Nyplanterat

Almbacken-tradgardsdesign-hakonegräs-cortenkant-cortenplåt-cortenstål.jpg

Wow! Vilken helg vi hade. Jag kunde inte önskat mig bättre planteringsväder. Jag och maken drog igång i fredagskväll med att ställa den stora ellipsen i cortenstål på plats. Jag har låtit en smed (Staffanstorps Industritekniska i Löberöd) tillverka den i 3 mm cortenplåt. Perfekt utfört! Kanten är 35 cm hög, men kommer endast sticka upp 20 cm när markarbetet är klart.

När jag planerat växterna i den “nya” delen har jag varit noga med att planteringen ska vara ganska låg, med en väl sammanhållen färgskala. Jag låter också växterna återkomma på flera ställen.

haonegräs-cortenstål-cortenkant-hakonechloa-makra.jpg

Jag älskar hakonegräs och istället för att fylla ellipsen med vatten har jag valt att plantera ett hav av hakonegräs (Hakonechloa Macra) som kommer bölja i vinden.

Almbacken-tradgardsdesign-idegransklot-scharlakanse-orange-dream-waldsteinia.jpg

Runt de nyplanterade idegranskloten har jag valt att sätta Gullgröna (Waldsteinia terenata) som snabbt bildar en tät matta samt trivs i både sol och skugga. I denna plantering finner du också julrosor (Hellebourus) och bergormrot ‘Darjeeling Red’ (Bistorta Affinis ‘Darjeeling Red’). Sedan tidigare fanns alunrot ‘Palace Purple’ (Heuchera ‘Palace Purple’), hasselört och ett ligusterklot.

Almbacken-tradgardsdesign-kärleksört-matrona-japansk-lönn.jpg

De syns knappt, men mellan alunroten och kärleksörten har jag planterat stjärnflocka ‘Rubra’ (Astrantia major ‘Rubra’). Vi får se hur det går med den dock. Tidigare plantor har ätits upp av sniglar. Men, skam den som ger sig. Stjärnflockan ska få en 2:a chans i min trädgård.

stjarnflocka-rubra.jpg

Stjärnflocka ‘Rubra’ tillsammans med alunrot ‘Palace Purple’.

Almbcken-tradgardsdesign-cortenstål.jpg

Det syns inte så bra, men här har jag platnerat hosta ‘Francee’, vit skogsaster (Eurybia divaricata), bergormrot (Bistorta affinis 'Darjeeling red'), blekgul sockblomma (Epimedium x versicolor) och grönlandsfingerört ‘Nuuk’ (Sibbaldiopsis tridentata 'Nuuk').

Almbacken-tradgardsdesign.jpg

I blickfånget har syrenhortensia ‘Limelight’ skiftat färg från vit till rosa. Den rosa färgen plockas upp i alunroten, sockblommornas höstfärg, schkarlakanseken och kärleksörten som inte syns i bild.

Almbacken-tradgardsdesign-cortenkant.jpg

Jag har också passat på att peta ner en hel del lökar i de nya planteringarna. Jag avskyr att plantera lökar, men i den nya fina jorden är det faktiskt helt ok.

Nu väntar jag på att markarbetet ska bli klart och att plattan ska gjutas till växthuset.

Hoppas ni hänger med:)

Plantering av idegransklot

Taxus-baccata-idegransklot-almbacken-trädgårdsdesign.jpg

Igår började jag planteringen av de större bäddarna. Jag började med att placera ut de fem idegranskloten (Taxus Baccata) som kommer från Stångby Plantskola. Jag väljer att plantera idegransklot istället för buxbomsklot på grund av buxbomssjukan eller, som det egentligen heter, buxbomssot (Cylindrocladium buxicola).

I en plantering börjar jag alltid att sätta ut träden, därefter buskarna (idegranskloten i detta fallet) och till sist perennerna. Än så länge har jag endast flyttat några julrosor från ett annat ställe i trädgården. Jag hoppas kunna plantera fler perenner till helgen. Måste bara bestämma mig för vilka först (hahaha).

Usch, vilket tråkväder det är idag. Regn och blåst. Ingen trevlig kombination. Hoppas det mojnar till eftermiddagen då jag ska träffa kunder.

Scharlakanseken och nya planteringsbäddar

scharlakansek-quercus-cossinea.jpg

Hemma igen efter en helg i Stockholm med härligt umgänge. Det är alltid lika underbart att träffa kära goa vänner.

