Vacker höstdag

Ligusterklot (Ligustrum vulgare), kopparlönn (Acer griseum), röd sockblomma (Epimedium x rubrum) och hortensia ‘Limelight’ (Hydrangea Paniculata ‘LImelight’)

Ligusterklot (Ligustrum vulgare), kopparlönn (Acer griseum), röd sockblomma (Epimedium x rubrum) och hortensia ‘Limelight’ (Hydrangea Paniculata ‘LImelight’)

Bilder tagna för några dagar sedan. Oj, vad helgerna går fort. Jag hann i alla fall få ner några av de hundratals lökar jag har kvar att plantera. Nåväl, än finns det tid och varmare väder är på gång.

hortensia-limelight.jpg

Hortensia ‘Limelight’ är så vacker mot den mörkt gröna thujahäcken.

21-17.jpg

Idag inleds höstlovet. Jag är så glad att man har infört det lovet. Jag minns hur tung hösten var när jag gick i skolan och vi inte hade en enda ledig dag fram till jul. Jo, ibland hade vi en studiedag. Vissa år har vi åkt iväg på höstlovet, men i år stannar vi hemma. Det blir bra det med.

Ha en fin start på veckan!

Gjuta grund till växthus

platta-växthus.jpg

Igår var det dags att gjuta plattan till växthuset. Eftersom det är smalt och trångt i våra gränder fick det ske med en stor kranbil.

platta-växthus.jpg

Vi kommer inte lägga in något värmegolv i växthuset även om vi gör det isolerat. Växter mår inte så bra av att få värme underifrån, utan vi får värma upp växthuset på annat sätt.

platta-växthus.jpg
platta-växthus.jpg

Nu har vi en platta, vilket känns jätteskönt. Min far och min käre make har bestämt sig för att bygga växthuset själva. Det kommer bli hur bra som helst, men kan nog ta lite tid…

Ha en riktigt skön fredag!

Höst i krukorna

ljung-krukor.jpg

Vildpelargon ‘Australe’, oxalis och muehlenbeckia har kompletterats med mörk alunrot, pennisetum ‘Rubrum’ och ljung. Vips så blev det ett höstarrangemang.

krukor.jpg

Nu undrar jag hur jag ska göra med mina pelargoner i år. Har några stycken. Min plan var att växthuset skulle stå klart och därmed var vinterförvaringen “kirrad”. Jag får väl röja lite i förrådet.

krukor-oxalis.jpg

Ha en fin start på veckan!

Lövräfsning och lökrea

norwichterrier.jpg

Ännu en strålande höstdag. Magnolian tappar raskt alla löven och de är både många, stora och lite läderartade. Löv gör gott i rabatterna, men när det gäller magnoliabladen brukar jag faktiskt inte låta alla ligga kvar. De tar en evighet att förmultna och blir som en tjock våt kaka.

21-3.jpg

Dagens trädgårdsarbete bestod av lite lövräfsning och tömning av krukor. Hur härligt som helst. Eftersom jag fått nys om att Plantagen nu säljer ut sina lökar till 50% och barrväxter till 70% var jag bara tvungen att ta en tur dit. Det gick som det gick…jag gick fullständigt “bananas”. Jag som nästan var färdig med min lökplantering har nu hur mycket som helst att plantera.

Bland barrväxterna var det väldigt utplockat, men några snyggingar kom jag hem med.

21-18.jpg

Käre maken har jobbat med grunden till växthuset. Eftersom vår växthus är en träkonstruktion krävs lite speciallösningar för att det ska bli tillräckligt stabilt. Tanken är att det ska gjutas i veckan som kommer.

Grunden till växthuset utsatt

växthusgrund.jpg

Dimhöljd, men ljummen, morgon. Vi har haft sommar så länge att det känns lite overkligt när man inser att det faktiskt är mitten av oktober. Idag har ullungrönnen tappat många blad och magnolian likaså.

växthusgrund-4.jpg

Växthusbygget kommer definitivt att ta sin lilla tid, men vi är glada att grunden i alla fall är på gång. Idag har killarna från NiLi bygg varit här och satt ut L-elementen och lagt ut grundisoleringen.

växthusgrund-3.jpg

Växthuset är ritat efter platsens förutsättningar och kommer bli 19 kvadratmeter stort invändigt. Där tänker jag mig få plats med sköna sittmöbler och såklart, en massa växter. Jag vet att det låter helt uridiotisk och det lär inte bli aktuellt i år, men i går kväll googlade jag på adventstjärnor till växthuset.

