Undersköna dahlior

10-3.jpg

När man ska ha middag är det inte helt fel att ha en väninna med en trädgård full av de vackraste dahlior man kan tänka sig. Färgskalan från djupt purpur till klart orange matchade de bruna höganäskärlen perfekt. Snyggaste tallrikarna till är givetvis klassiska Ruska från Arabia. Jag köpte mina tallrikar på blocket för nästan inga pengar alls. Det är så bra att gilla sådant andra har tröttnat på och som dessutom inte ligger högst upp på “heta listan”.

10-2.jpg

Tack snälla Karolina (@karolinalansmansgarden) för att jag totalt fick “frossa” på dahlior i din trädgård.

Ha en riktigt fin fredag!

Bukett med skönheter från trädgården

31-3.jpg

Man tager vad man haver i sin trädgård. Ett gammalt krus från Höganäs, fyndat på Erikshjälpen för 25 kr, fyllt med dahlior, blodormrot, alunrotsblad, stjärnöga och gräsvippor. 

31-5.jpg

Att plocka in dahlior till buketter är nästan på det bästa med att odla egna dahlior. Tricket med buketter av detta slaget är att använda sig av oasis. Jag har också hört att man kan avända sig av mjukt hönsnät som man gör en boll av. Det fiffiga med hönsnät är ju att det går att återanvända.

31.jpg

Ha en skön kväll!

Arkitekternas trädgård i Vitemölla

Kruka på piedestal med klematis. Specialgjord till trädgården av den kände Tage Andersen.

Kruka på piedestal med klematis. Specialgjord till trädgården av den kände Tage Andersen.

Nu, kära läsare, ska ni få följa med in i en av de vackraste trädgårdar jag har varit i. Den fantastiska trädgården är skapad av arkitektparet Gunilla och Lars Hansson och ligger i Skånska Vitemölla. Att här bor två esteter med med stort hantverkskunnande blir man varse så fort man stiger in i trädgården. Jag och mina vänner blev alldeles betagna av trädgården, huset och platsen. 

Lägg märke till den lugna harmoniska färgskalan med blomning i blått och vitt, de vackra materialen, stenläggningen, det fina välarbetade detaljerna och de enkla men starka formerna. Jag önskar jag kunde förmedla stillheten och tystnaden men också ljudet av det stilla porlandet av vatten och ljudet av svanarna som flög över oss.

Jag tror aldrig att jag har visat så här många bilder i ett inlägg någon gång, men jag kunde faktiskt inte behärska mig. Detta är ren och skär "trädgårdsporr". 

Hjärtligt tack Gunilla och Lars för att ni tog emot oss. Kaffe och kaka har sällan smakat så gott. Det var en magisk eftermiddag i er trädgård.

Vitemölla 2-64.jpg
Vitemölla 2-62.jpg

"Stenhuggarens hus" är numera "arkitekternas hus". 

Vitemölla 2-65.jpg
Vitemölla 2.jpg

Korgar av järn av Tage Andersen. 

Vitemölla 23.jpg

Gunilla framför det vackra växthuset som både innehåller en sittdel och två odlingsdelar.

Vitemölla 2-44.jpg
Vitemölla 2-30.jpg
"Vattentrappa" designad och tillverkad av Lars. Så vacker!

"Vattentrappa" designad och tillverkad av Lars. Så vacker!

Vitemölla 2-46.jpg
Vitemölla 2-7.jpg
Vitemölla 2-36.jpg
Vitemölla 2-59.jpg
Vitemölla 2-28.jpg
Vitemölla 2-42.jpg
Vitemölla 2-43.jpg
Vitemölla 2-20.jpg
Vitemölla 2-22.jpg

Jag som alltid älskat Alvar Aaltos tevagn, blev naturligtvis blixtförälskad i Lars variant av stål. Vansinnigt snygg och ett imponerande hantverk. 