Det händer grejor i trädgården på bara några dagar. Scharlakanseken (Quercus Cossinea) har tex blivit ännu rödare och är helt makalöst vacker.

scharlakansek.jpg

Några solstrålar på den och den kommer fullständigt glöda.

eken.jpg
eken-4.jpg
eken-5.jpg

Medan jag har roat mig i Stockholm, har min käre make förberett de nu bredare bäddarna för plantering. En riktigt härlig känsla. Nu håller jag tummarna för en mild och fin oktober.

Ha en fin start på veckan!

Fin gräsmatta del 5 - höstgödsling

I samarbete med Algomin

Algomin-almbacken.jpg

Varför är det bra att höstgödsla?

Att höstgödsla gräsmattan hjälper gräsmattan att klara vintern bättre. Om du gödslar din gräsmatta med Algomin Höstnäring innan första frosten kommer förbättras gräsets motståndskraft mot mossa, frostskador och sjukdomar.

Algomin Höstnäring är kvävefattig, men innehåller rikligt med naturlig fosfor, kalium och viktiga mikronäringsämnen.

25 e-6.jpg

Så här ser en del av gräsmattan ut hos mina föräldrar. Den är fin, tät och mossfri trots den torra sommaren.

25 e-4.jpg

Algomin Höstnäring fungerar också utmärkt som höstnäring till buskar, träd och perenner. Det stärker rotsystemet och förbättrar knoppsättningen, vilket i sin tur ger bättre blomning, fruktsättning och skörd nästa säsong.

Har du hört talas om spettmetoden? Spettmetoden används när du ger näring till buskar, träd och större perenner, för då kommer näringen växternas rötter bäst tillgodo.

Spettmetoden går ut på att du gör ca 30 cm djupa hål med ett spett runt buskens, trädets eller rosens droppkant (där kronan eller grenverket är som bredast). Hålen görs med ca 80-100 cm mellanrum runt hela växten. Sedan fyller du på med en näve Algomin Höstnäring eller Algomin Trädgårdsgödsel i varje hål.

IMG_8230.jpg

Ska du höstplantera? Då är Algomin Höstnäring ett utmärkt val. Blanda näring i planteringsjorden då du planterar nytt eller planterar om. Eftersom näringen är kvävefattig är det ingen risk att den ”bränner” rötterna, utan näringsämnena hjälper den nyplanterade växten att etablera sig väl inför vintern. I den nyanlagda rabatten hos mina föräldrar planterades solhattar, diamantrör och lavendel som älskar kalk. Tänk på att inte använda Algomin Höstnäring om du anlägger en surjordsrabatt.

Algomin-Almbacken.jpg

Algomin Höstgödsel är en uppdaterad förpackning av Algomin Trädgårdsgödsel. Om du redan har trädgårdsgödseln hemma eller det bara är den som finns i din butik, så fungerar den precis lika bra.

algomin-tradgardsgodsel-20.jpg
25 e-7.jpg

Följer du dessa råd kommer din gräsmatta och planteringar ha ett bra utgångsläge inför nästa år.

Före- och efterbilder hos kunder

IMG_5040.jpg

Blir ni sugna på vinter? Nej, tänkte väl det. Så här såg det ut första gången jag kom hem till mina kunder i en radhusträdgård i Lund. Under snötäcket gömmer sig ett trädäck, gräsmatta, en uteplats som aldrig användes och en stensatt yta där barnens pool en gång stod. I växtväg fanns en liten gräsmatta, en stor bambu, några rosor, en odlingslåda och en liten perennrabatt.

Jag var egentligen där för att titta på entrésidan som paret var helt eniga behövde uppdateras. Det höll jag fullständigt med om, men såg också att trädgårdssidan hade stor potential att bli en grön härlig oas för en familj med stora barn. Dessutom var det ju så att om man skulle göra om trädgårdssidan så var det tvunget att ske innan man gav sig på entrésidan. Mina kunder var inte särskilt svårövertalade och det blev bestämt att hela trädgården skulle få en “make-over”.

24 b-2.jpg

Ett växthus stod högt på önskelistan och bygglovsreglerna i Lunds kommun avgjorde placeringen. När jag kom dit andra gången fanns var ett nytt trädäck och växthuset från Willab Garden på plats.