Ullungrönn och glansmiskantus

Ullungrönn-miskantus-ferner-osten.jpg

Häromdagen när jag satt inne på mitt kontor och tittade ut var det just denna vyn jag såg. Solens strålar som träffar miskantus ‘Ferner Osten och ullungrönnen (Sorbus Ulleungensis ‘Dodong’). Jag var givetvis tvungen att kasta mig ut med kameran.

Ullungrönn-Sorbus-ulleungensis-dodong.jpg

Ser ni också hur blodormroten (Bistorta Amplexicaulis ‘Speciosa’) fortfarande blommar allt vad den kan. Den har blommat oavbrutet sen juli månad nu. Det kallar jag en superperenn.

Ullungrönn-glansmiskantus-ferner-osten.jpg

Miscantus ‘Ferner Osten’ flyttades tidigare i höst från en plats där vi nu utvidgar en gång till växthuset. Det gör sig riktigt bra på sin nya plats.

Ullungrönn-sorbus-ulleungensis-dodong.jpg

Ullungrönnen igen. Årets höstfärg är makalöst vacker. Jag har hört att trädens höstfärger blir extra starka efter en varm och solig sommar. Det stämmer väldigt väl på just vår rönn.

Ha en fin onsdag!

Växthusbygge - just nu

15 oktober-15.jpg

Så här ser det ut när man står vid boden och tittar bort mot det blivande växthuset. Vi kommer att göra växthuset isolerat och därmed kommer vi att gjuta en platta. Marken är förberedd och hoppas att de kommer och sätter ut grunden på torsdag för att sen gjuta.

15 oktober-16.jpg

När vi blickar ut över trädgården från huset ser vi inte att det är ett stort hål i häcken till höger bakom magnolian.

Ha en fin tisdag!

Natursingel

cortenstål-hakonegräs.jpg

Ännu en helt underbar helg och det går framåt i trädgården. Nu har även singeln kommit på plats och marknivån är den rätta.

Niclas från Niclas Bengtsson Åkeri AB har också varit här och knackat lite smågatsten. Gången mot uteplatsen vid eken är klar, men vi väntar med resterande stensättning tills vi har gjutit grunden till växthuset.

Natursingel.jpg

Singel är såkallad natursingel i fraktionen 4-8 mm. Vi har valt denna mindre fraktion eftersom vi vill att stenen ska packas hårt och vara trevlig att gå på.

Scharlakansek-cortenstål-hakonegräs
Hakonegräs-cortenstål.jpg

Jag har också passat på att plantera lite lökväxter. I ellipsen har jag satt tidiga vildtulpanen ‘Turkestanica’ och Allium ‘Purple Sensation’. Det är en fröjd att plantera lök i ny fin jord där perennerna inte har hunnit växa till sig än.

15 oktober-5.jpg

I veckan hoppas vi att vi ska komma igång att gjuta grunden till växthuset. Spännande!

Ha en riktigt fin start på veckan!

Ullungrönn -Sorbus Ulleungensis 'Dodong'

ullungrönn-4.jpg

Om du nu inte har plast med en scharlakansek i din trädgård så kanske du kan klämma in en ullungrönn (Sorbus ulleungensis ‘Dodong’) i alla fall. Ullungrönnen får lite olika höstfärger år från år. Ibland är den mer orange, men i år är den lysande röd.

ullungrönn 2-4.jpg
ullungrönn 2-2.jpg
ullungrönn.jpg

Med dessa bilder önskar jag dig en riktigt skön helg.

Scharlakanseken

10-5.jpg

Jag kan inte låta bli att fotografera min nya älskling, Scharlakanseken (Quercus Cossinea). Nu gör den verkligen skäl för sitt namn och är lysande röd. Jag säger det igen, har du plats för en ek i din trädgård så tveka inte! Mitt fina exemplar kommer från Stångby Plantskola.

Bladen är makalöst vackra, både på håll och i närbild.

10-3.jpg

Dagens bilder tog jag runt kl 9 i morse.

10-8.jpg
Scharlakansek.jpg
10.jpg

Alltså, vilka dagar vi har va? Känner mig lyckligt lottad att jag, trots att jag suttit vid ritbordet hela dagen, kan luncha och ta mina pauser i trädgården.