Vitemölla-12.jpg
Vitemölla 2-33.jpg
Vitemölla 2-29.jpg
Vitemölla 2-45.jpg
Vitemölla 2-41.jpg
Vitemölla 2-60.jpg
Vitemölla 2-27.jpg
Vitemölla 2-19.jpg
Vitemölla 2-10.jpg
Vitemölla 2-16.jpg
Vitemölla 2-58.jpg
Vitemölla 2-54.jpg
Vitemölla 2-56.jpg
Vitemölla 2-50.jpg
Vitemölla 2-8.jpg
Vitemölla 2-2.jpg
Vitemölla-14.jpg

Katsuralunden - Sofiero slottspark

Sofiero 10-31.jpg

I förra veckan var jag bjuden till Sofiero inför Den stora trädgårdsfesten. Det var sista "byggdagen" så de flesta utställningsträdgårdarna / idéträdgårdarna var inte klara. Bilder från detta kan du hitta på mitt instagramkonto @mariapaalmbacken. Slottsparken var däremot i sin full sensommarprakt och var sagolikt vacker. Där fanns så mycket fint att jag inte kan visa allt på en gång.

Sofiero 10-32.jpg

Jag blev tokkär i detta trädgårdsrum, Jubileumsträdgården formgiven av landskapsarkitekt Mona Wembling. 

Sofiero 10-29.jpg

En cirkel med singel och en enkel bänk. Klot av idegran, flerstammiga träd och korneller med en matta av marktäckande perenner. Sanslöst vackert.

Sofiero 10-30.jpg

Slottsparken erbjuder verkligen något för alla smaker och sinnen. Sofiero är verkligen en upplevelse.

Fin gräsmatta - del 4

I samarbete med Algomin.

26 augusti a-2.jpg

Sommaren 2018 var inte gräsmattornas grönaste sommar direkt. Extrem värme och torka har satt sina spår både i naturen och i våra trädgårdar. Till och med vår gräsmatta, som i princip alltid är grön, dels pga högt grundvatten och dels pga vandrande skugga, har i år varit torr och brun.

Om sommaren varit lite mer som den brukar hade det varit lagom att gödsla gräset en 2:a gång kring midsommar (ca 8 veckor efter första gödslingen på våren). Torkan som rådde gjorde dock att det inte var lämpligt att gödsla då eftersom det inte är någon mening att gödsla en gräsmatta om det inte kommer något regn.

Nu har vi tack och lov fått regn igen och då är det dags att gödsla gräsmattan en andra gång. Gräsmattan kommer att tacka dig med att snabbt bli härligt grön, tät och stark igen.

Om du befinner dig i växtzon 1-4 är det i regel inga problem med att gödsla andra gången i augusti, särskilt inte som det sett ut de senare åren med en relativt sen första frost. Gräset fortsätter att växa och kan behöva den extra hjälpen. Det är dock inte en självklarhet att gödsla sent i augusti och en del menar att man inte ska lägga på kväve så här sent. Befinner du dig i växtzon 5-8 är det snarare en rekommendation att lägga på ett PK-gödsel med låg kvävehalt, t.ex. Algomin Trädgårdsgödsel eller Algomins nyhet Algomin Höstnäring. Mer om höstgödsling och varför man gör det kommer i ett separat inlägg längre fram. 

Om du bor i zon 1-4 rekommenderar jag att du gödslar din gräsmatta med Algomin Gräsgödsel som både kalkar och gödslar gräsmattan samt tillför jorden en mängd viktiga mikronäringsämnen

Gräsgödsel Algomin 8.jpg

Om du vill ha ett snabbare resultat kan du välja att använda Algomin Professional Green som har samma innehåll som Algomin Gräsgödsel, men är mer finfördelad. Den är speciellt anpassad för gräsmattor som klipps med robotgräsklippare.

ladda ned.jpeg

 

Så här reparerar du din torra gräsmatta:

1) När torkan släppte hade det varit en god idé att rensa gräsmattan från ogräs som då oftast är mycket lätt att se.