24 b.jpg

Min vision var att skapa en formstark grön oas där trädgården skulle ge en känsla av att vara större än den faktisk är. Den skulle vara vacker året runt och balansera upp växthuset som annars riskerade att bli alltför dominant. Önskemål fanns om en sittplats i kvällssolen och att trädgården skulle vara lättskött.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Här ser ni det alldeles färska resultatet. Singeln är ännu otvättad och kommer få en helt annan färg och lyster efter några regnskurar. Cortenstålet kommer inom kort få samma vackra färg som vattenblänket som ännu inte fått något vatten i sig. Från att vara helt utan träd, ståtar den lilla trädgården nu med fyra fina träd från Stångby Plantskola. Förutom att ge trädgården ett välbehövligt tak och höjd, balanserar de upp växthuset på ett välbehövligt sätt. Att man inte ser slutet på gången direkt skapar intresse och gör att trädgården upplevs större än vad den är.

Närmast i bild står en liten Carmencitarönn (Sorbus Commixta ‘Carmencita’ E), Den följs av två silverpäron (Pyrus salicifolia 'Pendula') och längst till höger i bild står en storblommig häggmispel ‘Robin Hill’ (Amelanchier x grandiflora 'Robin Hill'). Tre träd som passar ypperligt i en liten trädgård och som har stort skönhetsvärde året om.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Mellan silverpäronet och den storblommiga häggmispeln växer tre hortensior ‘Little Lime’ (Hydrangea Paniculata ‘Little Lime’) med en undervegetation av skuggröna (Pachysandra)

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Det syns inte i år, men i den stora rabatten vid växthuset kommer höga gräs (Miscanthus sinensis och Calamagrostis) stå för höjd och inte minst vinterfägring.

almbacken-tradgardsdesign

En befintlig bambu togs till vara och kompletterades med en bambu ‘Bimbo’ (Fargesia murielae ‘Bimbo’). Vid gångens slut kommer glansmiskantus ‘Malepartus’ bilda ett praktfullt blickfång.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Mot, den i år hårt inklippta, ligusterhäcken och planket med murgröna håller växterna en lugn grön skala. Vårlökar, julrosor och hortensior står för blomningen. Hakonegräs, träjon, japansk starr och skuggröna bildar en grön fond.

I den stora rabatten som omger växthuset håller en rosa-vinröd färgskala. Ormrot, bergormrot, alunrot, solhatt ‘Magnus’, kärleksört ‘Matrona’ och hakonegräs. Glansmiskantusen får vinröda vippor, medan tuvrör ‘Karl Foerster’ kommer lysa upp med sina halmgula strån.

Jag måste ge en eloge till mina kunder som själva gjort allt anläggningsarbete. Fantastiskt bra jobbat! Jag är så imponerad.

Om jag känner paret rätt kommer man nog ge sig på entrésidan också inom kort. Fortsättning följer.

Grävning och stensättning

22.jpg

Igår drog vi så igång med projekt “växthus”. Som jag nämnt tidigare så innebär det också att vi tar bort gräsmattan i trädgården. Anledningen är dels att vi vill kunna nå växthuset utan att gå på gräsmattan, dels att vill ha en vacker utblick över trädgården från växthuset.

I helgen kom Niclas Bengtsson Åkeri Ab med sina “gubbar”. På bilden ovan syns Niclas gräva dräneringen från växthuset som landar i en stenkista till vänster i bilden

22-2.jpg

Innan bärlagret läggs en markduk ut i singelgångarna.

23.jpg

Käre maken rycker in och mäter upp gångarna.

23-2.jpg

Storgatstenen vi plockade upp förra helgen återanvänds som kant mot rabatterna. I mitten kommer en elips av cortenstål.

Som ni ser blir planteringarna till min stora lycka större. Nu gäller det bara att bestämma vad jag ska plantera. Ett kärt nöje.

I skrivande stund gräver killarna för grunden till växthuset. Fortsättning följer…

Scharlakanseken skiftar färg

scharlakansek-quercus-cossinea.jpg

Nu händer det! Vår fina scharlakansek (Quercus Cossinea), som vi planterade förra hösten, skiftar färg från grön till röd. Jag är alldeles pirrig av förväntan.

scharlakansek-quercus-cossinea.jpg

Jag är så otroligt glad för mitt träd som kommer från Stångby Plantskola. Saknaden var stor efter körsbärsträdet och den sköna skugga som det en gång gav. Till vår stora glädje har vi dock suttit i skuggan av eken denna sommar. Precis kring lunchtid skuggar den sittplatsen alldeles perfekt.

scharlakansek-quercus-cossinea.jpg

Idag sätter vi igång med frändringen / demoleringen av trädgården. Det känns både jättespännande och lite jobbigt. Fortsättning följer…

scharlakansek-quercus-cossinea.jpg

Ha en härlig fredag!