Höstfint

ljung-krukor.jpg

Sommarblommorna har åkt i komposten och gett plats åt vacker ljung och ett bronsfärgat carex.

ljung-krukor.jpg
japanks-lönn-margaret-bee.jpg

De japanska lönnarna är som allra vackrast på hösten när blade fullkomligt sprakar.

Idag är det full fart vid skrivbordet på förmiddagen och i eftermiddag åker jag iväg på en rådgivning. Så tacksam för det fina vädret vi har.

Ha en fin tisdag!

Nyplanterat

Almbacken-tradgardsdesign-hakonegräs-cortenkant-cortenplåt-cortenstål.jpg

Wow! Vilken helg vi hade. Jag kunde inte önskat mig bättre planteringsväder. Jag och maken drog igång i fredagskväll med att ställa den stora ellipsen i cortenstål på plats. Jag har låtit en smed (Staffanstorps Industritekniska i Löberöd) tillverka den i 3 mm cortenplåt. Perfekt utfört! Kanten är 35 cm hög, men kommer endast sticka upp 20 cm när markarbetet är klart.

När jag planerat växterna i den “nya” delen har jag varit noga med att planteringen ska vara ganska låg, med en väl sammanhållen färgskala. Jag låter också växterna återkomma på flera ställen.

haonegräs-cortenstål-cortenkant-hakonechloa-makra.jpg

Jag älskar hakonegräs och istället för att fylla ellipsen med vatten har jag valt att plantera ett hav av hakonegräs (Hakonechloa Macra) som kommer bölja i vinden.

Almbacken-tradgardsdesign-idegransklot-scharlakanse-orange-dream-waldsteinia.jpg

Runt de nyplanterade idegranskloten har jag valt att sätta Gullgröna (Waldsteinia terenata) som snabbt bildar en tät matta samt trivs i både sol och skugga. I denna plantering finner du också julrosor (Hellebourus) och bergormrot ‘Darjeeling Red’ (Bistorta Affinis ‘Darjeeling Red’). Sedan tidigare fanns alunrot ‘Palace Purple’ (Heuchera ‘Palace Purple’), hasselört och ett ligusterklot.

Almbacken-tradgardsdesign-kärleksört-matrona-japansk-lönn.jpg

De syns knappt, men mellan alunroten och kärleksörten har jag planterat stjärnflocka ‘Rubra’ (Astrantia major ‘Rubra’). Vi får se hur det går med den dock. Tidigare plantor har ätits upp av sniglar. Men, skam den som ger sig. Stjärnflockan ska få en 2:a chans i min trädgård.

stjarnflocka-rubra.jpg

Stjärnflocka ‘Rubra’ tillsammans med alunrot ‘Palace Purple’.

Almbcken-tradgardsdesign-cortenstål.jpg

Det syns inte så bra, men här har jag platnerat hosta ‘Francee’, vit skogsaster (Eurybia divaricata), bergormrot (Bistorta affinis 'Darjeeling red'), blekgul sockblomma (Epimedium x versicolor) och grönlandsfingerört ‘Nuuk’ (Sibbaldiopsis tridentata 'Nuuk').

Almbacken-tradgardsdesign.jpg

I blickfånget har syrenhortensia ‘Limelight’ skiftat färg från vit till rosa. Den rosa färgen plockas upp i alunroten, sockblommornas höstfärg, schkarlakanseken och kärleksörten som inte syns i bild.

Almbacken-tradgardsdesign-cortenkant.jpg

Jag har också passat på att peta ner en hel del lökar i de nya planteringarna. Jag avskyr att plantera lökar, men i den nya fina jorden är det faktiskt helt ok.

Nu väntar jag på att markarbetet ska bli klart och att plattan ska gjutas till växthuset.

Hoppas ni hänger med:)

Plantering av idegransklot

Taxus-baccata-idegransklot-almbacken-trädgårdsdesign.jpg

Igår började jag planteringen av de större bäddarna. Jag började med att placera ut de fem idegranskloten (Taxus Baccata) som kommer från Stångby Plantskola. Jag väljer att plantera idegransklot istället för buxbomsklot på grund av buxbomssjukan eller, som det egentligen heter, buxbomssot (Cylindrocladium buxicola).

I en plantering börjar jag alltid att sätta ut träden, därefter buskarna (idegranskloten i detta fallet) och till sist perennerna. Än så länge har jag endast flyttat några julrosor från ett annat ställe i trädgården. Jag hoppas kunna plantera fler perenner till helgen. Måste bara bestämma mig för vilka först (hahaha).