2) Räfsa igenom mattan försiktigt. Om det är gult och fast är gräset bara torrt. Om det är gult och löst är gräset dött och riskerar att kväva gräset som kommer under.

3) När gräset blir grönt och växer ska du klippa det på högsta inställningen. Klipper du av mer än 1/3 av strået kan du chocka och skada gräset.

4) Gödsla gräset med Algomin Gräsgödsel eller Algomin Professional Green.

5) Kala partier som inte tar sig kan behöva lite extra omsorg. Där rekommenderar jag att du lägger toppdress och stödsår med nya gräsfrön. Detta är perfekt att göra i september eller då nattemperaturen är mellan 12-15 grader. 

26 augusti a.jpg

Vår gräsmatta, som var alldeles brun i mitten, har hämtat sig väl efter torkan. Jag har nu gödslat den med Algomin Professional Green för ett snabbt resultat. Mina föräldrars gräsmatta, som jag också tar hand om, har gödslats med Algomin Gräsgödsel.

Som sista del i min serie om gräsmattor kommer jag att skriva om den värdefulla höstgödslingen. Håll utkik!

 

Gröna och röda toner

Kärleksört 'Matrona', Idegransklot, Kaukasisk förgätmigej 'Mr Morse', Hosta 'Gold Standard', Japansk lönn 'Margaret Bee'.

Kärleksört 'Matrona', Idegransklot, Kaukasisk förgätmigej 'Mr Morse', Hosta 'Gold Standard', Japansk lönn 'Margaret Bee'.

Gröna och röda toner i min sensommarträdgård. Den torra sommaren har hållit snigelbeståndet på en rimlig nivå, vilket både jag och hostorna är tacksamma för. Så mycket snyggare med blad utan hål.

Hosta 'Gold Standard'

Hosta 'Gold Standard'

Glansmiskantus 'Malepartus', Hakonegräs, ligusterklot, idegransklot, Vintergröna 'Alba'

Glansmiskantus 'Malepartus', Hakonegräs, ligusterklot, idegransklot, Vintergröna 'Alba'

Miscanthus sinensis 'Malepartus' är ett av de högre japanska gräsen och blir ca 180 cm och får snygga röda vippor.

Alunrot 'Palace purple', vintergröna, ligusterklot, hosta 'Gold Standard'

Alunrot 'Palace purple', vintergröna, ligusterklot, hosta 'Gold Standard'

Helgen gick lite för snabbt tycker jag. Vi har träffat både familj och vänner, vilket är underbart. Hade dock tänkt hinna med så mycket mer. Det kommer nya dagar...

Ha en skön söndag kväll!

Hosta Francee och höstmässa hos Mäster Grön

hosta-francee.jpg

Idag blir det lite ritarbete på förmiddagen innan det bär iväg till Mäster Gröns årliga höstmässa. Där träffas odlare, växtförädlare och vi får ta del av nyheter och lyssna till föreläsningar om gröna trender. I år ska vi dessutom fora Blomsterfrämjandet som fyller 50 år. Jag ser dessutom extra mycket fram emot att träffa kära kollegor/vänner.

Hosta Francee på bilden har klarat sig bra i torkan. Jag har stödvattnat några gånger under sommaren, men hostor är tåliga och har en fantastisk förmåga att samla det lilla regnvatten som kommer i sina strutlika blad.

Trädäcket just nu

silverpäron-trädäck.jpg

Idag visar jag några bilder från trädäcket. Det är grönt och frodigt, men krukorna är faktiskt lite tråkiga nu. En anledning till det är att jag har haft slut på gödning en längre tid och med allt vattnande så är de helt enkelt lite svältfödda och orkar inte blomma. 