Åtta tips för hösten

I samarbete med Fiskars

DSC_0239.jpg

Det är onekligen så att hösten står för dörren. Efter en varm och skön sommar med mycket sol, bad och härliga kvällar känns det faktiskt helt ok. Än är dock inte trädgårdssäsongen över.

Så här förbereder jag min trädgård för vintern och för nästa års säsong.

1.Beskärning. Det är fortfarande möjligt att beskära både träd och buskar. September är den sista av de så kallade JAS-månaderna (juli, augusti, september). Under JAS-månaderna är det full fart på tillväxten och såren efter beskärningen läker snabbt ihop. Därför är sommar och tidig höst den bästa tiden för beskärning.

Det är viktigt att dina redskap är skarpa och ligger bra i handen. Fiskars PowerGear X-verktyg har en patenterad mekanism som gör det 3,5 gånger lättare att klippa jämfört med standardmekanismer. Bladen är dessutom gjorda av extra hårt, korrosionsresistent stål som gör att skärpan håller sig längre.

Fiskars september-7.jpg
Fiskars september-8.jpg

Universalklipparen från Fiskars väger inte mycket och har ett justerbart skaft från 2,4 till 4 meter, vilket ger en räckvidd upp till 6 meter. Den kapar färska grenar med en diameter upp till 32 mm och vinkeln på klipphuvudet är justerbar. 

Fiskars PowerGearX Grensax som klipper kvistar med en diameter upp till 50 mm är helt suverän att jobba med. Det nedre bladets böjda form ger dessutom ett optimalt grepp om grenarna. 

PowerGearX sekatör med sidoskär används för att klippa grenar upp till en diameter på 26 mm.

Fiskars september-9.jpg

2. Trimning av häckar. September är bästa tiden att klippa barrbuskar och häckar. Vi klipper alltid vår tujahäck i september och sen håller den sig fin tills det är dags att klippa nästa år i september igen. Du kan naturligtvis även trimma andra häckar. Jag går över våra bokhäckar så att de får skarpa, fina konturer inför vintern.

Fiskars PowerGearX häcksax har en unik mekanism som gör klippet upp till tre gånger lättare jämfört med andra mekanismer. Jag kan intyga att den är väldigt trevlig och lätt att jobba med.

Fiskars september-6.jpg

3. Sista klippningen av gräsmattan. När det är 5 graders dygnstemperatur slutar gräset att växa. Då är det dags att klippa gräset för sista gången. Det är viktigt att inte klippa gräset för kort, ca 5 cm är lagom för bättre övervintring.

4. Höstplantera. Den högre luftfuktigheten, att växterna går in i sin vila och att jorden är naturligt fuktig gör att hösten är den bästa tiden att plantera både buskar, träd och perenner. Växterna får lättare att etablera sig och risken minskar att de inte ska få det vatten de behöver. På hösten kan plantan ägna all sin kraft åt att etablera sig eftersom den inte behöver sätta nya skott. Rötterna är aktiva efter att allt ovan jord gått i vila och vissnat ner.

Sist men inte minst är det på hösten alla vårens lökar ska i jorden. Att plantera vårlökar är verkligen inte min favoritsyssla, men varje vår ångrar jag att jag inte satte fler. Det är alltså definitivt värt mödan. Jag brukar också plantera tulpaner i krukor. Sätt dem ganska tätt och låt dem stå ute. I november när det (i alla fall i Skåne) brukar komma en hel del regn täcker jag över dem eller låter dem stå under tak. För mycket vatten gör nämligen att lökarna ruttnar. När lökarna börjar titta upp får krukorna komma fram och skänka glädje på ställen där jag kan se dem.

Det är viktigt att vattna allt som är nyplanterat också på hösten. Det är också viktigt att se till att de vintergröna växterna vattnas innan vintern så att de kan samla på sig mycket vätska i bladen inför vintern.