Usch, vilket tråkväder det är idag. Regn och blåst. Ingen trevlig kombination. Hoppas det mojnar till eftermiddagen då jag ska träffa kunder.

Scharlakanseken och nya planteringsbäddar

scharlakansek-quercus-cossinea.jpg

Hemma igen efter en helg i Stockholm med härligt umgänge. Det är alltid lika underbart att träffa kära goa vänner.

Det händer grejor i trädgården på bara några dagar. Scharlakanseken (Quercus Cossinea) har tex blivit ännu rödare och är helt makalöst vacker.

scharlakansek.jpg

Några solstrålar på den och den kommer fullständigt glöda.

eken.jpg
eken-4.jpg
eken-5.jpg

Medan jag har roat mig i Stockholm, har min käre make förberett de nu bredare bäddarna för plantering. En riktigt härlig känsla. Nu håller jag tummarna för en mild och fin oktober.

Ha en fin start på veckan!

Fin gräsmatta del 5 - höstgödsling

I samarbete med Algomin

Algomin-almbacken.jpg

Varför är det bra att höstgödsla?

Att höstgödsla gräsmattan hjälper gräsmattan att klara vintern bättre. Om du gödslar din gräsmatta med Algomin Höstnäring innan första frosten kommer förbättras gräsets motståndskraft mot mossa, frostskador och sjukdomar.

Algomin Höstnäring är kvävefattig, men innehåller rikligt med naturlig fosfor, kalium och viktiga mikronäringsämnen.

25 e-6.jpg

Så här ser en del av gräsmattan ut hos mina föräldrar. Den är fin, tät och mossfri trots den torra sommaren.

25 e-4.jpg

Algomin Höstnäring fungerar också utmärkt som höstnäring till buskar, träd och perenner. Det stärker rotsystemet och förbättrar knoppsättningen, vilket i sin tur ger bättre blomning, fruktsättning och skörd nästa säsong.

Har du hört talas om spettmetoden? Spettmetoden används när du ger näring till buskar, träd och större perenner, för då kommer näringen växternas rötter bäst tillgodo.

Spettmetoden går ut på att du gör ca 30 cm djupa hål med ett spett runt buskens, trädets eller rosens droppkant (där kronan eller grenverket är som bredast). Hålen görs med ca 80-100 cm mellanrum runt hela växten. Sedan fyller du på med en näve Algomin Höstnäring eller Algomin Trädgårdsgödsel i varje hål.

IMG_8230.jpg

Ska du höstplantera? Då är Algomin Höstnäring ett utmärkt val. Blanda näring i planteringsjorden då du planterar nytt eller planterar om. Eftersom näringen är kvävefattig är det ingen risk att den ”bränner” rötterna, utan näringsämnena hjälper den nyplanterade växten att etablera sig väl inför vintern. I den nyanlagda rabatten hos mina föräldrar planterades solhattar, diamantrör och lavendel som älskar kalk. Tänk på att inte använda Algomin Höstnäring om du anlägger en surjordsrabatt.

Algomin-Almbacken.jpg

Algomin Höstgödsel är en uppdaterad förpackning av Algomin Trädgårdsgödsel. Om du redan har trädgårdsgödseln hemma eller det bara är den som finns i din butik, så fungerar den precis lika bra.

algomin-tradgardsgodsel-20.jpg
25 e-7.jpg

Följer du dessa råd kommer din gräsmatta och planteringar ha ett bra utgångsläge inför nästa år.

Före- och efterbilder hos kunder

IMG_5040.jpg

Blir ni sugna på vinter? Nej, tänkte väl det. Så här såg det ut första gången jag kom hem till mina kunder i en radhusträdgård i Lund. Under snötäcket gömmer sig ett trädäck, gräsmatta, en uteplats som aldrig användes och en stensatt yta där barnens pool en gång stod. I växtväg fanns en liten gräsmatta, en stor bambu, några rosor, en odlingslåda och en liten perennrabatt.

Jag var egentligen där för att titta på entrésidan som paret var helt eniga behövde uppdateras. Det höll jag fullständigt med om, men såg också att trädgårdssidan hade stor potential att bli en grön härlig oas för en familj med stora barn. Dessutom var det ju så att om man skulle göra om trädgårdssidan så var det tvunget att ske innan man gav sig på entrésidan. Mina kunder var inte särskilt svårövertalade och det blev bestämt att hela trädgården skulle få en “make-over”.