14-8.jpg

Jag har flyttat om lite och den röda lönnen som knappt syntes bakom palettbladen har fått komma fram i ljuset.

norwichterrier-trädäck.jpg

Lilla älskade Myran på språng.

silverpäron-trädäck-krukor.jpg

Silverpäronet har vuxit rejält också denna sommar. Jag väntar med att klippa till vårvintern då jag vill att det ska skjuta många skott.

silverpäron-trädäck.jpg

Idag har jag klippt gräset för första gången på flera veckor. Snart är gräset alldeles grönt igen. Jippi!

Ha det gott!

Glansmiscantus Ferner Osten

Miscanthus-ferner-osten-japansk-lönn-margaretbee.jpg

Nu är det de japanska gräsens tid. I min trädgård är det 'Ferner Osten' som slår ut först. 'Ferner Ostens' vippor blir ca 150 cm höga och är därmed ett lättplacerat gräs. 

miscanthus-ferner-osten.jpg

Jag älskar den mörkt röda fägen...

bodtoppar.jpg

...och gillar att kombinera den med blodtoppar. 

13-3.jpg

Kärleksört 'Matrona' med sina mörka stjälkar är också fin att kombinera med.

kärleksört-matrona.jpg

Idag har det regnat rejält här och man har till slut upphävt grillförbudet i trädgårdar. Det råder dock fortsatt eldningsförbud. Trädgården suger i sig varenda droppe och gräset har redan blivit grönare.

Koltrastar och grönt

8-7.jpg

Det lite svalare sommarvädret är riktigt njutbart och regnet som kommer är mer än välkommet. 

12-3.jpg
12.jpg
koltrast-black-bird.jpg

Vår trädgård är full av relativt orädda koltrastar. Det beror antagligen på att de fötts någonstans i trädgården och vant sig vid oss från födseln. Thujahäcken är favoritstället att bygga bo i. Precis intill vår matplats har koltrastparet nu sin 2:a eller 3:e kull. Så härligt att följa dem. Peppar, peppar så har vi i år inga skator som annars brukar vara snabba att plundra bona. 

Ha en skön söndag!

Dahlia 'Black Jack'

dahlia-black-jack.jpg

Detta är första året som jag har dahlior. Det har gått ganska bra måste jag säga. De flesta knölarna jag satte tog sig fint och jag kommer definitivt ha dahlior igen. Jag har bara dahliorna i krukor och så kommer jag göra fortsättningsvis också. Nästa år ska jag dock göra lite annorlunda. Det hade varit mycket bra att använda krukor där man kan sätta ett stöd från början. Jag får nu jobba med stöd i efterhand och de funkar inte så bra. Mina dahlior hänger och slänger därför en hel del.

Dahlian på bilden är en riktig favorit. Den heter 'Black Jack' och blommorna är enorma. Den hade definitivt behövt ett bra stöd.

 

Varmt och torrt

8-2.jpg

Idag har det varit olidligt varmt med temperaturer över 30 grader. Det har inte gått att vara utomhus överhuvudtaget. Vi stänger alla fönster och dörrar och försöker hålla temperaturen nere inomhus så gott det går. 

I trädgården är det knastertorrt. Jag vattnar nyplanterat och stödvattnar emellanåt i rabatterna. Eftersom vår trädgård i normala fall har ganska fuktig jord är växterna anpassade efter det och behöver därför få sig lite vatten emellanåt. Gräsmattan får klara sig bäst den kan, vilken den också gör. 

8-5.jpg

Jag måste dock erkänna att jag börjar bli trött på det eviga vattnandet. Krukorna måste vattnas varje dag och min kruknäring är slut så de börjar se lite trötta ut. Måste införskaffa lite ny. Om man vill att sommarblommorna och perennerna i krukorna ska hålla sig fina hela sommaren och hösten är det viktigt att fylla på med näring. Speciellt nu när man måste vattna så mycket. Jorden blir snabbt urlakad.

8-4.jpg

Nu ska jag ut och vattna. Ha en skön onsdagkväll! 