Fiskars september-4.jpg

Fiskars Waterwheel har en kompakt design med förvaring för samtliga tillbehör inbyggd i produkten, vilket gör den lätt att använda och förvara. Jag har dessutom testat deras utmärkta sprinkelpistol (extra tillbehör till Waterwheel) med fyra olika sprutmönster.

Fiskars september-5.jpg

5. Kratta löv. Löv i trädgården är jättebra, men de ska ligga på rätt ställe. Det är inte bra om löven ligger på gräsmattan som då kan ruttna och mögla. Däremot gör de stor nytta i rabatterna där de bidrar till att öka mullhalten och därmed förbättrar jorden.

Jag gillar räfsor som är breda men lätta. Fiskars lövräfsa är alldeles ypperlig.

Fiskars september.jpg

6. Klipp inte ner perennerna. Mitt generella råd är att inte klippa ner perennerna på hösten, men själv gör jag några undantag. Jag brukar tex klippa ner min blodormrot och ullternellerna eftersom de ser så oerhört tråkiga ut när de vissnat. Men resten av perennerna klipper jag ner först till våren. De är snygga även på vintern och skyddar också plantorna.

7. Klipp inte ner prydnadsgräsen på hösten. Då släpper man in vatten i de ihåliga stjälkarna vilket kan medföra att gräsets rötter ruttnar och plantan dör. Dessutom har de sitt största prydnadsvärde på vinterhalvåret då deras vackra siluett ger höjd och struktur åt din trädgård.

DSC_0522.jpg

8. Skapa välkomnande och fina höstarrangemang i krukorna. Jag brukar göra höstfint vid entrén och på ett sidebord jag har på altanen. Vintergröna perenner såsom stensöta, murgröna och japansk starr utgör en fin bas. Olika sorter av alunrot är fina så gott som hela hösten. Ljung är så vackert och finns i mängder att köpa överallt, både ettårig och flerårig.Projekt "växthus" har startat

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Sista bilderna på den runda gräsmattan. Idag har vi äntligen startat växthusprojektet. Nu är det ju så att ett projekt ofta innebär fler projekt. I vårt fall innebär växthusbygget att även trädgården kommer göras om en del. Anledningen till detta är att den enklaste vägen att ta sig till växthuset går tvärs över gräsmattan. Då vi kommer använda växthuset året om funkar det inte att gå över gräset som då skulle bli helt fördärvat. Vi kommer därför ta bort gräsmattan och ersätta med grusgångar och utökade planteringar. Den runda formen kommer dock att kvarstå. Ni ska få se!

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Tuvtåteln till vänster i bild har jag varit sådär nöjd med. Jag tror i och för sig att den har fått för mycket näring, vilket gjort den extra hög och att den lagt sig ner. Ser ni miskantusgräset ‘Ferner Osten’ längre bort i bilden? Just där kommer vi att bredda gången till växthuset och miskantusgräset behöver ett nytt ställe att bo på. Ni förstår vart det lutar?

Stenar-3.jpg

Med tre starka ungdomar i huset och strålande sol var det en perfekt dag att få så mycket gjort som möjligt. Jag häpnar alltid hur fort saker och ting går när man är många. Visp så var alla storgatstenar uppe…

Stenar-7.jpg

…och staplade i bersån. Där får också krukor och diverse växter husera.

Stenar-6.jpg

Pinnarna är klena och tråden tunn, men här har vi markerat hur det ska grävas.

Stenar-5.jpg

Sagt och gjort. Tuvtåteln grävdes upp och ersattes av miskantus ‘Ferner Osten’.

Stenar-8.jpg

Här, vid rönnen och nu också miskantusgräset, kommer det så småningom att stå en soffa. Det är en riktigt trevlig plats att sitta på och jag vet redan att det kommer bli många koppar kaffe just där.

Det är alltid jobbigt innan man kommer igång med större projekt. Det är dessutom lite svårt att riva upp något som man faktiskt gillat och trivts med. Men, man måste tro på sin idé och lita på känslan att det kommer bli bra. Annorlunda, men bra.

Undersköna dahlior

10-3.jpg

När man ska ha middag är det inte helt fel att ha en väninna med en trädgård full av de vackraste dahlior man kan tänka sig. Färgskalan från djupt purpur till klart orange matchade de bruna höganäskärlen perfekt. Snyggaste tallrikarna till är givetvis klassiska Ruska från Arabia. Jag köpte mina tallrikar på blocket för nästan inga pengar alls. Det är så bra att gilla sådant andra har tröttnat på och som dessutom inte ligger högst upp på “heta listan”.