24 b-2.jpg

Ett växthus stod högt på önskelistan och bygglovsreglerna i Lunds kommun avgjorde placeringen. När jag kom dit andra gången fanns var ett nytt trädäck och växthuset från Willab Garden på plats.

24 b.jpg

Min vision var att skapa en formstark grön oas där trädgården skulle ge en känsla av att vara större än den faktisk är. Den skulle vara vacker året runt och balansera upp växthuset som annars riskerade att bli alltför dominant. Önskemål fanns om en sittplats i kvällssolen och att trädgården skulle vara lättskött.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Här ser ni det alldeles färska resultatet. Singeln är ännu otvättad och kommer få en helt annan färg och lyster efter några regnskurar. Cortenstålet kommer inom kort få samma vackra färg som vattenblänket som ännu inte fått något vatten i sig. Från att vara helt utan träd, ståtar den lilla trädgården nu med fyra fina träd från Stångby Plantskola. Förutom att ge trädgården ett välbehövligt tak och höjd, balanserar de upp växthuset på ett välbehövligt sätt. Att man inte ser slutet på gången direkt skapar intresse och gör att trädgården upplevs större än vad den är.

Närmast i bild står en liten Carmencitarönn (Sorbus Commixta ‘Carmencita’ E), Den följs av två silverpäron (Pyrus salicifolia 'Pendula') och längst till höger i bild står en storblommig häggmispel ‘Robin Hill’ (Amelanchier x grandiflora 'Robin Hill'). Tre träd som passar ypperligt i en liten trädgård och som har stort skönhetsvärde året om.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Mellan silverpäronet och den storblommiga häggmispeln växer tre hortensior ‘Little Lime’ (Hydrangea Paniculata ‘Little Lime’) med en undervegetation av skuggröna (Pachysandra)

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Det syns inte i år, men i den stora rabatten vid växthuset kommer höga gräs (Miscanthus sinensis och Calamagrostis) stå för höjd och inte minst vinterfägring.

almbacken-tradgardsdesign

En befintlig bambu togs till vara och kompletterades med en bambu ‘Bimbo’ (Fargesia murielae ‘Bimbo’). Vid gångens slut kommer glansmiskantus ‘Malepartus’ bilda ett praktfullt blickfång.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Mot, den i år hårt inklippta, ligusterhäcken och planket med murgröna håller växterna en lugn grön skala. Vårlökar, julrosor och hortensior står för blomningen. Hakonegräs, träjon, japansk starr och skuggröna bildar en grön fond.

I den stora rabatten som omger växthuset håller en rosa-vinröd färgskala. Ormrot, bergormrot, alunrot, solhatt ‘Magnus’, kärleksört ‘Matrona’ och hakonegräs. Glansmiskantusen får vinröda vippor, medan tuvrör ‘Karl Foerster’ kommer lysa upp med sina halmgula strån.

Jag måste ge en eloge till mina kunder som själva gjort allt anläggningsarbete. Fantastiskt bra jobbat! Jag är så imponerad.

Om jag känner paret rätt kommer man nog ge sig på entrésidan också inom kort. Fortsättning följer.

Grävning och stensättning

22.jpg

Igår drog vi så igång med projekt “växthus”. Som jag nämnt tidigare så innebär det också att vi tar bort gräsmattan i trädgården. Anledningen är dels att vi vill kunna nå växthuset utan att gå på gräsmattan, dels att vill ha en vacker utblick över trädgården från växthuset.

I helgen kom Niclas Bengtsson Åkeri Ab med sina “gubbar”. På bilden ovan syns Niclas gräva dräneringen från växthuset som landar i en stenkista till vänster i bilden

22-2.jpg

Innan bärlagret läggs en markduk ut i singelgångarna.

23.jpg

Käre maken rycker in och mäter upp gångarna.

23-2.jpg

Storgatstenen vi plockade upp förra helgen återanvänds som kant mot rabatterna. I mitten kommer en elips av cortenstål.

Som ni ser blir planteringarna till min stora lycka större. Nu gäller det bara att bestämma vad jag ska plantera. Ett kärt nöje.

