vissa år har vi åkt iväg på höstlovet, men i år stannar vi hemma. Det blir bra det med.

Ha en fin start på veckan!

Gjuta grund till växthus

platta-växthus.jpg

Igår var det dags att gjuta plattan till växthuset. Eftersom det är smalt och trångt i våra gränder fick det ske med en stor kranbil.

platta-växthus.jpg

Vi kommer inte lägga in något värmegolv i växthuset även om vi gör det isolerat. Växter mår inte så bra av att få värme underifrån, utan vi får värma upp växthuset på annat sätt.

platta-växthus.jpg
platta-växthus.jpg

Nu har vi en platta, vilket känns jätteskönt. Min far och min käre make har bestämt sig för att bygga växthuset själva. Det kommer bli hur bra som helst, men kan nog ta lite tid…

Ha en riktigt skön fredag!

Höst i krukorna

ljung-krukor.jpg

Vildpelargon ‘Australe’, oxalis och muehlenbeckia har kompletterats med mörk alunrot, pennisetum ‘Rubrum’ och ljung. Vips så blev det ett höstarrangemang.

krukor.jpg

Nu undrar jag hur jag ska göra med mina pelargoner i år. Har några stycken. Min plan var att växthuset skulle stå klart och därmed var vinterförvaringen “kirrad”. Jag får väl röja lite i förrådet.

krukor-oxalis.jpg

Ha en fin start på veckan!

Lövräfsning och lökrea

norwichterrier.jpg

Ännu en strålande höstdag. Magnolian tappar raskt alla löven och de är både många, stora och lite läderartade. Löv gör gott i rabatterna, men när det gäller magnoliabladen brukar jag faktiskt inte låta alla ligga kvar. De tar en evighet att förmultna och blir som en tjock våt kaka.

21-3.jpg

Dagens trädgårdsarbete bestod av lite lövräfsning och tömning av krukor. Hur härligt som helst. Eftersom jag fått nys om att Plantagen nu säljer ut sina lökar till 50% och barrväxter till 70% var jag bara tvungen att ta en tur dit. Det gick som det gick…jag gick fullständigt “bananas”. Jag som nästan var färdig med min lökplantering har nu hur mycket som helst att plantera.

Bland barrväxterna var det väldigt utplockat, men några snyggingar kom jag hem med.

21-18.jpg

Käre maken har jobbat med grunden till växthuset. Eftersom vår växthus är en träkonstruktion krävs lite speciallösningar för att det ska bli tillräckligt stabilt. Tanken är att det ska gjutas i veckan som kommer.

Grunden till växthuset utsatt

växthusgrund.jpg

Dimhöljd, men ljummen, morgon. Vi har haft sommar så länge att det känns lite overkligt när man inser att det faktiskt är mitten av oktober. Idag har ullungrönnen tappat många blad och magnolian likaså.

växthusgrund-4.jpg

Växthusbygget kommer definitivt att ta sin lilla tid, men vi är glada att grunden i alla fall är på gång. Idag har killarna från NiLi bygg varit här och satt ut L-elementen och lagt ut grundisoleringen.

växthusgrund-3.jpg

Växthuset är ritat efter platsens förutsättningar och kommer bli 19 kvadratmeter stort invändigt. Där tänker jag mig få plats med sköna sittmöbler och såklart, en massa växter. Jag vet att det låter helt uridiotisk och det lär inte bli aktuellt i år, men i går kväll googlade jag på adventstjärnor till växthuset.

Ullungrönn och glansmiskantus

Ullungrönn-miskantus-ferner-osten.jpg

Häromdagen när jag satt inne på mitt kontor och tittade ut var det just denna vyn jag såg. Solens strålar som träffar miskantus ‘Ferner Osten och ullungrönnen (Sorbus Ulleungensis ‘Dodong’). Jag var givetvis tvungen att kasta mig ut med kameran.

Ullungrönn-Sorbus-ulleungensis-dodong.jpg

Ser ni också hur blodormroten (Bistorta Amplexicaulis ‘Speciosa’) fortfarande blommar allt vad den kan. Den har blommat oavbrutet sen juli månad nu. Det kallar jag en superperenn.

Ullungrönn-glansmiskantus-ferner-osten.jpg

Miscantus ‘Ferner Osten’ flyttades tidigare i höst från en plats där vi nu utvidgar en gång till växthuset. Det gör sig riktigt bra på sin nya plats.

Ullungrönn-sorbus-ulleungensis-dodong.jpg

Ullungrönnen igen. Årets höstfärg är makalöst vacker. Jag har hört att trädens höstfärger blir extra starka efter en varm och solig sommar. Det stämmer väldigt väl på just vår rönn.

Ha en fin onsdag!

Växthusbygge - just nu

15 oktober-15.jpg

Så här ser det ut när man står vid boden och tittar bort mot det blivande växthuset. Vi kommer att göra växthuset isolerat och därmed kommer vi att gjuta en platta. Marken är förberedd och hoppas att de kommer och sätter ut grunden på torsdag för att sen gjuta.

15 oktober-16.jpg

När vi blickar ut över trädgården från huset ser vi inte att det är ett stort hål i häcken till höger bakom magnolian.

Ha en fin tisdag!

Natursingel

cortenstål-hakonegräs.jpg

Ännu en helt underbar helg och det går framåt i trädgården. Nu har även singeln kommit på plats och marknivån är den rätta.

Niclas från Niclas Bengtsson Åkeri AB har också varit här och knackat lite smågatsten. Gången mot uteplatsen vid eken är klar, men vi väntar med resterande stensättning tills vi har gjutit grunden till växthuset.

Natursingel.jpg

Singel är såkallad natursingel i fraktionen 4-8 mm. Vi har valt denna mindre fraktion eftersom vi vill att stenen ska packas hårt och vara trevlig att gå på.

Scharlakansek-cortenstål-hakonegräs
Hakonegräs-cortenstål.jpg

Jag har också passat på att plantera lite lökväxter. I ellipsen har jag satt tidiga vildtulpanen ‘Turkestanica’ och Allium ‘Purple Sensation’. Det är en fröjd att plantera lök i ny fin jord där perennerna inte har hunnit växa till sig än.

15 oktober-5.jpg

I veckan hoppas vi att vi ska komma igång att gjuta grunden till växthuset. Spännande!

Ha en riktigt fin start på veckan!