10-2.jpg

Tack snälla Karolina (@karolinalansmansgarden) för att jag totalt fick “frossa” på dahlior i din trädgård.

Ha en riktigt fin fredag!

Bukett med skönheter från trädgården

31-3.jpg

Man tager vad man haver i sin trädgård. Ett gammalt krus från Höganäs, fyndat på Erikshjälpen för 25 kr, fyllt med dahlior, blodormrot, alunrotsblad, stjärnöga och gräsvippor. 

31-5.jpg

Att plocka in dahlior till buketter är nästan på det bästa med att odla egna dahlior. Tricket med buketter av detta slaget är att använda sig av oasis. Jag har också hört att man kan avända sig av mjukt hönsnät som man gör en boll av. Det fiffiga med hönsnät är ju att det går att återanvända.

31.jpg

Ha en skön kväll!

Arkitekternas trädgård i Vitemölla

Kruka på piedestal med klematis. Specialgjord till trädgården av den kände Tage Andersen.

Kruka på piedestal med klematis. Specialgjord till trädgården av den kände Tage Andersen.

Nu, kära läsare, ska ni få följa med in i en av de vackraste trädgårdar jag har varit i. Den fantastiska trädgården är skapad av arkitektparet Gunilla och Lars Hansson och ligger i Skånska Vitemölla. Att här bor två esteter med med stort hantverkskunnande blir man varse så fort man stiger in i trädgården. Jag och mina vänner blev alldeles betagna av trädgården, huset och platsen. 

Lägg märke till den lugna harmoniska färgskalan med blomning i blått och vitt, de vackra materialen, stenläggningen, det fina välarbetade detaljerna och de enkla men starka formerna. Jag önskar jag kunde förmedla stillheten och tystnaden men också ljudet av det stilla porlandet av vatten och ljudet av svanarna som flög över oss.

Jag tror aldrig att jag har visat så här många bilder i ett inlägg någon gång, men jag kunde faktiskt inte behärska mig. Detta är ren och skär "trädgårdsporr". 

Hjärtligt tack Gunilla och Lars för att ni tog emot oss. Kaffe och kaka har sällan smakat så gott. Det var en magisk eftermiddag i er trädgård.

Vitemölla 2-64.jpg
Vitemölla 2-62.jpg

"Stenhuggarens hus" är numera "arkitekternas hus". 

Vitemölla 2-65.jpg
Vitemölla 2.jpg

Korgar av järn av Tage Andersen. 

Vitemölla 23.jpg

Gunilla framför det vackra växthuset som både innehåller en sittdel och två odlingsdelar.

Vitemölla 2-44.jpg
Vitemölla 2-30.jpg
"Vattentrappa" designad och tillverkad av Lars. Så vacker!

"Vattentrappa" designad och tillverkad av Lars. Så vacker!

Vitemölla 2-46.jpg
Vitemölla 2-7.jpg
Vitemölla 2-36.jpg
Vitemölla 2-59.jpg
Vitemölla 2-28.jpg
Vitemölla 2-42.jpg
Vitemölla 2-43.jpg
Vitemölla 2-20.jpg
Vitemölla 2-22.jpg

Jag som alltid älskat Alvar Aaltos tevagn, blev naturligtvis blixtförälskad i Lars variant av stål. Vansinnigt snygg och ett imponerande hantverk. 

Vitemölla-12.jpg
Vitemölla 2-33.jpg
Vitemölla 2-29.jpg
Vitemölla 2-45.jpg
Vitemölla 2-41.jpg
Vitemölla 2-60.jpg
Vitemölla 2-27.jpg
Vitemölla 2-19.jpg
Vitemölla 2-10.jpg
Vitemölla 2-16.jpg
Vitemölla 2-58.jpg
Vitemölla 2-54.jpg
Vitemölla 2-56.jpg
Vitemölla 2-50.jpg
Vitemölla 2-8.jpg
Vitemölla 2-2.jpg
Vitemölla-14.jpg

Katsuralunden - Sofiero slottspark

Sofiero 10-31.jpg

I förra veckan var jag bjuden till Sofiero inför Den stora trädgårdsfesten. Det var sista "byggdagen" så de flesta utställningsträdgårdarna / idéträdgårdarna var inte klara. Bilder från detta kan du hitta på mitt instagramkonto @mariapaalmbacken. Slottsparken var däremot i sin full sensommarprakt och var sagolikt vacker. Där fanns så mycket fint att jag inte kan visa allt på en gång.