I skrivande stund gräver killarna för grunden till växthuset. Fortsättning följer…

Scharlakanseken skiftar färg

scharlakansek-quercus-cossinea.jpg

Nu händer det! Vår fina scharlakansek (Quercus Cossinea), som vi planterade förra hösten, skiftar färg från grön till röd. Jag är alldeles pirrig av förväntan.

scharlakansek-quercus-cossinea.jpg

Jag är så otroligt glad för mitt träd som kommer från Stångby Plantskola. Saknaden var stor efter körsbärsträdet och den sköna skugga som det en gång gav. Till vår stora glädje har vi dock suttit i skuggan av eken denna sommar. Precis kring lunchtid skuggar den sittplatsen alldeles perfekt.

scharlakansek-quercus-cossinea.jpg

Idag sätter vi igång med frändringen / demoleringen av trädgården. Det känns både jättespännande och lite jobbigt. Fortsättning följer…

scharlakansek-quercus-cossinea.jpg

Ha en härlig fredag!

Åtta tips för hösten

I samarbete med Fiskars

DSC_0239.jpg

Det är onekligen så att hösten står för dörren. Efter en varm och skön sommar med mycket sol, bad och härliga kvällar känns det faktiskt helt ok. Än är dock inte trädgårdssäsongen över.

Så här förbereder jag min trädgård för vintern och för nästa års säsong.

1.Beskärning. Det är fortfarande möjligt att beskära både träd och buskar. September är den sista av de så kallade JAS-månaderna (juli, augusti, september). Under JAS-månaderna är det full fart på tillväxten och såren efter beskärningen läker snabbt ihop. Därför är sommar och tidig höst den bästa tiden för beskärning.

Det är viktigt att dina redskap är skarpa och ligger bra i handen. Fiskars PowerGear X-verktyg har en patenterad mekanism som gör det 3,5 gånger lättare att klippa jämfört med standardmekanismer. Bladen är dessutom gjorda av extra hårt, korrosionsresistent stål som gör att skärpan håller sig längre.

Fiskars september-7.jpg
Fiskars september-8.jpg

Universalklipparen från Fiskars väger inte mycket och har ett justerbart skaft från 2,4 till 4 meter, vilket ger en räckvidd upp till 6 meter. Den kapar färska grenar med en diameter upp till 32 mm och vinkeln på klipphuvudet är justerbar. 

Fiskars PowerGearX Grensax som klipper kvistar med en diameter upp till 50 mm är helt suverän att jobba med. Det nedre bladets böjda form ger dessutom ett optimalt grepp om grenarna. 

PowerGearX sekatör med sidoskär används för att klippa grenar upp till en diameter på 26 mm.

Fiskars september-9.jpg

2. Trimning av häckar. September är bästa tiden att klippa barrbuskar och häckar. Vi klipper alltid vår tujahäck i september och sen håller den sig fin tills det är dags att klippa nästa år i september igen. Du kan naturligtvis även trimma andra häckar. Jag går över våra bokhäckar så att de får skarpa, fina konturer inför vintern.

Fiskars PowerGearX häcksax har en unik mekanism som gör klippet upp till tre gånger lättare jämfört med andra mekanismer. Jag kan intyga att den är väldigt trevlig och lätt att jobba med.

Fiskars september-6.jpg

3. Sista klippningen av gräsmattan. När det är 5 graders dygnstemperatur slutar gräset att växa. Då är det dags att klippa gräset för sista gången. Det är viktigt att inte klippa gräset för kort, ca 5 cm är lagom för bättre övervintring.

4. Höstplantera. Den högre luftfuktigheten, att växterna går in i sin vila och att jorden är naturligt fuktig gör att hösten är den bästa tiden att plantera både buskar, träd och perenner. Växterna får lättare att etablera sig och risken minskar att de inte ska få det vatten de behöver. På hösten kan plantan ägna all sin kraft åt att etablera sig eftersom den inte behöver sätta nya skott. Rötterna är aktiva efter att allt ovan jord gått i vila och vissnat ner.

Sist men inte minst är det på hösten alla vårens lökar ska i jorden. Att plantera vårlökar är verkligen inte min favoritsyssla, men varje vår ångrar jag att jag inte satte fler. Det är alltså definitivt värt mödan. Jag brukar också plantera tulpaner i krukor. Sätt dem ganska tätt och låt dem stå ute. I november när det (i alla fall i Skåne) brukar komma en hel del regn täcker jag över dem eller låter dem stå under tak. För mycket vatten gör nämligen att lökarna ruttnar. När lökarna börjar titta upp får krukorna komma fram och skänka glädje på ställen där jag kan se dem.