Bornholmsfikon

fikon-bornholmsfikon.jpg

Att plocka egna fikon ger mig ett lyckorus. Det är verkligen en perfekt sommar för de solälskande fikonen. Vårt träd eller kanske mer buske, är ett sk 'Bornholmsfikon'. Det står i söderläge i trädäcket och har hittills klarat vintrarna galant.

bornholmsfikon-wallakra-stenkarlsfabrik.jpg

Här ligger godingarna i en skål från Wallåkra Stenkärlsfabrik.

bornholmsfikon-fikon.jpg

Ett solvarmt sött fikon tillsammans med en bit ost är ren och skär njutning. Den fina skärbrädan i olivträ köpte jag på Kreta tidigare i sommar.

Hortensia 'Limelight'

hydrangeapaniculata-hortensia-limelight.jpg

Det blev en lång blogg-paus under semestern, men nu är jag tillbaka igen vid skrivbordet. Vi har haft fyra veckors 'hemester' med många härliga bad och osannolikt sköna kvällar. Planen var att vi skulle fixa en hel del i hemmet, men det har vädret satt stopp för. Det har helt enkelt varit för varmt. Lite utrensning har vi dock åstadkommit och maken har fixat med några småreparationer. 

Jag älskar hortensia 'Limelight' som blommar snällt och rikligt varje år.  Jag har fyra 'Limelight' i trädgården. En liten som planterades i våras och tre som jag haft i några år nu. Att hortensior älskar vatten är känt och hur vattnet påverkar tillväxten har visat sig extra tydligt i år.

hortensia1-3.jpg
hortensia-limelight-hydrangeapaniculata.jpg

Jag har varit noga med att vattna den Scharlakanseken som vi planterade i höstas. Detta har inneburit att hortensian som står bredvid har fått rikligt med vatten och blivit enormt stor. Blommorna är också gigantiska.

hortensia-limelight-hydrangeapaniculata.jpg

En liten bit ifrån står den här skönheten. Den har fått vatten lite då och då under säsongen. Den blommar fint, men har haft sämre tillväxt och blommorna är betydligt mindre.

hortensia-limelight.jpg

Detta är det äldsta exemplaret av mina 'Limelight' och den som brukar vara störst och ha flest blommor. Den har endast fått vatten två gånger under säsongen och är betydligt mindre än den brukar. Blommorna är också mindre än på de andra buskarna och bladen likaså.

Hortensior klarar sig helt ok med lite vatten, men frodas verkligen vid riklig tillgång. I våras gödslade jag dem med Rhododendrongödsel, något som skuggrönan också uppskattar.

hortensia-limelight.jpg

Ha en riktigt skön torsdag!

 

Ateljé Harmoni och Glädje

Atlelje harmoni och glädje-3.jpg

I Stora Uppåkra gömmer sig en riktig pärla. Catharinas och hennes man Peter har skapat en underbar grön oas där både hus och trädgård är tipptopp. Den vita skånelängan matchas av snickerier i samma röda kulör som Falu röd (ljus). Ursnyggt!

Atlelje harmoni och glädje.jpg

En välkomnande entré med infattningshäckar av buxbom och inte mindre än fyra små Carmencitarönnar som bildar tak.

Atlelje harmoni och glädje-4.jpg

Jag har sett inbyggda fläktar förut, men inte en inbyggnad som också är en bänk och en hylla. Både praktiskt och snyggt! En idé att ta med sig.

Atlelje harmoni och glädje-20.jpg

En effektiv dränering av huset gjorde gavelsidan alldeles för torr för en rabatt. Catharina som var fast besluten att det skulle vara grönt även där kom på idén med upphöjda murade "lådor". Här trivs solälskande "torrväxter".

Atlelje harmoni och glädje-21.jpg

Fin port till entrésidan.

Atlelje harmoni och glädje-5.jpg

Trädgården är indelad i många rum. Här en vy över det lilla som är kvar av gräsmattan och några gamla fruktträd. Herrar i hatt passar alltid in i trädgårdsbilder.