Sofiero 10-32.jpg

Jag blev tokkär i detta trädgårdsrum, Jubileumsträdgården formgiven av landskapsarkitekt Mona Wembling. 

Sofiero 10-29.jpg

En cirkel med singel och en enkel bänk. Klot av idegran, flerstammiga träd och korneller med en matta av marktäckande perenner. Sanslöst vackert.

Sofiero 10-30.jpg

Slottsparken erbjuder verkligen något för alla smaker och sinnen. Sofiero är verkligen en upplevelse.

Fin gräsmatta - del 4

I samarbete med Algomin.

26 augusti a-2.jpg

Sommaren 2018 var inte gräsmattornas grönaste sommar direkt. Extrem värme och torka har satt sina spår både i naturen och i våra trädgårdar. Till och med vår gräsmatta, som i princip alltid är grön, dels pga högt grundvatten och dels pga vandrande skugga, har i år varit torr och brun.

Om sommaren varit lite mer som den brukar hade det varit lagom att gödsla gräset en 2:a gång kring midsommar (ca 8 veckor efter första gödslingen på våren). Torkan som rådde gjorde dock att det inte var lämpligt att gödsla då eftersom det inte är någon mening att gödsla en gräsmatta om det inte kommer något regn.

Nu har vi tack och lov fått regn igen och då är det dags att gödsla gräsmattan en andra gång. Gräsmattan kommer att tacka dig med att snabbt bli härligt grön, tät och stark igen.

Om du befinner dig i växtzon 1-4 är det i regel inga problem med att gödsla andra gången i augusti, särskilt inte som det sett ut de senare åren med en relativt sen första frost. Gräset fortsätter att växa och kan behöva den extra hjälpen. Det är dock inte en självklarhet att gödsla sent i augusti och en del menar att man inte ska lägga på kväve så här sent. Befinner du dig i växtzon 5-8 är det snarare en rekommendation att lägga på ett PK-gödsel med låg kvävehalt, t.ex. Algomin Trädgårdsgödsel eller Algomins nyhet Algomin Höstnäring. Mer om höstgödsling och varför man gör det kommer i ett separat inlägg längre fram. 

Om du bor i zon 1-4 rekommenderar jag att du gödslar din gräsmatta med Algomin Gräsgödsel som både kalkar och gödslar gräsmattan samt tillför jorden en mängd viktiga mikronäringsämnen

Gräsgödsel Algomin 8.jpg

Om du vill ha ett snabbare resultat kan du välja att använda Algomin Professional Green som har samma innehåll som Algomin Gräsgödsel, men är mer finfördelad. Den är speciellt anpassad för gräsmattor som klipps med robotgräsklippare.

ladda ned.jpeg

 

Så här reparerar du din torra gräsmatta:

1) När torkan släppte hade det varit en god idé att rensa gräsmattan från ogräs som då oftast är mycket lätt att se.

2) Räfsa igenom mattan försiktigt. Om det är gult och fast är gräset bara torrt. Om det är gult och löst är gräset dött och riskerar att kväva gräset som kommer under.

3) När gräset blir grönt och växer ska du klippa det på högsta inställningen. Klipper du av mer än 1/3 av strået kan du chocka och skada gräset.

4) Gödsla gräset med Algomin Gräsgödsel eller Algomin Professional Green.

5) Kala partier som inte tar sig kan behöva lite extra omsorg. Där rekommenderar jag att du lägger toppdress och stödsår med nya gräsfrön. Detta är perfekt att göra i september eller då nattemperaturen är mellan 12-15 grader. 

26 augusti a.jpg

Vår gräsmatta, som var alldeles brun i mitten, har hämtat sig väl efter torkan. Jag har nu gödslat den med Algomin Professional Green för ett snabbt resultat. Mina föräldrars gräsmatta, som jag också tar hand om, har gödslats med Algomin Gräsgödsel.

Som sista del i min serie om gräsmattor kommer jag att skriva om den värdefulla höstgödslingen. Håll utkik!

 

Gröna och röda toner

Kärleksört 'Matrona', Idegransklot, Kaukasisk förgätmigej 'Mr Morse', Hosta 'Gold Standard', Japansk lönn 'Margaret Bee'.