Det är viktigt att vattna allt som är nyplanterat också på hösten. Det är också viktigt att se till att de vintergröna växterna vattnas innan vintern så att de kan samla på sig mycket vätska i bladen inför vintern.

Fiskars september-4.jpg

Fiskars Waterwheel har en kompakt design med förvaring för samtliga tillbehör inbyggd i produkten, vilket gör den lätt att använda och förvara. Jag har dessutom testat deras utmärkta sprinkelpistol (extra tillbehör till Waterwheel) med fyra olika sprutmönster.

Fiskars september-5.jpg

5. Kratta löv. Löv i trädgården är jättebra, men de ska ligga på rätt ställe. Det är inte bra om löven ligger på gräsmattan som då kan ruttna och mögla. Däremot gör de stor nytta i rabatterna där de bidrar till att öka mullhalten och därmed förbättrar jorden.

Jag gillar räfsor som är breda men lätta. Fiskars lövräfsa är alldeles ypperlig.

Fiskars september.jpg

6. Klipp inte ner perennerna. Mitt generella råd är att inte klippa ner perennerna på hösten, men själv gör jag några undantag. Jag brukar tex klippa ner min blodormrot och ullternellerna eftersom de ser så oerhört tråkiga ut när de vissnat. Men resten av perennerna klipper jag ner först till våren. De är snygga även på vintern och skyddar också plantorna.

7. Klipp inte ner prydnadsgräsen på hösten. Då släpper man in vatten i de ihåliga stjälkarna vilket kan medföra att gräsets rötter ruttnar och plantan dör. Dessutom har de sitt största prydnadsvärde på vinterhalvåret då deras vackra siluett ger höjd och struktur åt din trädgård.

DSC_0522.jpg

8. Skapa välkomnande och fina höstarrangemang i krukorna. Jag brukar göra höstfint vid entrén och på ett sidebord jag har på altanen. Vintergröna perenner såsom stensöta, murgröna och japansk starr utgör en fin bas. Olika sorter av alunrot är fina så gott som hela hösten. Ljung är så vackert och finns i mängder att köpa överallt, både ettårig och flerårig.Projekt "växthus" har startat

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Sista bilderna på den runda gräsmattan. Idag har vi äntligen startat växthusprojektet. Nu är det ju så att ett projekt ofta innebär fler projekt. I vårt fall innebär växthusbygget att även trädgården kommer göras om en del. Anledningen till detta är att den enklaste vägen att ta sig till växthuset går tvärs över gräsmattan. Då vi kommer använda växthuset året om funkar det inte att gå över gräset som då skulle bli helt fördärvat. Vi kommer därför ta bort gräsmattan och ersätta med grusgångar och utökade planteringar. Den runda formen kommer dock att kvarstå. Ni ska få se!

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Tuvtåteln till vänster i bild har jag varit sådär nöjd med. Jag tror i och för sig att den har fått för mycket näring, vilket gjort den extra hög och att den lagt sig ner. Ser ni miskantusgräset ‘Ferner Osten’ längre bort i bilden? Just där kommer vi att bredda gången till växthuset och miskantusgräset behöver ett nytt ställe att bo på. Ni förstår vart det lutar?

Stenar-3.jpg

Med tre starka ungdomar i huset och strålande sol var det en perfekt dag att få så mycket gjort som möjligt. Jag häpnar alltid hur fort saker och ting går när man är många. Visp så var alla storgatstenar uppe…

Stenar-7.jpg

…och staplade i bersån. Där får också krukor och diverse växter husera.

Stenar-6.jpg

Pinnarna är klena och tråden tunn, men här har vi markerat hur det ska grävas.

Stenar-5.jpg

Sagt och gjort. Tuvtåteln grävdes upp och ersattes av miskantus ‘Ferner Osten’.

Stenar-8.jpg

Här, vid rönnen och nu också miskantusgräset, kommer det så småningom att stå en soffa. Det är en riktigt trevlig plats att sitta på och jag vet redan att det kommer bli många koppar kaffe just där.

Det är alltid jobbigt innan man kommer igång med större projekt. Det är dessutom lite svårt att riva upp något som man faktiskt gillat och trivts med. Men, man måste tro på sin idé och lita på känslan att det kommer bli bra. Annorlunda, men bra.