Atlelje harmoni och glädje-10.jpg

En härlig pergola med blåregn. Så snyggt med det röda mot det gröna.

Atlelje harmoni och glädje-11.jpg

Blåregn. 

Atlelje harmoni och glädje-7.jpg

En hemlig stig kantad av murgröna.

Atlelje harmoni och glädje-8.jpg

Snygg övergång med kullersten där två olika material möts.

Atlelje harmoni och glädje-15.jpg

Catharina mixar formklippt och yvigt. En kombination helt i min smak. Alla singelgångar är kantade med stålkanter.

Atlelje harmoni och glädje-14.jpg

Ett mysigt växthus. Givetvis är det rött. Peter har själv gjutit alla betongskivor och byggt alla fina bord och bänkar. 

Atlelje harmoni och glädje-12.jpg

Fina detaljer överallt...

Atlelje harmoni och glädje-13.jpg

...och snygga besökare. Karolina (@karolinalansmansgarden), Elin (@tradgardstid) och Karin (@Karinpamellanbacken) fastnade i växhuset. Ja, jag också. Åsa (@gardenasa) och Kristina (@kridar1) drog vidare bland trädgårdens rum.

Atlelje harmoni och glädje-6.jpg

Ytterligare in inbyggd fläkt.

Atlelje harmoni och glädje-16.jpg
Atlelje harmoni och glädje-17.jpg

Trädgården har många fina sittplatser. Här blev jag väldigt sugen på att slå mig ner. Tyvärr var det upptaget när jag kom fram.

Atlelje harmoni och glädje-18.jpg

Uterum i röda toner. Så läckert med ett rödmålat trädäck. 

Atlelje harmoni och glädje-19.jpg

Tack Catharina och Peter för att ni öppnade upp er trädgård. Så trevligt att få en pratstund med var och en av er.

 

Charlottas trädgård

Charltottas trädgård.jpg

I söndags var det dags för Tusen Trädgårdar. Istället för att hålla min egen trädgård öppen njöt jag tillsammans med mina kära vänner av några riktigt fina trädgårdar. Vi börjar i Lomma.

Nu mina kära läsare ska ni få följa med in i en helt underbar trädgård med ett fint funkishus och en helt magnifik tillbyggnad helt i glas. Här bor ett par med stor känsla för färg och form. Med risk att ha helt fel tror jag det är Charlotta som ligger bakom designen. Ägarparet Charlotta och Per Jörgensen är proffs och driver den välrenommerade mäklarfirman Bolaget Fastighetsbyrå. 

Entrén är stram och sparsmakad, men en grupp krukor och ett slitet bord skvallrar om att ägarinnan har en annan sida också.

Charltottas trädgård-21.jpg

Stora "krukor" av cortenstål fyllda med bambu och några lägre med formklippt buxbom och klätterbenved (tycker jag det ser ut som).

Charltottas trädgård-10.jpg

Trädgården består av flera rum som skapats efterhand. Det är formklippt och yvigt i en lugn färskala. Mest grönt i olika nyanser. Form och vackert bladverk spelar definitivt huvudrollen i Charlottas väldesignade härliga trädgård.

Charltottas trädgård-15.jpg

Murgröna som marktäckare i singel. En ljuvlig hörna i trädgården.

Charltottas trädgård-3.jpg

Överallt står snygga frodiga krukor.

Charltottas trädgård-18.jpg

Jag får "vibbar" från Italien av den här platsen. Så vackert och inbjudande. En liten ursöt kompakt liten vädd (Scabiosa 'Summer Nights') växer i korgarna. 

Charltottas trädgård-4.jpg

Själv har jag gett upp på myrten, men njuter desto mer av andras. Älskar denna lilla grupp i ursnyggt patinerade krukor.

Charltottas trädgård-11.jpg

En port av murgröna.

Charltottas trädgård-8.jpg

Vackert blickfång.