Kärleksört 'Matrona', Idegransklot, Kaukasisk förgätmigej 'Mr Morse', Hosta 'Gold Standard', Japansk lönn 'Margaret Bee'.

Gröna och röda toner i min sensommarträdgård. Den torra sommaren har hållit snigelbeståndet på en rimlig nivå, vilket både jag och hostorna är tacksamma för. Så mycket snyggare med blad utan hål.

Hosta 'Gold Standard'

Hosta 'Gold Standard'

Glansmiskantus 'Malepartus', Hakonegräs, ligusterklot, idegransklot, Vintergröna 'Alba'

Glansmiskantus 'Malepartus', Hakonegräs, ligusterklot, idegransklot, Vintergröna 'Alba'

Miscanthus sinensis 'Malepartus' är ett av de högre japanska gräsen och blir ca 180 cm och får snygga röda vippor.

Alunrot 'Palace purple', vintergröna, ligusterklot, hosta 'Gold Standard'

Alunrot 'Palace purple', vintergröna, ligusterklot, hosta 'Gold Standard'

Helgen gick lite för snabbt tycker jag. Vi har träffat både familj och vänner, vilket är underbart. Hade dock tänkt hinna med så mycket mer. Det kommer nya dagar...

Ha en skön söndag kväll!

Hosta Francee och höstmässa hos Mäster Grön

hosta-francee.jpg

Idag blir det lite ritarbete på förmiddagen innan det bär iväg till Mäster Gröns årliga höstmässa. Där träffas odlare, växtförädlare och vi får ta del av nyheter och lyssna till föreläsningar om gröna trender. I år ska vi dessutom fora Blomsterfrämjandet som fyller 50 år. Jag ser dessutom extra mycket fram emot att träffa kära kollegor/vänner.

Hosta Francee på bilden har klarat sig bra i torkan. Jag har stödvattnat några gånger under sommaren, men hostor är tåliga och har en fantastisk förmåga att samla det lilla regnvatten som kommer i sina strutlika blad.

Trädäcket just nu

silverpäron-trädäck.jpg

Idag visar jag några bilder från trädäcket. Det är grönt och frodigt, men krukorna är faktiskt lite tråkiga nu. En anledning till det är att jag har haft slut på gödning en längre tid och med allt vattnande så är de helt enkelt lite svältfödda och orkar inte blomma. 

14-8.jpg

Jag har flyttat om lite och den röda lönnen som knappt syntes bakom palettbladen har fått komma fram i ljuset.

norwichterrier-trädäck.jpg

Lilla älskade Myran på språng.

silverpäron-trädäck-krukor.jpg

Silverpäronet har vuxit rejält också denna sommar. Jag väntar med att klippa till vårvintern då jag vill att det ska skjuta många skott.

silverpäron-trädäck.jpg

Idag har jag klippt gräset för första gången på flera veckor. Snart är gräset alldeles grönt igen. Jippi!

Ha det gott!

Glansmiscantus Ferner Osten

Miscanthus-ferner-osten-japansk-lönn-margaretbee.jpg

Nu är det de japanska gräsens tid. I min trädgård är det 'Ferner Osten' som slår ut först. 'Ferner Ostens' vippor blir ca 150 cm höga och är därmed ett lättplacerat gräs. 

miscanthus-ferner-osten.jpg

Jag älskar den mörkt röda fägen...

bodtoppar.jpg

...och gillar att kombinera den med blodtoppar. 

13-3.jpg

Kärleksört 'Matrona' med sina mörka stjälkar är också fin att kombinera med.

kärleksört-matrona.jpg

Idag har det regnat rejält här och man har till slut upphävt grillförbudet i trädgårdar. Det råder dock fortsatt eldningsförbud. Trädgården suger i sig varenda droppe och gräset har redan blivit grönare.

Koltrastar och grönt

8-7.jpg

Det lite svalare sommarvädret är riktigt njutbart och regnet som kommer är mer än välkommet. 

12-3.jpg
12.jpg
koltrast-black-bird.jpg

Vår trädgård är full av relativt orädda koltrastar. Det beror antagligen på att de fötts någonstans i trädgården och vant sig vid oss från födseln. Thujahäcken är favoritstället att bygga bo i. Precis intill vår matplats har koltrastparet nu sin 2:a eller 3:e kull. Så härligt att följa dem. Peppar, peppar så har vi i år inga skator som annars brukar vara snabba att plundra bona. 

Ha en skön söndag!