Charltottas trädgård-14.jpg
Charltottas trädgård-6.jpg

Man kunde nästan tro att de var inhyrda, de vackra damerna i den soliga köksträdgården som skålar i champagne. Så var det inte. Det var svärmor och svärdotter som skålade för sin första trädgårdsrunda i den första trädgården de besökte. Helt underbart!

Charltottas trädgård-7.jpg

Doftande luktärtor hör sommaren till.

Charltottas trädgård-20.jpg
Charltottas trädgård-19.jpg

Precis intill den stora tillbyggnaden av glas har man anlagt en stram damm. Vatten i en trädgård tillför både ljus och rörelse. Trädkronor som speglar sig i vattenytan skapar en ny dimension. Sen är det ju också toppen för både fåglar, igelkottar och insekter.

Charltottas trädgård-5.jpg

Den häftigaste och coolaste tillbyggnaden jag har sett på ett hus. Jag kunde mycket väl se mig själv sitta där och njuta av livet.

Charltottas trädgård-12.jpg
Charltottas trädgård-13.jpg

Nu har kunde jag inte fota alla delarna av trädgården eftersom det var så mycket folk, men överallt har Charlotta smugit in de snyggaste krukplanteringarna. Här är det alunrot i krukor av cortenstål. Ursnyggt!

Om ni vill se mer från Charlottas trädgård rekommenderar jag att ni följer henne på Instagram, @inspirationordinarydays

Ha en riktigt fin måndag!

Gröna toner

almbacken-jättedaggkåpa.jpg

Slutspurt innan semestern gör det svårt att hinna med bloggen just nu. I trädgården är det torrt, men grönt. Jag vattnar min nyplanterade scharlakansek, bokhäcken som vi flyttade och nyplanterade perenner. 

Hakonegräs (Hakonechloa macra)

Hakonegräs (Hakonechloa macra)

Hakonegräset i kruka mår prima.

Kryddsalvia 'Purpurascens'

Kryddsalvia 'Purpurascens'

Kryddsalvia 'Purpurascens'  har överlevt i krukan två år i rad nu. Det är ju glädjande, men jag tycker nog att den är lite klen i år.  Jag älskar bladverket som skiftar i lilablått, silver och purpur. 

Efter en intensiv jobbvecka ska det bli skönt med helg. I morgon ska vi få njuta av näst äldsta gossen och underbara lilla Ingrid som nu hunnit bli 9 månader.

Jag vill också passa på att nämna att vi inte kommer hålla vår trädgård öppen på söndag när det är dags för Tusen Trädgårdar igen. Jag kommer däremot åka på en runda med mina kära trädgårdsvänner.

Trädäcket

26 juni-13.jpg

Det växer och frodas på trädäcket. Jag älskar att plantera i krukor trots att det innebär en hel del vattning. 

26 juni.jpg

I krukorna har jag både perenner och sommarblommor.

palettblad.jpg

Förra året hade jag en kruka med palettblad, men i år har jag flera. Urläckra, om du frågar mig och jättetrevliga att kombinera med andra växter.

26 juni-14.jpg

För ett antal år sedan tog vi upp ett hål i trädäcket där vi planterade bambu 'Bimbo', ett fikonträd, ett gräs och perenner. Efter något år planterade vi också ett silverpäron. Nu är det precis så grönt och frodigt som jag drömde om att det skulle bli.

krukor-kryprosmarin-fikonträd.jpg

Tuvrör 'Ferner Osten' (Calamagrostis 'Ferner Osten'), fikon och kryprosmarin i krukor. En liten medelhavshörna.

vildplargon-australe.jpg

Nu syns inte blommorna så väl på just denna bilden, men jag är så stolt över min vildpelargon 'Australe' som jag faktisk lyckats övervintra. 

Idag blir det först ritarbete för mig innan det bär iväg för träff med två potentiella nya projekt. 

Ha en fin tisdag!